StoryEditorOCM
Svijetrat u ukrajini

Horor u rodnom gradu Zelenskog, Rusi: Ovo vam je dokaz da su Ukrajinci očajni!; Pogledajte snimke

Piše Hina, JL
31. srpnja 2023. - 13:48

Ruski raketni napad pogodio je rodni grad Volodimira Zelenskog, Krivi Rih na jugu Ukrajine, objavilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Ukrajinska državna služba za hitne slučajeve potvrdila je da su do 12.30 sati (po lokalnom vremenu) četiri osobe poginule, te da su 43 osobe zadobile ozljede od eksplozije.

Tri osobe su sigurno spašene, navodi se, uključujući "dijete rođeno 2013. godine".

"U akcijama potrage i spašavanja sudjeluje ukupno 230 ljudi i 57 vozila, uključujući 85 spašavatelja i 22 vozila Državne hitne službe", stoji u priopćenju.

Video i slike s mjesta događaja prikazuju spasioce kako se bore s požarom.

Oleksij Kuleba, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, rekao je da se zasad zna da su 43 osobe ozlijeđene u udaru na Krivij Rih i pozvao Ukrajinu da se osveti za sve one koji su pogođeni ruskim udarima.

"Krivij Rih. Dvije rakete pale su na centar grada. 43 ozlijeđenih, četvero mrtvih - žena i dijete izvučeni ispod ruševina. Sve potrebne službe, lokalne i regionalne vlasti rade na licu mjesta. Operativni stožer pomoći je raspoređen. Svakodnevno su ukrajinski gradovi pod vatrom ruskih terorista. Sumi, Zaporižje, Dnjepar, Harkiv. Ovo je samo za zadnjih nekoliko dana", poručio je preko Telegrama.

"Danas i u Hersonu – jedan mrtav, četvero ozlijeđenih. Djelatnici komunalnog poduzeća, koji su u to vrijeme čistili grad, bili su napadnuti od strane neprijatelja. Svi dobivaju pomoć. Neprijatelj pogađa naselja i gradove. Ovo je teror zbog očaja i poraza Ruske Federacije na frontu. Ovo je teror za zastrašivanje i slamanje Ukrajinaca. Osvetimo se svakome. Radimo i spašavamo svoj narod", nastavio je.

S druge strane, iz Kremlja poručuju kako je nedjeljni napad dronovima na Moskvu ukrajinski "čin očaja" jer protuofenziva Kijeva doživljava neuspjeh.

"Očito je da protuofenziva nije uspješna", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, opisujući situaciju kao "vrlo tešku" za ukrajinske snage, za koje kaže da "nemaju nikakvog uspjeha".

"I u činu očaja kijevski režim pribjegava takvim terorističkim napadima", naglasio je.

Peskov je ustvrdio da se "poduzimaju sve moguće mjere za obranu lokacija civilne infrastrukture".

Rusija je u nedjelju objavila da je odbila napad ukrajinskih bespilotnih letjelica na Moskvu gdje su oštećena pročelja dva poslovna tornja u poslovnoj četvrti "Moscow City", a nekoliko prozora je razbijeno.

Ukrajina je početkom lipnja započela svoju dugonajavljivanu protuofenzivu koja se, međutim, suprotstavlja čvrsto ukorijenjenoj ruskoj obrani i čiji su rezultati dosad bili skromni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 15:23