StoryEditorOCM
SvijetM4A1 

Kako je američka vojska poboljšala svoj kontroverzni karabin M4: Oružje će sada biti izdržljivije i smrtonosnije!

Piše Vijesti sd
23. svibnja 2024. - 16:58

Američka vojska poboljšala je svoj kontroverzni karabin M4 testiran u bitkama kako bi bio spreman za modernu borbu. Tijekom niza godina SAD je proizveo stotine tisuća nadograđenih pušaka M4A1 projektiranih za bržu identifikaciju, napad i uništavanje neprijateljskih ciljeva s potpunom automatskom sposobnošću, dosljednim povlačenjem okidača i nešto težom cijevi. 

M4A1 je proizvod opsežnog programa poboljšanja proizvoda M4. Riječ je o dalekosežnoj inicijativi za nadogradnju cjelokupnog trenutačnog inventara M4 pušaka vojske u naprednije, izdržljivije i smrtonosnije oružje M4A1.

Razvojni programer vojnog oružja uključen u projekt rekao je da je teža cijev izdržljivija i ima veći kapacitet za održavanje preciznosti, navodi Business Insider. M4 je postao kontroverzan zbog skupe proizvodnje i problema s pouzdanošću poput ometanja oružja.

image

Karabin M4A1

screenshot X
image
Carl Schulze/Dpa Picture-alliance Via Afp

Prije nadogradnje u M4A1, M4 (oružje testirano u bitkama i poznato po mnogim uspjesima) postalo je kontroverzno  i zbog pritužbi vojnika u borbi. Tijekom godina, vojska je izradila više od 90 izvedbenih prijedloga inženjerskih promjena za karabin M4. Današnji M4 prilično je drugačiji ‘ispod haube‘ od svojih prethodnika.

"Poboljšanja su napravljena na sklopu okidača, opruzi za izvlačenje, odbojniku trzaja, komori cijevi, spremniku i zatvaraču", stoji u priopćenju vojske te se dodaje kako su napravljene i ergonomske promjene. Današnji M4 prilično je drukčiji od svojih prethodnika, a nadograđeni M4A1 dodatno je poboljšan kako bi vojnicima pružio još učinkovitiji i pouzdaniji sustav naoružanja, navodi se u izjavama vojske.

Cijev je teža i izdržljivija i bolje podnosi toplinu koju stvaraju velike količine vatre. Novi i nadograđeni M4A1 također će dobiti dvostruku kontrolu vatre. 

image
Carl Schulze/Dpa Picture-alliance Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 22:21