StoryEditorOCM
SvijetRatni gubici

Izašao novi broj ubijenih ruskih vojnika u Ukrajini, zadnjih tjedana veliki porast; BBC: U ovome se krije razlog

Piše L.G./JL
18. listopada 2024. - 23:00

Ruski BBC News u petak je izvijestio da je u Ukrajini poginulo 74.014 ruskih vojnika. Do tih podataka došli su surađujući s ruskim neovisnim medijskim izdanjem Mediazona, a zajedničkim snagama uspjeli su i identificirati sve vojnike koji su ubijeni od početka invazije u veljači 2022., objavio je portal Novaya Gazeta. Riječ je, treba napomenuti, o broju žrtava koje su definitivno potvrđene - prava brojka je sasvim sigurno mnogo veća, budući da je vrlo teško doći do točnih podataka, prenosi Jutarnji.

BBC također piše kako je u posljednja tri tjedna došlo do primjetnog porasta smrtnih slučajeva Rusa, s približno 1000 novih pogibija potvrđenih svaki tjedan. Ruski BBC News sugerirao je da bi porast broja smrtnih slučajeva mogao biti rezultat ruskih ofenzivnih operacija u istočnoj Ukrajini, poput zauzimanja Vuhledara početkom listopada i aktualnog napada na Pokrovsk.

Kašnjenja u potvrđivanju smrtnih slučajeva tijekom ukrajinskog upada u regiju Kursk na jugozapadu Rusije, koji je započeo u kolovozu, kao i u ruskoj ljetnoj ofenzivi također bi mogla objasniti nagli porast potvrđenih pogibija.

image

ilustracija

Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

Ruska vojska nastavlja slati val za valom svojih pješačkih jedinica na bojište, što je uzrokovalo velike gubitke u ljudstvu, piše BBC, dodajući kako Rusi koji su se dobrovoljno prijavili za borbu i dalje čine najveću skupinu poginulih od samog početka rata, čak oko 21 %.

Dok ni Rusija ni Ukrajina ne objavljuju službene podatke o vlastitim borbenim gubicima (koji uz mrtve uključuju i teško ranjene i zarobljene), The Wall Street Journal u rujnu je procijenio da je ukupno ubijeno ili ranjeno oko milijun vojnika s obje strane. Što znači da su i Ukrajinci dosad izgubili stotine tisuća ljudi (podsjetimo Zelenski je svojedobno priznao 31.000 ubijenih, ali nije dao broj ukupnih gubitaka).

Inače, rujan je za ruske snage u Ukrajini bio najkrvaviji mjesec rata, izvijestio je prošli tjedan The New York Times, citirajući američke dužnosnike koji su rekli da je ukupan broj mrtvih i ranjenih u Rusiji od početka rata sad premašio 600.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 23:00