StoryEditorOCM
SvijetRADIKALNO UDESNO?

Ovo u Francuskoj nije viđeno više od 40 godina! Premijer Attal: ‘Desnica je pred vratima moći, a u drugom krugu...‘

Piše hina, jl
30. lipnja 2024. - 20:42
Gabriel Attal, premijer i saveznik Macrona: ”Naš cilj je spriječiti da ekstremna desnica dođe na vlast” Desno: prosvjed protiv radikalne desnice na Trgu RepublikeAFP

23.56 Iz rezultata glasanja uz visoki odaziv u prvom krugu, koji potvrđuju rezultate anketa uoči izbora, ipak nije lako predvidjeti hoće li euroskeptično Nacionalno okupljanje uspjeti formirati vladu uz proeuropskog Macrona.

Komentatorica Jutarnjeg lista Snježana Pavić piše da je ovo daleko od gotovog i objašnjava kako funkcionira drugi krug izbora:

"Marine le Pen pozvala je u nedjelju birače da njenoj stranci daju apsolutnu većinu kako bi predsjednik stranke Jordan Bardella mogao biti budući premijer. Predsjednik Macron pozvao je birače da se uoči drugog kruga izbora 7. srpnja okupe iza "republikanskih i demokratskih" kandidata.

Izbori za 577 mjesta u donjem domu Nacionalne skupštine odvijaju se u dva kruga u 577 izbornih jedinica. Sastav novog parlamenta postat će jasan tek nakon 7. srpnja. U prvom krugu pobjeđuje kandidat koji je osvojio 50 posto, a ako nije niti jedan, u drugi krug ne ulaze samo dva glavna kandidata nego svi koji osvoje više od 12,5 posto. Za pobjednika je dovoljna relativna većina.

Francuzi su izašli na izbore u rekordnom broju. Izlaznost je procijenjena na 65,5 posto, dok je 2022. iznosila 47,5 posto. Prve izlazne ankete poklapaju se sa predizbornim anketama, no tek treba vidjeti kako će se to pretočiti u izborne rezultate, s obzirom na to da se nakon prvog kruga očekuje sklapanje predizbornih koalicija i odustajanje drugih kandidata da bi se izbjegla pobjeda kandidata RN-a."

23.50 Na prosvjedu protiv desnice u Parizu, tisuće ljudi su se - nakon objave rezultata - okupile na Trgu Republike (Place de la Republique) da bi prosvjedovali protiv desnice.

23:10 Gabriel Attal, premijer i saveznik Macrona, kaže da je desnica "pred vratima moći".

"Naš cilj je spriječiti da ekstremna desnica dođe na vlast. Odluka da se trećeplasirani kandidati povuku u drugom krugu i podrže one koji brane vrijednosti koje zastupa Francuska je jedini odgovoran potez", rekao je i pozvao građane da u drugom krugu ne glasaju za Marine Le Pen.

22:35 Objavljene su i procjene o raspodjeli mjesta u parlamentu. Nacionalno okupljanje moglo bi imati od 255-295 mjesta, a Novi narodni front 120-140. Macronova stranka je između 90 i 120. Ipak, ove procjene treba uzeti s rezervom.

22:30 François Hollande, bivši francuski predsjednik koji sudjeluje na parlamentarnim izborima pod okriljem Nove narodne fronte pozvao je birače da spriječe dolazak ekstremne desnice na vlast.

image

Pristaše stranke Marine Le Pen 

Francois Lo Presti/Afp

21:30 Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u nedjelju navečer, u prvim reakcijama nakon prvog kruga prijevremenih izbora, na formiranje šireg republikanskog okupljanja uoči drugog kruga izbora.

"Suočeni s Nacionalnim okupljanjem, došlo je vrijeme za veliko, jasno demokratsko i republikansko okupljanje za drugi krug", rekao je Emmanuel Macron u pisanoj izjavi poslanoj medijima u 20 sati.

Pozdravio je “visoku participaciju” koja “svjedoči o važnosti ovog glasanja za sve naše sunarodnjake i želji da se razjasni politička situacija”. 

“Njihov demokratski izbor nas obvezuje”, dodao je nakon što je okupio čelnike stranaka desnog centra s kojima je na vlasti od 2017.

image

Emmanuel Macron

Yara Nardi/Afp

"‘Makronistički blok‘ je praktički izbrisan" nakon prvog kruga, rekla je u prvim reakcijama neformalna čelnica krajnje desnice Marine Le Pen, koja je najavila reizbor u prvom krugu u svojoj izbornoj jedinici Pas-de-Calais (sjever).

Čelnik stranke krajnje desnice Jordan Bardella (28) izrazio je očekivanje da će stranka u drugom krugu zadobiti apsolutnu većinu te da će on biti premijer u kohabitaciji s predsjednikom Macronom.

"Bit ću kohabitacijski premijer, poštovati ustav i dužnost predsjednika Republike, ali beskompromisan u politici koju ćemo provoditi", rekao je Bardella.

S ljevice su ekolozi, socijalisti i komunisti najavili da će se povući ako neki drugi kandidat bude bolje pozicioniran da blokira Nacionalno okupljanje.

Čelnik ujedinjenog lijevog fronta Jean-Luc Mélenchon krenuo je u istom smjeru najavivši povlačenje ljevičarskih kandidata koji su u nedjelju zauzeli treće mjesto.

Istodobno je konzervativna desna stranka Republikanci (LR), koja bi prema prvim procjenama dobila oko 10 posto glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, odbila pozvati svoje birače da glasaju protiv krajnje desnice u drugom krugu.

"S obzirom na to da birači slobodno biraju, ne dajemo nacionalne upute i prepuštamo Francuzima da se izjasne po savjesti", stoji u priopćenju čelništva te stranke. "Opasnost koja danas prijeti našoj zemlji je ekstremna ljevica", rekao je europarlamentarac LR-a François-Xavier Bellamy.

image

Marine Le Pen

Francois Lo Presti/Afp

21:00 - Lider Nacionalnog okupljanja Jordan Bardella rekao je da će drugi krug ovih parlamentarnih izbora koji će se održati 7. srpnja biti najvažniji od 1958. i osnivanja Pete Francuska Republika. Bardella je rekao da građani mogu birati između "najgoreg puta" koji nudi lijeva koalicija i puta koji nudi Nacionalno okupljanje i njegovi partneri iz Republikanske stranke. Bardella je rekao da će biti premijer koji će poštivati predsjednika zemlje, ali da je spreman zauzeti se za svoje stavove. Dodao je da će biti premijer svih Francuza ako njegova stranka osvoji apsolutnu većinu, piše Jutarnji.hr.

20:55 - Stranka lijevog centra Javno mjesto pozvala je različite političke grupe da se udruže kako bi se porazila krajnja desnica. Stranka predlaže da se kandidati na trećim mjestima u izbornim utrkama u kojima se natječu tri kandidata povuku. "Desnica je pred vratima moći", reklo je Javno mjesto, stranka koju su 2019. osnovali Raphaël Glucksmann, Claire Nouvian, Jo Spiegel i Thomas Porcher.

The Guardian navodi da su se u drugom krugu u recentnim parlamentarnim izborima u Francuskoj uglavnom sučeljavala dva vodeća kandidata te da je bilo malo sučeljavanja triju kandidata. Međutim, visoka izlaznost i mali broj kandidata dovest će do značajnog porasta tih troboja. Istraživanja procjenjuju da će biti između 285 i 315 sučeljavanja triju kandidata.

Tradicionalno, u sučeljavanjima triju kandidata u kojima je Nacionalno okupljanje u vodstvu, trećeplasirani se kandidat povukao kako se oporba ne bi dijelila. Lideri Nove fronte već su rekli da njihovi kandidati slijediti tu praksu. Macronovi pristaše još uvijek nisu jasno rekli kako će postupiti u takvim situacijama, piše Jutarnji.hr.

Prvi tajnik Socijalističke stranke Olivier Faure rekao je da bi se moglo dogoditi da će krajnja desnica voditi zemlju te da se to nije dogodilo od Drugog svjetskog rata naovamo. Pozvao je da se Nacionalno okupljanje blokira u drugom krugu izbora.

20:30 - Marine Le Pen, predsjednica Kluba zastupnika Nacionalnog okupljanja u Narodnoj skupštini Francuske rekla je nakon objave rezultata izlaznih anketa da je demokracija rekla svoje te da su građani Francuske rekli da žele "okrenuti novu stranicu". "Demokracija je razorila Macronove pristaše", rekla je Le Pen.

"Trebamo apsolutnu većinu kako bi lider Nacionalnog okupljanja Jordan Bardella postao idući premijer", dodala je Le Pen.

Jean-Luc Mélenchon, osnivač Nepokorene Francuske, rekao je da su današnji izbori poraz predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

Zastupnik Nepokorene Francuske u Narodnoj skupštini Éric Coquerel rekao je da aktualni predsjednik Vlade Francuske Republike Gabriel Attal neće biti idući francuski premijer. Dodao je da će Nacionalno okupljanje i Narodni front voditi glavnu riječ u drugom krugu izbora koji će se održati za sedam dana.

Predsjednik Macron pohvalio je visoku izlaznost te pozvao na jedinstvo. Pozvao je birače da se ujedine oko republikanskih i demokratskih kandidata.

RANIJE

Ekstremno desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen pobijedila je u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora u nedjelju, pokazale su izlazne ankete, ali nepredvidivi konačni rezultat ovisit će o izbornim savezima koji će se sklapati  prije drugog kruga idućeg tjedna.

RN je osvojio oko 34 posto glasova, pokazale su izlazne ankete Ipsosa, Ifopa, OpinionWaya i Elabea.
To je rezultat koji tu stranku smješta ispred ljevičarskih i centrističkih suparnika, uključujući alijansu Zajedno predsjednika Emmanuela Macrona, čiji je blok osvojio 20,5-23 posto. Ankete su predviđale da  će Nova narodna fronta, na brzinu okupljena lijeva koalicija, osvojiti oko 29 posto glasova, što pokazuju i izlazne ankete.

Iz rezultata glasanja, koji su ostvareni uz visoki odaziv, a koji su u skladu s anketama uoči izbora, teško je predvidjeti hoće li li antiimigrantsko, euroskeptično Nacionalno okupljanje uspjeti formirati vladu uz proeuropskog Macrona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 05:07