StoryEditorOCM
Svijetrodna ravnopravnost

Pobjeda feministica i aktivista u Kataloniji, žene se ne smije sprječavati da se na javnim bazenima kupaju u toplesu

Piše vijesti sd
28. lipnja 2023. - 19:36
Odluka katalonske vlade o omogućavanju kupanja u toplesu na javnim bazenima izazvala je oduševljenje feministkinja i aktivista, pa i šire (ilustracija)Afp

Naoko samorazumljivi put do slobode i ostvarenja ljudskih prava i rodne ravnopravnosti često nailazi na teškoće.

Na svojoj koži osjetile su to katalonske feministice i aktivisti koji su se borili za pravo kupanja u toplesu na javnim bazenima, što im je na papiru omogućeno katalonskim zakonom o jednakosti iz 2020. godine.

Međutim, neki gradovi spriječili su tu praksu da bi sada vlada te španjolske regije obavijestila gradske vijećnike kako moraju dopustiti ženama da se kupaju u toplesu na javnim bazenima.

Spriječavanje žena da idu u toplesu "isključuje dio populacije i krši slobodan izbor svake osobe u pogledu vlastitog tijela", obavijestio ih je u pismu Odjel za jednakost i feminizam katalonske vlade, piše BBC.

image

Katalonske ljubiteljice kupanja u toplesu sada bi se konačno trebale osloboditi nerazumijevanja lokalnih vlasti (ilustracija)

Afp

U dokumentu se navodi da se lokalne vlasti moraju "braniti od diskriminacije iz bilo kojeg motiva... uključujući spol ili rod, vjerska uvjerenja ili odijevanje". Također je propisano da se na bazenima dopusti dojenje, kao i korištenje kupaćih kostima za cijelo tijelo, među kojima bi bili i muslimanski "burkini".

kazne do pola milijuna eura

Obveza je općina da poštuju zakon, a svaki gradski vijećnik za kojega se utvrdi da je prekršio normu teoretski se može kazniti do 500.000 eura.

Velik dio od desetaka do sada podnesenih tužbi protiv gradskih vijećnika u kojima nije podnijele su članice feminističke skupine Mugrons Lliures (Slobodne bradavice).

"Ovo je pitanje rodne ravnopravnosti: muškarci mogu ići u toplesu, a žene ne. Ne znamo zašto im je trebalo toliko dugo, ali jako smo sretne", rekla je Mariona Trabal, glasnogovornica grupe.

image

‘Ovo je pitanje rodne ravnopravnosti: muškarci mogu ići u toplesu, a žene ne‘, rekla je Mariona Trabal, glasnogovornica feminističke skupine ‘Slobodne bradavice‘

Afp

Toples je vruća tema i izvan španjolskih bazena. U subotu su organizatori Pridea u južnom gradu Murcia prekrili torzo pjevačice Rocío Saiz LGBTQ zastavom nakon što je izašla na pozornicu u toplesu. Nakon nastupa rekla je da ju je ispitala lokalna policija, piše BBC.

Hoće li se ova pobjeda rodne ravnopravnosti i pravo na izbor proširiti i u ostalim zemljama juga Europe, tek će se vidjeti. Ali to najprije treba zatražiti pa podnijeti tužbe. Do slobode izbora i prava ne dolazi se tek tako, preko noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 18:41