StoryEditorOCM
Svijetnezgodni ‘vremeplov‘

Florida naše budućnosti: ono što se upravo s klimom događa u Americi više ni nama nije baš tako daleko

Piše Lidija Gnjidić Krnić
20. listopada 2024. - 20:59

Bez obzira na to gdje živite, želite li dobiti "sliku" kakve će sve praktične promjene i u vašem kraju izazivati klimatske promjene, pogledajte malo što se događa na Floridi.

Ovoga ljeta Dalmaciju su "zakačili" dugi i teško podnošljivi toplinski valovi, bilo je ranojesenskih poplava i pijavica; u Bosni je 26 ljudi u poplavama izgubilo život, a i drugi dijelovi Europe bili su poplavljeni; ovih dana s Atlantika u francusku obalu čeka se udar oluje koja bi mogla dobiti uragansku snagu. Najavljuje se da će takvih događaja biti još više, i da bi mogli izazvati mnoge promjene u društvu, poremećaje na tržištu nekretnina, rada, porast cijena, promjene načina života, drukčije slaganje životnih prioriteta, kao i interne migracije – potragu za boljim mjestom za život unutar granica države u kojoj živite.

Američka država Florida je nešto kao klimatski inkubator u koji je budućnost već nahrupila i u kojem se te promjene – rasute po svijetu ovisno o specifičnostima nekoga područja – gotovo sve već događaju, i to na jednome mjestu, pokazujući u praksi na što sve u budućnosti moramo računati.

"Prst" floridskog poluotoka, uperen na jug, omeđen je Atlantikom na istoku i Meksičkim zaljevom na zapadu; 2170 kilometara niske floridske obale izloženo je rastu razine mora, pojačanoj snazi i dosegu oceanskih valova, snažnim nevremenima, poplavama, toplinskim valovima.

image

Krš i lom nakon Miltona

Joe Raedle/Getty Images Via Afp

Florida je poznata kao turistička destinacija, mjesto užitka i zabave; poznata je i kao raj za Amerikance koji mirovinu žele odživjeti u sunčanom i ne preskupom kraju. Tamo se stoga doseljavalo, kupovalo, trošilo, uživalo. No prije više godina u raju su se mogle nazrijeti pukotine. Počele su se polako osjećati promjene na nekretninskom tržištu – kuće bliže liniji obale počele su gubiti na cijeni, teže su se prodavale, a osiguranja su rasla (u nekim područjima premije su od 2019. porasle za gotovo 80 posto). S uraganima koji postaju češći i jači – a u samo par proteklih tjedana čak su dva, Helene i Milton, poharala ovu američku državu – stanovnici Floride, osobito doseljenici, počinju drukčije razmišljati o "raju na zemlji".

Vrtić, škola, klima...

USA Today podsjeća da Amerikanci već godinama i drugdje migriraju reagirajući na učinke nestabilne klime. Velika većina tih selidbi bila je lokalna, na uzvišenija mjesta u gradu, recimo, ili u susjedni grad, gdje bolja infrastruktura može značiti da ne poplavljuje tako često, no za Floridu bi moglo biti, prema podacima analitičke tvrtke First Street, da su njezini dijelovi, s obzirom na jačanje prijetnji, dosegli točku preokreta, situaciju u kojoj više nije dovoljno "odseliti uzbrdo", nego stanovnici počinju posve napuštati rizično područje i seliti u druge američke države.

image

Bit će posla za građevinare...

Joe Raedle/Getty Images Via Afp

To što je dosad ukupno 3,2 milijuna Amerikanaca napustilo dom zbog zabrinutosti za klimu samo je početak, donosi First Street, a milijuni će vjerojatno otići u idućim desetljećima. Amerikanci će uskoro, tražeći kuću, početi uzimati u obzir klimatske rizike baš kao što gledaju ima li u blizini dobrih škola i vrtića.

Portal Realtor donosi priču o ljudima s Floride koji više ne žele živjeti u uvjetima "ruskog ruleta", ne znajući hoće li preživjeti sljedeći uragan. I Realtor podsjeća da privlačnost Floride ozbiljno potkopava "parada klimatskih katastrofa, zajedno s ogromnim troškovima kućanstava, vrtoglavim porastom premija osiguranja domova i nekim od najviših stopa inflacije u zemlji".

Pukotine izazvane djelovanjem klimatskih promjena – koje na Floridi već postaju ozbiljni rascjepi – daju se primijetiti i kod nas. Ne počinju li se, uostalom, dalmatinsko zaleđe, Lika i Gorski kotar sve češće spominjati ne samo kao još uvijek jeftina područja za investiranje u turistički biznis, nego i kao područje, u odnosu na obalnu zonu, s ugodnijom klimom za trajno nastanjivanje.

image

Posljedice prolaska uragana afp

Joe Raedle/Getty Images Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2024 21:00