StoryEditorOCM
Svijetžilavi otpor

‘Hamas je daleko od sloma, pogledajte gdje su se opet pojavili! A znate li što bi se moglo dogoditi izraelskoj vojsci?‘

Piše vijesti sd
30. siječnja 2024. - 23:25

Plan Benjamina Netanyahua da skrši Hamasov režim u Gazi ne odvija se onako kako je zamišljen. Skoro četiri mjeseca od početka izraelske invazije informacije koje pristižu s terena govore o povratku Hamasa na sjever pojasa, iako su to područje snage IDF-a odavno pročešljale nakon što je tjednima bilo pod žestokim zračnim i topničkim udarima.

Službenici zaduženi za humanitarnu pomoć, stanovnici tog područja te analitičari i izraelski dužnosnici tvrde da se Hamas vratio. "Mobilizira ljude protiv izraelskih snaga i obnavlja sustav upravljanja", piše Guardian.

Isti izvor podsjeća da pripadnici Hamasa čvrsto drže u rukama upravu nad južnim dijelom pojasa Gaze gdje se trenutačno nalazi najveći dio stanovnika. U središnjem dijelu Gaze civilna uprava se urušava, navode. "Sve češće čujemo vijesti o tome da se Hamas vratio na sjever i u središnji dio Gaze. Sve češće čujemo da Hamas patrolira sjevernom Gazom i vodi trgovinu, a to je vrlo loš ishod", rekao je Eyal Hulata, bivši šef Vijeća za nacionalnu sigurnost Izraela, prenosi Jutarnji list.

Da je Hamas vratio kontrolu u dijelovima Gaze, potvrđuje i Michael Milshtein iz Instituta za sigurnosne studije u Tel Avivu. Područja pod Hamasovom upravom su izbjeglički kamp Šati, Džabalija, Šeđaija i grad Gaza. "Hamas je preživio. Službenici u gradskoj administraciji i službama za spašavanje su zapravo članovi Hamasa. Zato ni nema kaosa ili vakuuma. Hamas je i dalje tamo", objasnio je Milshtein.

Komentirao je i raniju objavu IDF-a da je uništena vojna struktura Hamasa u sjevernom dijelu Gaze. "To možda funkcionira s konvencionalnom vojskom. Međutim, ovdje je riječ o fleksibilnim pobunjeničkim operativcima. Već vidimo pojedince sa snajperima, borce koji postavljaju mine i slično", rekao je Milshtein.

"Ne možemo reći jesu li se vratili jer postoji mogućnost da nikad nisu niti otišli. Kako god bilo, opet su tu", rekao je jedan časnik IDF-a, sudionik bitki u kampu Šati u studenome.

Britanski reporteri javljaju da se prema izjavama međunarodnih humanitarnih radnika na ulicama danas ipak manje vide Hamasovi ljudi. Međutim, to ne iznenađuje s obzirom na stalne zračne napade Izraela. "Birokrati su prisutni, ali manje se vide pripadnici Brigada Kasam. Hamasove policajce još je moguće vidjeti u nekim dijelovima i oni donekle imaju kontrolu nad javnim redom. To vrijedi i za neke dijelove sjevera", rekao je anonimni humanitarac za Guardian.

Agencije za distribuciju pomoći u Gazi kažu da i dalje surađuju s Hamasovim ljudima. Hamas i dalje prati i osigurava konvoje. Kontrola je malo slabija nego prije rata, ocjenjuju.

image
Menahem Kahana/Afp

"Općenito se vidi sve više bezvlašća. Raste kriminal, što je zabrinjavajuće jer su građani u sve lošijoj situaciji. Na području bez vlasti sve je više napada i pljačke humanitarne pomoći", rekli su dužnosnici Međunarodnog Crvenog križa i drugi humanitarci za Guardian. Jedan visoki dužnosnik UN-a izjavio je da je u Rafahu opće stanje još pod kontrolom jer funkcionira Hamasova civilna uprava.

Izraelske snage navode da su ubile 9000 od oko 30.000 Hamasovih boraca. Među ubijenima je oko 1000 pripadnika elitnih boraca iz brigade Nukba, no i dalje se aktivnima smatra između 3000 i 4000 elitnih vojnika.

Matt Levitt, stručnjak za Hamas iz Instituta Washington, tvrdi da je skupina ozbiljno pogođena kad je riječ o borbenim kapacitetima. "Dobar dio Hamasovih boraca je ubijen, uključujući i vodstvo. Čak i ako su se vratili na sjever, bore se kao terorističke ćelije, u najboljem slučaju kao pobunjenici, a ne kao vojne postrojbe", ocijenio je Levitt.

Neki izvori govore o svađama i podjelama unutar same organizacije te o razdoru između vodstva u Gazi i vođa u inozemstvu. "Političko vodstvo u egzilu postajat će sve udaljenije dok njihova važnost za grupu ne postane upitna. Takav razvoj viđali smo u ovakvim situacijama u povijesti", komentirao je H. A. Hellyer iz britanskog think tanka Rusi.

Neki se pribojavaju da bi se to moglo negativno odraziti na pregovore o primirju, upozorava Guardian. Prema mišljenju stručnjaka, borbe ovog intenziteta mogle bi se nastaviti mjesecima, a povremeni sukobi godinama. Hellyer smatra da bi Gaza mogla postati područje u kojem vlada anarhija, slično Somaliji.

Međutim, Hamas je i dalje aktivan, nije poražen. Još je u stanju kreirati i distribuirati propagandne videosnimke, ali i reagirati na izraelske akcije poput nedavne, u kojoj su na Rafah bačeni leci koji nude nagradu za informacije o taocima.

Michael Milshtein iz Instituta za sigurnosne studije u Tel Avivu kaže da Hamas u teoriji može početi naoružavati mladiće od 16 ili 17 godina. Prošli je tjedan u samo jednom napadu poginuo čak 21 izraelski vojnik. Korišteni su kalašnjikovi i raketni bacači. Gaza bi za izraelsku vojsku mogla postati Irak poslije 2003. godine, prenosi Jutarnji list.

image
Kawnat Haju/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:58