StoryEditor
Svijet‘PONUDIT ĆU PUTINU DA GA VRATI‘

Bjelorusija na svoj teritorij želi prihvatiti nuklearno oružje Rusije, Lukašenko poručuje: ‘Ja kao brižan domaćin nisam ništa uništio, svi spremnici su i dalje na istom mjestu‘

Piše PSD
1. prosinca 2021. - 11:24

Bjelorusija će Rusiji ponuditi svoj teritorij za razmještanje nuklearnog naoružanja ako se nuklearno oružje zemalja NATO-a nađe u Poljskoj, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko u razgovoru za RIA Novosti, prenosi Sputnik.

- U tom slučaju ponudit ću Putinu da vrati nuklearno oružje Bjelorusiji - rekao je Lukašenko.

Na pitanje da precizira o kakvim je sistemima riječ, bjeloruski lider je odgovorio: "Dogovorit ćemo se".

- Nuklearno oružje koje će biti najučinkovitije pri takvom kontaktu. Mi smo na teritoriju Bjelorusije spremni za to. Ja kao brižan domaćin nisam ništa uništio. Sve ‘šupe’ su i dalje na istom mjestu - dodao je on.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da, ako Njemačka odbije kod sebe smjestiti nuklearno oružje, ono može završiti u drugim europskim zemljama, uključujući i one istočno od Njemačke.

Nakon raspada SSSR-a, na teritoriju Bjelorusije nalazilo se na desetine punjenja za strateške interkontinentalne rakete "Topolj" i više od tisuću taktičkih nuklearnih bojevih glava. Povlačenje nuklearnog oružja bilo je rezultat potpisivanja Ugovora o neširenju nuklearnog oružja od strane Minska.

Bjelorusija spremna reagirati

- U svjetlu manevara NATO-a na Baltiku i u Ukrajini, Minsk ima plan i borbene jedinice te će reagirati na pokušaj pokretanja sukoba - rekao je predsjednik Belorusije.

Prema njegovim riječima, "Staljin je svima govorio: ne podliježite provokacijama, ne popuštajte, dolazili su signali iz Kremlja i tada je zapravo počinjao rat".

- Zbog toga moram imati planove i jedinice, dijelove bjeloruske vojske koji će reagirati na svaki pokušaj da se ovdje stvori sukob. Na granici baltičkih država, Poljske i Ukrajine. Nažalost, Ukrajinci su se, kao i obično, zaletjeli čak i prije NATO trupa. Zatvorili su nebo prije Europske unije i Amerikanaca za prelete bjeloruskih aviona - primetio je šef bjeloruske države.

Uzrok krize na granici

Govoreći o migrantskoj krizi na bjelorusko-poljskoj granici, Lukašenko je rekao da su uzroci ove krize bili odbijanje Europske unije da izgradi izbjegličke kampove i sankcije.

On je podsjetio da su Bjelorusija i EU imale sporazum o readmisiji, prema kojem, ako migranti uđu u Europsku uniju preko bjeloruskog teritorija, Minsk bi ih vraćao i smještao u Bjelorusiju u izbjegličke kampove.

Bjeloruski je vođa rekao da je Europska unija prva prekršila sporazum o readmisiji, a sad ne želi razgovarati o toj temi. Zatim su, prema riječima Lukašenka, počele sankcije protiv Bjelorusije.

- Stavili vam omču oko vrata, stežu i kažu: zaštiti me. Iskreno sam im to rekao na samom početku: momci, krenuli ​​ste zaoštravati odnose. Optužujete nas za ovaj avion (incident sa avionom ‘Rajanera’). Iako nemate nikakve činjenice. Vi (EU) ste počeli gušiti Belorusiju - naglasio je on.

Pomoć izbjeglicama

Predsjednik Bjelorusije saopćio je da je ta zemlja potrošila oko 25 milijuna dolara na pomoć i održavanje izbjeglica na granici s Poljskom.

- Prije tjedan dana bilo je dvanaest i pol milijuna dolara... Sad će to biti duplo više - precizirao je Lukašenko. Prema njegovim riječima, radi se o troškovima osiguravanja hrane migrantima, dio sredstava je otišao na liječenje i ogrjev.

Istovremeno, Lukašenko je istaknuo kako smatra da bi međunarodna pomoć izbjeglicama koje se trenutno nalaze u transportno-logističkom centru u blizini bjelorusko-poljske granice mogla biti značajnija nego sada.

Kako je naveo, Bjelorusija će pokušati riješiti problem izbjeglica na granici s Poljskom do kraja godine.

Prema Lukašenkovim riječima, Bjelorusija će tražiti od izbjeglica sa Bliskog istoka "koji su legalno smješteni u našim hotelima s turističkom vizom, da se vrate, jer neće biti humanitarnog koridora".

On je dodao da se iz Bjelorusije u Irak već vratilo više od tisuću izbjeglica.

Podsjetimo, nekoliko tisuća migranata posljednjih se tjedana okupilo na granici Belorusije i Poljske u nadi da će stići do zemalja Europske unije. Poljske vlasti pojačale su graničnu sigurnost, okupile vojsku i spriječile pokušaje ilegalnih imigranata da uđu u zemlju, okrivljujući Minsk za migrantsku krizu. Sve ove optužbe Belorusija demantira, tvrdeći da Poljska nasilno proteruje migrante na teritorij bjelorusije i namjerno zaoštrava situaciju s izbjeglicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2022 08:36