StoryEditorOCM
Svijetu južnoj karolini

Amerikanci izvršili smrtnu kaznu iako je glavni svjedok povukao svoj iskaz, a optuženik nikada nije priznao krivicu!

Piše PSD.
21. rujna 2024. - 16:38

U Južnoj Karolini u petak je prvi put nakon 13 godina izvršena smrtna kazna, prenosi HuffPost. Država je smaknula Freddiea Owensa zbog ubojstva prodavačice u trgovini u Greenvilleu, koje je počinio 1997. tijekom oružane pljačke. Osim toga, Owens je priznao i ubojstvo susjeda iz ćelije u kojoj je boravio dok je čekao suđenje za gore navedeni zločin.

Owens se više puta žalio na presudu i tražio da mu se smrtna kazna, koju su mu dosudile dvije porote i sudac, preinači u kaznu doživotnog zatvora. Žalio se, među ostalim, i Vrhovnom sudu, ali i Henryju McMasteru, republikanskom guverneru Južne Karoline. No, nitko nije imao sluha za njegov zahtjev, petak ujutro službeno je potvrđeno da će kazna biti izvršena. 

Mora se naglasiti da trinaestogodišnja stanka u izvršavanju smrtnih kazni nije bila namjerna, do "pauze" je došlo zbog nemogućnosti nabavljanja smrtonosnih injekcija.

Prvi, vjerojatno ne i posljednji

Owens je prvi osuđenik koji je nakon 13 godina pogubljen u kaznionici Broad River, a istu sudbinu uskoro bi moglo doživjeti još pet zatvorenika koji više nemaju pravo na žalbu. Vrhovni sud ovoj je kaznionici dozvolio izvršavanje smrtnih kazni svakih pet tjedana.

Kada su u Južnoj Karolini shvatili da duže vrijeme neće moći izvršavati smrtne kazne zbog nemogućnosti nabavljanja lijekova koji su za to namijenjeni, htjeli su taj problem riješiti streljanjem. Ponovno su tu naišli na problem jer nisu mogli pronaći tvrtku koja bi bila voljna tako izvršavati smrtne kazne. I tako je sve stalo, i to na 13 godina.

Zatvorenicima je, inače, dozvoljeno da biraju na koji će način biti pogubljeni, odnosno hoće li to biti injekcijom, streljanjem ili na električnoj stolici. Owens je zbog religijskih uvjerenja tu odluku prepustio svom odvjetniku. Smatrao bi da bi se njegovo odlučivanje o tome moglo protumačiti kao samoubojstvo.

Owensovi zločini 

Owens je za ubojstvo Irene Graves optužen 1999. godine. Tužitelji su tvrdili da je u glavu samohrane majke ispalio hitac nakon što mu je rekla da ne može otvoriti sef u trgovini.

Kako je već spomenuto, Owensa je su tužitelji teretili za još jedno ubojstvo: nakon što je osuđen, ali prije nego što je osuđen za ubojstvo Irene Grawes, Owens je ubio kolegu zatvorenika Christophera Leeja.

Ubojstvo Christophera Leeja Owens je priznao i detaljno ga je opisao, ali ubojstvo Graves nikada nije priznao. Za to ubojstvo teretio se na temelju iskaza njegovog pomoćnika, koji je priznao da se ubojstvo dogodilo i da ga je počinio Owens.

Owens je dao detaljno priznanje o tome kako je izbo Leeja, opekao mu oči, davio ga i gazio, a na kraju iskaza je rekao da je to učinio "jer je krivo osuđen za ubojstvo".

To je priznanje pročitano svakoj poroti i sucu koji su Owensa osudili na smrt. Owens je u žalbenom postupku poništio dvije različite smrtne presude da bi na kraju ponovno bio osuđen na smrt, iako je njegov pomoćnik, zbog čijeg je iskaza i osuđen za ubojstvo Graves, u međuvremenu povukao svoje svjedočenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 16:38