StoryEditorOCM
SvijetBliski istok

LIVEDio Bejruta je sravnjen sa zemljom, svjedoci objavljuju prestrašne snimke: ‘Ovo je upravo sada. To je terorizam!‘

Piše K.Đ./JL, Hina, Vijesti SD
5. listopada 2024. - 09:31

- Snažne eksplozije u Bejrutu

- State Department: Izrael nam nije dao jamstva da neće gađati nuklearna postrojenja u Iranu

- Biden: Izrael još nije odlučio o odgovoru Iranu, umjesto nuklearnih postrojenja trebaju razmisliti o alternativi

- Donald Trump: Izrael treba gađati nuklearna postrojenja

- Ajatolah Hamenei u petak je prvi puta u 4 godine predvodio javnu molitvu

- Hamenei pozvao na stvaranje muslimanskog bloka protiv ‘zajedničkog židovskog neprijatelja‘

 

NOVO 8:00 - Said Atalah, čelnik oružanog krila Hamasa, brigada al-Kasam, ubijen je na sjeveru Libanona, prenosi Reuters u nedjelju pozivajući se na medij povezan s palestinskim pokretom, prenosi Jutarnji.

Hamasu bliski mediji u subotu su objavili da je Atalah ubijen uz troje članova obitelji u izraelskom napadu na palestinski izbjeglički kamp u sjevernom libanonskom gradu Tripoliju, piše Reuters.

Izrael još nije komentirao tu objavu. O Atalahu, kojeg agencije navode kao vođu brigada al-Kasam, ne postoji više informacija.

Izrael je sredinom srpnja eliminirao Mohameda Deifa, dugogodišnjeg čelnika i jednog od osnivača tih brigada koje su predvodile napad na Izrael 7. listopada. Deif je ubijen dan nakon što je u Teheranu eliminiran Hamasov politički čelnik Ismail Hanija.

7:00Donald Trump kaže kako vjeruje da bi Izrael trebao napasti iranska nuklearna postrojenja kao odgovor na nedavni raketni baraž Islamske Republike.

Bivši predsjednik, govoreći na skupu u Sjevernoj Karolini, osvrnuo se na pitanje postavljeno Joeu Bidenu o mogućnosti da Izrael gađa iranski nuklearni program.

“Pitali su ga, što misliš o Iranu, bi li udario Iran? I on kaže, ‘Sve dok ne pogode nuklearna postrojenja‘ To je stvar koju želiš pogoditi, zar ne?” rekao je Trump ispred gradske vijećnice u Fayettevilleu, u blizini glavne američke vojne baze.

"Nije li to ono što bi trebao udariti? Mislim, to je najveći rizik, nuklearno oružje", nastavio je Trump.

“Kada su mu postavili to pitanje, odgovor je trebao biti, prvo udari u nuklearna postrojenja, a za ostalo brini kasnije”, dodao je.

6:30 - Libanonski militantni pokret Hezbolah rano u subotu objavio je da traju borbe protiv izraelskih snaga na granici, a svjedoci iz Bejruta prenose kako se u tom gradu ponovno, šestu noć za redom, čuju snažne eksplozije.

"Ovo je Bejrut upravo sada. Izrael masovno bombardira civilna područja u glavnom gradu Libanona šestu noć zaredom. Amerika to ne bi prihvatila u Washingtonu. Ni Velika Britanija u Londonu. Ni Francuska u Parizu. Nitko ne bi. To je terorizam", napisala je Sarah Abdallah, geopolitička komentatorica koju na platformi X prati više od 600 tisuća ljudi.

Hezbolah je priopćio da izraelska vojska pokušava ući u južni libanonski grad Odaiseh te da borbe traju, prenosi Reuters.

Svjedoci iz libanonske prijestolnice toj agenciji prenose kako su se u južnim predgrađima rano u nedjelju čule snažne eksplozije.

Izrael je ranije izdao tri upozorenja stanovnicima da odmah napuste te dijelove Bejruta.

Izraelski pukovnik Avichay Avraee na platformi X objavio je i upute za evakuaciju stanovnicima Bejruta.

Eskalacija nasilja na Bliskom istoku prijeti prerasti u opći regionalni rat. Nakon što je Izrael pokrenuo kopnenu ofenzivu na Libanon, Iran je gradove i naselja diljem Izraela gađao s više od 200 projektila.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je osvetu, a izraelski odgovor mogao bi doći u danima koje slijede. Visoki iranski vojni dužnosnici upozorili su Izrael da ni ne pomišljaju vojno odgovoriti. U takvom trenutku, na Netanyahuov kabinet stižu pritisci da Izrael gađa iranska nuklearna postrojenja što bi svakako dovelo do daljnje eskalacije, a možda prouzrokovalo i rat širih razmjera.

- Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da bi na mjestu Izraela razmislio o alternativama gađanju iranskih naftnih postrojenja, dodavši da misli kako Izrael još nije odlučio kako odgovoriti Iranu.

Biden je na brifingu Bijele kuće odgovarao na pitanja novinara.

"Izraelci nisu odlučili što će po pitanju napada. O tome se još raspravlja", rekao je Biden novinarima.

U međuvremenu, izraelske obrambene snage (IDF) objavile su u petak da su u četvrtak ubile zapovjednika za komunikacije političke organizacije libanonskih muslimana Hezbolaha Muhamad Rašida Skafija, pišu The Guardian i BBC.

U Teheranu, ajatolah Ali Hamenei, koji je u petak tijekom govora pozvao muslimanske narode da stvore pojas obrane od Afganistana do Jemena i od Irana do Gaze i Libanona, predvodio je i molitvu prvi put u četiri godine. No, osim poruke koju je poslao, nakon eskalacija sukoba s Izraelom i masivnog iranskog raketnog napada na tu zemlju, pažnju je privukao i time što je za vrijeme obraćanja stajao pored puške i čak je držao u ruci. Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamenei je u petak rekao da Iran i njegovi regionalni posrednici neće uzmaknuti pred Izraelom, nekoliko sati nakon izraelskog napada na Bejrut za koji se vjeruje da je bio pokušaj ubojstva nasljednika šefa Hezbolaha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 09:32