StoryEditorOCM
SvijetPOTRAGA ZA UBOJICOM

Češka policija objavila snimke dramatične potjere: ‘U službi sam već 40 godina, ali ovo...‘

Piše PSD.
22. prosinca 2023. - 13:10

Češka policija održala je konferenciju za novinare na kojoj je govorila o detaljima stravičnog krvoprolića koje se jučer dogodilo u Pragu u kojemu je život tragično izgubilo 14 osoba, piše Jutarnji list. 

Objavili su i snimku s kamera pričvršćenih na tijelo policajca u trenucima dok su ulazili u zgradu sveučilišta tijekom masovne pucnjave. Prikazuje naoružane policajce kako ulaze u zgradu i građane kako bježe s mjesta zločina na Karlovom sveučilištu u Pragu.

Ubojica, 24-godišnji David Kozak, otvorio je vatru na Odsjeku filozofije, čiji je bio student.

Policija je na današnjoj pressici također izvijestila da je primila dojavu od nekoga "tko je rekao da će pokušati slijediti primjer napadača i početi pucati", ali da su uspjeli identificirati i privesti sumnjivce.

Glasnogovornik policije rekao je novinarima da se vjeruje da je napadač bio na gornjim katovima zgrade kada su u nju ušli naoružani policajci. Svoju potragu su kasnije preusmjerili na krov. Oko zgrade su postavili perimetar, rekli su na pressici. U jednom trenutku je napadač pucao i ranio tri osobe izvan zgrade koristeći oružje dalekog dometa, a policija je uzvratila vatrom. Dok se policija približavala napadaču, koji je bio naoružan sačmaricom, on se ubio, nakon što je shvatio da je okružen sa svih strana, rekli su.

- Policija je postupila na ispravan način. Bio sam na mjestu događaja, to je ostavilo dubok trag na meni. Jako sam potresen, iako sam u policiji već 40 godina, rekao je šef praške policije Petr Matejcek na pressici istaknuvši da nije bilo ozlijeđenih policajaca i da je policiji trebalo četiri minute da stigne na mjesto zločina nakon dojave.

Policajci su pronašli njegovo tijelo dok su pretraživali zgradu.

Policijski dužnosnik rekao je da je na mjestu događaja pronađena ‘hrpa streljiva - nevjerojatna količina‘.

Prema službenim tvrdnjama Karlova sveučilišta, jedna od žrtava je Lenka Hlavkova, ravnateljica Instituta za znanost glazbe.

Praška policije je potvrdila da je 14 osoba ubijeno u jučerašnjem tragičnim događaju, a među njima je i napadač. Ozlijeđeno je 25 osoba, a među njima i troje stranaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:58