StoryEditorOCM
SvijetŠok i nevjerica

Izraelski dileri u problemima: zbog rata u Gazi prestali su im prodavati marokanski hašiš!

Piše Vijesti SD
9. veljače 2024. - 19:46

Marokanski hašiš smatra se najkvalitetnijim na svijetu, cijena mu je u stalnom porastu, a marokanski ‘poljoprivrednici‘ od prodaje bilježe prihod od nekoliko milijardi američkih dolara godišnje. Trgovina hašišem smatra se jednom od najprofitabilnijih industrija u zemlji, uz turizam i izvoz fosfata, prenosi Klix.ba priču objavljenu na izraelskom newsportalu Mako s prosječnih 20-ak milijuna ulaza na mjesec, koji je digitalni ogranak Keshet Media Groupe.

Nevjerojatan i bizaran je glavni dio priče – došli su do nekih uzgajivača i preprodavača hašiša, ali i kupaca, koji im tvrde kako marokanski hašiš više ne dolazi do Izraela kao neki vid ‘bojkota zbog napada na Gazu‘ i ‘solidariziranja s Palestincima‘!

Glavne plantaže hašiša nalaze se u planinama Rif, a i vlasti zatvaraju oči pred izvozom zahvaljujući mitu. Izraelci koji žive u Maroku tvrde da bi bez izvoza hašiša marokanska ekonomija mogla propasti.

‘Stotine tona hašiša prodaju se dilerima droge u Europi i Skandinaviji‘, objasnio je Izraelac koji živi u Maroku i bavi se krijumčarenjem droge u Španjolsku i Francusku. A trgovci hašišem u Maroku, koji se smatraju izvoznicima najtraženije droge na svijetu, odbijaju prodavati je kriminalcima iz Izraela zbog rata s Hamasom.

‘U najboljem slučaju, nekoliko stotina kilograma marokanskog hašiša stigne do Izraela. Cijena kilograma marokanskog hašiša u Izraelu može doseći 300.000 šekela (75 tisuća eura). Potražnja za njim u Izraelu je luda jer je vrlo kvalitetan, čist i snažan‘, kazao je za Mako.

Prema riječima izraelskog kriminalca koji je član kriminalne organizacije u regiji Sharon, trgovci drogom u Maroku odlučili su im prestati prodavati hašiš, zbog čega su izgubili desetke milijuna šekela.

‘Trgovci hašišom u Maroku nisu voljni prodati nam više hašiša ni izravno ni preko posrednika. Odlučili su da nas izbace zbog rata. Od rata smo izgubili mnogo novca. Najmanje desetke milijuna šekela‘, priznao je narko-diler iz Sharona.

R., jedan od dilera u planinama Rif, priznao je u razgovoru za Mako da je nametnut bojkot narko-dilerima iz Izraela.

‘Zašto bi bilo moguće da Izraelci zarađuju za život prodajući marokanski hašiš kada naša palestinska braća pate od gladi i žive u nehumanim uvjetima? Kupite ga negdje drugdje. Više ne prodajemo hašiš Izraelcima‘, prenosi Klix.ba riječi marokanskog uzgajivača hašiša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:37