StoryEditorOCM
SvijetMeeresrotz

Njemački mediji upozoravaju građane koji se spremaju otići na ljetovanje u Hrvatsku: ‘Pojavljuje se svake godine...‘

Piše Diana Barbarić
16. lipnja 2024. - 21:10

Vrijeme je godišnjih odmora i školski praznici u Njemačkoj samo što nisu počeli, no njemački mediji već upozoravaju svoje građane na potencijalne neugodnosti tijekom odmora u Hrvatskoj. Ovaj put, tema nisu cijene već tzv. “cvjetanje mora”.

ProSieben izvještava kako se hrvatskom obalom Jadrana širi “smeđa sluz” koja kupače može spriječiti u uživanju u inače tirkiznoj vodi. Radi se o fenomenu cvjetanja mora koji, zbog svoje sluzave konzistencije, na društvenim mrežama često nosi nadimak “morski šmrkalj” (njemački: „Meeresrotz“), piše Fenix magazin.

RTL također izvještava o ovom fenomenu, navodeći kako sve više plaža u Hrvatskoj biva prekriveno nepoželjnom morskom travom. Neki turisti prijavljuju kako je potraga za područjem bez algi bila neuspješna, a tepih od algi može biti neugodan na koži. Iako je riječ o normalnoj prirodnoj pojavi, mnogi je doživljavaju kao značajnu smetnju.

Prema izvješću “Infovrsar”, koji informira turiste i na njemačkom jeziku, cvjetanje mora je u većini slučajeva bezopasno i neotrovno, ali može imati neugodan miris. Uzrokovano je povećanom količinom oborina.

Iz Centra za istraživanje mora na Institutu Ruđer Bošković kažu da se radi o nakupini jednostaničnih algi koje nisu opasne niti otrovne, ali zbog raspada organskog materijala dolazi do neugodnog mirisa. No, postoji i jedna zanimljiva pojava – “crvena plima” koja može izazvati efekt svjetlucanja mora po noći.

Još 2023. godine mediji su izvještavali o povećanom nakupljanju algi uzrokovanom klimatskim promjenama. Karibi su također pogođeni, gdje su tepisi od algi ponekad čak vidljivi iz svemira.

Cvjetanje mora prirodna je pojava koja se posljednjih dana pojavila diljem Jadrana zbog naglog razmnožavanja zelenih algi, što se obično događa u proljeće ili ljeti. Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo RH, ova izvanredna prirodna pojava nastaje pri određenim vremenskim uvjetima, poput promjena temperature mora i povećanih količina oborina u proljetnom razdoblju, uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koje služe kao hrana za fitoplankton.

Prvi zapisi o cvjetanju mora na Jadranu datiraju iz 18. stoljeća, a intenzivnije pojave zabilježene su od 1988. godine. Od 2000. godine, cvjetanje mora postalo je godišnja pojava.

Građanima i turistima koji planiraju posjetiti Jadran savjetuje se informiranje o stanju mora te planiranje aktivnosti u skladu s trenutnim uvjetima na plažama, piše Fenix Magazine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 21:13