StoryEditorOCM
Svijeteskalacija sukoba

Božo Kovačević: ‘Iran je napravio veliku grešku‘; Objašnjava zašto je ovaj napad na Izrael bio posebno opasan

Piše Vijesti SD
2. listopada 2024. - 09:53

Bivši veleposlanik u Moskvi i vanjskopolitički analitičar, Božo Kovačević gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je govorio o eskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Podsjetimo, nakon iranskog napada na Izrael, Teheran je upozoren da će biti suočen s teškim posljedicama. Božo Kovačević komentirao je napad:

“Iran je napravio ozbiljnu grešku i američka interpretacija ovog događaja je identična izraelskoj interpretaciji. Što je glasnogovornik State Departmenta noćas rekao? Rekao je da se radi o nenajavljenom napadu jedne države na drugu državu i napadnuta država ima pravo odgovoriti. Amerika je izraelski saveznik i Amerika će pomoći Izraelu, ne samo u obrani, nego na svaki način i u ostvarivanju prava na odgovor na taj napad.”

“Za razliku od prethodnog napada Irana na Izrael, ovaj nije bio unaprijed najavljen i ne radi se o koreografiji, kao prošli put. Prošli put je Iran najavio da će napasti i to je objasnio kao obranu nacionalne časti, unaprijed su dogovorili da će Izrael odgovoriti tako da ne nastane velika šteta u Iranu. Ovaj napad je, prema izjavama američkih predstavnika, bio nenajavljen i to je napad jedne države na drugu”, dodao je vanjskopolitički analitičar.

Kovačević je dodao da Amerikanci tvrde kako su svi oni koji surađuju s terorističkim organizacijama suočeni s posljedicama s kakvim su suočeni i sami teroristi:

“Tvrde da, iako su ubijeni iranski časnici, ne znači da je Izrael povrijedio suverenitet Irana. Iranski nenajavljeni napad na Izrael, bojim se, je početak rata. Iran je nepromišljeno uletio u zamku koju mu je smislio i postavio izraelski premijer Benjamin Netanyahu. ”

Dodao je kako smatra da će odgovor Izraela biti usklađen s Amerikom. Odgovorio je i na pitanje hoće li doći do još većeg širenja sukoba:

“Ovo što se događa upućuje na to da se Izrael, uz podršku SAD-a, odlučio obračunati s mrežom proiranskih skupina koji ugrožavaju sigurnost Izraela i destabiliziraju cijelu regiju. A da pritom Amerika i Izrael imaju prešutnu podršku dijela islamskih zemalja, sunitskih islamskih zemalja koje su u sukobu s Iranom, Iran je šiitska zemlja.”

Što će biti s Palestincima?

“Amerika je uspjela u dobivanju konsenzusa da Izrael riješi ono što je problem za dio islamskog svijeta. Stvari se odvijaju tako kao da je Izrael dobio prešutnu podršku dijela islamskog svijeta da eliminira proiranske organizacije. Otvara se pitanje što će biti s Palestincima u sjeni šireg regionalnog sukoba i fascinantnih uspjeha izraelske obavještajne službe i vojske, zaboravilo se ishodište problema, a to su Palestinci”, istaknuo je Kovačević za N1.

Vanjskopolitički analitičar naveo je da su vlasti Irana postupile prema logici povrijeđene časti i vjerskog fundamentalizma:

“Odlučili su se osvetiti za ono što smatraju zločinima Izraela protiv sebe, ali kada se donose takve odluke treba pažljivo procijeniti što se može postići takvom akcijom i koje su posljedice.”

“Netanyahu je rekao da će Iran skupo platiti počinjenu grešku i u tom aspektu ima podršku Amerike. Ako gledamo širi kontekst, glasnogovornici State Departmenta su izjavili da ne treba zaboraviti da su u napadima terorističkih skupina koje podržava Iran stradali američki vojnici. To može značiti i da se Amerikanci žele osvetiti Iranu, ali Amerika riskira manje nego što riskira Iran.”, dodao je Kovačević.

“Proizraelski analitičari su rekli da je Islamska Republika Iran počela odbrojavati svoje posljednje dane”, naveo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 09:54