stdClass Object ( [id] => 1365701 [title] => Julija Navaljna, žena od koje strepi čak i Putin: ‘Nemam pravo odustati, nastavit ću Aleksejevu ideju!‘ [alias] => julija-navaljna-zena-od-koje-strepi-putin-nemam-pravo-odustati-nastavit-cu-aleksejevu-ideju [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Godinama nije željela biti u središtu pozornosti. Sada se udovica Alekseja Navaljnog zaklinje da će nastaviti njegovu borbu.

Dok su se mnogi Rusi u ponedjeljak žalostili zbog smrti Alekseja Navaljnog, primili su vijesti koje bi mogle biti utješne, piše Politico.

Tri dana nakon objave ruskih vlasti da je političar opozicije umro u zatvoru sjeverno od Polarnog kruga, njegova supruga Julija Navaljna u ponedjeljak je izjavila da će preuzeti suprugovu misiju rušenja režima Vladimira Putina.

"Ubivši Alekseja, Putin je ubio pola mene, pola mog srca, pola moje duše. Ali ja još imam drugu polovicu i ona mi govori da nemam pravo odustati", objavila je u videu na Youtubeu. "Nastavit ću Aleksejevu ideju."

Bila je to strastvena izjava – i neosporivo politička, analizira Politico, prenosi N1.

Izgleda da Navaljna ide stopama Bjeloruskinje Svjatlane Cihanovske, koja je unatoč nedostatku iskustva, nakon suprugovog zatvaranja preuzela njegovu ulogu političke opozicije i postala gromobran za prosvjede protiv diktatora Aleksandra Lukašenka.

Na dan objave Navaljnijeve smrti, supruga je snimljena u razgovoru s Cihanovskom na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, dajući time povoda spekulacijama o njenim osobnim planovima.

Ipak, njezina je izjava u ponedjeljak iznenadila mnoge – uglavnom zato što je Navaljna godinama odbacivala ideju da želi vlastitu političku karijeru.

Markantna i staložena

Ekonomistica po zanimanju, upoznala je Alekseja Navaljnog na odmoru u Turskoj 1998. Par je dobio svoje prvo dijete, kćer Dašu, nekoliko godina kasnije, nakon čega je Navaljna postala majka domaćica.

U rijetkim intervjuima činilo se da iznad svega teži normalnosti, dok je zvijezda njezina supruga nicala i intenzivirao se napad Kremlja na njega.

"Moj glavni zadatak je da naša obitelj ostane ista, unatoč svemu", rekla je za Harper‘s Bazaar.

Međutim, iza kulisa, oni koji su dobro poznavali par rekli su da Navaljna, ne samo da dijeli stajališta svog supruga, već ih je i pomogla oblikovati.

---

image

Julia Navaljna nedostupna je Putinovim ubojicama i to je čini jačom

Afp
---

"U svakoj fazi Aleksejeve karijere, Julija je uvijek bila uz njega", rekla je za Politico Anna Veduta, zaposlenica američkog ogranka Navaljnijeve Zaklade za borbu protiv korupcije.

"Postojala je neka vrsta telepatske veze između njih, ponekad nisu trebali ni govoriti; isto su mislili", rekla je ona.

Na skupovima i sudskim ročištima Navaljna je uvijek bila uz svog supruga, privlačeći pažnju medija svojim markantnim izgledom i staloženošću, unatoč iskazanoj želji da izbjegne svjetla reflektora.

"Ovi gadovi nikada neće vidjeti naše suze", bio je njezin odgovor kada je Navaljni dobio svoju prvu zatvorsku kaznu 2013. u slučaju pronevjere koji su njegovi pristaše osudili kao politički motiviranu.

Javna romansa para Navaljni

Navaljni je u međuvremenu bio daleko manje šutljiv o svojoj obitelji. Često je objavljivao fotografije i videa o obiteljskom životu i hvalio suprugu, čak joj pripisivao zasluge da ga je vratila u život nakon što je bio otrovan.

"Julija, spasila si me", napisao je na Instagramu.

Njegova posljednja objava na Instagramu prije smrti bila je poruka za Valentinovo, jedan od mnogih brižljivih izraza ljubavi.

Javna romansa para dodatno je naglasila razlike između Navaljnog i Putina, koji je razveden i navodno je imao nekoliko ljubavnica i izvanbračne djece, ali je izuzetno tajnovit o svom privatnom životu.

---

image

Aleksej i Julia Navaljna u berlinskoj bolnici u rujnu 2020. godine

-/Afp
---

Svaka šansa da se Navaljna drži podalje od očiju javnosti uništena je nakon što je Aleksej otrovan novičokom u ljeto 2020.

Stoički je predvodila kampanju za puštanje Navaljnog iz bolnice u Omsku kako bi ga prevezli u inozemstvo na liječenje, suočavajući se s medijima i napadajući lokalne medicinske radnike i misteriozne ljude u civilu koje je navodno poslao Kremlj da prikriju trovanje.

"Glavni osjećaj koji sam imala bio je da se ne smijem opustiti, pokazati slabost", rekla je Navaljna kasnije ruskom novinaru Juriju Dudu u YouTube intervjuu iz Njemačke. "Ako se ja raspadnem, svi će se raspasti."

Zatim je opisala utjecaj političke karijere njezina supruga na njihovu obitelj, uključujući praćenje, racije u njihovu domu i zamrzavanje bankovnih računa.

I sama je bila otrovana

Prema istrazi o trovanju Navaljnog, koju je proveo Bellingcat, i sama Julija je osjetila učinke trovanja dva mjeseca prije nego što se Navaljni razbolio, po čemu su istraživački novinari posumnjali da je to bio raniji, neuspjeli pokušaj da se dođe do oporbenog čelnika.

No, Navaljna je rekla Dudu da je nastavila podržavati svog supruga i mislila je da "ne bi bilo cool da odustane na pola puta".

Stojeći uz nju, Aleksej se našalio da je Julija "radikalnija" od njega.

Međutim, kad se oporavio, Navaljna se vratila svom životu domaćice.

U Oscarom nagrađenom dokumentarcu "Navalny" prikazana je kako sa svojim mužem ide u šetnju i hrani magarce, dok je njihova kći Daša pomogla ocu da snimi Tik-Tok videa za svoje pratitelje.

Ali Julijina potraga za normalnošću ponovno je prekinuta kada je početkom 2021. Aleksej uhićen u zračnoj luci Šeremetjevo po povratku u Rusiju.

---

image

Ubojstvo Alekseja Navaljnog razotkrilo je zločinačku prirodu režima Vladimira Putina

Afp
---

Pristaše političarke hvalile su Navaljninu samokontrolu dok je ljubila svog supruga na rastanku na kontroli putovnica prije nego što su ga odveli.

Budući da je Navaljni bio izložen sve težim uvjetima u zatvoru, Julija je u posljednjih godinu dana postala sve vidljivija na međunarodnoj sceni.

Održala je govor u ožujku prošle godine na dodjeli Oscara i posljednji put u Münchenu, samo nekoliko sati nakon što je saznala za suprugovu smrt.

Klevete Putinovog režima

Vjerojatno osjećajući Navaljnin potencijal, ruski mediji povezani s državom i društveni mediji dugo su je pokušavali potkopati.

Među pričama koje su kružile o njoj su izvješća o romantičnim aferama, o tome da je njezin otac bio agent KGB-a i njenom navodnom njemačkom državljanstvu (sve je razotkriveno).

U strogo kontroliranim ruskim medijima, svaki njen javni nastup je pod detaljnom kontrolom, uz komentare da je neozbiljna ili pak radi prema uputama CIA-e.

"Pokazala je veliku hrabrost jer je jasno da će ona biti sljedeća meta klevetničkih kampanja Kremlja", rekla je Ljubov Sobol, odvjetnica i dugogodišnja zaposlenica Navaljnog, za Politico iz egzila u Berlinu. "Pokušat će je slomiti."

Najbliži saveznici Navaljnog u ponedjeljak su izrazili svoju potporu Navaljnoj, a Ivan Ždanov je napisao da je ona "stala na Aleksejevo mjesto".

"Uvijek joj je bilo važno da djeca ostanu djeca, da dom ostane dom, a obitelj ostane obitelj", rekao je Veduta, saveznik Navaljnog. "Sada [nakon Navaljnijeve smrti] ona nema izbora. Oni su jedno, ona se nikada neće povući ili izdati njegove ideale."

Ali Tatjana Stanovaja, viša suradnica Carnegie Russia Euroazijskog centra, predviđa da bi obični Rusi mogli biti skeptičniji.

"Bit će joj teško probiti se do ruske publike zbog imidža nekoga tko nije samo pobornik liberalnih zapadnih vrijednosti, već i figura koju Zapad koristi da svrgne Putina", rekla je. "Kod kuće u Rusiji, to je njezino prokletstvo."

Također je upozorila da usporedba s Cihanovskom možda neće ići u korist Navaljnoj, jer se bjeloruska političarka u egzilu smatra u biti nemoćnom.

A tu su i ogromne cipele koje Navaljna želi popuniti.

Međutim, za razliku od svog supruga, Navaljna je trenutno izvan Rusije, što je čini izvan domašaja Kremlja.

"U određenom smislu, Navaljni se sada reinkarnirao u svoju ženu, ali za razliku od Navaljnog, ona nije u Rusiji", rekla je Stanovaja. "Za ruski režim, naravno, ovo su prilično loše vijesti", piše N1.

---

image

S Josepom Borrellom, povjerenikom EU za sigurnost, u Bruxellesu

Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nema mira za kremlj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => nema mira za kremlj 2 0 7472 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-20 20:44:40 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => vijesti sd [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-20 21:26:37 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2024-02-20 21:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Julija Navaljna, žena od koje strepi Putin: 'Nemam pravo odustati, nastavit ću Aleksejevu ideju!' page_title=Julija Navaljna, žena od koje strepi Putin: 'Nemam pravo odustati, nastavit ću Aleksejevu ideju!' [metakey] => Aleksej Navaljni, ubojstvo, Julija Navaljna, nasljednica, putinova protivnica , putinov režim [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/20\/26591396.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/26590204.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/26611414.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/26611416.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/26597082.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Thomas Kienzle\/Afp","-\/Afp"," Afp"," Afp"," Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Julia Navaljna na sigurnosnoj konferenciji u M\u00fcnchenu izjavila je da \u0107e preuzeti suprugovu misiju ru\u0161enja re\u017eima Vladimira Putina<\/p>","

Aleksej i Julia Navaljna u berlinskoj bolnici u rujnu 2020. godine<\/p>","

Julia Navaljna nedostupna je Putinovim ubojicama i to je \u010dini ja\u010dom<\/p>","

S Josepom Borrellom, povjerenikom EU za sigurnost, u Bruxellesu<\/p>","

Ubojstvo Alekseja Navaljnog razotkrilo je zlo\u010dina\u010dku prirodu re\u017eima Vladimira Putina<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1130","hd_26591396_1920.jpg":"1920x1080","k_26591396_1280.jpg":"1280x1280","k_26591396_1024.jpg":"1024x1024","k_26591396_640.jpg":"640x640","k_26591396_480.jpg":"480x480","k_26591396_340.jpg":"340x340","k_26591396_220.jpg":"220x220","o_26591396_1280.jpg":"1280x753","o_26591396_1024.jpg":"1024x602","o_26591396_640.jpg":"640x376","o_26591396_480.jpg":"480x282","o_26591396_340.jpg":"340x200","o_26591396_220.jpg":"220x129","h_26591396_1280.jpg":"1280x854","h_26591396_1024.jpg":"1024x683","h_26591396_640.jpg":"640x427","h_26591396_480.jpg":"480x320","h_26591396_340.jpg":"340x227","h_26591396_220.jpg":"220x147","pp_26591396_1280.jpg":"1280x1628","pp_26591396_1024.jpg":"1024x1303","pp_26591396_640.jpg":"640x814","pp_26591396_480.jpg":"480x611","pp_26591396_340.jpg":"340x432","pp_26591396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1334","hd_26590204_1920.jpg":"1920x1080","k_26590204_1280.jpg":"1280x1280","k_26590204_1024.jpg":"1024x1024","k_26590204_640.jpg":"640x640","k_26590204_480.jpg":"480x480","k_26590204_340.jpg":"340x340","k_26590204_220.jpg":"220x220","o_26590204_1280.jpg":"1280x889","o_26590204_1024.jpg":"1024x711","o_26590204_640.jpg":"640x444","o_26590204_480.jpg":"480x333","o_26590204_340.jpg":"340x236","o_26590204_220.jpg":"220x152","h_26590204_1280.jpg":"1280x854","h_26590204_1024.jpg":"1024x683","h_26590204_640.jpg":"640x427","h_26590204_480.jpg":"480x320","h_26590204_340.jpg":"340x227","h_26590204_220.jpg":"220x147","pp_26590204_1280.jpg":"1280x1628","pp_26590204_1024.jpg":"1024x1303","pp_26590204_640.jpg":"640x814","pp_26590204_480.jpg":"480x611","pp_26590204_340.jpg":"340x432","pp_26590204_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_26611414_1920.jpg":"1920x1080","k_26611414_1280.jpg":"1280x1280","k_26611414_1024.jpg":"1024x1024","k_26611414_640.jpg":"640x640","k_26611414_480.jpg":"480x480","k_26611414_340.jpg":"340x340","k_26611414_220.jpg":"220x220","o_26611414_1280.jpg":"1280x850","o_26611414_1024.jpg":"1024x680","o_26611414_640.jpg":"640x425","o_26611414_480.jpg":"480x318","o_26611414_340.jpg":"340x225","o_26611414_220.jpg":"220x146","h_26611414_1280.jpg":"1280x854","h_26611414_1024.jpg":"1024x683","h_26611414_640.jpg":"640x427","h_26611414_480.jpg":"480x320","h_26611414_340.jpg":"340x227","h_26611414_220.jpg":"220x147","pp_26611414_1280.jpg":"1280x1628","pp_26611414_1024.jpg":"1024x1303","pp_26611414_640.jpg":"640x814","pp_26611414_480.jpg":"480x611","pp_26611414_340.jpg":"340x432","pp_26611414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26611416_1920.jpg":"1920x1080","k_26611416_1280.jpg":"1280x1280","k_26611416_1024.jpg":"1024x1024","k_26611416_640.jpg":"640x640","k_26611416_480.jpg":"480x480","k_26611416_340.jpg":"340x340","k_26611416_220.jpg":"220x220","o_26611416_1280.jpg":"1280x854","o_26611416_1024.jpg":"1024x683","o_26611416_640.jpg":"640x427","o_26611416_480.jpg":"480x320","o_26611416_340.jpg":"340x227","o_26611416_220.jpg":"220x146","h_26611416_1280.jpg":"1280x854","h_26611416_1024.jpg":"1024x683","h_26611416_640.jpg":"640x427","h_26611416_480.jpg":"480x320","h_26611416_340.jpg":"340x227","h_26611416_220.jpg":"220x147","pp_26611416_1280.jpg":"1280x1628","pp_26611416_1024.jpg":"1024x1303","pp_26611416_640.jpg":"640x814","pp_26611416_480.jpg":"480x611","pp_26611416_340.jpg":"340x432","pp_26611416_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26597082_1920.jpg":"1920x1080","k_26597082_1280.jpg":"1280x1280","k_26597082_1024.jpg":"1024x1024","k_26597082_640.jpg":"640x640","k_26597082_480.jpg":"480x480","k_26597082_340.jpg":"340x340","k_26597082_220.jpg":"220x220","o_26597082_1280.jpg":"1280x853","o_26597082_1024.jpg":"1024x682","o_26597082_640.jpg":"640x426","o_26597082_480.jpg":"480x320","o_26597082_340.jpg":"340x226","o_26597082_220.jpg":"220x146","h_26597082_1280.jpg":"1280x854","h_26597082_1024.jpg":"1024x683","h_26597082_640.jpg":"640x427","h_26597082_480.jpg":"480x320","h_26597082_340.jpg":"340x227","h_26597082_220.jpg":"220x147","pp_26597082_1280.jpg":"1280x1628","pp_26597082_1024.jpg":"1024x1303","pp_26597082_640.jpg":"640x814","pp_26597082_480.jpg":"480x611","pp_26597082_340.jpg":"340x432","pp_26597082_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15185774 Threads: 1 Questions: 3168274070 Slow queries: 7094177 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235318570 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/julija-navaljna-zena-od-koje-strepi-putin-nemam-pravo-odustati-nastavit-cu-aleksejevu-ideju-1365701 [printLink] => /vijesti/svijet/julija-navaljna-zena-od-koje-strepi-putin-nemam-pravo-odustati-nastavit-cu-aleksejevu-ideju-1365701?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 386725 [name] => Aleksej Navaljni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksej-navaljni [link] => /tag/aleksej-navaljni ) [1] => stdClass Object ( [id] => 351629 [name] => ubojstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo [link] => /tag/ubojstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 748620 [name] => Julija Navaljna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-19 13:51:28 [main_article_id] => 0 [alias] => julija-navaljna [link] => /tag/julija-navaljna ) [3] => stdClass Object ( [id] => 636283 [name] => nasljednica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-17 12:48:43 [main_article_id] => 0 [alias] => nasljednica [link] => /tag/nasljednica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 748825 [name] => putinova protivnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-20 22:17:45 [main_article_id] => 0 [alias] => putinova-protivnica [link] => /tag/putinova-protivnica ) [5] => stdClass Object ( [id] => 674337 [name] => putinov režim [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-15 17:30:58 [main_article_id] => 0 [alias] => putinov-rezim [link] => /tag/putinov-rezim ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nema mira za kremlj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Julija Navaljna, žena od koje strepi čak i Putin: ‘Nemam pravo odustati, nastavit ću Aleksejevu ideju!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/26591396.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Thomas Kienzle/Afp [mainImageDesc] =>

Julia Navaljna na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu izjavila je da će preuzeti suprugovu misiju rušenja režima Vladimira Putina

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/26591396.jpg [title] =>

Julia Navaljna na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu izjavila je da će preuzeti suprugovu misiju rušenja režima Vladimira Putina

Thomas Kienzle/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/26590204.jpg [title] =>

Aleksej i Julia Navaljna u berlinskoj bolnici u rujnu 2020. godine

-/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/26611414.jpg [title] =>

Julia Navaljna nedostupna je Putinovim ubojicama i to je čini jačom

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/26611416.jpg [title] =>

S Josepom Borrellom, povjerenikom EU za sigurnost, u Bruxellesu

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/26597082.jpg [title] =>

Ubojstvo Alekseja Navaljnog razotkrilo je zločinačku prirodu režima Vladimira Putina

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Godinama nije željela biti u središtu pozornosti. Sada se udovica Alekseja Navaljnog zaklinje da će nastaviti njegovu borbu.

Dok su se mnogi Rusi u ponedjeljak žalostili zbog smrti Alekseja Navaljnog, primili su vijesti koje bi mogle biti utješne, piše Politico.

Tri dana nakon objave ruskih vlasti da je političar opozicije umro u zatvoru sjeverno od Polarnog kruga, njegova supruga Julija Navaljna u ponedjeljak je izjavila da će preuzeti suprugovu misiju rušenja režima Vladimira Putina.

"Ubivši Alekseja, Putin je ubio pola mene, pola mog srca, pola moje duše. Ali ja još imam drugu polovicu i ona mi govori da nemam pravo odustati", objavila je u videu na Youtubeu. "Nastavit ću Aleksejevu ideju."

Bila je to strastvena izjava – i neosporivo politička, analizira Politico, prenosi N1.

Izgleda da Navaljna ide stopama Bjeloruskinje Svjatlane Cihanovske, koja je unatoč nedostatku iskustva, nakon suprugovog zatvaranja preuzela njegovu ulogu političke opozicije i postala gromobran za prosvjede protiv diktatora Aleksandra Lukašenka.

Na dan objave Navaljnijeve smrti, supruga je snimljena u razgovoru s Cihanovskom na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, dajući time povoda spekulacijama o njenim osobnim planovima.

Ipak, njezina je izjava u ponedjeljak iznenadila mnoge – uglavnom zato što je Navaljna godinama odbacivala ideju da želi vlastitu političku karijeru.

Markantna i staložena

Ekonomistica po zanimanju, upoznala je Alekseja Navaljnog na odmoru u Turskoj 1998. Par je dobio svoje prvo dijete, kćer Dašu, nekoliko godina kasnije, nakon čega je Navaljna postala majka domaćica.

U rijetkim intervjuima činilo se da iznad svega teži normalnosti, dok je zvijezda njezina supruga nicala i intenzivirao se napad Kremlja na njega.

"Moj glavni zadatak je da naša obitelj ostane ista, unatoč svemu", rekla je za Harper‘s Bazaar.

Međutim, iza kulisa, oni koji su dobro poznavali par rekli su da Navaljna, ne samo da dijeli stajališta svog supruga, već ih je i pomogla oblikovati.

---

image

Julia Navaljna nedostupna je Putinovim ubojicama i to je čini jačom

Afp
---

"U svakoj fazi Aleksejeve karijere, Julija je uvijek bila uz njega", rekla je za Politico Anna Veduta, zaposlenica američkog ogranka Navaljnijeve Zaklade za borbu protiv korupcije.

"Postojala je neka vrsta telepatske veze između njih, ponekad nisu trebali ni govoriti; isto su mislili", rekla je ona.

Na skupovima i sudskim ročištima Navaljna je uvijek bila uz svog supruga, privlačeći pažnju medija svojim markantnim izgledom i staloženošću, unatoč iskazanoj želji da izbjegne svjetla reflektora.

"Ovi gadovi nikada neće vidjeti naše suze", bio je njezin odgovor kada je Navaljni dobio svoju prvu zatvorsku kaznu 2013. u slučaju pronevjere koji su njegovi pristaše osudili kao politički motiviranu.

Javna romansa para Navaljni

Navaljni je u međuvremenu bio daleko manje šutljiv o svojoj obitelji. Često je objavljivao fotografije i videa o obiteljskom životu i hvalio suprugu, čak joj pripisivao zasluge da ga je vratila u život nakon što je bio otrovan.

"Julija, spasila si me", napisao je na Instagramu.

Njegova posljednja objava na Instagramu prije smrti bila je poruka za Valentinovo, jedan od mnogih brižljivih izraza ljubavi.

Javna romansa para dodatno je naglasila razlike između Navaljnog i Putina, koji je razveden i navodno je imao nekoliko ljubavnica i izvanbračne djece, ali je izuzetno tajnovit o svom privatnom životu.

---

image

Aleksej i Julia Navaljna u berlinskoj bolnici u rujnu 2020. godine

-/Afp
---

Svaka šansa da se Navaljna drži podalje od očiju javnosti uništena je nakon što je Aleksej otrovan novičokom u ljeto 2020.

Stoički je predvodila kampanju za puštanje Navaljnog iz bolnice u Omsku kako bi ga prevezli u inozemstvo na liječenje, suočavajući se s medijima i napadajući lokalne medicinske radnike i misteriozne ljude u civilu koje je navodno poslao Kremlj da prikriju trovanje.

"Glavni osjećaj koji sam imala bio je da se ne smijem opustiti, pokazati slabost", rekla je Navaljna kasnije ruskom novinaru Juriju Dudu u YouTube intervjuu iz Njemačke. "Ako se ja raspadnem, svi će se raspasti."

Zatim je opisala utjecaj političke karijere njezina supruga na njihovu obitelj, uključujući praćenje, racije u njihovu domu i zamrzavanje bankovnih računa.

I sama je bila otrovana

Prema istrazi o trovanju Navaljnog, koju je proveo Bellingcat, i sama Julija je osjetila učinke trovanja dva mjeseca prije nego što se Navaljni razbolio, po čemu su istraživački novinari posumnjali da je to bio raniji, neuspjeli pokušaj da se dođe do oporbenog čelnika.

No, Navaljna je rekla Dudu da je nastavila podržavati svog supruga i mislila je da "ne bi bilo cool da odustane na pola puta".

Stojeći uz nju, Aleksej se našalio da je Julija "radikalnija" od njega.

Međutim, kad se oporavio, Navaljna se vratila svom životu domaćice.

U Oscarom nagrađenom dokumentarcu "Navalny" prikazana je kako sa svojim mužem ide u šetnju i hrani magarce, dok je njihova kći Daša pomogla ocu da snimi Tik-Tok videa za svoje pratitelje.

Ali Julijina potraga za normalnošću ponovno je prekinuta kada je početkom 2021. Aleksej uhićen u zračnoj luci Šeremetjevo po povratku u Rusiju.

---

image

Ubojstvo Alekseja Navaljnog razotkrilo je zločinačku prirodu režima Vladimira Putina

Afp
---

Pristaše političarke hvalile su Navaljninu samokontrolu dok je ljubila svog supruga na rastanku na kontroli putovnica prije nego što su ga odveli.

Budući da je Navaljni bio izložen sve težim uvjetima u zatvoru, Julija je u posljednjih godinu dana postala sve vidljivija na međunarodnoj sceni.

Održala je govor u ožujku prošle godine na dodjeli Oscara i posljednji put u Münchenu, samo nekoliko sati nakon što je saznala za suprugovu smrt.

Klevete Putinovog režima

Vjerojatno osjećajući Navaljnin potencijal, ruski mediji povezani s državom i društveni mediji dugo su je pokušavali potkopati.

Među pričama koje su kružile o njoj su izvješća o romantičnim aferama, o tome da je njezin otac bio agent KGB-a i njenom navodnom njemačkom državljanstvu (sve je razotkriveno).

U strogo kontroliranim ruskim medijima, svaki njen javni nastup je pod detaljnom kontrolom, uz komentare da je neozbiljna ili pak radi prema uputama CIA-e.

"Pokazala je veliku hrabrost jer je jasno da će ona biti sljedeća meta klevetničkih kampanja Kremlja", rekla je Ljubov Sobol, odvjetnica i dugogodišnja zaposlenica Navaljnog, za Politico iz egzila u Berlinu. "Pokušat će je slomiti."

Najbliži saveznici Navaljnog u ponedjeljak su izrazili svoju potporu Navaljnoj, a Ivan Ždanov je napisao da je ona "stala na Aleksejevo mjesto".

"Uvijek joj je bilo važno da djeca ostanu djeca, da dom ostane dom, a obitelj ostane obitelj", rekao je Veduta, saveznik Navaljnog. "Sada [nakon Navaljnijeve smrti] ona nema izbora. Oni su jedno, ona se nikada neće povući ili izdati njegove ideale."

Ali Tatjana Stanovaja, viša suradnica Carnegie Russia Euroazijskog centra, predviđa da bi obični Rusi mogli biti skeptičniji.

"Bit će joj teško probiti se do ruske publike zbog imidža nekoga tko nije samo pobornik liberalnih zapadnih vrijednosti, već i figura koju Zapad koristi da svrgne Putina", rekla je. "Kod kuće u Rusiji, to je njezino prokletstvo."

Također je upozorila da usporedba s Cihanovskom možda neće ići u korist Navaljnoj, jer se bjeloruska političarka u egzilu smatra u biti nemoćnom.

A tu su i ogromne cipele koje Navaljna želi popuniti.

Međutim, za razliku od svog supruga, Navaljna je trenutno izvan Rusije, što je čini izvan domašaja Kremlja.

"U određenom smislu, Navaljni se sada reinkarnirao u svoju ženu, ali za razliku od Navaljnog, ona nije u Rusiji", rekla je Stanovaja. "Za ruski režim, naravno, ovo su prilično loše vijesti", piše N1.

---

image

S Josepom Borrellom, povjerenikom EU za sigurnost, u Bruxellesu

Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Thomas Kienzle/Afp -/Afp  Afp  Afp  Afp
Thomas Kienzle/Afp

Julia Navaljna na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu izjavila je da će preuzeti suprugovu misiju rušenja režima Vladimira Putina

-/Afp

Aleksej i Julia Navaljna u berlinskoj bolnici u rujnu 2020. godine

Afp

Julia Navaljna nedostupna je Putinovim ubojicama i to je čini jačom

Afp

S Josepom Borrellom, povjerenikom EU za sigurnost, u Bruxellesu

Afp

Ubojstvo Alekseja Navaljnog razotkrilo je zločinačku prirodu režima Vladimira Putina

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/julija-navaljna-zena-od-koje-strepi-putin-nemam-pravo-odustati-nastavit-cu-aleksejevu-ideju-1365701 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8e1990fc054b5cb54bdeb87e1f8b20b63d8258a9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Julija+Navaljna%2C+%C5%BEena+od+koje+strepi+%C4%8Dak+i+Putin%3A+%E2%80%98Nemam+pravo+odustati%2C+nastavit+%C4%87u+Aleksejevu+ideju%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fjulija-navaljna-zena-od-koje-strepi-putin-nemam-pravo-odustati-nastavit-cu-aleksejevu-ideju-1365701 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fjulija-navaljna-zena-od-koje-strepi-putin-nemam-pravo-odustati-nastavit-cu-aleksejevu-ideju-1365701 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nema mira za kremlj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetnema mira za kremlj

Julija Navaljna, žena od koje strepi čak i Putin: ‘Nemam pravo odustati, nastavit ću Aleksejevu ideju!‘

Piše vijesti sd
20. veljače 2024. - 22:17
Julia Navaljna na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu izjavila je da će preuzeti suprugovu misiju rušenja režima Vladimira PutinaThomas Kienzle/Afp

Godinama nije željela biti u središtu pozornosti. Sada se udovica Alekseja Navaljnog zaklinje da će nastaviti njegovu borbu.

Dok su se mnogi Rusi u ponedjeljak žalostili zbog smrti Alekseja Navaljnog, primili su vijesti koje bi mogle biti utješne, piše Politico.

Tri dana nakon objave ruskih vlasti da je političar opozicije umro u zatvoru sjeverno od Polarnog kruga, njegova supruga Julija Navaljna u ponedjeljak je izjavila da će preuzeti suprugovu misiju rušenja režima Vladimira Putina.

"Ubivši Alekseja, Putin je ubio pola mene, pola mog srca, pola moje duše. Ali ja još imam drugu polovicu i ona mi govori da nemam pravo odustati", objavila je u videu na Youtubeu. "Nastavit ću Aleksejevu ideju."

Bila je to strastvena izjava – i neosporivo politička, analizira Politico, prenosi N1.

Izgleda da Navaljna ide stopama Bjeloruskinje Svjatlane Cihanovske, koja je unatoč nedostatku iskustva, nakon suprugovog zatvaranja preuzela njegovu ulogu političke opozicije i postala gromobran za prosvjede protiv diktatora Aleksandra Lukašenka.

Na dan objave Navaljnijeve smrti, supruga je snimljena u razgovoru s Cihanovskom na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, dajući time povoda spekulacijama o njenim osobnim planovima.

Ipak, njezina je izjava u ponedjeljak iznenadila mnoge – uglavnom zato što je Navaljna godinama odbacivala ideju da želi vlastitu političku karijeru.

Markantna i staložena

Ekonomistica po zanimanju, upoznala je Alekseja Navaljnog na odmoru u Turskoj 1998. Par je dobio svoje prvo dijete, kćer Dašu, nekoliko godina kasnije, nakon čega je Navaljna postala majka domaćica.

U rijetkim intervjuima činilo se da iznad svega teži normalnosti, dok je zvijezda njezina supruga nicala i intenzivirao se napad Kremlja na njega.

"Moj glavni zadatak je da naša obitelj ostane ista, unatoč svemu", rekla je za Harper‘s Bazaar.

Međutim, iza kulisa, oni koji su dobro poznavali par rekli su da Navaljna, ne samo da dijeli stajališta svog supruga, već ih je i pomogla oblikovati.

image

Julia Navaljna nedostupna je Putinovim ubojicama i to je čini jačom

Afp

"U svakoj fazi Aleksejeve karijere, Julija je uvijek bila uz njega", rekla je za Politico Anna Veduta, zaposlenica američkog ogranka Navaljnijeve Zaklade za borbu protiv korupcije.

"Postojala je neka vrsta telepatske veze između njih, ponekad nisu trebali ni govoriti; isto su mislili", rekla je ona.

Na skupovima i sudskim ročištima Navaljna je uvijek bila uz svog supruga, privlačeći pažnju medija svojim markantnim izgledom i staloženošću, unatoč iskazanoj želji da izbjegne svjetla reflektora.

"Ovi gadovi nikada neće vidjeti naše suze", bio je njezin odgovor kada je Navaljni dobio svoju prvu zatvorsku kaznu 2013. u slučaju pronevjere koji su njegovi pristaše osudili kao politički motiviranu.

Javna romansa para Navaljni

Navaljni je u međuvremenu bio daleko manje šutljiv o svojoj obitelji. Često je objavljivao fotografije i videa o obiteljskom životu i hvalio suprugu, čak joj pripisivao zasluge da ga je vratila u život nakon što je bio otrovan.

"Julija, spasila si me", napisao je na Instagramu.

Njegova posljednja objava na Instagramu prije smrti bila je poruka za Valentinovo, jedan od mnogih brižljivih izraza ljubavi.

Javna romansa para dodatno je naglasila razlike između Navaljnog i Putina, koji je razveden i navodno je imao nekoliko ljubavnica i izvanbračne djece, ali je izuzetno tajnovit o svom privatnom životu.

image

Aleksej i Julia Navaljna u berlinskoj bolnici u rujnu 2020. godine

-/Afp

Svaka šansa da se Navaljna drži podalje od očiju javnosti uništena je nakon što je Aleksej otrovan novičokom u ljeto 2020.

Stoički je predvodila kampanju za puštanje Navaljnog iz bolnice u Omsku kako bi ga prevezli u inozemstvo na liječenje, suočavajući se s medijima i napadajući lokalne medicinske radnike i misteriozne ljude u civilu koje je navodno poslao Kremlj da prikriju trovanje.

"Glavni osjećaj koji sam imala bio je da se ne smijem opustiti, pokazati slabost", rekla je Navaljna kasnije ruskom novinaru Juriju Dudu u YouTube intervjuu iz Njemačke. "Ako se ja raspadnem, svi će se raspasti."

Zatim je opisala utjecaj političke karijere njezina supruga na njihovu obitelj, uključujući praćenje, racije u njihovu domu i zamrzavanje bankovnih računa.

I sama je bila otrovana

Prema istrazi o trovanju Navaljnog, koju je proveo Bellingcat, i sama Julija je osjetila učinke trovanja dva mjeseca prije nego što se Navaljni razbolio, po čemu su istraživački novinari posumnjali da je to bio raniji, neuspjeli pokušaj da se dođe do oporbenog čelnika.

No, Navaljna je rekla Dudu da je nastavila podržavati svog supruga i mislila je da "ne bi bilo cool da odustane na pola puta".

Stojeći uz nju, Aleksej se našalio da je Julija "radikalnija" od njega.

Međutim, kad se oporavio, Navaljna se vratila svom životu domaćice.

U Oscarom nagrađenom dokumentarcu "Navalny" prikazana je kako sa svojim mužem ide u šetnju i hrani magarce, dok je njihova kći Daša pomogla ocu da snimi Tik-Tok videa za svoje pratitelje.

Ali Julijina potraga za normalnošću ponovno je prekinuta kada je početkom 2021. Aleksej uhićen u zračnoj luci Šeremetjevo po povratku u Rusiju.

image

Ubojstvo Alekseja Navaljnog razotkrilo je zločinačku prirodu režima Vladimira Putina

Afp

Pristaše političarke hvalile su Navaljninu samokontrolu dok je ljubila svog supruga na rastanku na kontroli putovnica prije nego što su ga odveli.

Budući da je Navaljni bio izložen sve težim uvjetima u zatvoru, Julija je u posljednjih godinu dana postala sve vidljivija na međunarodnoj sceni.

Održala je govor u ožujku prošle godine na dodjeli Oscara i posljednji put u Münchenu, samo nekoliko sati nakon što je saznala za suprugovu smrt.

Klevete Putinovog režima

Vjerojatno osjećajući Navaljnin potencijal, ruski mediji povezani s državom i društveni mediji dugo su je pokušavali potkopati.

Među pričama koje su kružile o njoj su izvješća o romantičnim aferama, o tome da je njezin otac bio agent KGB-a i njenom navodnom njemačkom državljanstvu (sve je razotkriveno).

U strogo kontroliranim ruskim medijima, svaki njen javni nastup je pod detaljnom kontrolom, uz komentare da je neozbiljna ili pak radi prema uputama CIA-e.

"Pokazala je veliku hrabrost jer je jasno da će ona biti sljedeća meta klevetničkih kampanja Kremlja", rekla je Ljubov Sobol, odvjetnica i dugogodišnja zaposlenica Navaljnog, za Politico iz egzila u Berlinu. "Pokušat će je slomiti."

Najbliži saveznici Navaljnog u ponedjeljak su izrazili svoju potporu Navaljnoj, a Ivan Ždanov je napisao da je ona "stala na Aleksejevo mjesto".

"Uvijek joj je bilo važno da djeca ostanu djeca, da dom ostane dom, a obitelj ostane obitelj", rekao je Veduta, saveznik Navaljnog. "Sada [nakon Navaljnijeve smrti] ona nema izbora. Oni su jedno, ona se nikada neće povući ili izdati njegove ideale."

Ali Tatjana Stanovaja, viša suradnica Carnegie Russia Euroazijskog centra, predviđa da bi obični Rusi mogli biti skeptičniji.

"Bit će joj teško probiti se do ruske publike zbog imidža nekoga tko nije samo pobornik liberalnih zapadnih vrijednosti, već i figura koju Zapad koristi da svrgne Putina", rekla je. "Kod kuće u Rusiji, to je njezino prokletstvo."

Također je upozorila da usporedba s Cihanovskom možda neće ići u korist Navaljnoj, jer se bjeloruska političarka u egzilu smatra u biti nemoćnom.

A tu su i ogromne cipele koje Navaljna želi popuniti.

Međutim, za razliku od svog supruga, Navaljna je trenutno izvan Rusije, što je čini izvan domašaja Kremlja.

"U određenom smislu, Navaljni se sada reinkarnirao u svoju ženu, ali za razliku od Navaljnog, ona nije u Rusiji", rekla je Stanovaja. "Za ruski režim, naravno, ovo su prilično loše vijesti", piše N1.

image

S Josepom Borrellom, povjerenikom EU za sigurnost, u Bruxellesu

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 05:27