StoryEditor
Regijamirotvorac iz beograda

Vučić za ‘Financial Times‘: Od Dodika sam tražio da ne formira vojsku, učinit ćemo sve da izbjegnemo bilo kakve sukobe u regiji, uključujući i Kosovo

Piše psd
21. travnja 2022. - 14:52

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je za britanski "Financial Times" da je odgovorio predsjednika SNSD-a Milorada Dodika od fomiranja vojske Republike Srpske.

"Rekao sam Dodiku da ne formira vojsku. I on je to prihvatio, mir i stabilnost su najvažniji u regiji", rekao je Vučić.

Istaknuli su da će Srbija morati kontrolirati tenzije u Bosni, gdje je Dodik otvoreno osporio odnos snaga i zatražio veću autonomiju. Vučić je također rekao da "mnogi igrači" imaju interes za destabiliziracijom Balkana, ali je poručio liderima EU da će Srbija pokušati očuvati mir u regiji.

"Rekao sam im, jamčim vam, svojim imenom, da ćemo učiniti sve kako bismo izbjegli bilo kakve sukobe u regiji, uključujući Bosnu, uključujući Kosovo. Imate moje obećanje”, rekao je Vučić.

Osim toga, on je kazao da Beograd neće "izabrati stranu" u ukrajinskoj krizi, usprkos pozivima EU-a da se zemlje koje traže članstvo usklade s Bruxellesom u pooštravanju ekonomskih kazni protiv predsjednika Vladimira Putina.

"Imamo neku vrstu zaštite (od Rusije). Šta (zapadne zemlje) žele? Ostavimo sve naše nacionalne interese jer nekome treba nešto za sebe?" rekao je on, misleći na Ukrajinu i želju Zapada za jedinstvom zbog ruske invazije.

"Ljudi pričaju o izboru strana. Ne, mi imamo svoju stranu, interese Srbije. Bombardiralo nas je 19 zemalja NATO-a i sankcioniralo nas", kazao je Vučić.

"Nismo nikome uveli sankcije jer ne vjerujemo da sankcije išta mijenjaju. Možete pritiskati i tjerati Srbiju, ali ovo je naše iskreno mišljenje", dodao je.

Vučić je rekao i da Beograd nema neposrednu alternativu da zamjeni plin iz Rusije. Dugoročni ugovor o opskrbi ističe idućeg mjeseca, te će Srbija pokušati dogovoriti nove uvjete.

"Moramo to učiniti. Prije nego što diverzificiramo naše izvore plina, moramo to učiniti, moramo preživjeti, moramo živjeti", rekao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2022 05:41