StoryEditorOCM
SvijetEKSPLOZIVNI INTERVJU

Donosimo intervju koji je potresao SAD: Analiza slavnog američkog ekonomista i diplomata - ‘Rat u Ukrajini dirigira CIA‘

Piše Damir Pilić
17. lipnja 2024. - 12:25

Ukrajinski rat skrivila je Amerika, širenje NATO-a prema Rusiji najveća je greška SAD-a, u čijoj vladi ima puno luđaka spremnih riskirati nuklearni rat – to su akcenti senzacionalnog intervjua koji je čuveni američki ekonomist Jeffrey Sachs nekidan dao američkom TV voditelju Tuckeru Carlsonu, poznatom po nedavnom intervjuu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prije no što prenesemo ključne dijelove tog intervjua, možda je korisno ukratko predstaviti Jeffreya Sachsa, pogotovo za one koji Carlsonove goste jednoznačno trpaju u ladicu desničarskih maloumnika i sumanutih teoretičara zavjere: ovaj profesor sa Sveučilišta Columbia ni približno ne spada u takve tipove.

To je lako dokazati: koji bi desničar život posvetio smanjenju društvenih nejednakosti i okončanju globalnog siromaštva, kao što to čini Sachs, višedesetljetni ekspert UN-a za održivi razvoj i čovjek koji je od 2001. do 2018. bio posebni savjetnik više glavnih tajnika UN-a za ostvarenje Milenijskih razvojnih ciljeva -smanjenja ekstremnog siromaštva, gladi i bolesti u svijetu?

Ako je tako, zašto je onda Sachs taj eksplozivni intervju dao desničaru i sumnjivom tipu Carlsonu, a ne New York Timesu, CNN-u ili nekom drugom relevantnom američkom mainstream mediju?

Teško bi se ijedan glavni američki i zapadni medij usudio objaviti ono što Sachs govori, jer to što Sachs govori potpuno destruira zapadni narativ o uzrocima rata u Ukrajini.

A zašto ga američka vlada uopće pušta da tako javno ismijava njen antiruski narativ? Zašto ga svojom moćnom propagandnom mašinerijom ne diskreditira kao, recimo, političkog maloumnika i sumanutog teoretičara zavjere?

Zato što ne može. Iz najmanje dva razloga.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 12:26