StoryEditorOCM
SvijetEskalacija sukoba

LIVEIran lansirao rakete na Izrael! Izlaze prve snimke napada, odzvanjaju sirene uzbune... Ispaljeno više od sto projektila

Piše VIJESTI SD, Hina, JL
1. listopada 2024. - 18:58

KLJUČNI DOGAĐAJI:

 

• IDF: Ispaljene su rakete iz Irana!

• IDF poziva Izraelce sa se drže blizu skloništa: ‘Rakete se očekuju već večeras‘

 Izrael je kasno sinoć krenuo u kopnenu invaziju na Libanon

• Tvrde da će operacija biti ‘ograničena po vremenu i opsegu!‘

Izraelska vojska poručila je stanovnicima južnog Libanona da se odmah evakuiraju

Iran priprema napad balističkim raketama na Izrael, tvrdi AP

---------------------------------------------

NOVO

18:50 Sirene se oglašavaju diljem Izraela usred iranskog raketnog napada. Neki mediji u Izraelu izvještavaju da je u napadu ispaljeno više od 100 projektila. Snimke pokazuju presretanja i padanje krhotina i olupina iznad Izraela, prenosi Jutarnji.

18:40 Širom Izraela oglašavaju se sirene upozoravajući na nadolazeći napad. IDF kaže da su balističke rakete ispaljene iz Irana na Izrael. Sirene se oglašavaju u središnjem i južnom Izraelu.

18:30 - Došlo je do pucnjave u Tel Avivu, čini se da ima više žrtava, javlja BBC.

18:24 Izraelska vojska priopćila je da je ubila zapovjednika koji je nadzirao transfer oružja između Irana i Libanona. Muhammad Jaafar Qasir bio je zadužen za transfere oružja iz Irana i njegovih podružnica Hezbollahu. Još nema dodatnih informacija o tome kako je ubijen, javlja Sky News.

18:22 Izraelcima je rečeno da "ostanu blizu zaštićenog prostora" u upozorenjima poslanim nakon objave američkih informacija da je raketni napad Irana neizbježan.

Zapovjedništvo vojnog okruga Izraelskih obrambenih snaga odgovorno za civilnu zaštitu, priopćilo je da bi građani trebali "minimizirati kretanje područjem" i "izbjegavati okupljanja".

18:15 Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari kaže da će očekivana raketna vatra iz Irana vjerojatno biti velikih razmjera. "Ozbiljno pratimo prijetnju. Molimo javnost da slijedi smjernice Home Front Commanda (Zapovjedništvo vojnog okruga Izraelskih obrambenih snaga odgovorno za civilnu zaštitu). "Vatra iz Irana mogla bi biti širokog opsega", rekao je Hagari na tiskovnoj konferenciji.

"Kad se oglasi sirena, od vas se traži da uđete u zaštićeno područje i ostanete tamo dok vas ne obavijestimo drugačije", dodaje Hagari.

18:10 Lansiranje iranskih raketa na Izrael očekuje se već večeras, javlja NBC, a prenosi Sky News. Izvori su rekli NBC-u da se Izrael priprema za odmazdu Irana već večeras. Izvori su za NBC rekli da su britanski dužnosnici čuli da Izrael vjeruje da bi tome moglo biti tako.

Glasnogovornik izraelske vojske također je rekao da se očekuje da će potencijalni raketni napad iz Irana biti širokih razmjera, prenosi Reuters. Američki dužnosnici očekuju da će ovaj iranski odgovor imati veću vatrenu moć od iranskog odgovora u travnju, izvještava NBC.

Dužnosnici kažu da se očekuje da će uključivati ​​veći broj balističkih projektila nego što je korišteno u travnju, pa bi stoga prijetnja mogla biti značajnija. Proiranske skupine u regiji također bi mogle igrati veliku ulogu, što bi uključivalo i ispaljivanje projektila od strane jemenske pobunjeničke skupine hutisti, kažu dužnosnici.

18:06 Sirene koje su se nedavno oglasile diljem središnjeg Izraela aktivirao je jedan projektil ispaljen iz Libanona, priopćila je izraelska vojska.

Projektil je uspješno presrela protuzračna obrana, navodi vojska.

To je treći dalekometni napad iz Libanona u posljednjih sat vremena.

IDF kaže da bi stanovnici područja Tel Aviva trebali ostati u blizini skloništa za bombe do daljnjega.

18:03 Izraelska vojska rekla je da poziva četiri dodatne rezervne brigade za "operativne aktivnosti" na sjevernoj granici s Libanonom.

"To će omogućiti nastavak operativnih aktivnosti protiv terorističke organizacije Hezbollah i postizanje operativnih ciljeva, uključujući siguran povratak stanovnika sjevernog Izraela svojim domovima", stoji u priopćenju vojske.

17:57 Iran je obavijestio "međunarodne strane" o veličini i vremenu svog očekivanog napada na Izrael, rekao je dužnosnik američkog Ministarstva obrane za Sky News Arabia.

SAD je ranije izrazio zabrinutost zbog iranskih balističkih projektila, koji mogu dosegnuti Izrael za manje od 15 minuta.

Jedan novinar Axiosa na X-u je objavio kako se očekuje da će Iran napasti Izrael balističkim projektilima koji mogu dosegnuti ciljeve unutar 12 minuta, a ne bespilotnim letjelicama ili krstarećim raketama kojima je potrebno više vremena.

17:53 Sirene za uzbunu od raketa oglašavaju se u desecima gradova u središnjem Izraelu i regiji Sharon, kao i na sjevernoj Zapadnoj obali, uključujući Kfar Sabu, Kafr Kassem, Rosh Ha‘ayin i Hod Hasharon. Prva izvješća pokazuju da su dva projektila ispaljena iz Libanona. Jedan je pao u more, a drugi je presretnut.

17:49 Egipatski ministar vanjskih poslova osudio je "ozbiljnu eskalaciju" Izraela u južnom Libanonu, nakon što je izraelska vojska priopćila da je pokrenula "ograničeni i fokusirani" kopneni upad.

Badr Abdelaty upozorio je da izraelska eskalacija prijeti zapaliti cijelu regiju "na način koji će dovesti do strašnih sigurnosnih i humanitarnih posljedica", navodi se u priopćenju egipatskog ministarstva vanjskih poslova.

Abdelaty je također rekao da će Egipat odbiti sve pokušaje uspostavljanja novog statusa quo koji krši suverenitet Libanona. Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi rekao je u nedjelju da je naredio trenutačno slanje hitne medicinske i humanitarne pomoći u Libanon.

17:22 Cijena barela sirove nafte skočila je na međunarodnim tržištima kao odgovor na vijest da Bijela kuća vjeruje da Iran priprema napad balističkim projektilima na Izrael. Mjera WTI (laka sirova nafta koja se koristi kao mjerilo u formiranju cijene nafte, op.a) kojom se trguje u SAD-u, porasla je za 3 poto na iznad 70 dolara po barelu. Sirovom naftom Brent trgovalo se iznad 73 dolara po barelu, prenosi BBC.

Tijekom prošle godine energetska su tržišta imala izrazito miran odgovor na rastuće napetosti na Bliskom istoku, čak i nakon napada jemenski šjitskih pobunjenika hutista, koje podržava Iran, na trgovačke brodove u Crvenom moru. Najveći strah uvijek je bio od eskalacije koja bi dovela do toga da Teheran blokira Hormuški tjesnac i ključni izvoz sirove nafte iz Zaljeva.

Taj se strah sada pojavljuje na tržištima, upravo u trenutku kada su svjetske središnje banke počele proglašavati inflatorne šokove u posljednje tri godine završenima.

17:11 Nakon upozorenja Sjedinjenih Država da Iran planira neposredni napad balističkim projektilima na Izrael, izraelski izvor rekao je za CNN da se iza kulisa odvijaju intenzivni diplomatski napori.

Prema izvoru, procjena je da će do napada doći uskoro. Ranije u utorak, izraelska vojska je rekla da još nije identificirala zračnu prijetnju iz Irana.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je građane Izraela da se "drže zajedno" i slijede upute hitnih službi.

17:08 Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari objavio je u utorak da je IDF u stanju visoke pripravnosti te da je spreman i voljan odgovoriti na sve napade iz Irana. "Prateći razvoj događaja u Iranu, mi smo u (stanju) visoke pripravnosti. IDF je spreman i na ofenzivnom i na obrambenom frontu. Bit će posljedica ako Iran napadne Izrael. Naši američki partneri u CENTCOM-u (Središnje zapovjedništvo SAD-a) spremni su i uz nas. Znat ćemo kako se nositi sa (svakim napadom)".

16:58 Izraelske obrambene snage (IDF) navode da je niz projektila iz Libanona prešao granicu i pao na otvorena područja u središnjem Izraelu.

Sirene se nisu oglasile jer naselja nisu bila u opasnosti.

Izvješća u izraelskim medijima navode da je najmanje jedna raketa pala u more blizu obale Netanye.

Hezbollah tvrdi da je ispalio projektile prema zračnoj bazi Sde Dov u predgrađu Tel Aviva.

16:56 Veleposlanstvo SAD-a u Jeruzalemu izdalo je sigurnosno upozorenje u kojem svojim zaposlenicima i njihovim obiteljima nalaže da se "sklone do daljnjega". Upozorenje, slično onom izdanom u travnju prije iranskog napada, dolazi usred naznaka američkih obavještajnih službi da Teheran planira pokrenuti novi napad balističkim projektilima na Izrael.

16:53 SAD vjeruje da bi potencijalni napad iz Irana večeras bio sličan napadu koji je pokrenuo Teheran u travnju, javlja CNN pozivajući se na američkog dužnosnika. Iran je lansirao više od 300 projektila i bespilotnih letjelica, ali su Izrael, SAD te zapadni i arapski saveznici oborili gotovo sve projektile, podsjeća Times of Israel.

16:50 - Hezbollah je priopćio da je lansirao projektile prema izraelskoj zračnoj bazi Sde Dov u predgrađu Tel Aviva.

16:20 - Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da Izrael u ovom trenutku nije identificirao nikakvu zračnu prijetnju iz Irana, osvrnuvši na istupneimenovanog dužnosnika Bijele kuće koji je izjavio da SAD ima naznake kako Iran priprema napad balističkim projektilima na Izrael. 

Hagari je dodao kako je vojska na visokom stupnju pripravnosti i da bi iranski napad imao posljedice. 

16:00 - Iran priprema napad balističkim raketama na Izrael, prenosi AP riječi anonimnog američkog dužnosnika, koji je dodao da će do napada doći "odmah".

Također je upozorio da bi izravan napad Irana na Izrael imao ozbiljne posljedice. 

15:15 - Izraelska vojska poručila je stanovnicima 29 naselja u južnom Libanonu da se odmah evakuiraju, rekavši da im ne želi nauditi, prenosi Jutarnji list.

U objavi na platformi X, Avichay Adraee, glasnogovornik IDF-a za arapsko područje, upozorio je da bi svatko tko se nađe u blizini članova Hezbollaha ili njihove opreme mogao dovesti svoj život u opasnost.

- Svaki dom koji Hezbollah koristi za vojne potrebe bit će gađan, rekao je.

Stanovnicima je rečeno da krenu sjeverno od rijeke Awali kako bi izbjegli bilo kakvu opasnost.

Ranije su izraelske snage izdale upozorenje ljudima u južnom Libanonu zbog ‘teških borbi‘ u tom području.

Ljudi su pozvani da ne premještaju svoja vozila iz sjevernog područja u južno područje rijeke Litani.

15:00 - Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari održao je press konferenciju na kojoj je govorio o događanjima u Libanonu.

- Mjesecima smo u akciji u Libanonu, uništavamo Hezbollahove tunele, rekao je Hagari. Demontirali smo više od 700 Hezbollahovih terorističkih sredstava.

IDF se, kaže, za sada nije sukobio s Hezbollahom na tlu Libanona.

- Trenutno se ne borimo lice u lice s njima, ali situacija je vrlo ozbiljna. Spremni smo na borbu s njima, ali nama nije cilj ni Bejrut ni bilo koji grad u južnom Libanonu.

Ovu akciju nazvao je napadom na Hezbollah.

- Ovo je racija, proširena racija. Učinit ćemo to što brže možemo i otkloniti prijetnju. Gurnut ćemo Hezbollah od naše granice, zaključio je.

14:10 - U sjevernom Izraelu izbio je požar nakon što je 15 projektila ispaljeno preko granice iz Libanona, priopćile su Izraelske obrambene snage.

‘Vatrogasci gase požare koji su izbili nakon što su brojne rakete pale na otvorene prostore u Gornjoj Galileji‘, objavljeno je na Telegramu.

Izraelske snage nastavljaju s napadima na ciljeve Hezbolaha u Libanonu, dodaje se.

Tijekom proteklih nekoliko sati, napadnuti su stožer, lanseri, skladišta oružja i strukture koje pripadaju toj militantnoj skupini.

13:50 - Hezbolah je objavio da izraelska vojska nije ušla u Libanon nakon što je IDF rekao da je pokrenuo kopnenu operaciju u zemlji.

U izjavi za Reuters, Mohammad Afif, Hezbolahov šef ureda za medije, također je upozorio da su današnji napadi na Tel Aviv ‘samo početak‘.

Rekao je da skupina nije sudjelovala u izravnim kopnenim sukobima s izraelskim vojnicima, ali je bila spremna to učiniti.

IDF je rekao da je kasno sinoć započeo ‘lokalizirane i ciljane napade‘ na ciljeve Hezbollaha u pograničnom području južnog Libanona.

Izraelska vojska krenula je u kopnenu invaziju na Libanon. Napadi uz granicu, velike eksplozije odjekuju Bejrutom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 19:04