StoryEditorOCM
Svijetzeman i klaus

Dva bivša češka predsjednika kažu da je bombardiranje Jugoslavije 1999. bilo ‘golema pogreška‘, a Kosovo...

Piše hina
13. ožujka 2024. - 20:28

Bivši češki predsjednici Vaclav Klaus i Miloš Zeman ocijenili su da je bombardiranje SR Jugoslavije 1999. zbog Kosova bilo "golema pogreška" NATO-a i da Prag nije smio priznati Kosovo jer je "teroristička država", javila je u srijedu agencija Tanjug pozivajući se na češke medije.
Zeman se u svibnju 2021. tijekom službenog posjeta Beogradu, ispričao zbog NATO-ova bombardiranja ocijenivši da je to bila "pogreška" i "gore od zločina" te zatražio oprost od srpskog naroda.
Dvojica čelnika dala su zajednički intervju češkoj televiziji u povodu 25. obljetnice članstva Češke u NATO-u.
Zeman je ponovio stajalište da je bombardiranje tadašnje Jugoslavije "gruba pogreška", a Klaus se suglasio s time i podsetio da se tada ljutio što je češka vlada dopustila da zrakopolovi NATO-a prelijeću preko češkog teritorija, prenio je Tanjug.
"Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci trenutno stoji pred Međunarodnim kaznenim tribunalom u Hagu zbog ratnih zločina, kao i čitav niz kosovskih vodećih dužnosnika. Govorio sam da je Kosovo u biti teroristička država", rekao je Zeman.
Dodao je kako je moguće da je zločine počinila i srpska strana, daleko manje i da to nije imalo sustavni karakter.
Klaus je ocijenio "skandaloznim" što je nekadašnji šef češke diplomacije Karel Schwarzenberg priznao Kosovo "bez rasprave u vladi i bez toga da uopće izvijesti" njega kao tadašnjeg predsjednika. "To se nikada nije trebalo dogoditi", rekao je Klaus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:57