StoryEditorOCM
Regija‘MITING ISTINE‘

Uoči Vučićeva skupa u Beogradu već vlada kaos: u 3572 autobusa stiže 170.000 ljudi, slavit će Vožda za sendvič i siću

Piše D. K.
26. svibnja 2023. - 13:22

Repriza velikog Miloševićevog ‘Mitinga istine‘ na Ušću iz 1988. godine sprema se večeras s početkom u 19 sati na istoj beogradskoj lokaciji.

"Spontani‘ nacionalistički skup s kojega je bivši srbijanski vožd prije 35 godina najavio krvave ratove ‘za spas srpstva‘ okupio je na ovome mjestu tada rekordnu brojku od čak 400 tisuća ljudi, mahom užeglih srpskih nacionalista, četnika i ‘antibirokrata‘. Aleksandar Vučić se kao nekadašnja cenzorska batina i ministar informiranja u vladi Slobodana Miloševića ipak ne može dobaciti ni do polovice mase pristalica svog nekadašnjeg ideologa i šefa. Na Twitteru je objavljena informacija da se u Beograd danas sprema dovesti ‘samo‘ oko 170 tisuća duša iz drugih srbijanskih krajeva, a za što je njegov odani partijski aparat ukupno angažirao 3572 autobusa.

image

Patrijarh Porfirije, čuvar režima, Spasovdansku litiju baš danas

Duje Klarić/Cropix

Kao što se zna, autobusi su u svrhu prijevoza ‘sedvičara‘, kako nazivaju Vučićeve instant-navijače zbog obećanih im besplatnih zalogaja i pića, rutinski otimani i od škola i svakodnevnih dječjih potreba. Djeci je u tu svrhu odgođena nastava, te su masovno otkazivana unaprijed planirana učenička putovanja, maturantske zabave, kazališne manifestacije... Prioriteti svakog djetinjstva u Srbiji odavno su jasni: bez Aleksandra Vučića zvanog ‘Pičkousti‘ na vlasti, ni mladenaštvo ni odrastanje nemaju višeg smisla. Makar ih se i brutalno ubijalo u tragičnim školskim pokoljima, srpska omladina ima biti sretna dok god im zemlju vodi Srpska napredna stranka.

image

Cvijeće ispred škole u kojoj je počinjen pokolj nad đacima

Duje Klarić/Cropix

Premda je u Beogradu već oko 10 sati ujutro zbog golemog režimskog skupa zavladao pravi prometni kaos, valja znati da se Vučić zbog gužvi još sinoć javno ispričao Beograđanima, gostujući na svom omiljenom TV-Pinku. Za sav promet zatvorena je gomila gradskih ulica što je prouzročilo kataklizmičnu pomutnju, a opća mobilizacija nacije za samo jednu prorežimsku poruku poprimila je karikaturalne i groteskne razmjere. Pokušaji Vučićeva režima da masovno nezadovoljstvo građana zbog općeg moralnog i sigurnosnog kolapsa srpskog društva razbiju velikim kontramitingom, na kojega ljude doslovno tjeraju prijetnjama, ucjenama i javnim podmićivanjem, neviđeni su čak i u novijoj srbijanskoj povijesti. Sve to svjedoči o grčevitom Vučićevom stisku oko poluga političke moći koje su mu jedina preostala obrana od ‘voljenoga naroda‘.

Nastojanjem da večeras na Ušću prikaže kako je Srbija jedinstvena u potpori njegovom nakaznom i mafijaškom državnom aparatu, Vučić bi lako mogao proizvesti potpuni kontraefekt. Naime, već za sutra, u subotu, najavljen je veliki prosvjedni odgovor Beograđana njegovoj politici i njegovom prorežimskom okupljanju.

Bude li centar Beograda sutra opet i približno masovno popunjen, džabe Vučiću i vučićevcima svi napori da se održe na nogama. Džabe im opća mobilizacija za miting potpore svih partijskih jurišnika, džabe im otimanje autobusa djeci, džabe im zatvaranje svih Domova zdravlja u državi, pa i plaćeni angažman nekoliko tisuća statista koji inače statiraju u filmovima i tv-serijama. Nevladini i oporbeni aktivisti u Srbiji raskrinkali su čak i cijenu dnevnice koju Vučićevi partijski blagajnici isplaćuju nekima od sudionika večerašnjeg prorežimskog mitinga: ona iznosi 1500 dinara (oko 12, 5 eura). Nije baš puno, ali svakako veseli (mentalnu) sirotinju.

image

Patrijarh Porfirije, čuvar režima, Spasovdansku litiju baš danas

Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:46