StoryEditorOCM
Svijetpripravni na sve

Amerikanci na Bliskom istoku strahuju od napada, 2.000 vojnika već je primilo zapovijedi: ‘Ne činite to!‘

Piše vijesti sd
23. listopada 2023. - 15:20

SAD su upozorile da su američke trupe i ostalo osoblje diljem Bliskog istoka suočene s rizikom od ‘ozbiljne eskalacije‘ napada na njih dok rat između Izraela i Hamasa prijeti da preraste u regionalni konflikt, piše Financial Times, prenosi Jutarnji list.

Američki ministar obrane, Lloyd Austin, u nedjelju je rekao da je ‘zabrinut zbog potencijalne eskalacije‘ neprijateljstava u regiji. SAD su izrazile bojazan da će rat između Izraela i Hamasa, koji je počeo 7. listopada kad je palestinska militantna grupa pokrenula napad i ubila više od 1.400 ljudi u južnom Izraelu, u sukob povući i militante diljem Bliskog istoka koje podržava Iran.

image

SAD imaju oko 2.500 vojnika u Iraku, gdje su se militanti koje podržava Iran razvili u dominantnu vojnu i političku snagu

Jewel Samad/Afp

Militanti su prošli tjedan napali dvije američke vojne baze u Iraku. SAD imaju oko 2.500 vojnika u Iraku, gdje su se militanti koje podržava Iran razvili u dominantnu vojnu i političku snagu, te 900 vojnika u Siriji koja je također dom šijitskim militantima koje također podržava Iran. Washington je naredio svom američkom vladinom civilnom osoblju i njihovim obiteljima da smjesta napuste Irak. State Department je kao razlog naveo ‘povećanu sigurnosnu prijetnju usmjerenu protiv američkog osoblja i američkih interesa‘.

‘Amerika se ima pravo braniti‘

Austin je kazao kako se ‘Amerika ima pravo braniti‘ te da na Bliski istok šalje još zračnih snaga, uključujući proturaketni obrambeni sustav THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) koji može ispaljivati projektile.

SAD su također preusmjerile jednu od svoje dvije udarne skupine nosača zrakoplova, koje su iz istočnog Mediterana poslane u Perzijski zaljev. Dodatne trupe stavljene su u stanje pripravnosti, povrh 2.000 vojnika koji su već primili svoja naređenja. U regiji je i 2.000 marinaca.

image

SAD su također preusmjerile jednu od svoje dvije udarne skupine nosača zrakoplova, koje su iz istočnog Mediterana poslane u Perzijski zaljev

Afp

‘Ako bilo koja grupa ili država planira proširiti sukob te iskoristiti ovu vrlo nesretnu situaciju, naš savjet je: ‘Nemojte!‘‘, kazao je Austin.

I Izrael i SAD su zabrinuti u pogledu pojačane vatre koju je na sjevernoj granici otvorio Hezbolah, moćna libanonska militantna grupa koja je s Izraelom 2006. vodila 34-dnevni rat. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je Hezbolah da će učiniti ‘grešku života‘ ako odluči ući u rat. ‘Udarit ćemo snagom koju ne mogu niti zamisliti, a posljedice po Libanon bit će razorne‘, rekao je.

Izrael je tijekom vikenda pojačao granatiranje Gaze uoči očekivane kopnene invazije usmjerene na razmontiranje Hamasa te ponovno upozorio Palestince da se evakuiraju na jug opkoljenog obalnog pojasa, piše Jutarnji list.

image

Amerikanci su se odavno pripremili za pustinjsko ratovanje

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 03:31