StoryEditor
RegijaEPIDEMIJA SE ŠIRI

U Srbiji 299 novozaraženih i 13 mrtvih, razmatra se vraćanje policijskog sata. Epidemiolog Zoran Radovanović: Brojke umrlih od Covida 19 su lažirane!

Piše PSD.
7. srpnja 2020. - 15:47
Vojska Srbije je ponovno Štark arenu pretvorila u veliku bolnicu za prihvat oboljelih od korone. U Srbiji gotovo svi pozitivni na testiranju budu hospitalizirani

Neslavni rekord epidemije koronavirusa srušila je Srbija u posljednja 24 sata: preminulo je čak 13 osoba, što je najviše dosad u jednom danu u toj zemlji, a broj novozaraženih osoba je 299. Ttestirano je 8.287 ljudi. Na respiratorima se pak trenutno nalazi 110 pacijenata, piše portal Mondo.rs.

Krizni stožer upozorio je da je liječenje duže nego u prvom valu korona virusa, a sve se češće piše i o mogućnosti vraćanja policijskog sata za područje glavnog grada Srbije, Beograda, i to već od ponedjeljka. U bolnici je zbog simptoma Covida završio i poznati košarkaš Partizana i reprezentacije Srbije Milan Mačvan. 

Štark Arena ponovo je postala Covid bolnica, a i sve druge zdravstvene ustanove vraćaju se u Covid režim funkcioniranja.

Epidemiolog i član Kriznog stožera Predrag Kon rekao je da će stavljanje Beograda u karantenu biti jedino rešenje ukoliko zdravstveni sistem opet bude doveden do stanja kolapsa. 

image
Vojska Srbije je ponovno Štark arenu pretvorila u veliku bolnicu za prihvat oboljelih od korone. U Srbiji gotovo svi pozitivni na testiranju budu hospitalizirani


"Mjere su proljetos spriječile ovakav porast, a sada ih nemamo", kazao je.

"Kada je trenutak za karantenu? Kada pukne, da tako kažem, naš zdravstveni sistem. Kada nema više mogućnosti. Pacijentica mi se jučer žalila što je sve morala preživjeti da bi joj bio uzet uzorak brisa. Lijepo sam joj objasnio da ne može drugačije. Privatnici se ne mogu uključiti jer nemaju kapacitete. Oni bi uzeli bris i odnijeli ga u isti laboratorij gdje se sada brisevi nose. Nemaju oni takve laboratorije i neophodan stupanj zaštite" rekao je dr. Kon, a prenosi Mondo.rs.

Kazao je i kako je od Covida-19 oboljelo više od 300 studenata, a slučajevi zaraze zabilježeni su i u najmanje 14 vrtića u glavnom gradu Srbije. Izvanredne mjere na snazi su u Beogradu i još 18 općina i gradova.

Veliki interes javnosti izazvao je i Zoran Radovanović, epidemiolog i umirovljeni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, tvrdnjom da se lažiraju brojke zaraženih, odnosno umrlih od koronavirusa.

On je na tribini "Znanstvena stručnost i javne politike: Između autoriteta i zloupotrebe" na primjeru statistike jednog dana ustvrdio: 

- Ako bih ja vama rekao da je 2. srpnja službeno bilo šestoro umrlih u Srbiji, a da je stvarni broj bio 52 onda ćete me pitati kako ja to znam i onda moram otkriti identitet kolege s Infektivne klinike koji se osam sati borio s više umrlih, koji zna koliko je umrlih u drugim bolnicama i odjednom vidi izvještaj – samo šest. I onda mu prekipi - rekao je Radovanović, a piše Nova.rs.

- Zove me kolegica koju ne znam s juga Srbije i kaže kako je noćas kod njih umrlo petoro ljudi. Rekla mi je "ja sam popunila formulare, znači to je sve Covid, a to se onda ne pojavi u izvještajima" - kaže Radovanović.

Dodaje i da svakog dana ima mnogo više pozitivnih nego onih 300-tinjak koliko se objavljuje, a da u tih 7.000 ili 9.000 testiranih treba uključiti ne samo testove na to je li netko pozitivan, nego i serološke testove.

 - Tu ima tako mnogo muljanja, ali zna se da je broj višestruko umanjen i broj umrlih i broj oboljelih u Srbiji, zna se kako to treba biti i to je sve jasno. To je moralni pad mojih kolega - zaključio je Radovanović.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 15:23