StoryEditor
Svijetkorona tsunami

Novogodišnja atomska eksplozija covida u Francuskoj: u zadnja tri dana prosinca omikronom se zarazilo čak jedan posto ukupne populacije! Jača pritisak na bolnice dok Macron kalkulira s mjerama

1. siječnja 2022. - 13:10

    U zadnjem danu prošle godine u Francuskoj je oboren apsolutni rekord u širenju koronavirusa u ovoj zemlji: 31. prosinca inficiralo se čak 232 tisuće francuskih građana, dan ranije više od 210 000, a dva dana ranije oko 208 tisuća. Od srijede 29. pa do 31. prosinca, u samo tri dana, covidom-19 inficiralo se gotovo 700 tisuća Francuza, ili čak jedan posto ukupne populacije u ovoj zemlji. Eksploziju korone nedvojbeno je prouzročio 'Brzi Gonzales' tj. Omikron, najbrži soj ovoga virusa od svih dosadašnjih.

     Olivier Véran , državni ministar zdravstva, okarakterizirao je ovu pojavu kao „neviđeni plimni val". „Situacija je takva da svih 24 sata dnevno u cijelome tjednu, danju i noću, svake sekunde dvoje novih Francuza biva pozitivno na testiranju na koronavirus“, objasnio je Veran. Dodao je i kako njegova zemlja „nikad nije doživjela ništa slično“.

     Usprkos više nego izglednoj opasnosti od još gorega postblagdanskoga tsunamija omikrona, Francuzi su svejedno masovno planirali novogodišnje dočeke u obiteljskom i prijateljskom krugu, piše Le Parisien. Puno ih je potpuno cijepljeno i varijantu Omikron vide kao puno manje štetnu, pa su manje i zabrinuti zbog zaraze. I francuske javnozdravstvene vlasti su potvrdile da Omikron uzrokuje puno manje hospitalizacija i da se od njega Delta čini puno opasnijom u smislu opterećenja bolničkih kapaciteta. No, vlada u Parizu je svejedno naglasila da će sa šest ili sedam puta većim brojem slučajeva, koji se u postnovogodišnjem tjednu čine više nego izglednim, čak i s puno manje virulentnim sojem zdravstveni sektor dovesti pod teško izdržljivo opterećenje. Zato su i otkazane sve fešte u novogodišnjoj noći na otvorenome, pa čak i tradicionalni vatrometi.

      Za Vincenta Gomeza i njegovu partnericu Sophie Calziu, koji žive u Marseilleu, nije bilo govora o otkazivanju planova za doček Nove godine. Zadnji dan 2021. zaputili su se u Alpe s grupom prijatelja na nekoliko dana skijanja i zabavu. Gomez je za FRANCE 24 rekao da nije posebno zabrinut zbog Covida-19: Oni koji su se našli u kontaktu sa slučajem Covida bit će testirani prije nego stignu u zimovališta, a on i Calzia ne samo da su potpuno cijepljeni, već su i preboljeli Covid prije nekoliko mjeseci. 

image
Trijumfalna kapija bez trijumfa nad covidom
Alain Jocard/AFP

    Samuel je mlađi liječnik na odjelu hitne pomoći u bolnici Beaujon u Clichyju, nedaleko od središta Pariza. Kad je u studenome počeo raditi na odjelu, kaže da su viđali samo jedan slučaj Covida-19 dnevno. Sad se ta brojka višestruko povećala i bolničke krevete s težim oblicima zaraze pune pretežito necijepljeni ljudi.  Nedostaje im kreveta, osoblja, opreme. Iako vlada cijelo vrijeme ulaže milijarde eura u testiranje i cijepljenje, novca za javne bolnice u Francuskoj sve fatalnije nedostaje. Sektor javnog zdravstva apelirao je više puta na vladu zbog potrebe popunjavanja kadrovskih praznina, jer zdravstveno osoblje masovno napušta profesiju zbog izgaranja na poslu, kao i izolacije zbog zaraženosti covidom. Kriza traje već pune dvije godine i ne nazire joj se kraj: gomila liječnika i sestara prisiljena je na bolovanja, otkaze i prekvalifikacije jer više ne mogu izdržati pritisak. Bolnice zbog svega masovno otkazuju i hitne operacije, što će se po sudu mnogih ubrzo pretvoriti u pravu epidemiju ispod plašta one glavne: posljedice nefunkcioniranja javnog zdravstva za par mjeseci biti će posljedično strašne.

       Vlada zbog svega apelira na Francuze da se suzdrže od opuštenog i raskalašenog ponašanja tijekom blagdana kako iznova ne bi morali uvoditi stroge javne mjere. Premijer Jean Castex pozvao je građane da se ponašaju odgovorno tijekom novogodišnjih proslava, ograniče broj gostiju na kućnim zabavama, da se testiraju prije odlaska na društvena događanja i poštuju mjere socijalne distance. Najavili su i da će rad od kuće najmanje tri dana u tjednu postati obavezan za sve Francuze od 3. siječnja, gdje god je to moguće organizirati. Vlada se našla pod brojnim kritikama zbog preopuštenih odluka s obzirom na situaciju, te se Emmanuela Macrona proziva da kalkulira s konstruktivnijim mjerama poput odgađanja škole nakon zimskih praznika ili zatvaranja barova i restorana samo zbog očuvanja svog rejtinga na općim izborima u travnju.

image
Premijer Jean Castex obilazi bolnice u novogodišnjoj noći
Alain Jocard/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2022 10:57