StoryEditorOCM
Svijetatentat na fica

Deseci uhićenih u Slovačkoj: Napad na premijera bio je politički motiviran, procurili i detalji iz biografije napadača

Piše vijesti sd
16. svibnja 2024. - 15:35

Slovačka policija trenutačno istražuje 32 slučaja odobravanja napada na premijera Fica.

Prema riječima ministra unutarnjih poslova, svi ti ljudi bit će uhićeni. Ujedno je pozvao javnost da ne "dolijeva ulje na vatru" u vidu odobravanja zločina ili prijetnji smrću drugim osobama.

Ministar obrane Robert Kalinak potvrdio je da se Juraj Cintula sastao s proruskom grupom ‘Slovački vojnici‘, ali je, prema njegovim riječima, s njima htio samo razgovarati, piše Jutarnji list.

- Bio je pacifist i htio ih je samo zamoliti da ne koriste oružje - rekao je Kalinak.

image

Ministar obrane Robert Kalinak pred novinarima

Tomas Benedikovic/Afp

Bivši zaštitar i pjesnik Juraj Cintula (71), koji je osumnjičen da je ustrijelio slovačkog premijera Roberta Fica, živio je četrdeset godina u gradu Levice. Novinari Guardiana razgovarali su s jednim od njegovih susjeda i prijatelja koji kaže kako je šokiran onime što se dogodilo.

“Bio je pristojan, uslužan i smiren tip”, rekao je njegov dugogodišnji susjed i prijatelj Mile L’udovit dok je stajao ispred skromne sive stambene zgrade u kojoj su njih dvojica živjeli.

L’udovit je rekao da je posljednji put vidio Cintulu u ponedjeljak te da je njegovo ponašanje bilo uobičajeno.

“Poznajem ga desetljećima. Ako je nešto planirao, nije bilo nikakvih znakova. Ali ne mogu znati što mu je bilo u glavi.”

Slovačka policija još nije službeno imenovala Juraja Cintulu kao napadača. L‘udovit je potvrdio ranije medijske napise da je Cintula bivši zaštitar koji je pisao pjesme.

U videu za kojeg se ne zna kad je nastao, a objavljen je na Facebooku, vidi se muškarac, za kojeg je Reuters potvrdio da je napadač, govori: "Ne slažem se s vladinom politikom."

L’udovit je rekao da bi njih dvojica povremeno razgovarali o politici i da je Cintula bio ljutit zbog onoga što je vidio kao sve veće napade na slobodu govora pod Ficovim vodstvom.

“Ali nikad ne bih pomislio da je sposoban za takav čin. Nikad nije prijetio nasiljem”, rekao je susjed.

"Nemam objašnjenje zašto je učinio to što je učinio", dodao je, odmahujući glavom.

Matus Šutaj Eštok, slovački ministar unutarnjih poslova, potvrdio je da je atentator na Fica optužen za pokušaj ubojstva. Rekao je i da je napad na Fica bio "politički motiviran".

image
-/Afp

Potvrdio je da je osumnjičenik, za kojeg se vjeruje da ima 71 godinu, bio "vuk samotnjak" koji nije pripadao nijednoj političkoj stranci, ali je prethodno sudjelovao u prosvjedima protiv vlade.

Slovačka Pravka objavila je da bi ustrijeljeni premijer Robert Fico trebao na još jednu operaciju te da bi mu lijekovi koje prima mogli uzrokovati probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 16:16