StoryEditor
Svijetzarazne kapljice

Pjevanje je aktivnost visokog rizika: zbog koronavirusa utihnuli njemački zborovi

Piše Hina
3. lipnja 2020. - 13:45
Jean-francois Monier/AFP

Kad se zbor berlinske katedrale okupio na probi 9. ožujka, koronavirus nije izazivao preveliku zabrinutost jer je u njemačkome glavnom gradu tada bilo samo pedeset zaraženih.

Pet dana kasnije jedan od 80 zborskih pjevača nazvao je ravnatelja Tobiasa Bromanna i kazao mu da je pozitivan na covid-19, a za dva tjedna tridesetak članova bilo je pozitivno, uključujući i Brommanna.

"Možda je bilo i asimptomatskih bolesnika u zboru, to ne znamo jer nismo radili test na antitijela", rekao je Brommann. Pjevanje, posebno zborsko, u međuvremenu je steklo reputaciju aktivnosti koja je u pandemiji najopasnija.

Slične priče stizale su i iz drugih dijelova svijeta, poput one o jednom amsterdamskom zboru u kojem su 102 člana oboljela od covida-19.

Aktivnost visokog rizika

Iako još nije posve ustanovljeno kako se točno širi novi koronavirus, neki sporadični dokazi bili su dovoljni da uvjere njemačke vlasti da je pjevanje aktivnost visokog rizika.

Nakon otpuštanja dobrog dijela mjera uvedenih zbog pandemije, Nijemci se sada mogu družiti u parkovima, jesti u restoranima, baviti se sportom, ići u crkvu, čak i plivati u bazenima. No pjevanje u zborovima još se ne preporučuje i čini se da će tako i ostati u bliskoj budućnosti.

Vlada je u preporukama za crkvene obrede objavila da pjevanje treba izbjegavati "zbog povećane proizvodnje potencijalno zaraznih kapljica koje se mogu širiti na velikoj udaljenosti.

Čak je i ugledni njemački Institut Robert Koch upozorio da za vrijeme zborskog pjevanja "kapljice daleko lete". 
"Pri pjevanju se izdiše i udiše jako duboko, pa ako čestice plutaju zrakom mogu ući u pluća relativno brzo", objasnio je Brommann.

Ima i dokaza koji sugeriraju da pjevanje proizvodi i veliku količinu potencijalno zaraznih čestica. Po studiji objavljenoj u časopisu Nature 2019., držanje tona 30 sekundi proizvodi dvostruko više takvih čestica od 30 sekundi kontinuiranog kašlja. 

U crkvi dvanaestorice apostola u berlinskoj četvrti Schoeneberg proba nema od početka karantene. Sopranistica Heike Benda-Blanck (59) ondje pjeva 10 godina.

"Nedostaje mi. Mogu pjevati pod tušem, ali to nije isto", rekla je.

Protestantska crkva u Njemačkoj pjevanje i dalje zabranjuje, ali katolička dopušta "tiho pjevanje" s članovima zbora udaljenima najmanje metar i pol.

Potencijalne opasnosti pjevanja još su jednom postale jasne krajem travnja nakon pojave virusa među sudonicima crkvene službe u Frankfurtu, gdje je kongregacija pjevala, a nije nosila maske. Od 112 sudionika, najmanje 40 ih je zaraženo. 
Pjevanje može potencijalno proširiti virus na velikim događajima poput rock koncerata ili Oktoberfesta, gdje se često grleno zapjeva, što je nesumnjivo jedan od razloga zbog kojih se taj pivski festival ove godine neće održati. 

#NJEMAČKA#ZBOR#KORONAVIRUS

Izdvojeno

02. srpanj 2020 17:21