stdClass Object ( [id] => 1350376 [title] => Zapadni Balkan je pred novim sukobima. Srbija je naoružana do zuba, a Bruxelles Aleksandra Vučića zatrpava eurima! [alias] => zapadni-balkan-je-pred-novim-sukobima-srbija-je-naoruzana-do-zuba-a-bruxelles-aleksandra-vucica-zatrpava-eurima [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nijemac Alexander Rhotert je politolog i publicist koji događanja na prostoru bivše Jugoslavije proučava od 1991. godine. Počeo je kao istraživač u sjedištu UN-a i NATO-u, da bi od 1997. godine gotovo dva desetljeća bio operativno angažiran na terenu kroz niz misija EU-a, OESS-a i OHR-a (među ostalim, bio je i zamjenik direktora za ponovno ujedinjenje grada Mostara).

Balkan mu je bio i ostao u fokusu pa je tako nakon nedavnih oružanih incidenata na Kosovu zagovornike popuštanja Srbiji, u vrlo zapaženom autorskom članku za Deutsche Welle, zapitao jesu li konačno došli sebi. Mi smo odgovor na to pitanje potražili od samog Rhoterta u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

– Pa, unatoč nekom pozitivnom znaku iz Sjedinjenih Država, NATO-a i Njemačke, sumnjam da je cijela Europska unija shvatila stvarnu prijetnju koja dolazi iz Beograda. Napadi i na NATO vojnike u svibnju i na kosovske sigurnosne snage u rujnu doista su bili poziv na uzbunu za Bruxelles. NATO je u potpunosti svjestan kakav je ulog u oba balkanska žarišta – Kosovu i Bosni i Hercegovini – te je brzo reagirao jačanjem svojih mirovnih snaga KFOR-a s manje od 3800 na sada više od 4500 ljudi.

Ovo značajno povećanje dovoljno je da odvrati prijetnje iz Srbije. Posebno su ohrabrujuće i pojačane patrole NATO-a na kosovsko-srpskoj granici, za što sam se zauzimao. Takve "trip žice za mir" neizostavna su polica osiguranja. Dugo se govorilo da srpske službe krijumčare goleme količine oružja i streljiva iz Srbije na Kosovo.

---

image

Alexander Rhotert: Naravno da se Srbija više nikada ne bi usudila napasti Hrvatsku, ali bi novi rat u BiH imao goleme negativne posljedice za Hrvatsku i njezino gospodarstvo

Privatni album
---

Što se tiče BiH, situacija je znatno drukčija, jer EU kao da ne uvažava jasnu i prisutnu opasnost. Očito je da neki pojedinci unutar EU-a i dalje vode politiku popuštanja prema Beogradu, što ste ispravno istaknuli u svom pitanju.

Što se više beogradska vlast igra vatrom, to više novca teče iz Bruxellesa u Beograd. To ohrabruje predsjednika Aleksandra Vučića i njegove ideje o stvaranju nekakve velike Srbije, sada pod nazivom "srpski svijet". Ni nakon rujanskih napada srpskih paravojnih snaga EU nije promijenio svoju odluku o financiranju projekta željeznice u iznosu od 598 milijuna eura. Besplatno! Bez ikakvih uvjeta! To je najveća donacija Srbiji ikad.

Osim toga, Europska banka za obnovu i razvoj kreditirala je ovaj projekt vrijedan 1,7 milijardi eura. Razumijem zašto Vučić i srbijanska vlada nastavljaju brisati i zadnji trunak demokracije u Srbiji i šire propagandu mržnje. Jer oni to mogu, a čini se da je vrlo malo njih u Europi briga. Naravno da uzimaju novac EU-a, milijarde koje teku bez ikakvih uvjeta. To je čisto pomirenje i to će dovesti do katastrofe.

Što čeka Hrvatska?

Povukli ste paralelu između sadašnjih događaja i onih koji su prethodili srpskoj pobuni i agresiji na Hrvatsku. Koje su sličnosti srpske politike nekada i sada?

Mnogo je prilično šokantnih paralela između 1991. i sada. Mnogi donositelji odluka na Zapadu ne cijene to što Beograd forsira svoju velikosrpsku ideju i zašećeri je terminom "srpski svijet". Donositelji odluka i u Washingtonu i u Bruxellesu trebali bi proučiti noviju povijest raspada Jugoslavije i konačno izvući konzekvencije.

Kako je uopće moguće da smo više od 30 godina nakon svih ovih ratova i stotina milijardi eura potrošenih za pacificiranje zapadnog Balkana ponovno pred sukobima? Kako EU može tvrditi da je globalna sila ako ne može pacificirati čak ni malu balkansku regiju?

---

image

Srpski vojnici u Beogradu

Afp
---

Bez SAD-a vrlo je vjerojatno da bismo tamo već imali još jedan rat ili čak ratove. EU se mora urazumiti, izvući pouke iz devedesetih i Beogradu postaviti ultimatum: ili Bruxelles ili Moskva! Ne možete imati oboje. Ovako je jednostavno. Hrvatska kao prva žrtva srpske agresije trebala bi imati puno aktivniju ulogu u objašnjavanju Bruxellesu o čemu se radi na zapadnom Balkanu!

Zapad, a posebno EU, mora shvatiti da Srbi izvan Srbije nisu ugroženi (a ni Hrvati u BiH, da budemo pošteni), nego da Vučić – podržavajući svoje jatake Dodika i Radoičića u BiH i na Kosovu – ugrožava buduću egzistenciju ovih zemalja. Uzmimo primjer BiH: gdje u svijetu jedan od tri naroda ima tako enormno visok stupanj autonomije kao što imaju Srbi u Republici Srpskoj i dodatno potpuno integriran na državnoj razini? Razina autonomije koja dopušta Srbima čak i da ugroze samo postojanje Bosne. Garantiram vam, ako se BiH raspadne zbog srpskog odcjepljenja, slijedit će je i druge zemlje na Balkanu. To bi moglo izazvati domino-efekt bez presedana.

Čak i na Kosovu srpska manjina uživa sva prava i čak joj je zajamčeno 10 od 120 zastupničkih mjesta, dok je za ostale nacionalne manjine rezervirano 10 dodatnih mjesta. U općinama sa srpskom većinom mogao bi se steći dojam da više pripadaju Srbiji nego Kosovu. Na Kosovu nema ugnjetavanja Srba.

---

image

NATO vojnici u sastavu KFOR-a u Zvečanu, nakon sukoba Srba i općinskih vlasti

 

 

Afp
---

Znači li to da je Aleksandar Vučić opasan koliko i Slobodan Milošević?

Dovoljno govori da se predsjednik Vučić nedavno otvoreno zbližavao sa svojim starim šefom Vojislavom Šešeljem, čak i slavio s njim. To je vrlo alarmantno za sve države u susjedstvu Srbije, uključujući i Hrvatsku.

Vučić je pred Skupštinom 20. srpnja 1995. godine, obraćajući se NATO-u, dok je trajao genocid u Srebrenici, rekao: "Možete nas bombardirati, ali ako ubijete samo jednog Srbina, mi ćemo ubiti 100 Muslimana." Nekoliko dana kasnije 8300 Muslimana je mrtvo a da NATO nije ubio ni jednog srpskog vojnika. Šešeljeva ambicija bila je svesti Hrvatsku na ono što se vidi sa zagrebačke katedrale. Ivica Dačić i dalje hvali svoga starog šefa Miloševića u posljednjoj predizbornoj kampanji: "Bio je primjer kako se voli i brani domovina, ne štedeći ni život za ostvarivanje nacionalnog interesa."

Milošević je bio kopač grobova za sve narode Jugoslavije

Jedno je točno: mnogi su Srbi stradali i tijekom Miloševićevih ratova, posebno u BiH, otprilike 20.000. Mnogi su postali izbjeglice. Da Zapad nije zaustavio Armiju BiH, HV i HVO u listopadu 1995., Srbi bi izgubili sav teritorij u BiH. Milošević nije bio spasitelj Srbije, nego kopač grobova za sve narode Jugoslavije, pa tako i za srpski narod. Upravo je to shvatio i predsjednik Srbije Ivan Stambolić, kad je već bilo prekasno.

Naravno da se Srbija više nikada ne bi usudila napasti Hrvatsku, ali bi novi rat u BiH imao goleme negativne posljedice za Hrvatsku i njezino gospodarstvo.

Vučićev glavni opunomoćenik Dodik mašta o reizboru Trumpa u studenome. Nedavno je na srpskoj TV rekao da duboko žali što nije proglasio neovisnost kada je Trump prvi put izabran 2016. Ali hajde da se na trenutak pretvaramo da je sva ova retorika o "srpskom svijetu", neovisnosti Republike Srpske i kosovskoj vladi koja želi etnički očistiti Kosovo od Srba samo retorika za dobivanje izbora, kako tvrde neki "stručnjaci". Onda je veliko pitanje: zašto Vojska Srbije posjeduje više glavnih borbenih tenkova od Hrvatske (75), BiH (45) i Sjeverne Makedonije (31) zajedno, dok Crna Gora i Kosovo nemaju ni jedan tenk?

---

image

Pripadnici kosovske policije i KFOR-a za sukoba u Zvečanu, koji je posljedica djelovanja Beograda

 

 

Afp
---

Zašto Srbija, zemlja s manje od sedam milijuna stanovnika, ima gotovo toliko tenkova (250) koliko Njemačka s 83 milijuna? Zašto je Beograd kupio vrlo sofisticirani kineski sustav protuzračne obrane FK 3 i instalirao ga neposredno nakon druge ruske invazije na Ukrajinu 2022. i navodno tisuće dronova Shahed 136 iz Irana?

Nadmoć Srbije još je veća kada su u pitanju borbeni avioni (MiG 29). Ne treba zaboraviti ni vrlo značajnu i modernu industriju oružja koju je Srbija naslijedila i unaprijedila od Jugoslavije. Vučić je Srbiju iz demokracije u deset godina preveo u autokraciju. Srbija više nije demokracija. Isto vrijedi i za njegova najbližeg saveznika Dodika u RS.

Bi li se Vučić, Vulin, Dačić... ovako ponašali da nemaju podršku Rusije za destabilizaciju Balkana?

Ruski veleposlanik u BiH dva puta je od zadnjeg napada Kremlja na Ukrajinu na televiziji prijetio Sarajevu "ukrajinskim scenarijem" nastavi li se približavanje zemlje NATO-u. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu pokrenuo je prije mnogo godina "humanitarni centar" u blizini Niša u Srbiji.

Obavještajni stručnjaci sumnjaju da ovaj centar Moskvi služi kao baza za tajne operacije. Prije nego što se susjedna Crna Gora pridružila NATO-u 2017., Moskva je neuspješno pokrenula državni udar protiv tamošnje vlade.

---

image

Vučić je 20. srpnja 1995. godine, obraćajući se NATO-u, dok je trajao genocid u Srebrenici, rekao: "Možete nas bombardirati, ali ako ubijete samo jednog Srbina, mi ćemo ubiti 100 Muslimana." Nekoliko dana kasnije 8300 Muslimana je mrtvo

Afp
---

Putinova bajkerska družina "Noćni vukovi" stalni su gosti Srbije i Republike Srpske. Dodik je predsjednika Putina 8. siječnja 2023. odlikovao najvišim ordenom za zasluge RS. Dodika je Putin primio u Kremlju najmanje desetak puta. Unatoč svemu tome, mislim da je podrška Moskve važna, ali ne i ključna. Srbija dobiva potrebna sredstva od EU-a besplatno i gotovo svu trgovinu obavlja sa zemljama EU-a, posebice s Njemačkom.

Kao što sam rekao, Srbija je naoružana do zuba i ima nevjerojatnu industriju oružja i streljiva, koja proizvodi čak i za izvoz. Rusija ju je opskrbila borbenim tenkovima, a Kina modernim sustavima protuzračne obrane. Dakle, Srbija je dovoljno jaka da djeluje bez Rusije.

NATO mora doći na granicu BiH i Srbije

Što Zapad, predvođen Amerikom, može učiniti da smiri Srbiju?

Prije svega, EU bi trebao kopirati ono što je NATO učinio na Kosovu nakon rujanskih napada srpskih paravojnih snaga na kosovske sigurnosne snage: značajno povećati trupe EUFOR-ove mirovne misije Althea u Bosni i početi patrolirati dugom granicom između Bosne i Srbije. Da bi se osujetila srpska secesija u Bosni, značajna prisutnost borbenih snaga EUFOR-a u Brčkom bila bi najvažnija.

Dodikov prethodnik Karadžić rekao je tijekom intervjua za BBC 1993. da će rat biti gotov za nekoliko dana ako UN odluči stacionirati 5000 vojnika u posavskom koridoru i 5000 u Zvorniku. Zašto je ovo tako teško razumjeti? Ako postoje članice EU-a koje to ne žele učiniti, NATO bi trebao preuzeti odgovornost, kao što je prvotno predviđeno Daytonom.

Postoje jake indikacije da su srpski napadi u rujnu prošli užasno loše za Srbiju i da je početni plan bio usmjeren na nešto veće. Zašto je grupa od 30-ak paravojnih osoba raspolagala suvremenim srpskim vojnim oružjem i opremom vrijednom oko pet milijuna američkih dolara, dok cijeli proračun Kosova za obranu iznosi tek 100 milijuna? Sjetite se da su upravo ovakve skupine započele ratove i u Hrvatskoj i u BiH.

---

image
Afp
---

Koliko Europa snosi krivnju za ovu situaciju, posebno Njemačka, čija je bivša kancelarka Merkel otvoreno hvalila i podržavala Vučića?

Zapad dugi niz godina zanemaruje zapadni Balkan, posebno od dolaska Dodika na vlast 2006. Najveća pogreška bila je suzdržavanje od korištenja izvršnih ovlasti visokih predstavnika u BiH. EU-u je trebalo dovoljno dugo da vidi zlo u Miloševiću. Nikada neću zaboraviti izjavu tadašnjeg ministra vanjskih poslova Luksemburga Jacquesa Posa kada je Hrvatska bila napadnuta od strane Srbije: "Ovo je čas Europe. Nije vrijeme za Amerikance."

Trebalo je točno četiri godine i dva mjeseca dok Amerikanci konačno nisu intervenirali, jer im je bilo dosta EU deklaracija i besmislenih pregovora i prekida vatre, koje su u 90 posto slučajeva kršile srpske snage.

Nažalost, gotovo 120.000 ljudskih bića moralo je umrijeti jer su neke zemlje EU-a, ponajviše Velika Britanija i Francuska, spriječile vojnu intervenciju. Kad bi dužnosnici EU-a zaduženi za zapadni Balkan samo jedan dan gledali srbijanske TV vijesti ili čitali srbijanske novine, odmah bi pozvali predsjednika Vučića u Bruxelles i tražili objašnjenje za tako užasnu propagandu, ravnu moskovskoj. I zahtijevali zaokret za 180 stupnjeva.

---

image

Kosovo kao vječna Vučićeva tema za testiranje živaca međunarodne zajednice

 

 

Afp
---

Stanje u BiH je puno opasnije

Gdje je onda situacija opasnija – na Kosovu ili u Bosni i Hercegovini?

Srećom, Kosovo štiti NATO KFOR. A NATO je kristalno jasno dao do znanja Beogradu da se prestane petljati. Nedavni posjet glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga regiji to je ponovno potvrdio.

Povećanje razine KFOR-ovih trupa na više od 4500 i pojačane vojne ophodnje duž granice sa Srbijom ne ostavljaju prostora za tumačenje. Zato je u BiH situacija mnogo opasnija. EUFOR-ovih 1300 vojnika, od kojih polovina u timovima za vezu i promatranje, razasutih po zemlji s teritorijem pet puta većim od Kosova, ima vrlo ograničene kapacitete. Zašto EU ne osigurava dovoljno trupa za odvraćanje bilo kakvog napada, kao što je upravo učinio NATO na Kosovu? Trebamo li prvo oružane sukobe poput onih u svibnju i rujnu na Kosovu i u BiH?

Zašto ne djelovati preventivno, što bi se moglo učiniti s još uvijek vrlo ograničenim snagama brigade? Moj bivši kolega, američki veleposlanik Raffi Gregorian, koji je nekada bio supervizor OHR-a za Distrikt Brčko, govori već godinama da bi nekoliko stotina borbenih vojnika stacioniranih u Brčkom osujetilo bilo kakve pokušaje i jednog i drugog – Dodikovih secesionističkih planova i velikosrpskog projekta. Sve što sam rekao je javno poznato.

Sve su to činjenice zajedno. Ako se nešto dogodi na zapadnom Balkanu, nitko se ne bi smio pitati: "Kako smo ovo mogli propustiti?"

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ALARM IZ NJEMAČKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ALARM IZ NJEMAČKE 2 0 12822 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-22 14:56:22 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-26 07:41:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-26 07:41:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zapadni Balkan je pred novim sukobima. Srbija je naoružana do zuba, a Bruxelles Aleksandra Vučića zatrpava eurima! page_title=Zapadni Balkan je pred novim sukobima. Srbija je naoružana do zuba, a Bruxelles Aleksandra Vučića zatrpava eurima! [metakey] => Alexander Rhotert, KFOR, Aleksandar Vučić, rat na balkanu [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/22\/25709579.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/25709575.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26236102.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/25003658.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/24995288.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26230826.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/25597474.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/25567039.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26132255.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Privatni album","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Za\u0161to Srbija, zemlja s manje od sedam milijuna stanovnika, ima gotovo toliko tenkova (250) koliko Njema\u010dka s 83 milijuna?<\/p>","

Srpski vojnici u Beogradu<\/p>","

Alexander Rhotert: Naravno da se Srbija vi\u0161e nikada ne bi usudila napasti Hrvatsku, ali bi novi rat u BiH imao goleme negativne posljedice za Hrvatsku i njezino gospodarstvo<\/p>","

NATO vojnici u sastavu KFOR-a u Zve\u010danu, nakon sukoba Srba i op\u0107inskih vlasti<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Pripadnici kosovske policije i KFOR-a za sukoba u Zve\u010danu, koji je posljedica djelovanja Beograda<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Vu\u010di\u0107 je 20. srpnja 1995. godine, obra\u0107aju\u0107i se NATO-u, dok je trajao genocid u Srebrenici, rekao: \u201dMo\u017eete nas bombardirati, ali ako ubijete samo jednog Srbina, mi \u0107emo ubiti 100 Muslimana.\u201d Nekoliko dana kasnije 8300 Muslimana je mrtvo<\/p>","

Vu\u010di\u0107 \u2013 podr\u017eavaju\u0107i svoje jatake Dodika <\/strong>i Radoi\u010di\u0107a<\/strong> u BiH i na Kosovu \u2013 ugro\u017eava budu\u0107u egzistenciju ovih zemalja<\/p>","","

Kosovo kao vje\u010dna Vu\u010di\u0107eva tema za testiranje \u017eivaca me\u0111unarodne zajednice<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25709579_1920.jpg":"1920x1080","k_25709579_1280.jpg":"1280x1280","k_25709579_1024.jpg":"1024x1024","k_25709579_640.jpg":"640x640","k_25709579_480.jpg":"480x480","k_25709579_340.jpg":"340x340","k_25709579_220.jpg":"220x220","o_25709579_1280.jpg":"1280x853","o_25709579_1024.jpg":"1024x682","o_25709579_640.jpg":"640x426","o_25709579_480.jpg":"480x320","o_25709579_340.jpg":"340x226","o_25709579_220.jpg":"220x146","h_25709579_1280.jpg":"1280x854","h_25709579_1024.jpg":"1024x683","h_25709579_640.jpg":"640x427","h_25709579_480.jpg":"480x320","h_25709579_340.jpg":"340x227","h_25709579_220.jpg":"220x147","pp_25709579_1280.jpg":"1280x1628","pp_25709579_1024.jpg":"1024x1303","pp_25709579_640.jpg":"640x814","pp_25709579_480.jpg":"480x611","pp_25709579_340.jpg":"340x432","pp_25709579_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25709575_1920.jpg":"1920x1080","k_25709575_1280.jpg":"1280x1280","k_25709575_1024.jpg":"1024x1024","k_25709575_640.jpg":"640x640","k_25709575_480.jpg":"480x480","k_25709575_340.jpg":"340x340","k_25709575_220.jpg":"220x220","o_25709575_1280.jpg":"1280x853","o_25709575_1024.jpg":"1024x682","o_25709575_640.jpg":"640x426","o_25709575_480.jpg":"480x320","o_25709575_340.jpg":"340x226","o_25709575_220.jpg":"220x146","h_25709575_1280.jpg":"1280x854","h_25709575_1024.jpg":"1024x683","h_25709575_640.jpg":"640x427","h_25709575_480.jpg":"480x320","h_25709575_340.jpg":"340x227","h_25709575_220.jpg":"220x147","pp_25709575_1280.jpg":"1280x1628","pp_25709575_1024.jpg":"1024x1303","pp_25709575_640.jpg":"640x814","pp_25709575_480.jpg":"480x611","pp_25709575_340.jpg":"340x432","pp_25709575_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1187","hd_26236102_1920.jpg":"1920x1080","k_26236102_1280.jpg":"1280x1280","k_26236102_1024.jpg":"1024x1024","k_26236102_640.jpg":"640x640","k_26236102_480.jpg":"480x480","k_26236102_340.jpg":"340x340","k_26236102_220.jpg":"220x220","o_26236102_1280.jpg":"1280x791","o_26236102_1024.jpg":"1024x633","o_26236102_640.jpg":"640x395","o_26236102_480.jpg":"480x296","o_26236102_340.jpg":"340x210","o_26236102_220.jpg":"220x136","h_26236102_1280.jpg":"1280x854","h_26236102_1024.jpg":"1024x683","h_26236102_640.jpg":"640x427","h_26236102_480.jpg":"480x320","h_26236102_340.jpg":"340x227","h_26236102_220.jpg":"220x147","pp_26236102_1280.jpg":"1280x1628","pp_26236102_1024.jpg":"1024x1303","pp_26236102_640.jpg":"640x814","pp_26236102_480.jpg":"480x611","pp_26236102_340.jpg":"340x432","pp_26236102_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25003658_1920.jpg":"1920x1080","k_25003658_1280.jpg":"1280x1280","k_25003658_1024.jpg":"1024x1024","k_25003658_640.jpg":"640x640","k_25003658_480.jpg":"480x480","k_25003658_340.jpg":"340x340","k_25003658_220.jpg":"220x220","o_25003658_1280.jpg":"1280x853","o_25003658_1024.jpg":"1024x682","o_25003658_640.jpg":"640x426","o_25003658_480.jpg":"480x320","o_25003658_340.jpg":"340x226","o_25003658_220.jpg":"220x146","h_25003658_1280.jpg":"1280x854","h_25003658_1024.jpg":"1024x683","h_25003658_640.jpg":"640x427","h_25003658_480.jpg":"480x320","h_25003658_340.jpg":"340x227","h_25003658_220.jpg":"220x147","pp_25003658_1280.jpg":"1280x1628","pp_25003658_1024.jpg":"1024x1303","pp_25003658_640.jpg":"640x814","pp_25003658_480.jpg":"480x611","pp_25003658_340.jpg":"340x432","pp_25003658_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1164","hd_24995288_1920.jpg":"1920x1080","k_24995288_1280.jpg":"1280x1280","k_24995288_1024.jpg":"1024x1024","k_24995288_640.jpg":"640x640","k_24995288_480.jpg":"480x480","k_24995288_340.jpg":"340x340","k_24995288_220.jpg":"220x220","o_24995288_1280.jpg":"1280x776","o_24995288_1024.jpg":"1024x620","o_24995288_640.jpg":"640x388","o_24995288_480.jpg":"480x291","o_24995288_340.jpg":"340x206","o_24995288_220.jpg":"220x133","h_24995288_1280.jpg":"1280x854","h_24995288_1024.jpg":"1024x683","h_24995288_640.jpg":"640x427","h_24995288_480.jpg":"480x320","h_24995288_340.jpg":"340x227","h_24995288_220.jpg":"220x147","pp_24995288_1280.jpg":"1280x1628","pp_24995288_1024.jpg":"1024x1303","pp_24995288_640.jpg":"640x814","pp_24995288_480.jpg":"480x611","pp_24995288_340.jpg":"340x432","pp_24995288_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26230826_1920.jpg":"1920x1080","k_26230826_1280.jpg":"1280x1280","k_26230826_1024.jpg":"1024x1024","k_26230826_640.jpg":"640x640","k_26230826_480.jpg":"480x480","k_26230826_340.jpg":"340x340","k_26230826_220.jpg":"220x220","o_26230826_1280.jpg":"1280x853","o_26230826_1024.jpg":"1024x682","o_26230826_640.jpg":"640x426","o_26230826_480.jpg":"480x320","o_26230826_340.jpg":"340x226","o_26230826_220.jpg":"220x146","h_26230826_1280.jpg":"1280x854","h_26230826_1024.jpg":"1024x683","h_26230826_640.jpg":"640x427","h_26230826_480.jpg":"480x320","h_26230826_340.jpg":"340x227","h_26230826_220.jpg":"220x147","pp_26230826_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230826_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230826_640.jpg":"640x814","pp_26230826_480.jpg":"480x611","pp_26230826_340.jpg":"340x432","pp_26230826_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25597474_1920.jpg":"1920x1080","k_25597474_1280.jpg":"1280x1280","k_25597474_1024.jpg":"1024x1024","k_25597474_640.jpg":"640x640","k_25597474_480.jpg":"480x480","k_25597474_340.jpg":"340x340","k_25597474_220.jpg":"220x220","o_25597474_1280.jpg":"1280x853","o_25597474_1024.jpg":"1024x682","o_25597474_640.jpg":"640x426","o_25597474_480.jpg":"480x320","o_25597474_340.jpg":"340x226","o_25597474_220.jpg":"220x146","h_25597474_1280.jpg":"1280x854","h_25597474_1024.jpg":"1024x683","h_25597474_640.jpg":"640x427","h_25597474_480.jpg":"480x320","h_25597474_340.jpg":"340x227","h_25597474_220.jpg":"220x147","pp_25597474_1280.jpg":"1280x1628","pp_25597474_1024.jpg":"1024x1303","pp_25597474_640.jpg":"640x814","pp_25597474_480.jpg":"480x611","pp_25597474_340.jpg":"340x432","pp_25597474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25567039_1920.jpg":"1920x1080","k_25567039_1280.jpg":"1280x1280","k_25567039_1024.jpg":"1024x1024","k_25567039_640.jpg":"640x640","k_25567039_480.jpg":"480x480","k_25567039_340.jpg":"340x340","k_25567039_220.jpg":"220x220","o_25567039_1280.jpg":"1280x853","o_25567039_1024.jpg":"1024x682","o_25567039_640.jpg":"640x426","o_25567039_480.jpg":"480x320","o_25567039_340.jpg":"340x226","o_25567039_220.jpg":"220x146","h_25567039_1280.jpg":"1280x854","h_25567039_1024.jpg":"1024x683","h_25567039_640.jpg":"640x427","h_25567039_480.jpg":"480x320","h_25567039_340.jpg":"340x227","h_25567039_220.jpg":"220x147","pp_25567039_1280.jpg":"1280x1628","pp_25567039_1024.jpg":"1024x1303","pp_25567039_640.jpg":"640x814","pp_25567039_480.jpg":"480x611","pp_25567039_340.jpg":"340x432","pp_25567039_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26132255_1920.jpg":"1920x1080","k_26132255_1280.jpg":"1280x1280","k_26132255_1024.jpg":"1024x1024","k_26132255_640.jpg":"640x640","k_26132255_480.jpg":"480x480","k_26132255_340.jpg":"340x340","k_26132255_220.jpg":"220x220","o_26132255_1280.jpg":"1280x853","o_26132255_1024.jpg":"1024x682","o_26132255_640.jpg":"640x426","o_26132255_480.jpg":"480x320","o_26132255_340.jpg":"340x226","o_26132255_220.jpg":"220x146","h_26132255_1280.jpg":"1280x854","h_26132255_1024.jpg":"1024x683","h_26132255_640.jpg":"640x427","h_26132255_480.jpg":"480x320","h_26132255_340.jpg":"340x227","h_26132255_220.jpg":"220x147","pp_26132255_1280.jpg":"1280x1628","pp_26132255_1024.jpg":"1024x1303","pp_26132255_640.jpg":"640x814","pp_26132255_480.jpg":"480x611","pp_26132255_340.jpg":"340x432","pp_26132255_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14894379 Threads: 5 Questions: 3139924335 Slow queries: 6999509 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234771740 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/regija/zapadni-balkan-je-pred-novim-sukobima-srbija-je-naoruzana-do-zuba-a-bruxelles-aleksandra-vucica-zatrpava-eurima-1350376 [printLink] => /vijesti/regija/zapadni-balkan-je-pred-novim-sukobima-srbija-je-naoruzana-do-zuba-a-bruxelles-aleksandra-vucica-zatrpava-eurima-1350376?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 732691 [name] => Alexander Rhotert [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-09 21:31:16 [main_article_id] => 0 [alias] => alexander-rhotert [link] => /tag/alexander-rhotert ) [1] => stdClass Object ( [id] => 106646 [name] => kfor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kfor [link] => /tag/kfor ) [2] => stdClass Object ( [id] => 369827 [name] => Aleksandar Vučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-vucic [link] => /tag/aleksandar-vucic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 328260 [name] => rat na balkanu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-na-balkanu [link] => /tag/rat-na-balkanu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ALARM IZ NJEMAČKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zapadni Balkan je pred novim sukobima. Srbija je naoružana do zuba, a Bruxelles Aleksandra Vučića zatrpava eurima! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/25709579.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Zašto Srbija, zemlja s manje od sedam milijuna stanovnika, ima gotovo toliko tenkova (250) koliko Njemačka s 83 milijuna?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/25709579.jpg [title] => Afp

Zašto Srbija, zemlja s manje od sedam milijuna stanovnika, ima gotovo toliko tenkova (250) koliko Njemačka s 83 milijuna?

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/25709575.jpg [title] => Afp

Srpski vojnici u Beogradu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26236102.jpg [title] => Privatni album

Alexander Rhotert: Naravno da se Srbija više nikada ne bi usudila napasti Hrvatsku, ali bi novi rat u BiH imao goleme negativne posljedice za Hrvatsku i njezino gospodarstvo

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/25003658.jpg [title] => Afp

NATO vojnici u sastavu KFOR-a u Zvečanu, nakon sukoba Srba i općinskih vlasti

 

 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/24995288.jpg [title] => Afp

Pripadnici kosovske policije i KFOR-a za sukoba u Zvečanu, koji je posljedica djelovanja Beograda

 

 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26230826.jpg [title] => Afp

Vučić je 20. srpnja 1995. godine, obraćajući se NATO-u, dok je trajao genocid u Srebrenici, rekao: ”Možete nas bombardirati, ali ako ubijete samo jednog Srbina, mi ćemo ubiti 100 Muslimana.” Nekoliko dana kasnije 8300 Muslimana je mrtvo

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/25597474.jpg [title] => Afp

Vučić – podržavajući svoje jatake Dodika i Radoičića u BiH i na Kosovu – ugrožava buduću egzistenciju ovih zemalja

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/25567039.jpg [title] => Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26132255.jpg [title] => Afp

Kosovo kao vječna Vučićeva tema za testiranje živaca međunarodne zajednice

 

 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nijemac Alexander Rhotert je politolog i publicist koji događanja na prostoru bivše Jugoslavije proučava od 1991. godine. Počeo je kao istraživač u sjedištu UN-a i NATO-u, da bi od 1997. godine gotovo dva desetljeća bio operativno angažiran na terenu kroz niz misija EU-a, OESS-a i OHR-a (među ostalim, bio je i zamjenik direktora za ponovno ujedinjenje grada Mostara).

Balkan mu je bio i ostao u fokusu pa je tako nakon nedavnih oružanih incidenata na Kosovu zagovornike popuštanja Srbiji, u vrlo zapaženom autorskom članku za Deutsche Welle, zapitao jesu li konačno došli sebi. Mi smo odgovor na to pitanje potražili od samog Rhoterta u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

– Pa, unatoč nekom pozitivnom znaku iz Sjedinjenih Država, NATO-a i Njemačke, sumnjam da je cijela Europska unija shvatila stvarnu prijetnju koja dolazi iz Beograda. Napadi i na NATO vojnike u svibnju i na kosovske sigurnosne snage u rujnu doista su bili poziv na uzbunu za Bruxelles. NATO je u potpunosti svjestan kakav je ulog u oba balkanska žarišta – Kosovu i Bosni i Hercegovini – te je brzo reagirao jačanjem svojih mirovnih snaga KFOR-a s manje od 3800 na sada više od 4500 ljudi.

Ovo značajno povećanje dovoljno je da odvrati prijetnje iz Srbije. Posebno su ohrabrujuće i pojačane patrole NATO-a na kosovsko-srpskoj granici, za što sam se zauzimao. Takve "trip žice za mir" neizostavna su polica osiguranja. Dugo se govorilo da srpske službe krijumčare goleme količine oružja i streljiva iz Srbije na Kosovo.

---

image

Alexander Rhotert: Naravno da se Srbija više nikada ne bi usudila napasti Hrvatsku, ali bi novi rat u BiH imao goleme negativne posljedice za Hrvatsku i njezino gospodarstvo

Privatni album
---

Što se tiče BiH, situacija je znatno drukčija, jer EU kao da ne uvažava jasnu i prisutnu opasnost. Očito je da neki pojedinci unutar EU-a i dalje vode politiku popuštanja prema Beogradu, što ste ispravno istaknuli u svom pitanju.

Što se više beogradska vlast igra vatrom, to više novca teče iz Bruxellesa u Beograd. To ohrabruje predsjednika Aleksandra Vučića i njegove ideje o stvaranju nekakve velike Srbije, sada pod nazivom "srpski svijet". Ni nakon rujanskih napada srpskih paravojnih snaga EU nije promijenio svoju odluku o financiranju projekta željeznice u iznosu od 598 milijuna eura. Besplatno! Bez ikakvih uvjeta! To je najveća donacija Srbiji ikad.

Osim toga, Europska banka za obnovu i razvoj kreditirala je ovaj projekt vrijedan 1,7 milijardi eura. Razumijem zašto Vučić i srbijanska vlada nastavljaju brisati i zadnji trunak demokracije u Srbiji i šire propagandu mržnje. Jer oni to mogu, a čini se da je vrlo malo njih u Europi briga. Naravno da uzimaju novac EU-a, milijarde koje teku bez ikakvih uvjeta. To je čisto pomirenje i to će dovesti do katastrofe.

Što čeka Hrvatska?

Povukli ste paralelu između sadašnjih događaja i onih koji su prethodili srpskoj pobuni i agresiji na Hrvatsku. Koje su sličnosti srpske politike nekada i sada?

Mnogo je prilično šokantnih paralela između 1991. i sada. Mnogi donositelji odluka na Zapadu ne cijene to što Beograd forsira svoju velikosrpsku ideju i zašećeri je terminom "srpski svijet". Donositelji odluka i u Washingtonu i u Bruxellesu trebali bi proučiti noviju povijest raspada Jugoslavije i konačno izvući konzekvencije.

Kako je uopće moguće da smo više od 30 godina nakon svih ovih ratova i stotina milijardi eura potrošenih za pacificiranje zapadnog Balkana ponovno pred sukobima? Kako EU može tvrditi da je globalna sila ako ne može pacificirati čak ni malu balkansku regiju?

---

image

Srpski vojnici u Beogradu

Afp
---

Bez SAD-a vrlo je vjerojatno da bismo tamo već imali još jedan rat ili čak ratove. EU se mora urazumiti, izvući pouke iz devedesetih i Beogradu postaviti ultimatum: ili Bruxelles ili Moskva! Ne možete imati oboje. Ovako je jednostavno. Hrvatska kao prva žrtva srpske agresije trebala bi imati puno aktivniju ulogu u objašnjavanju Bruxellesu o čemu se radi na zapadnom Balkanu!

Zapad, a posebno EU, mora shvatiti da Srbi izvan Srbije nisu ugroženi (a ni Hrvati u BiH, da budemo pošteni), nego da Vučić – podržavajući svoje jatake Dodika i Radoičića u BiH i na Kosovu – ugrožava buduću egzistenciju ovih zemalja. Uzmimo primjer BiH: gdje u svijetu jedan od tri naroda ima tako enormno visok stupanj autonomije kao što imaju Srbi u Republici Srpskoj i dodatno potpuno integriran na državnoj razini? Razina autonomije koja dopušta Srbima čak i da ugroze samo postojanje Bosne. Garantiram vam, ako se BiH raspadne zbog srpskog odcjepljenja, slijedit će je i druge zemlje na Balkanu. To bi moglo izazvati domino-efekt bez presedana.

Čak i na Kosovu srpska manjina uživa sva prava i čak joj je zajamčeno 10 od 120 zastupničkih mjesta, dok je za ostale nacionalne manjine rezervirano 10 dodatnih mjesta. U općinama sa srpskom većinom mogao bi se steći dojam da više pripadaju Srbiji nego Kosovu. Na Kosovu nema ugnjetavanja Srba.

---

image

NATO vojnici u sastavu KFOR-a u Zvečanu, nakon sukoba Srba i općinskih vlasti

 

 

Afp
---

Znači li to da je Aleksandar Vučić opasan koliko i Slobodan Milošević?

Dovoljno govori da se predsjednik Vučić nedavno otvoreno zbližavao sa svojim starim šefom Vojislavom Šešeljem, čak i slavio s njim. To je vrlo alarmantno za sve države u susjedstvu Srbije, uključujući i Hrvatsku.

Vučić je pred Skupštinom 20. srpnja 1995. godine, obraćajući se NATO-u, dok je trajao genocid u Srebrenici, rekao: "Možete nas bombardirati, ali ako ubijete samo jednog Srbina, mi ćemo ubiti 100 Muslimana." Nekoliko dana kasnije 8300 Muslimana je mrtvo a da NATO nije ubio ni jednog srpskog vojnika. Šešeljeva ambicija bila je svesti Hrvatsku na ono što se vidi sa zagrebačke katedrale. Ivica Dačić i dalje hvali svoga starog šefa Miloševića u posljednjoj predizbornoj kampanji: "Bio je primjer kako se voli i brani domovina, ne štedeći ni život za ostvarivanje nacionalnog interesa."

Milošević je bio kopač grobova za sve narode Jugoslavije

Jedno je točno: mnogi su Srbi stradali i tijekom Miloševićevih ratova, posebno u BiH, otprilike 20.000. Mnogi su postali izbjeglice. Da Zapad nije zaustavio Armiju BiH, HV i HVO u listopadu 1995., Srbi bi izgubili sav teritorij u BiH. Milošević nije bio spasitelj Srbije, nego kopač grobova za sve narode Jugoslavije, pa tako i za srpski narod. Upravo je to shvatio i predsjednik Srbije Ivan Stambolić, kad je već bilo prekasno.

Naravno da se Srbija više nikada ne bi usudila napasti Hrvatsku, ali bi novi rat u BiH imao goleme negativne posljedice za Hrvatsku i njezino gospodarstvo.

Vučićev glavni opunomoćenik Dodik mašta o reizboru Trumpa u studenome. Nedavno je na srpskoj TV rekao da duboko žali što nije proglasio neovisnost kada je Trump prvi put izabran 2016. Ali hajde da se na trenutak pretvaramo da je sva ova retorika o "srpskom svijetu", neovisnosti Republike Srpske i kosovskoj vladi koja želi etnički očistiti Kosovo od Srba samo retorika za dobivanje izbora, kako tvrde neki "stručnjaci". Onda je veliko pitanje: zašto Vojska Srbije posjeduje više glavnih borbenih tenkova od Hrvatske (75), BiH (45) i Sjeverne Makedonije (31) zajedno, dok Crna Gora i Kosovo nemaju ni jedan tenk?

---

image

Pripadnici kosovske policije i KFOR-a za sukoba u Zvečanu, koji je posljedica djelovanja Beograda

 

 

Afp
---

Zašto Srbija, zemlja s manje od sedam milijuna stanovnika, ima gotovo toliko tenkova (250) koliko Njemačka s 83 milijuna? Zašto je Beograd kupio vrlo sofisticirani kineski sustav protuzračne obrane FK 3 i instalirao ga neposredno nakon druge ruske invazije na Ukrajinu 2022. i navodno tisuće dronova Shahed 136 iz Irana?

Nadmoć Srbije još je veća kada su u pitanju borbeni avioni (MiG 29). Ne treba zaboraviti ni vrlo značajnu i modernu industriju oružja koju je Srbija naslijedila i unaprijedila od Jugoslavije. Vučić je Srbiju iz demokracije u deset godina preveo u autokraciju. Srbija više nije demokracija. Isto vrijedi i za njegova najbližeg saveznika Dodika u RS.

Bi li se Vučić, Vulin, Dačić... ovako ponašali da nemaju podršku Rusije za destabilizaciju Balkana?

Ruski veleposlanik u BiH dva puta je od zadnjeg napada Kremlja na Ukrajinu na televiziji prijetio Sarajevu "ukrajinskim scenarijem" nastavi li se približavanje zemlje NATO-u. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu pokrenuo je prije mnogo godina "humanitarni centar" u blizini Niša u Srbiji.

Obavještajni stručnjaci sumnjaju da ovaj centar Moskvi služi kao baza za tajne operacije. Prije nego što se susjedna Crna Gora pridružila NATO-u 2017., Moskva je neuspješno pokrenula državni udar protiv tamošnje vlade.

---

image

Vučić je 20. srpnja 1995. godine, obraćajući se NATO-u, dok je trajao genocid u Srebrenici, rekao: "Možete nas bombardirati, ali ako ubijete samo jednog Srbina, mi ćemo ubiti 100 Muslimana." Nekoliko dana kasnije 8300 Muslimana je mrtvo

Afp
---

Putinova bajkerska družina "Noćni vukovi" stalni su gosti Srbije i Republike Srpske. Dodik je predsjednika Putina 8. siječnja 2023. odlikovao najvišim ordenom za zasluge RS. Dodika je Putin primio u Kremlju najmanje desetak puta. Unatoč svemu tome, mislim da je podrška Moskve važna, ali ne i ključna. Srbija dobiva potrebna sredstva od EU-a besplatno i gotovo svu trgovinu obavlja sa zemljama EU-a, posebice s Njemačkom.

Kao što sam rekao, Srbija je naoružana do zuba i ima nevjerojatnu industriju oružja i streljiva, koja proizvodi čak i za izvoz. Rusija ju je opskrbila borbenim tenkovima, a Kina modernim sustavima protuzračne obrane. Dakle, Srbija je dovoljno jaka da djeluje bez Rusije.

NATO mora doći na granicu BiH i Srbije

Što Zapad, predvođen Amerikom, može učiniti da smiri Srbiju?

Prije svega, EU bi trebao kopirati ono što je NATO učinio na Kosovu nakon rujanskih napada srpskih paravojnih snaga na kosovske sigurnosne snage: značajno povećati trupe EUFOR-ove mirovne misije Althea u Bosni i početi patrolirati dugom granicom između Bosne i Srbije. Da bi se osujetila srpska secesija u Bosni, značajna prisutnost borbenih snaga EUFOR-a u Brčkom bila bi najvažnija.

Dodikov prethodnik Karadžić rekao je tijekom intervjua za BBC 1993. da će rat biti gotov za nekoliko dana ako UN odluči stacionirati 5000 vojnika u posavskom koridoru i 5000 u Zvorniku. Zašto je ovo tako teško razumjeti? Ako postoje članice EU-a koje to ne žele učiniti, NATO bi trebao preuzeti odgovornost, kao što je prvotno predviđeno Daytonom.

Postoje jake indikacije da su srpski napadi u rujnu prošli užasno loše za Srbiju i da je početni plan bio usmjeren na nešto veće. Zašto je grupa od 30-ak paravojnih osoba raspolagala suvremenim srpskim vojnim oružjem i opremom vrijednom oko pet milijuna američkih dolara, dok cijeli proračun Kosova za obranu iznosi tek 100 milijuna? Sjetite se da su upravo ovakve skupine započele ratove i u Hrvatskoj i u BiH.

---

image
Afp
---

Koliko Europa snosi krivnju za ovu situaciju, posebno Njemačka, čija je bivša kancelarka Merkel otvoreno hvalila i podržavala Vučića?

Zapad dugi niz godina zanemaruje zapadni Balkan, posebno od dolaska Dodika na vlast 2006. Najveća pogreška bila je suzdržavanje od korištenja izvršnih ovlasti visokih predstavnika u BiH. EU-u je trebalo dovoljno dugo da vidi zlo u Miloševiću. Nikada neću zaboraviti izjavu tadašnjeg ministra vanjskih poslova Luksemburga Jacquesa Posa kada je Hrvatska bila napadnuta od strane Srbije: "Ovo je čas Europe. Nije vrijeme za Amerikance."

Trebalo je točno četiri godine i dva mjeseca dok Amerikanci konačno nisu intervenirali, jer im je bilo dosta EU deklaracija i besmislenih pregovora i prekida vatre, koje su u 90 posto slučajeva kršile srpske snage.

Nažalost, gotovo 120.000 ljudskih bića moralo je umrijeti jer su neke zemlje EU-a, ponajviše Velika Britanija i Francuska, spriječile vojnu intervenciju. Kad bi dužnosnici EU-a zaduženi za zapadni Balkan samo jedan dan gledali srbijanske TV vijesti ili čitali srbijanske novine, odmah bi pozvali predsjednika Vučića u Bruxelles i tražili objašnjenje za tako užasnu propagandu, ravnu moskovskoj. I zahtijevali zaokret za 180 stupnjeva.

---

image

Kosovo kao vječna Vučićeva tema za testiranje živaca međunarodne zajednice

 

 

Afp
---

Stanje u BiH je puno opasnije

Gdje je onda situacija opasnija – na Kosovu ili u Bosni i Hercegovini?

Srećom, Kosovo štiti NATO KFOR. A NATO je kristalno jasno dao do znanja Beogradu da se prestane petljati. Nedavni posjet glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga regiji to je ponovno potvrdio.

Povećanje razine KFOR-ovih trupa na više od 4500 i pojačane vojne ophodnje duž granice sa Srbijom ne ostavljaju prostora za tumačenje. Zato je u BiH situacija mnogo opasnija. EUFOR-ovih 1300 vojnika, od kojih polovina u timovima za vezu i promatranje, razasutih po zemlji s teritorijem pet puta većim od Kosova, ima vrlo ograničene kapacitete. Zašto EU ne osigurava dovoljno trupa za odvraćanje bilo kakvog napada, kao što je upravo učinio NATO na Kosovu? Trebamo li prvo oružane sukobe poput onih u svibnju i rujnu na Kosovu i u BiH?

Zašto ne djelovati preventivno, što bi se moglo učiniti s još uvijek vrlo ograničenim snagama brigade? Moj bivši kolega, američki veleposlanik Raffi Gregorian, koji je nekada bio supervizor OHR-a za Distrikt Brčko, govori već godinama da bi nekoliko stotina borbenih vojnika stacioniranih u Brčkom osujetilo bilo kakve pokušaje i jednog i drugog – Dodikovih secesionističkih planova i velikosrpskog projekta. Sve što sam rekao je javno poznato.

Sve su to činjenice zajedno. Ako se nešto dogodi na zapadnom Balkanu, nitko se ne bi smio pitati: "Kako smo ovo mogli propustiti?"

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Privatni album Afp Afp Afp Afp Afp Afp
Afp

Zašto Srbija, zemlja s manje od sedam milijuna stanovnika, ima gotovo toliko tenkova (250) koliko Njemačka s 83 milijuna?

Afp

Srpski vojnici u Beogradu

Privatni album

Alexander Rhotert: Naravno da se Srbija više nikada ne bi usudila napasti Hrvatsku, ali bi novi rat u BiH imao goleme negativne posljedice za Hrvatsku i njezino gospodarstvo

Afp

NATO vojnici u sastavu KFOR-a u Zvečanu, nakon sukoba Srba i općinskih vlasti

 

 

Afp

Pripadnici kosovske policije i KFOR-a za sukoba u Zvečanu, koji je posljedica djelovanja Beograda

 

 

Afp

Vučić je 20. srpnja 1995. godine, obraćajući se NATO-u, dok je trajao genocid u Srebrenici, rekao: ”Možete nas bombardirati, ali ako ubijete samo jednog Srbina, mi ćemo ubiti 100 Muslimana.” Nekoliko dana kasnije 8300 Muslimana je mrtvo

Afp

Vučić – podržavajući svoje jatake Dodika i Radoičića u BiH i na Kosovu – ugrožava buduću egzistenciju ovih zemalja

Afp
Afp

Kosovo kao vječna Vučićeva tema za testiranje živaca međunarodne zajednice

 

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/zapadni-balkan-je-pred-novim-sukobima-srbija-je-naoruzana-do-zuba-a-bruxelles-aleksandra-vucica-zatrpava-eurima-1350376 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b2dadc7d30fa3cce046027559bd626f79dfedf72 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zapadni+Balkan+je+pred+novim+sukobima.+Srbija+je+naoru%C5%BEana+do+zuba%2C+a+Bruxelles+Aleksandra+Vu%C4%8Di%C4%87a+zatrpava+eurima%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fzapadni-balkan-je-pred-novim-sukobima-srbija-je-naoruzana-do-zuba-a-bruxelles-aleksandra-vucica-zatrpava-eurima-1350376 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fzapadni-balkan-je-pred-novim-sukobima-srbija-je-naoruzana-do-zuba-a-bruxelles-aleksandra-vucica-zatrpava-eurima-1350376 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ALARM IZ NJEMAČKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaALARM IZ NJEMAČKE

Zapadni Balkan je pred novim sukobima. Srbija je naoružana do zuba, a Bruxelles Aleksandra Vučića zatrpava eurima!

Piše Zoran Šagolj
26. prosinca 2023. - 08:41
Zašto Srbija, zemlja s manje od sedam milijuna stanovnika, ima gotovo toliko tenkova (250) koliko Njemačka s 83 milijuna?Afp

Nijemac Alexander Rhotert je politolog i publicist koji događanja na prostoru bivše Jugoslavije proučava od 1991. godine. Počeo je kao istraživač u sjedištu UN-a i NATO-u, da bi od 1997. godine gotovo dva desetljeća bio operativno angažiran na terenu kroz niz misija EU-a, OESS-a i OHR-a (među ostalim, bio je i zamjenik direktora za ponovno ujedinjenje grada Mostara).

Balkan mu je bio i ostao u fokusu pa je tako nakon nedavnih oružanih incidenata na Kosovu zagovornike popuštanja Srbiji, u vrlo zapaženom autorskom članku za Deutsche Welle, zapitao jesu li konačno došli sebi. Mi smo odgovor na to pitanje potražili od samog Rhoterta u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

– Pa, unatoč nekom pozitivnom znaku iz Sjedinjenih Država, NATO-a i Njemačke, sumnjam da je cijela...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 20:30