StoryEditorOCM
Svijetpokolj u moskvi

Pojavile se nove snimke, lede krv u žilama! Raste broj mrtvih, uhićeni napadači, svjedoci u šoku, pucnjevi i lokve krvi

Piše VIJESTI SD
23. ožujka 2024. - 11:59

NOVO 10:30 Pojavile su se snimke koje prikazuje ljude kako zauzimaju svoja mjesta u dvorani, a potom trče prema izlazima dok se u pozadini čuje pucnjava i vrisci. Drugi video prikazuje muškarce kako pucaju u skupine ljudi. Neke žrtve su ležale nepomične u lokvama krvi.

"Odjednom su iza nas bili prasci - pucnjevi. Rafal - ne znam što", rekao je za Reuters jedan svjedok, koji je htio ostati anoniman. "Počeo je stampedo. Svi su trčali prema pokretnim stepenicama. Svi su vrištali, svi su bježali", rekao je očevidac, prenosi Dnevnik.hr.

10:00 Četiri osumnjičena počinitelja smrtonosnog napada išla su prema ruskoj granici s Ukrajinom kada su uhićena rano u subotu, a imali su kontakte na ukrajinskoj strani, prenio je Interfax izjavu sigurnosne službe FSB-a. FSB je rekao da je napad pažljivo planiran.

image
-ugc/Afp

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je u petak da Kijev nema nikakve veze s napadom.

09:35 Zastupnik u ruskom parlamentu Aleksandar Hinštejn je kazao da su napadači pobjegli u vozilu tipa Renault koje je policija uočila u Brjanskoj oblasti, oko 340 kilometara jugozapadno od Moskve u petak navečer, gdje su se oglušili na zapovijed da se zaustave.

Dodao je da su dvojica uhićena nakon policijske potjere, a da su druga dvojica pobjegla u šumu. Prema Kremlju, drugi je dvojac kasnije također ulovljen.

Hinštejn je rekao da su u automobilu pronađeni pištolj, spremnik za streljivo jurišne puške i putovnice iz Tadžikistana. Tadžikistan je većinski muslimanska srednjoazijska država koja je bila dio Sovjetskog Saveza.

09:10 Uhićena su četiri terorista umiješana u napad, a ukupno je privedeno 11 osoba, priopćio je šef ruske tajne službe Aleksandar Bortnikov ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, objavila je agencija RIA Novosti. 

Istražni odbor objavio je kako su uhićene osobe uhvaćene blizu granice s Ukrajinom. 

8:50 Dvije osobe osumnjičene da su u petak izvele smrtonosni napad u blizini Moskve privedene su u ruskoj regiji Brjansk nakon potjere automobilom, rekao je zastupnik Alexander Hinštein u subotu na Telegramu. Drugi osumnjičenici pobjegli su u obližnju šumu, dodao je.

Kamuflirani napadači otvorili su u petak vatru iz automatskog oružja na posjetitelje koncerta u blizini Moskve, ubivši najmanje 93 osbe i ranivši više od 100 ljudi u napadu za koji su odgovornost preuzeli militanti Islamske države, piše BBC.

8:30 Glavni tajnik Interpola Jürgen Stock oštro je osudio teroristički napad te je na društvenoj mreži X naveo kako je organizacija spremna podržati istragu koju provode ruske vlasti: "Snažno osuđujem napad. To je užasan čin protiv nedužnih civila. Naše su misli sa žrtvama i njihovim obiteljima i prijateljima. Interpol je spreman podržati istragu koju provode ruske vlasti.‘‘

8:18 Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u kontaktu je s vodećim ljudima istrage oko terorističkog napada. Iz Bijele kuće za RIA Novosti potvrđeno je da američki predsjednik Joe Biden neće kontaktirati Putina u svjetlu terorističkog napada. Putinu i ruskom narodu žaljenje su izrazile Kina i Indija. 

image
Handout/Afp

8:07 Ministarstvo Moskovske oblasti navelo je da je među žrtvama troje djece, a hospitalizirano ih je petero od kojih je jedno u teškom stanju. U bolnicama je ukupno 115 žrtava, a uz dijete, u teškom stanju je još 60 ranjenih osoba.

Dopisnik RIA Novosti koji je svjedočio napadu rekao je da su u dvoranu prije koncerta upala najmanje trojica naoružanih muškaraca koji su na ljude pucali iz neposredne blizine i bacali zapaljive bombe. Napadači su u bijegu.

7:51 Požar koji je izbio nakon krvavog napada na sudionike koncerta u koncertnoj dvorani Crocus na sjeverozapadu Moskve gotovo je u potpunosti ugašen, objavio je gradonačelnik Moskve Andrej Vorojov na Telegramu. Dodao je i da su hitne službe uspjele ući u auditorij, u prostor u kojemu je u napadu stradalo najviše ljudi.

7:42 Bijela kuća potvrdila je da je upozorila ruske vlasti na mogućnost napada ranije ovog mjeseca.

"Američke vlasti imale su informaciju o planiranju terorističkih napada u Moskvi koji bi potencijalno mogli ciljati veća okupljanja poput koncerata“, izjavila je glasnogovornica američkog Nacionalnog vijeća sigurnosti Adrienne Watson, prenosi BBC.

7:33 Skupina koja podupire tzv. Islamsku državu tvrdi da stoji iza napada u Moskvi.

image
Stringer/Afp

Jedan je to u nizu brojnih napada izvršenih u Rusiji posljednjih godina. Ruski zrakoplov raznesen je iznad pustinjskog područja iznad egipatskog Sinaja 2015. kada je poginulo 224 putnika i članova posade koji su većinom bili ruske naconalnosti. I tada je odgovornost preuzela Islamska država. Napad su izveli i u metrou u Sankt Petersburgu 2017. kada je život izgubilo 15 osoba. Militantne skupine u velikom broju desetljećima se bore protiv ruskih snaga u Sjevernom Kavkazu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:08