StoryEditorOCM
Svijetzapeti k‘o puška

Predsjednikov čovjek od povjerenja najavio ofenzivu koju Zapad napeto očekuje: ‘Moglo bi početi za dan, dva...‘

27. svibnja 2023. - 10:44

„Ukrajina je spremna pokrenuti svoju dugo očekivanu protuofenzivu - rekao je Oleksij Danilov, jedan od najviših  ukrajinskih sigurnosnih dužnosnika za BBC. Danilov je tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine i stožerni stup ratnog kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog.

Upozorio je da ukrajinska vlada nema pravo na pogrešku u vezi s tom odlukom jer je ovo "povijesna prilika" koju ne smiju izgubiti. Danilov vrlo rijetko daje intervjue, a upravo dok je razgovarao s novinarima BBC-a razgovor je prekinut telefonskim pozivom predsjednika Volodimira Zelenskog koji ga je pozvao na sastanak kako bi se razgovaralo o protuofenzivi.

Dok Rusi čekaju protuofenzivu k‘o zapeta puška, to je upravo ono što vrh Ukrajine želi: tjeskobnu rusku snagu koja ne zna kada i gdje će Ukrajina udariti, ali je iscrpljena stalnim pregrupiranjem i iščekivanjem toga dana. Oleksij Danilov BBC-u je kazao da bi ofenziva mogla započeti "sutra, prekosutra ili za tjedan dana".

image

Oleksij Danilov 

Ruslan Kaniuka/Nurphoto Via Afp

Tijekom razgovora visoki je dužnosnik potvrdio da se dio plaćenika Wagnera povlače iz Bahmuta, ali je i dodao da se pregrupiraju na još tri lokacije i da to ne znači da su borbe prestale. Također je rekao da je apsolutno smiren u pogledu toga što je Rusija počela raspoređivati nuklearno oružje u Bjelorusiji, rekavši: "Za nas to nije neka vijest."

Ukrajina već mjesecima planira protuofenzivu, ali je željela dobiti što više vremena za obuku trupa i primanje vojne opreme od zapadnih saveznika. U međuvremenu su ruske snage pripremale svoju obranu koja je na ključnim mjestima žestoko utvrđena. Mnogo je toga na kocki jer Vlada u Kijevu treba pokazati narodu Ukrajine, ali i zapadnim saveznicima, da je opravdala povjerenje i da može probiti ruske linije i vratiti okupirani teritorij. Danilov je rekao da će oružane snage započeti napad kada zapovjednici izračunaju da ukrajinske snage mogu postići najbolji mogući rezultat.

Upitan jesu li ukrajinske oružane snage spremne za ofenzivu, odgovorio je:

"Mi smo spremni, kao što smo bili spremni braniti svoju zemlju u bilo kojem trenutku. I to nije pitanje vremena. Moramo shvatiti da ovu povijesnu priliku ne možemo izgubiti kako bismo uistinu postali samostalna, velika europska država."

image
Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp

Ponovio je kako bi se „to moglo dogoditi sutra, prekosutra ili za tjedan dana i da bi bilo čudno da navodi datume početka tog/tih događaja.“

- To ne mogu učiniti... Imamo vrlo odgovoran zadatak pred svojom zemljom. I razumijemo da nemamo pravo na pogrešku", ponovio je Danilov.

Odbacio je tvrdnje da je protuofenziva već započela, kazavši da je "rušenje ruskih kontrolnih centara i ruske vojne opreme" zadatak ukrajinskih oružanih snaga od 24. veljače prošle godine. "U ovom ratu nemamo slobodnih dana", veli.

Osvrnuo se i na ukrajinsku rak ranu, na grad mučenik Bahmut te  branio odluku ukrajinske vojske da se mjesecima ostane boriti u gradu koji nije toliko vojno važan, a uzeo je silne živote.

"Bahmut je naša zemlja, naš teritorij i moramo ga braniti. Ako počnemo napuštati svako naselje, to bi nas moglo dovesti do naše zapadne granice, a to je ono što Putin želi od prvih dana rata", kazao je kijevski dužnosnik.

image
Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas Via Afp

Navodi kako ukrajinske snage kontroliraju samo mali dio grada. "Ali morate imati na umu da je Bahmut odigrao veliku ulogu u ovom ratu", dodaje.

Upitan odlaze li Wagnerovi plaćenici iz grada, kaže: "Da, to se događa. Ali to ne znači da će se prestati boriti s nama. Više će se koncentrirati na druge bojišnice... Pregrupiraju se na druge tri lokacije."

Oglasio se i general Zalužni 

"Došlo je vrijeme da vratimo ono što je naše", napisao je jutros na Telegramu glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga general Valerij Zalužni. Njegovu poruku prati video koji prikazuje ukrajinske trupe kako se pripremaju za bitku kao i poruke za dizanje borbenog morala.

Umirovljeni američki general Mark Philip Hertling, koji je bio zapovjednik američke vojske u Europi i Sedmoj armiji kaže potpuno razumije zašto Ukrajinski važu svaku sitnicu prije kretanja u ofenzivu.   

„Kao profesionalni vojnik, ukrajinski general Valerij Zalužni zna da ima samo dvije velike prednosti kada ide u ofenzivu: odabir vremena i mjesta napada. On dobro zna da je nemoguće opozvati akciju nakon što pokrenu na desetke tisuća vojnika protiv ruske vojske — sile koja je mjesecima pripremala obrambene položaje. Možda je to jedan od razloga zašto se general Dwight D. Eisenhower, nakon što je posjetio svoje trupe noć prije invazije na Dan D, vratio u svoju trošnu kolibu kako bi napisao bilješku preuzimajući punu odgovornost za neuspjeh iskrcavanja u Normandiji, ako bi to bilo ishod. Srećom, ta je invazija bila uspješna, podsjetio je Hertling.

Napadne operacije zahtijevaju više snaga, veću manevarsku spretnost, precizno ciljanje i gađanje te dulje i sigurnije linije opskrbe.

image
Arne Dedert/Afp

"Ukrajinska vojska nije izvršila ništa slično u ovolikim razmjerima koji ih sad čekaju. Prema mom iskustvu u obuci i borbi, čak je i pametnoj i dobro uvježbanoj postrojbi iznimno teško postići masovnu borbenu moć na više odlučujućih točaka napada. Ali to je ono što ukrajinska vojska mora učiniti. Predviđam da će Zalužni i njegova vojska na kraju u ovoj ofenzivi osloboditi većinu - ako ne i svu - zemlju koju su okupirali Rusi. Poznajem ukrajinsku vojsku, a također poznajem i rusku vojsku, i nemam sumnje kakav će biti krajnji rezultat ove ofenzive. Ali nemoguće je sa sigurnošću reći kako će se točno odigrati, zaključio je Hertling.

image
Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:17