stdClass Object ( [id] => 1295670 [title] => Ništa od ‘ruskih jezera‘: Putinova flota nasukana je i na Baltičkom i Crnom moru, Baltik je pod nadzorom NATO-a [alias] => nista-od-ruskih-jezera-putinova-flota-nasukana-je-i-na-baltickom-i-na-crnom-moru-baltik-je-pod-nadzorom-nato-a [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bila je to teška muka bivšeg špijuna KGB-a, sovjetske obavještajne službe. Došao je 1999. godine na čelo Rusije i shvatio koliko je geografski različita od države kojoj je prisegnuo. Zato je ruski predsjednik, kojeg s pravom volimo zvati carem, 2005. godine rekao da je “raspad Sovjetskog Saveza najveća geopolitička katastrofa 20. stoljeća”. Svakako, iz njegove vizure, uvjeren sam da tako ne misle u Poljskoj ili Azerbajdžanu.

Stvarne razmjere "katastrofe" zrcali pogled na zemljovid. SSSR je kontrolirao gotovo cijelu južnu obalu Baltičkog mora dok su na sjeveru bile Finska, koja je usklađivala vanjsku politiku s Moskvom, i neutralna Švedska. Nije ni čudo da ga je Varšavski pakt zvao morem mira jer NATO ondje gotovo da nije imao pristupa.

Rusija je sada ograničena na Sankt Peterburg koji se nalazi u zaljevu NATO članice: Finskom. Ima i eksklavu Königsberg, koja nosi rusko ime Kalinjingrad. Sve ostalo je NATO (Švedska još nije, ali sad će što god o tome mislio mađarski premijer Viktor Orbán; Jens Stoltenberg, glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza, najavio je da bi Švedska u srpnju na summitu u Vilniusu mogla biti punopravnom članicom; američki državni tajnik Antony Blinken tim je poslom u posjetu Europi).

Projekcija moći

Crno more je bilo sovjetsko, osim južne obale koja je pripadala Turskoj (Rumunjska nije bila potpuno odana saveznica, ali Bugarska jest, a i sada se lomi kad je riječ o lojalnosti Bruxellesu ili Moskvi). Prije 2014. godine Rusija je imala kontrolu nad dijelom od Kerčkog prolaza do Sočija. Povratak Ukrajine pod rusku kontrolu promijenio bi ravnotežu moći i to treba imati na umu kad se razmišlja o moskovskim strategijskim planovima.

“Pristup Kremlja Crnom moru omogućuje projekciju moći, a njegove luke oko kojih se more ne ledi nalaze se isključivo na obali Crnog mora. To kontrolu nad obalnim teritorijem čini središnjom temom Putinovih imperijalističkih ambicija i dovelo je do pokušaja Kremlja da potvrdi dominaciju i potkopa regionalnu stabilnost i zapadnu prisutnost takozvanim zamrznutim sukobima, počevši od Moldove/Moldavije 1992. godine, nastavivši invazijom Gruzije 2008. i Ukrajine 2014. godine”, tumači Carsten Schmiedl iz američkog Centra za pomorsku strategiju.

---

image

Ruska ratna flota

AFP
---

“Prvi put u našoj povijesti imamo vojnike spremne za borbu u istočnom dijelu Saveza, uključujući Poljsku, ali također i u baltičkim zemljama i regiji Crnog mora… uz veću prisutnost zračnih i pomorskih snaga. Kada je predsjednik Putin pokrenuo punu invaziju Ukrajine 2022. godine, bili smo spremni. U nekoliko sati aktivirali smo sve obrambene planove, stavili smo pod zapovjedništvo NATO-a 40.000 vojnika potpomognutih znatnom zračnom i pomorskom snagom, te ojačali prednju obranu od Baltika do Crnog mora,” objasnio je Stoltenberg.

“Povijest voli nenamjeravane posljedice”, napisao je nedavno ugledni profesor Timothy Garton Ash u časopisu Foreign Affairs. Ruski predsjednik Vladimir Putin se, nakon agresije na Ukrajinu, bolno suočio s tim pravilom društvene teorije i prakse. Ne samo da nije srušio vlast u Kijevu i stavio državu u svoju sferu interesa, Putin je izgubio i ono malo strategijskog utjecaja što je imao na Baltiku, suočava se s brzo naoružavajućim istokom NATO istodobno gubeći oslonac u Crnom moru koji je imao od 2014. godine.

Budimo realni, da je Putin u nekom trenutku prije agresije potaknuo pregovore s Ukrajinom temeljem tadašnjih, kontroverznih ali racionalnih Sporazuma iz Minska, izgledno je da bi Zapad tražio međunarodnopravno rješenje kojim bi Rusija dobila pravo korištenja Krima.

Steven Horrell, bivši američki obavještajni pomorski časnik, za CEPA (Center for European Policy Analysis) piše da je “ruska agresija na Ukrajinu imala dvije duboke geopolitičke posljedice za pomorsku strategiju prve linije. Uguravši Finsku i Švedsku u NATO, Kremlj je Baltičko more pretvorio u jezero savezništva”. Jednako tako, istaknuo je snagu (i ograničenja) Rusije u pretvaranju Crnog mora u rusko jezero.

Arktik, koji ulaskom Švedske i Finske u članstvo postaje prostor na kojem se Rusija konfrontira sa sedam članica NATO-a, nije temom ovog članka ali odande kreće nova linija razdvajanja koja tjera Rusiju na jačanje sjeverozapadne vojne oblasti jer Finska je sada pripadnica neprijateljske strukture. Poluotok Kola, sržna točka ruske vojne moći na sjeveru, sada je pod stalnim nadzorom NATO-a iz Finske. Ne čudi stoga vijest, koju je prenio TASS, da će se najnovija podmornica ruske mornarice s balističkim projektilima na nuklearni pogon preseliti iz Sjeverne flote u stalnu bazu na poluotoku Kamčatka (na Pacifiku).

Uloga Bornholma

Baltičko more je zatvoreno prolazima između Danske i Švedske koji čak i za hladnog rata nisu bili sporni jer je Švedska bila neutralna. Sad ih kontroliraju dvije članice NATO-a. Kao što prolaze iz Crnog u Sredozemno more kontrolira Turska koja je odmah po pokretanju ruske agresije na Ukrajinu zatvorila prolaz ratnim brodovima (da se ne bi posumnjalo kako je riječ o nesavezničkom djelovanju Ankare, na isti je način postupila i 2008. godine kad su američki brodovi pokušali ući u Crno more tijekom ruske agresije na Gruziju).

Na ulaznoj točki iz Baltika u danske prolaze smjestio se otok Bornholm koji sada dobiva na strategijskoj važnosti jer još dvije točke postaju dijelom NATO strukture: švedski otok Gotland i finski Ålandski otoci. Bornholm i Gotland sada zatvaraju istočni i zapadni bok ruske eksklave Königsberg koja je izgubila na važnosti jer se iz nje ne može provesti pomorska blokada baltičkih država članica NATO.

Plan je bio iskrcati trupe na Gotlandu i staviti pod kontrolu pomorske putove u Baltiku. “Ålandski otoci skupina su 6700 finskih otoka na kojima se većinom govori švedski. Uvijek su se smatrali jednom od najvažnijih geostrateških nekretnina u Baltičkom moru. Tijekom Krimskog rata (onog od 1853. – 1856.), Sir Charles Wood, britanski lord admiraliteta, rekao je: “Ti su otoci visjeli nad Stockholmom jednako kao što je Sevastopolj visio nad Carigradom. Od Pariškog sporazuma 1856., kojim je okončan Krimski rat, Ålandski otoci su demilitarizirani i ostali su neutralni. Pobjednici su to smatrali velikim postignućem Krimskog rata.

Britanski premijer Lord Palmerston rekao je Donjem domu parlamenta 1856. godine da je demilitarizacija otoka “postavila barijeru između nje [Rusije] i sjevera Europe”, pojašnava Hoover Institute. Odlukama Lige naroda 1921. godine Ålandski otoci dodijeljeni su Finskoj pod uvjetom da osigura njihovu neutralnost i razvojačenje te samoupravu za mjesno pučanstvo, tumači mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije. Finska jamči sigurnost otoka pa je obavezna braniti ih u slučaju napada. Sada to radi NATO.

Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP), promišljalište koje radi za njemačku vladu, navodi da će Kalinjingrad/Königsberg postati teret Rusiji. “Država čija flota nema slobodan pristup vlastitim bazama i morskim linijama ne može biti pomorska sila”, tumače u SWP.

Pogled na more često zanemari odsudni strategijski obrat na kopnu koji je posljedica pretvaranja Baltika u NATO jezero. Procijep Suwałki, teritorij koji odvaja tromeđu Poljske, Bjelarusa/Bjelorusije i Litve od Königsberga, sada više nije strategijski osjetljiva točka Saveza. Procijep je dug oko 100 kilometara i stratezi Saveza su smatrali da bi brza ruska operacija iz dva smjera mogla zatvoriti taj jedini kopneni doticaj baltičkih članica s ostatkom NATO. Sljedeći bi korak bio rusko osvajanje Estonije, Latvije i Litve jer im Savez ne bi mogao dovoljno brzo priskočiti u pomoć. Sada baltičke zemlje imaju iza sebe Finsku i Švedsku iz kojih trenutno stiže pomoć obrani, a NATO može Baltikom prebaciti snage, opremu, sve što je potrebno. Ako Rusija pokuša vojno djelovati iz Königsberga, ta će se baza naći pod udarom sa sjevera, istoka i zapada. Sjevernoatlantski savez je u studenom prošle godine izveo vježbu u procjepu Suwałki potvrdivši tako da više nije ranjiva točka.

---

image

Vladimir Putin na ceremoniji uvođenja novih ratnih brodova u sastav ruske mornarice, putem video veze u državnoj rezidenciji

AFP
---

“Ulazak Finske u NATO povećat će granicu s Rusijom 1340 km istovremeno pružajući priliku da se znatno ograniče ruske A2/AD sposobnosti (onemogućivanje pristupa i uskraćivanje područja) u subarktičkoj regiji kroz obrambene sustave u vlasništvu NATO-a”, piše SWP.

Glavni tajnik Stoltenberg dodao je još jedan važan element, zaštitu podvodne infrastrukture koja je bila tema NATO stratega i prije nego što je prošle godine izveden napad na plinovode Sjeverni tok (do danas smo ostali lišeni informacija tko stoji iza napada; slažem se s Ianom Bremmerom, osnivačem analitičke tvrtke Eurasia Group, da Rusija nije odgovorna za napad; njegova je procjena da su napad izveli ukrajinski diverzanti). “Pojačali smo svoju prisutnost, kako u Baltičkom tako i u Sjevernom moru, brodovima, zrakoplovima i drugim sposobnostima”, rekao je glavni tajnik Saveza.

Turska crnomorska politika

Operacija oduzimanja Baltika bila je brza i kao da je rađena po uputama koje je krajem 19. i početkom 20. stoljeća utvrdio američki admiral i strateg Alfred Thayer Mahan. Važna je razlika kopnenog i pomorskog rata što u ovom potonjem, tumači, postoje položaji koji se mogu zauzeti u doba mira, a bit će od vrijednosti u doba rata. Dobro pripremljena pomorska uporišta bit će od presudne važnosti za uspješne operacije na kopnu, tvrdio je Mahan.

Nešto je kompleksnija situacija na Crnom moru koje, kako je napisao Horrell, nije postalo ruskim jezerom (na tu je opasnost 2015. godine upozoravao, razumljivo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan) što je uspjeh jednakovrijedan pretvaranju Baltičkog u NATO jezero.

“Regija Crnog mora u središtu je današnje rasprave. Kao Rumunj znam - i osjećam - da je ovo regija strategijski važna euroatlantskoj sigurnosti. Priobalnim državama, razmljivo, ali i kao platforma, odskočna daska Rusiji da projicira moć - u Afriku, na Bliski istok, u onome što mi u NATO-u nazivamo pristupom 360 stupnjeva. Što se događa u Crnom moru nije samo za Crno more, već i za Sredozemno, Jadransko more, Indijski ocean i šire.” Tako je prije koji mjesec postavio platformu Mircea Geoană, zamjenik glavnog tajnika NATO.

Ruski je plan bio jasan, operacija je za cilj imala odsjeći Ukrajinu od Crnog mora (to je i uspjela u Azovskom moru) kako bi je dovela u ovisnost o Rusiji za izvoz poljoprivrednih proizvoda morem (zato Rusija stalno prijeti da će obustaviti sporazum o izvozu ukrajinskog žita postignut pod okriljem UN-a uz suradnju Turske). Plan je doživio krah nakon što je ruska armada doživjela poraz kod Mikolajiva pa je zaustavljen kopneni prodor prema Odesi dok je u toj luci došlo do obrata proruskog stanovništva pa u obzir više nije dolazio desant u kojem su ruski stratezi očekivali da će naići na podršku lokalnog pučanstva. Ukrajina je kasnije vratila kontrolu nad Hersonom pa je ideja obnove Novorusije, koja se protezala do današnje rumunjske obale, krahirala. To je područje krajem 18. stoljeća osvojila Katarina Velika (Krim 1783. godine) i Putin se htio izjednačiti s njezinim uspjesima. Neuspjeh.

Tijekom agresije ruska se mornarica nije proslavila: morala je napustiti Zmijski otok, a ukrajinski su joj topnici potopili zastavni brod flote, krstaricu Moskva. Jačanje ukrajinskog raketnog arsenala odbacilo je rusku mornaricu više od 5o kilometara od obale, a napadi na Krim su doveli do povlačenja dijela brodova i većine zrakoplova s poluotoka. Brodovi su se smjestili u jedinoj ruskoj ozbiljnijoj crnomorskoj luci Novorossijsk, zrakoplovi u bazama dublje u ruskom teritoriju.

NATO je nakon 2014. godine krenuo jačati pomorsku prisutnost u Crnom moru, ali treba znati da Konvencija iz Montreuxa, dogovorena 1936. godine, kojom je potvrđena turska uprava nad Bosporom i Dardanelima, precizno definira vrijeme koje ratni brodovi necrnomorskih država mogu provesti u moru i koje tonaže smiju biti. Zato su formirane borbene skupine u Rumunjskoj i Bugarskoj. “ Sada imamo još četiri nove borbene grupe i po potrebi ćemo ih podići na razinu brigade. I također poticanje prethodnog pozicioniranja opreme (Mahan u studijama govori o “važnosti mirnodopske dispozicije” koja mora biti u bliskoj vezi s ratnom nepredvidivosti) kao i operacije u više domena jer se ne radi samo o moru, kopnu i zraku, već i o kibernetičkom prostoru i svemiru”, tumačio je Geoană.

’Suptilna strategija’

Turska je promijenila crnomorsku politiku koja se, nakon završetka Hladnog rata temeljila na viziji rusko-turskog duopola. Model krahira nakon Putinove invazije Ukrajine, Turska se vraća temeljima zapadnog savezništva i gradi dobre odnose s Ukrajinom što ograničava ruski utjecaj. Ankara ne želi vidjeti Krim u ruskim rukama jer je riječ o strategijskoj poziciji Crnog mora, ‘tko kontrolira Krim, kontrolira Crno more’ glasi izreka. Postoje ograničenja takvom stavu, jedno su tjesnaci pod kontrolom Turske. Drugo su sve slabosti koje je Krim trpio od 2014. godine i aneksije kad nije imao potrebnu strategijsku dubinu na kopnu što je otežavalo, između ostalog, opskrbu vodom. Vjerojatno najvažniji uspjeh ruske agresije stvaranje je kopnenog mosta od ruske granice do Krima čime je poluotok dobio vitalnu liniju opstanka – most preko Kerčkog prolaza se pokazao ranjivim. Nakon što je Ukrajina vratila Herson pokazalo se da su vojne baze na poluotoku ranjive čime je dodatno oslabljena njegova strategijska važnost. Ako Ukrajina uspije presjeći ruski kopneni most, Krim će biti još ranjiviji, a ruska se mornarica seliti u Novorossijsk.

Nikolas Gvosdev, profesor nacionalne sigurnost na američkom Naval War College, upozorava da “proces ekonomskog razdvajanja Rusije i Srednje Europe, ponajprije simboliziran onesposobljavanjem plinovoda Sjeverni tok, povećava Rusiji važnost Crnog mora koje postaje jedan od ključnih geoekonomskih koridora Moskve prema svjetskim tržištima. Bilo da se radi o cjevovodima Turski tok i Plavi tok koji šalju ruski plin do turskih čvorišta ili tankerima za naftu i prijevozima pšenice koji se povezuju s Turskom i kroz nju, Rusiji je potrebno dostupno Crno more”. Jačanje NATO ozbiljna je ugroza tom planu.

---

image

Parada na Dan Ruke mornarice prošle godine Sankt Peterburgu

Stringer/Anadolu Agency Via Afp
---

Gvosdev preporuča, a ne treba dvojiti da to američka mornarica uzima u obzir: “Prvo, Sjedinjene Države i drugi NATO partneri moraju pomoći državama NATO na Crnom moru da budu u mogućnosti projicirati pomorsku moć s kopna—kako bi stvorili i održavali snažne pozicije A2/AD sposobnosti: onemogućivanje pristupa i uskraćivanje područja koji pokrivaju njihove morske obale i plovne putove.

Unatoč uvjerenju da bi Ukrajina, uz zapadnu vojnu pomoć, mogla ponovno preuzeti kontrolu nad Krimom, svaki američki pristup mora biti utemeljen na procjeni da će Moskva zadržati Krim i nastaviti ga koristiti kao prednju bazu za projekciju ruske moći u Crno more.

Stoga savezničke države moraju imati sposobnost otupiti prijetnju s Krima vlastitim obalama i isključivim morskim zonama.”

George Friedman, osnivač analitičke kuće Geopolitical Futures, podsjeća da je i Hladni rat bio pomorski. “Njemačka je bila linija kontakta sa Sovjetskim Savezom, ali vitalne linije opskrbe vodile su od SAD-a do Europe, a NATO je mogao biti osakaćen prekidom te opskrbe”, piše. Element te strategije, koja vuče korijene od admirala Mahana, vidljiv je u Ukrajini. “Kad bi Rusija pobijedila Ukrajinu došla bi na NATO granicu i mogla napadati prema zapadu. SAD prakticira strategiju preduhitrujućeg djelovanja uz relativno nisku cijenu u smislu američkih žrtava kako bi spriječio malo vjerojatan proboj Rusije na obalu Atlantika. Pomorska akcija koristi se za odbacivanje kopnenih snaga.

Strategija korištena protiv Sovjetskog Saveza u Hladnom ratu koristi se protiv ruskih snaga u Ukrajini. Čak i kada se čini da veza između pomorske moći i rata duboko na kopnu čini tu strategiju besmislenom, postoji stalni pritisak da neprijatelj izađe na more. U ovom korištenju pomorske sile postoji značajna neizravnost koja je osmišljena da nametne element rizika protivničkim kopnenim snagama duboko u teritoriju. To je suptilna strategija koju nije lako uočiti. Stoga je američka pomorska strategija u Ukrajini prvenstveno osmišljena da blokira plovne putove koji bi mogli olakšati rusko kretanje – Crno i Baltičko more”, protumačio je Friedman. Nemam što dodati.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZJALOVILO IM SE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => IZJALOVILO IM SE 2 0 16096 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-31 10:57:23 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => ŽELJKO TRKANJEC [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-04 10:14:57 [modified_by] => 3157 [publish_up] => 2023-06-04 10:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6345 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ništa od 'ruskih jezera': Ruska flota nasukana je i na Baltiku i na Crnom moru - Baltičko je sad pod nadzorom NATO-a [metakey] => ruska mornarica, NATO, Baltik, Crno more [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/31\/22345338.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/31\/21300504.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/31\/22345218.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/31\/21896756.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/31\/25004778.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/31\/25004779.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/31\/25004780.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/31\/25004781.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/31\/25004782.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/31\/25004783.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/31\/25004784.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jonathan Nackstrand\/Afp","Alexei Danichev\/Sputnik Via Afp","Jonathan Nackstrand\/Afp","Handout\/Afp","AFP","Stringer\/Anadolu Agency Via Afp","Olga Maltseva\/Afp","Olga Maltseva\/Afp","AFP","AFP","Sergei Supinsky\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ameri\u010dka vojno-pomorska\u00a0vje\u017eba\u00a0u balti\u010dkoj regiji, koju je predvodio SAD<\/p>","","","","

Vladimir Putin na ceremoniji uvo\u0111enja\u00a0novih ratnih brodova u sastav ruske mornarice, putem video veze u dr\u017eavnoj rezidenciji<\/p>","

Parada na Dan\u00a0Ruke mornarice pro\u0161le godine Sankt Peterburgu<\/p>","","","

Ruska ratna flota<\/p>","

Raketna\u00a0krstarica Moskva bila je zapovjedni brod\u00a0 ruske Crnomorske flote (na slici uplovljava u Sevastopoljski zaljev), dok je nisu potpile ukrajinske snage\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_22345338_1920.jpg":"1920x1080","k_22345338_1280.jpg":"1280x1280","k_22345338_1024.jpg":"1024x1024","k_22345338_640.jpg":"640x640","k_22345338_480.jpg":"480x480","k_22345338_340.jpg":"340x340","k_22345338_220.jpg":"220x220","o_22345338_1280.jpg":"1280x852","o_22345338_1024.jpg":"1024x681","o_22345338_640.jpg":"640x426","o_22345338_480.jpg":"480x319","o_22345338_340.jpg":"340x226","o_22345338_220.jpg":"220x146","h_22345338_1280.jpg":"1280x854","h_22345338_1024.jpg":"1024x683","h_22345338_640.jpg":"640x427","h_22345338_480.jpg":"480x320","h_22345338_340.jpg":"340x227","h_22345338_220.jpg":"220x147","pp_22345338_1280.jpg":"1280x1628","pp_22345338_1024.jpg":"1024x1303","pp_22345338_640.jpg":"640x814","pp_22345338_480.jpg":"480x611","pp_22345338_340.jpg":"340x432","pp_22345338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1268","hd_21300504_1920.jpg":"1920x1080","k_21300504_1280.jpg":"1280x1280","k_21300504_1024.jpg":"1024x1024","k_21300504_640.jpg":"640x640","k_21300504_480.jpg":"480x480","k_21300504_340.jpg":"340x340","k_21300504_220.jpg":"220x220","o_21300504_1280.jpg":"1280x845","o_21300504_1024.jpg":"1024x676","o_21300504_640.jpg":"640x422","o_21300504_480.jpg":"480x317","o_21300504_340.jpg":"340x224","o_21300504_220.jpg":"220x145","h_21300504_1280.jpg":"1280x854","h_21300504_1024.jpg":"1024x683","h_21300504_640.jpg":"640x427","h_21300504_480.jpg":"480x320","h_21300504_340.jpg":"340x227","h_21300504_220.jpg":"220x147","pp_21300504_1280.jpg":"1280x1628","pp_21300504_1024.jpg":"1024x1303","pp_21300504_640.jpg":"640x814","pp_21300504_480.jpg":"480x611","pp_21300504_340.jpg":"340x432","pp_21300504_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22345218_1920.jpg":"1920x1080","k_22345218_1280.jpg":"1280x1280","k_22345218_1024.jpg":"1024x1024","k_22345218_640.jpg":"640x640","k_22345218_480.jpg":"480x480","k_22345218_340.jpg":"340x340","k_22345218_220.jpg":"220x220","o_22345218_1280.jpg":"1280x853","o_22345218_1024.jpg":"1024x682","o_22345218_640.jpg":"640x426","o_22345218_480.jpg":"480x320","o_22345218_340.jpg":"340x226","o_22345218_220.jpg":"220x146","h_22345218_1280.jpg":"1280x854","h_22345218_1024.jpg":"1024x683","h_22345218_640.jpg":"640x427","h_22345218_480.jpg":"480x320","h_22345218_340.jpg":"340x227","h_22345218_220.jpg":"220x147","pp_22345218_1280.jpg":"1280x1628","pp_22345218_1024.jpg":"1024x1303","pp_22345218_640.jpg":"640x814","pp_22345218_480.jpg":"480x611","pp_22345218_340.jpg":"340x432","pp_22345218_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x574","hd_21896756_1920.jpg":"1920x1080","k_21896756_1280.jpg":"1280x1280","k_21896756_1024.jpg":"1024x1024","k_21896756_640.jpg":"640x640","k_21896756_480.jpg":"480x480","k_21896756_340.jpg":"340x340","k_21896756_220.jpg":"220x220","o_21896756_1280.jpg":"1280x717","o_21896756_1024.jpg":"1024x574","o_21896756_640.jpg":"640x358","o_21896756_480.jpg":"480x269","o_21896756_340.jpg":"340x190","o_21896756_220.jpg":"220x123","h_21896756_1280.jpg":"1280x854","h_21896756_1024.jpg":"1024x683","h_21896756_640.jpg":"640x427","h_21896756_480.jpg":"480x320","h_21896756_340.jpg":"340x227","h_21896756_220.jpg":"220x147","pp_21896756_1280.jpg":"1280x1628","pp_21896756_1024.jpg":"1024x1303","pp_21896756_640.jpg":"640x814","pp_21896756_480.jpg":"480x611","pp_21896756_340.jpg":"340x432","pp_21896756_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1159","hd_25004778_1920.jpg":"1920x1080","k_25004778_1280.jpg":"1280x1280","k_25004778_1024.jpg":"1024x1024","k_25004778_640.jpg":"640x640","k_25004778_480.jpg":"480x480","k_25004778_340.jpg":"340x340","k_25004778_220.jpg":"220x220","o_25004778_1280.jpg":"1280x772","o_25004778_1024.jpg":"1024x618","o_25004778_640.jpg":"640x386","o_25004778_480.jpg":"480x289","o_25004778_340.jpg":"340x205","o_25004778_220.jpg":"220x132","h_25004778_1280.jpg":"1280x854","h_25004778_1024.jpg":"1024x683","h_25004778_640.jpg":"640x427","h_25004778_480.jpg":"480x320","h_25004778_340.jpg":"340x227","h_25004778_220.jpg":"220x147","pp_25004778_1280.jpg":"1280x1628","pp_25004778_1024.jpg":"1024x1303","pp_25004778_640.jpg":"640x814","pp_25004778_480.jpg":"480x611","pp_25004778_340.jpg":"340x432","pp_25004778_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25004779_1920.jpg":"1920x1080","k_25004779_1280.jpg":"1280x1280","k_25004779_1024.jpg":"1024x1024","k_25004779_640.jpg":"640x640","k_25004779_480.jpg":"480x480","k_25004779_340.jpg":"340x340","k_25004779_220.jpg":"220x220","o_25004779_1280.jpg":"1280x853","o_25004779_1024.jpg":"1024x682","o_25004779_640.jpg":"640x426","o_25004779_480.jpg":"480x320","o_25004779_340.jpg":"340x226","o_25004779_220.jpg":"220x146","h_25004779_1280.jpg":"1280x854","h_25004779_1024.jpg":"1024x683","h_25004779_640.jpg":"640x427","h_25004779_480.jpg":"480x320","h_25004779_340.jpg":"340x227","h_25004779_220.jpg":"220x147","pp_25004779_1280.jpg":"1280x1628","pp_25004779_1024.jpg":"1024x1303","pp_25004779_640.jpg":"640x814","pp_25004779_480.jpg":"480x611","pp_25004779_340.jpg":"340x432","pp_25004779_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1193","hd_25004780_1920.jpg":"1920x1080","k_25004780_1280.jpg":"1280x1280","k_25004780_1024.jpg":"1024x1024","k_25004780_640.jpg":"640x640","k_25004780_480.jpg":"480x480","k_25004780_340.jpg":"340x340","k_25004780_220.jpg":"220x220","o_25004780_1280.jpg":"1280x795","o_25004780_1024.jpg":"1024x636","o_25004780_640.jpg":"640x397","o_25004780_480.jpg":"480x298","o_25004780_340.jpg":"340x211","o_25004780_220.jpg":"220x136","h_25004780_1280.jpg":"1280x854","h_25004780_1024.jpg":"1024x683","h_25004780_640.jpg":"640x427","h_25004780_480.jpg":"480x320","h_25004780_340.jpg":"340x227","h_25004780_220.jpg":"220x147","pp_25004780_1280.jpg":"1280x1628","pp_25004780_1024.jpg":"1024x1303","pp_25004780_640.jpg":"640x814","pp_25004780_480.jpg":"480x611","pp_25004780_340.jpg":"340x432","pp_25004780_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1262","hd_25004781_1920.jpg":"1920x1080","k_25004781_1280.jpg":"1280x1280","k_25004781_1024.jpg":"1024x1024","k_25004781_640.jpg":"640x640","k_25004781_480.jpg":"480x480","k_25004781_340.jpg":"340x340","k_25004781_220.jpg":"220x220","o_25004781_1280.jpg":"1280x841","o_25004781_1024.jpg":"1024x673","o_25004781_640.jpg":"640x420","o_25004781_480.jpg":"480x315","o_25004781_340.jpg":"340x223","o_25004781_220.jpg":"220x144","h_25004781_1280.jpg":"1280x854","h_25004781_1024.jpg":"1024x683","h_25004781_640.jpg":"640x427","h_25004781_480.jpg":"480x320","h_25004781_340.jpg":"340x227","h_25004781_220.jpg":"220x147","pp_25004781_1280.jpg":"1280x1628","pp_25004781_1024.jpg":"1024x1303","pp_25004781_640.jpg":"640x814","pp_25004781_480.jpg":"480x611","pp_25004781_340.jpg":"340x432","pp_25004781_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25004782_1920.jpg":"1920x1080","k_25004782_1280.jpg":"1280x1280","k_25004782_1024.jpg":"1024x1024","k_25004782_640.jpg":"640x640","k_25004782_480.jpg":"480x480","k_25004782_340.jpg":"340x340","k_25004782_220.jpg":"220x220","o_25004782_1280.jpg":"1280x853","o_25004782_1024.jpg":"1024x682","o_25004782_640.jpg":"640x426","o_25004782_480.jpg":"480x320","o_25004782_340.jpg":"340x226","o_25004782_220.jpg":"220x146","h_25004782_1280.jpg":"1280x854","h_25004782_1024.jpg":"1024x683","h_25004782_640.jpg":"640x427","h_25004782_480.jpg":"480x320","h_25004782_340.jpg":"340x227","h_25004782_220.jpg":"220x147","pp_25004782_1280.jpg":"1280x1628","pp_25004782_1024.jpg":"1024x1303","pp_25004782_640.jpg":"640x814","pp_25004782_480.jpg":"480x611","pp_25004782_340.jpg":"340x432","pp_25004782_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x862","hd_25004783_1920.jpg":"1920x1080","k_25004783_1280.jpg":"1280x1280","k_25004783_1024.jpg":"1024x1024","k_25004783_640.jpg":"640x640","k_25004783_480.jpg":"480x480","k_25004783_340.jpg":"340x340","k_25004783_220.jpg":"220x220","o_25004783_1280.jpg":"1280x574","o_25004783_1024.jpg":"1024x459","o_25004783_640.jpg":"640x287","o_25004783_480.jpg":"480x215","o_25004783_340.jpg":"340x152","o_25004783_220.jpg":"220x98","h_25004783_1280.jpg":"1280x854","h_25004783_1024.jpg":"1024x683","h_25004783_640.jpg":"640x427","h_25004783_480.jpg":"480x320","h_25004783_340.jpg":"340x227","h_25004783_220.jpg":"220x147","pp_25004783_1280.jpg":"1280x1628","pp_25004783_1024.jpg":"1024x1303","pp_25004783_640.jpg":"640x814","pp_25004783_480.jpg":"480x611","pp_25004783_340.jpg":"340x432","pp_25004783_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3218","hd_25004784_1920.jpg":"1920x1080","k_25004784_1280.jpg":"1280x1280","k_25004784_1024.jpg":"1024x1024","k_25004784_640.jpg":"640x640","k_25004784_480.jpg":"480x480","k_25004784_340.jpg":"340x340","k_25004784_220.jpg":"220x220","o_25004784_1280.jpg":"1280x2145","o_25004784_1024.jpg":"1024x1716","o_25004784_640.jpg":"640x1072","o_25004784_480.jpg":"480x804","o_25004784_340.jpg":"340x569","o_25004784_220.jpg":"220x368","h_25004784_1280.jpg":"1280x854","h_25004784_1024.jpg":"1024x683","h_25004784_640.jpg":"640x427","h_25004784_480.jpg":"480x320","h_25004784_340.jpg":"340x227","h_25004784_220.jpg":"220x147","pp_25004784_1280.jpg":"1280x1628","pp_25004784_1024.jpg":"1024x1303","pp_25004784_640.jpg":"640x814","pp_25004784_480.jpg":"480x611","pp_25004784_340.jpg":"340x432","pp_25004784_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15012475 Threads: 1 Questions: 3151327081 Slow queries: 7034767 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234985689 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/nista-od-ruskih-jezera-putinova-flota-nasukana-je-i-na-baltickom-i-na-crnom-moru-baltik-je-pod-nadzorom-nato-a-1295670 [printLink] => /vijesti/svijet/nista-od-ruskih-jezera-putinova-flota-nasukana-je-i-na-baltickom-i-na-crnom-moru-baltik-je-pod-nadzorom-nato-a-1295670?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 406605 [name] => ruska mornarica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ruska-mornarica [link] => /tag/ruska-mornarica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 418937 [name] => NATO [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nato [link] => /tag/nato ) [2] => stdClass Object ( [id] => 220199 [name] => baltik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => baltik [link] => /tag/baltik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 254318 [name] => Crno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crno-more [link] => /tag/crno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZJALOVILO IM SE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ništa od ‘ruskih jezera‘: Putinova flota nasukana je i na Baltičkom i Crnom moru, Baltik je pod nadzorom NATO-a [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/22345338.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jonathan Nackstrand/Afp [mainImageDesc] =>

Američka vojno-pomorska vježba u baltičkoj regiji, koju je predvodio SAD

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/22345338.jpg [title] => Jonathan Nackstrand/Afp

Američka vojno-pomorska vježba u baltičkoj regiji, koju je predvodio SAD

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/21300504.jpg [title] => Alexei Danichev/Sputnik Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/22345218.jpg [title] => Jonathan Nackstrand/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/21896756.jpg [title] => Handout/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/25004778.jpg [title] => AFP

Vladimir Putin na ceremoniji uvođenja novih ratnih brodova u sastav ruske mornarice, putem video veze u državnoj rezidenciji

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/25004779.jpg [title] => Stringer/Anadolu Agency Via Afp

Parada na Dan Ruke mornarice prošle godine Sankt Peterburgu

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/25004780.jpg [title] => Olga Maltseva/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/25004781.jpg [title] => Olga Maltseva/Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/25004782.jpg [title] => AFP

Ruska ratna flota

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/25004783.jpg [title] => AFP

Raketna krstarica Moskva bila je zapovjedni brod  ruske Crnomorske flote (na slici uplovljava u Sevastopoljski zaljev), dok je nisu potpile ukrajinske snage 

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/25004784.jpg [title] => Sergei Supinsky/Afp ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Bila je to teška muka bivšeg špijuna KGB-a, sovjetske obavještajne službe. Došao je 1999. godine na čelo Rusije i shvatio koliko je geografski različita od države kojoj je prisegnuo. Zato je ruski predsjednik, kojeg s pravom volimo zvati carem, 2005. godine rekao da je “raspad Sovjetskog Saveza najveća geopolitička katastrofa 20. stoljeća”. Svakako, iz njegove vizure, uvjeren sam da tako ne misle u Poljskoj ili Azerbajdžanu.

Stvarne razmjere "katastrofe" zrcali pogled na zemljovid. SSSR je kontrolirao gotovo cijelu južnu obalu Baltičkog mora dok su na sjeveru bile Finska, koja je usklađivala vanjsku politiku s Moskvom, i neutralna Švedska. Nije ni čudo da ga je Varšavski pakt zvao morem mira jer NATO ondje gotovo da nije imao pristupa.

Rusija je sada ograničena na Sankt Peterburg koji se nalazi u zaljevu NATO članice: Finskom. Ima i eksklavu Königsberg, koja nosi rusko ime Kalinjingrad. Sve ostalo je NATO (Švedska još nije, ali sad će što god o tome mislio mađarski premijer Viktor Orbán; Jens Stoltenberg, glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza, najavio je da bi Švedska u srpnju na summitu u Vilniusu mogla biti punopravnom članicom; američki državni tajnik Antony Blinken tim je poslom u posjetu Europi).

Projekcija moći

Crno more je bilo sovjetsko, osim južne obale koja je pripadala Turskoj (Rumunjska nije bila potpuno odana saveznica, ali Bugarska jest, a i sada se lomi kad je riječ o lojalnosti Bruxellesu ili Moskvi). Prije 2014. godine Rusija je imala kontrolu nad dijelom od Kerčkog prolaza do Sočija. Povratak Ukrajine pod rusku kontrolu promijenio bi ravnotežu moći i to treba imati na umu kad se razmišlja o moskovskim strategijskim planovima.

“Pristup Kremlja Crnom moru omogućuje projekciju moći, a njegove luke oko kojih se more ne ledi nalaze se isključivo na obali Crnog mora. To kontrolu nad obalnim teritorijem čini središnjom temom Putinovih imperijalističkih ambicija i dovelo je do pokušaja Kremlja da potvrdi dominaciju i potkopa regionalnu stabilnost i zapadnu prisutnost takozvanim zamrznutim sukobima, počevši od Moldove/Moldavije 1992. godine, nastavivši invazijom Gruzije 2008. i Ukrajine 2014. godine”, tumači Carsten Schmiedl iz američkog Centra za pomorsku strategiju.

---

image

Ruska ratna flota

AFP
---

“Prvi put u našoj povijesti imamo vojnike spremne za borbu u istočnom dijelu Saveza, uključujući Poljsku, ali također i u baltičkim zemljama i regiji Crnog mora… uz veću prisutnost zračnih i pomorskih snaga. Kada je predsjednik Putin pokrenuo punu invaziju Ukrajine 2022. godine, bili smo spremni. U nekoliko sati aktivirali smo sve obrambene planove, stavili smo pod zapovjedništvo NATO-a 40.000 vojnika potpomognutih znatnom zračnom i pomorskom snagom, te ojačali prednju obranu od Baltika do Crnog mora,” objasnio je Stoltenberg.

“Povijest voli nenamjeravane posljedice”, napisao je nedavno ugledni profesor Timothy Garton Ash u časopisu Foreign Affairs. Ruski predsjednik Vladimir Putin se, nakon agresije na Ukrajinu, bolno suočio s tim pravilom društvene teorije i prakse. Ne samo da nije srušio vlast u Kijevu i stavio državu u svoju sferu interesa, Putin je izgubio i ono malo strategijskog utjecaja što je imao na Baltiku, suočava se s brzo naoružavajućim istokom NATO istodobno gubeći oslonac u Crnom moru koji je imao od 2014. godine.

Budimo realni, da je Putin u nekom trenutku prije agresije potaknuo pregovore s Ukrajinom temeljem tadašnjih, kontroverznih ali racionalnih Sporazuma iz Minska, izgledno je da bi Zapad tražio međunarodnopravno rješenje kojim bi Rusija dobila pravo korištenja Krima.

Steven Horrell, bivši američki obavještajni pomorski časnik, za CEPA (Center for European Policy Analysis) piše da je “ruska agresija na Ukrajinu imala dvije duboke geopolitičke posljedice za pomorsku strategiju prve linije. Uguravši Finsku i Švedsku u NATO, Kremlj je Baltičko more pretvorio u jezero savezništva”. Jednako tako, istaknuo je snagu (i ograničenja) Rusije u pretvaranju Crnog mora u rusko jezero.

Arktik, koji ulaskom Švedske i Finske u članstvo postaje prostor na kojem se Rusija konfrontira sa sedam članica NATO-a, nije temom ovog članka ali odande kreće nova linija razdvajanja koja tjera Rusiju na jačanje sjeverozapadne vojne oblasti jer Finska je sada pripadnica neprijateljske strukture. Poluotok Kola, sržna točka ruske vojne moći na sjeveru, sada je pod stalnim nadzorom NATO-a iz Finske. Ne čudi stoga vijest, koju je prenio TASS, da će se najnovija podmornica ruske mornarice s balističkim projektilima na nuklearni pogon preseliti iz Sjeverne flote u stalnu bazu na poluotoku Kamčatka (na Pacifiku).

Uloga Bornholma

Baltičko more je zatvoreno prolazima između Danske i Švedske koji čak i za hladnog rata nisu bili sporni jer je Švedska bila neutralna. Sad ih kontroliraju dvije članice NATO-a. Kao što prolaze iz Crnog u Sredozemno more kontrolira Turska koja je odmah po pokretanju ruske agresije na Ukrajinu zatvorila prolaz ratnim brodovima (da se ne bi posumnjalo kako je riječ o nesavezničkom djelovanju Ankare, na isti je način postupila i 2008. godine kad su američki brodovi pokušali ući u Crno more tijekom ruske agresije na Gruziju).

Na ulaznoj točki iz Baltika u danske prolaze smjestio se otok Bornholm koji sada dobiva na strategijskoj važnosti jer još dvije točke postaju dijelom NATO strukture: švedski otok Gotland i finski Ålandski otoci. Bornholm i Gotland sada zatvaraju istočni i zapadni bok ruske eksklave Königsberg koja je izgubila na važnosti jer se iz nje ne može provesti pomorska blokada baltičkih država članica NATO.

Plan je bio iskrcati trupe na Gotlandu i staviti pod kontrolu pomorske putove u Baltiku. “Ålandski otoci skupina su 6700 finskih otoka na kojima se većinom govori švedski. Uvijek su se smatrali jednom od najvažnijih geostrateških nekretnina u Baltičkom moru. Tijekom Krimskog rata (onog od 1853. – 1856.), Sir Charles Wood, britanski lord admiraliteta, rekao je: “Ti su otoci visjeli nad Stockholmom jednako kao što je Sevastopolj visio nad Carigradom. Od Pariškog sporazuma 1856., kojim je okončan Krimski rat, Ålandski otoci su demilitarizirani i ostali su neutralni. Pobjednici su to smatrali velikim postignućem Krimskog rata.

Britanski premijer Lord Palmerston rekao je Donjem domu parlamenta 1856. godine da je demilitarizacija otoka “postavila barijeru između nje [Rusije] i sjevera Europe”, pojašnava Hoover Institute. Odlukama Lige naroda 1921. godine Ålandski otoci dodijeljeni su Finskoj pod uvjetom da osigura njihovu neutralnost i razvojačenje te samoupravu za mjesno pučanstvo, tumači mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije. Finska jamči sigurnost otoka pa je obavezna braniti ih u slučaju napada. Sada to radi NATO.

Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP), promišljalište koje radi za njemačku vladu, navodi da će Kalinjingrad/Königsberg postati teret Rusiji. “Država čija flota nema slobodan pristup vlastitim bazama i morskim linijama ne može biti pomorska sila”, tumače u SWP.

Pogled na more često zanemari odsudni strategijski obrat na kopnu koji je posljedica pretvaranja Baltika u NATO jezero. Procijep Suwałki, teritorij koji odvaja tromeđu Poljske, Bjelarusa/Bjelorusije i Litve od Königsberga, sada više nije strategijski osjetljiva točka Saveza. Procijep je dug oko 100 kilometara i stratezi Saveza su smatrali da bi brza ruska operacija iz dva smjera mogla zatvoriti taj jedini kopneni doticaj baltičkih članica s ostatkom NATO. Sljedeći bi korak bio rusko osvajanje Estonije, Latvije i Litve jer im Savez ne bi mogao dovoljno brzo priskočiti u pomoć. Sada baltičke zemlje imaju iza sebe Finsku i Švedsku iz kojih trenutno stiže pomoć obrani, a NATO može Baltikom prebaciti snage, opremu, sve što je potrebno. Ako Rusija pokuša vojno djelovati iz Königsberga, ta će se baza naći pod udarom sa sjevera, istoka i zapada. Sjevernoatlantski savez je u studenom prošle godine izveo vježbu u procjepu Suwałki potvrdivši tako da više nije ranjiva točka.

---

image

Vladimir Putin na ceremoniji uvođenja novih ratnih brodova u sastav ruske mornarice, putem video veze u državnoj rezidenciji

AFP
---

“Ulazak Finske u NATO povećat će granicu s Rusijom 1340 km istovremeno pružajući priliku da se znatno ograniče ruske A2/AD sposobnosti (onemogućivanje pristupa i uskraćivanje područja) u subarktičkoj regiji kroz obrambene sustave u vlasništvu NATO-a”, piše SWP.

Glavni tajnik Stoltenberg dodao je još jedan važan element, zaštitu podvodne infrastrukture koja je bila tema NATO stratega i prije nego što je prošle godine izveden napad na plinovode Sjeverni tok (do danas smo ostali lišeni informacija tko stoji iza napada; slažem se s Ianom Bremmerom, osnivačem analitičke tvrtke Eurasia Group, da Rusija nije odgovorna za napad; njegova je procjena da su napad izveli ukrajinski diverzanti). “Pojačali smo svoju prisutnost, kako u Baltičkom tako i u Sjevernom moru, brodovima, zrakoplovima i drugim sposobnostima”, rekao je glavni tajnik Saveza.

Turska crnomorska politika

Operacija oduzimanja Baltika bila je brza i kao da je rađena po uputama koje je krajem 19. i početkom 20. stoljeća utvrdio američki admiral i strateg Alfred Thayer Mahan. Važna je razlika kopnenog i pomorskog rata što u ovom potonjem, tumači, postoje položaji koji se mogu zauzeti u doba mira, a bit će od vrijednosti u doba rata. Dobro pripremljena pomorska uporišta bit će od presudne važnosti za uspješne operacije na kopnu, tvrdio je Mahan.

Nešto je kompleksnija situacija na Crnom moru koje, kako je napisao Horrell, nije postalo ruskim jezerom (na tu je opasnost 2015. godine upozoravao, razumljivo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan) što je uspjeh jednakovrijedan pretvaranju Baltičkog u NATO jezero.

“Regija Crnog mora u središtu je današnje rasprave. Kao Rumunj znam - i osjećam - da je ovo regija strategijski važna euroatlantskoj sigurnosti. Priobalnim državama, razmljivo, ali i kao platforma, odskočna daska Rusiji da projicira moć - u Afriku, na Bliski istok, u onome što mi u NATO-u nazivamo pristupom 360 stupnjeva. Što se događa u Crnom moru nije samo za Crno more, već i za Sredozemno, Jadransko more, Indijski ocean i šire.” Tako je prije koji mjesec postavio platformu Mircea Geoană, zamjenik glavnog tajnika NATO.

Ruski je plan bio jasan, operacija je za cilj imala odsjeći Ukrajinu od Crnog mora (to je i uspjela u Azovskom moru) kako bi je dovela u ovisnost o Rusiji za izvoz poljoprivrednih proizvoda morem (zato Rusija stalno prijeti da će obustaviti sporazum o izvozu ukrajinskog žita postignut pod okriljem UN-a uz suradnju Turske). Plan je doživio krah nakon što je ruska armada doživjela poraz kod Mikolajiva pa je zaustavljen kopneni prodor prema Odesi dok je u toj luci došlo do obrata proruskog stanovništva pa u obzir više nije dolazio desant u kojem su ruski stratezi očekivali da će naići na podršku lokalnog pučanstva. Ukrajina je kasnije vratila kontrolu nad Hersonom pa je ideja obnove Novorusije, koja se protezala do današnje rumunjske obale, krahirala. To je područje krajem 18. stoljeća osvojila Katarina Velika (Krim 1783. godine) i Putin se htio izjednačiti s njezinim uspjesima. Neuspjeh.

Tijekom agresije ruska se mornarica nije proslavila: morala je napustiti Zmijski otok, a ukrajinski su joj topnici potopili zastavni brod flote, krstaricu Moskva. Jačanje ukrajinskog raketnog arsenala odbacilo je rusku mornaricu više od 5o kilometara od obale, a napadi na Krim su doveli do povlačenja dijela brodova i većine zrakoplova s poluotoka. Brodovi su se smjestili u jedinoj ruskoj ozbiljnijoj crnomorskoj luci Novorossijsk, zrakoplovi u bazama dublje u ruskom teritoriju.

NATO je nakon 2014. godine krenuo jačati pomorsku prisutnost u Crnom moru, ali treba znati da Konvencija iz Montreuxa, dogovorena 1936. godine, kojom je potvrđena turska uprava nad Bosporom i Dardanelima, precizno definira vrijeme koje ratni brodovi necrnomorskih država mogu provesti u moru i koje tonaže smiju biti. Zato su formirane borbene skupine u Rumunjskoj i Bugarskoj. “ Sada imamo još četiri nove borbene grupe i po potrebi ćemo ih podići na razinu brigade. I također poticanje prethodnog pozicioniranja opreme (Mahan u studijama govori o “važnosti mirnodopske dispozicije” koja mora biti u bliskoj vezi s ratnom nepredvidivosti) kao i operacije u više domena jer se ne radi samo o moru, kopnu i zraku, već i o kibernetičkom prostoru i svemiru”, tumačio je Geoană.

’Suptilna strategija’

Turska je promijenila crnomorsku politiku koja se, nakon završetka Hladnog rata temeljila na viziji rusko-turskog duopola. Model krahira nakon Putinove invazije Ukrajine, Turska se vraća temeljima zapadnog savezništva i gradi dobre odnose s Ukrajinom što ograničava ruski utjecaj. Ankara ne želi vidjeti Krim u ruskim rukama jer je riječ o strategijskoj poziciji Crnog mora, ‘tko kontrolira Krim, kontrolira Crno more’ glasi izreka. Postoje ograničenja takvom stavu, jedno su tjesnaci pod kontrolom Turske. Drugo su sve slabosti koje je Krim trpio od 2014. godine i aneksije kad nije imao potrebnu strategijsku dubinu na kopnu što je otežavalo, između ostalog, opskrbu vodom. Vjerojatno najvažniji uspjeh ruske agresije stvaranje je kopnenog mosta od ruske granice do Krima čime je poluotok dobio vitalnu liniju opstanka – most preko Kerčkog prolaza se pokazao ranjivim. Nakon što je Ukrajina vratila Herson pokazalo se da su vojne baze na poluotoku ranjive čime je dodatno oslabljena njegova strategijska važnost. Ako Ukrajina uspije presjeći ruski kopneni most, Krim će biti još ranjiviji, a ruska se mornarica seliti u Novorossijsk.

Nikolas Gvosdev, profesor nacionalne sigurnost na američkom Naval War College, upozorava da “proces ekonomskog razdvajanja Rusije i Srednje Europe, ponajprije simboliziran onesposobljavanjem plinovoda Sjeverni tok, povećava Rusiji važnost Crnog mora koje postaje jedan od ključnih geoekonomskih koridora Moskve prema svjetskim tržištima. Bilo da se radi o cjevovodima Turski tok i Plavi tok koji šalju ruski plin do turskih čvorišta ili tankerima za naftu i prijevozima pšenice koji se povezuju s Turskom i kroz nju, Rusiji je potrebno dostupno Crno more”. Jačanje NATO ozbiljna je ugroza tom planu.

---

image

Parada na Dan Ruke mornarice prošle godine Sankt Peterburgu

Stringer/Anadolu Agency Via Afp
---

Gvosdev preporuča, a ne treba dvojiti da to američka mornarica uzima u obzir: “Prvo, Sjedinjene Države i drugi NATO partneri moraju pomoći državama NATO na Crnom moru da budu u mogućnosti projicirati pomorsku moć s kopna—kako bi stvorili i održavali snažne pozicije A2/AD sposobnosti: onemogućivanje pristupa i uskraćivanje područja koji pokrivaju njihove morske obale i plovne putove.

Unatoč uvjerenju da bi Ukrajina, uz zapadnu vojnu pomoć, mogla ponovno preuzeti kontrolu nad Krimom, svaki američki pristup mora biti utemeljen na procjeni da će Moskva zadržati Krim i nastaviti ga koristiti kao prednju bazu za projekciju ruske moći u Crno more.

Stoga savezničke države moraju imati sposobnost otupiti prijetnju s Krima vlastitim obalama i isključivim morskim zonama.”

George Friedman, osnivač analitičke kuće Geopolitical Futures, podsjeća da je i Hladni rat bio pomorski. “Njemačka je bila linija kontakta sa Sovjetskim Savezom, ali vitalne linije opskrbe vodile su od SAD-a do Europe, a NATO je mogao biti osakaćen prekidom te opskrbe”, piše. Element te strategije, koja vuče korijene od admirala Mahana, vidljiv je u Ukrajini. “Kad bi Rusija pobijedila Ukrajinu došla bi na NATO granicu i mogla napadati prema zapadu. SAD prakticira strategiju preduhitrujućeg djelovanja uz relativno nisku cijenu u smislu američkih žrtava kako bi spriječio malo vjerojatan proboj Rusije na obalu Atlantika. Pomorska akcija koristi se za odbacivanje kopnenih snaga.

Strategija korištena protiv Sovjetskog Saveza u Hladnom ratu koristi se protiv ruskih snaga u Ukrajini. Čak i kada se čini da veza između pomorske moći i rata duboko na kopnu čini tu strategiju besmislenom, postoji stalni pritisak da neprijatelj izađe na more. U ovom korištenju pomorske sile postoji značajna neizravnost koja je osmišljena da nametne element rizika protivničkim kopnenim snagama duboko u teritoriju. To je suptilna strategija koju nije lako uočiti. Stoga je američka pomorska strategija u Ukrajini prvenstveno osmišljena da blokira plovne putove koji bi mogli olakšati rusko kretanje – Crno i Baltičko more”, protumačio je Friedman. Nemam što dodati.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jonathan Nackstrand/Afp Alexei Danichev/Sputnik Via Afp Jonathan Nackstrand/Afp Handout/Afp AFP Stringer/Anadolu Agency Via Afp Olga Maltseva/Afp Olga Maltseva/Afp AFP AFP Sergei Supinsky/Afp
Jonathan Nackstrand/Afp

Američka vojno-pomorska vježba u baltičkoj regiji, koju je predvodio SAD

AFP

Vladimir Putin na ceremoniji uvođenja novih ratnih brodova u sastav ruske mornarice, putem video veze u državnoj rezidenciji

Stringer/Anadolu Agency Via Afp

Parada na Dan Ruke mornarice prošle godine Sankt Peterburgu

AFP

Ruska ratna flota

AFP

Raketna krstarica Moskva bila je zapovjedni brod  ruske Crnomorske flote (na slici uplovljava u Sevastopoljski zaljev), dok je nisu potpile ukrajinske snage 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/nista-od-ruskih-jezera-putinova-flota-nasukana-je-i-na-baltickom-i-na-crnom-moru-baltik-je-pod-nadzorom-nato-a-1295670 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=38e09321633920f32215a770d71a3560cff4ced5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ni%C5%A1ta+od+%E2%80%98ruskih+jezera%E2%80%98%3A+Putinova+flota+nasukana+je+i+na+Balti%C4%8Dkom+i+Crnom+moru%2C+Baltik+je+pod+nadzorom+NATO-a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnista-od-ruskih-jezera-putinova-flota-nasukana-je-i-na-baltickom-i-na-crnom-moru-baltik-je-pod-nadzorom-nato-a-1295670 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnista-od-ruskih-jezera-putinova-flota-nasukana-je-i-na-baltickom-i-na-crnom-moru-baltik-je-pod-nadzorom-nato-a-1295670 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZJALOVILO IM SE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetIZJALOVILO IM SE

Ništa od ‘ruskih jezera‘: Putinova flota nasukana je i na Baltičkom i Crnom moru, Baltik je pod nadzorom NATO-a

Piše ŽELJKO TRKANJEC
4. lipnja 2023. - 12:01

Bila je to teška muka bivšeg špijuna KGB-a, sovjetske obavještajne službe. Došao je 1999. godine na čelo Rusije i shvatio koliko je geografski različita od države kojoj je prisegnuo. Zato je ruski predsjednik, kojeg s pravom volimo zvati carem, 2005. godine rekao da je “raspad Sovjetskog Saveza najveća geopolitička katastrofa 20. stoljeća”. Svakako, iz njegove vizure, uvjeren sam da tako ne misle u Poljskoj ili Azerbajdžanu.

Stvarne razmjere "katastrofe" zrcali pogled na zemljovid. SSSR je kontrolirao gotovo cijelu južnu obalu Baltičkog mora dok su na sjeveru bile Finska, koja je usklađivala vanjsku politiku s Moskvom, i neutralna Švedska. Nije ni čudo da ga je Varšavski pakt zvao morem mira jer NATO ondje gotovo da nije imao pristupa.

Rusija je sada ograničena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 05:18