StoryEditorOCM
Svijetštete su ogromne

Giorgia Meloni obišla poplavljena područja, EU šalje Italiji pumpe za pomoć u raščišćavanju

Piše Hina
22. svibnja 2023. - 06:58

Talijanska premijerka Giorgia Meloni obećala je u nedjelju podršku u oporavku regije pri obilasku poplavljenih područja, a Europska komisija objavila je da Italiji šalje pumpe za raščišćavanje posljedica razornih poplava u regiji Emiliji Romagni.

"To je bila tragedija no uvijek se možemo oporaviti nakon teških kriza", rekla je Meloni novinarima u Ravenni, gradu koji je među najteže stradalima u poplavama.

Štete su goleme no teško je to još procijeniti financijski, rekla je premijerka koja je prekinula sudjelovanje na samitu G7 u Japanu i vratila u domovinu kako bi se osobno uvjerila u razmjere katastrofe.

Kolege, šefovi država i vlada skupine Sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta okupljeni u japanskom gradu Hirošimi ponudili su različite oblike pomoći.

Kiša je u nedjelju prestala te spasilačke ekipe i volonteri pokušavaju ispumpati vodu iz poplavljenih kuća i očistiti blato koje je preplavilo kuće i ulice.

Pomoć EU-a

Italija će dobiti pumpe za raščišćavanje posljedica razornih poplava koje su pogodile sjever te zemlje, objavila je Europska komisija u nedjelju.

Slovačka, Slovenija, Rumunjska, Poljska, Njemačka, Francuska, Bugarska šalju pomoć Italiji pošto je Europska unija aktivirala mehanizam za civilnu zaštitu.

Mehanizam je platforma putem koje se koordinira hitna pomoć zemljama članicama Europske unije.

"EU pruža punu solidarnost Italiji nakon nedavnih smrtonosnih poplava", rekao je povjerenik EU-a za upravljanje kriznim situacijama.

Talijanska vlada u utorak će odlučiti o hitnim mjerama kojima će odgovoriti na katastrofu.

Više od 36.000 ljudi raseljeno je zbog poplava u regiji Emilia Romagna koje su usmrtile 14 ljudi, izazvale stotine klizišta i goleme štete. Mnoga kućanstva još su bez struje.

Oko 10.000 postradalih moglo se vratiti kući do nedjelje navečer.

Usjevi su teško stradali u regiji koja je poznata kao bogato poljoprivredno i turističko područje.

"Šteta na poljima i u povrtnjacima je stopostotna. Imali smo sušu, mraz, a sada i katastrofalnu poplavu", rekao je Stefano Bonaccini, predsjednik pokrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 17:50