StoryEditorOCM
RegijaPOSJETILI SMO RARITETNI HIDROLOŠKI SPOMENIK PRIRODE

Vrelo Une - nepoznata ljepota Zadarske županije

Piše Lada Burčul
16. kolovoza 2022. - 11:14
Sve je više posjetitelja, ali još smo uvijek uglavnom nepoznati kao izletište. Najprije, većina ljudi misli da Una izvire u Bosni, nemaju pojma za ovaj izvor. A vjerojatno smo i slabo oglašeni, kaže Dušan Ćopić, čuvar na prilazu koji vodi k izvoruJure Miskovic/Cropix

”Tko se na izvoru rijeke Une umije, ostaje vječno mlad”, kaže legenda. Una izvire u Zadarskoj županiji i za uzimanje vode u dlanove nije potrebno “loviti” vodenu bujicu koja teče, jer izvor Une je velik kao jezero.

Mirno, smaragdno, hladno, veliko jezero, na nadmorskoj visini od 500 metara, ali istodobno duboko u klancu, okruženo strmim visokim liticama. Zvuči nestvarno, a tako i izgleda.

Tako mirna voda na izvoru neke rijeke je raritet. Do izvora je uređena staza, napravljeno je izletište koje ne bi trebalo zaobići.

Una je na svom izvoru tako velika i mirna, jer je dubina izvora, do sada izmjerena, 248 metara. Na svom putu iz utrobe zemlje prema njezinoj površini voda se širi i na svom izvoru je stoga velika kao jezero. Voda je plavozelena, mi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 09:49