StoryEditorOCM
RegijaGRAĐEVINSKI SPECIJAL

Svoje poslovanje grade na čvrstim temeljima, a zavidne reference stekli su poslovima kojima nitko nije htio šporkat ruke

Piše PSD.
29. studenog 2023. - 00:00

Tijekom posljednjih godina građevinska industrija doživjela je značajne promjene i izazove. Nedostatak radne snage je problem za kojeg se znalo da dolazi i bilo je samo pitanje trenutka kada će poprimiti alarmantne razmjere. No, pandemija i rat u Ukrajini scenariji su koje nitko nije mogao ni zamisliti. Tako se građevinska industrija istovremeno susrela s kritičnim nedostatkom radnika, nestašicom materijala i ograničenjima u izvođenju radova. 

Dok su za mnoge teške godine poslovanja označile kraj njihove priče i stavljanje ključa u bravu, poduzeće Mučić d.o.o. hrabro se nosilo s izazovima i uspješno se prilagodilo potrebama današnjeg tržišta. Ova splitska tvrtka već sedam godina posluje kao veletrgovina građevinskih strojeva, alata i materijala. Zahvaljujući profesionalnom poslovanju temeljenom na pouzdanosti, fleksibilnosti i susretljivosti prema kupcima uspješno su savladali izazove i iz njih izašli jači nego ikada. 

Na samom početku poslovanja tvrtka je krenula s ponudom mobilnih ograda za gradilišta i manifestacije. Tadašnja situacija znatno se razlikovala od današnje. Nekada se skoro ni jedno gradilište nije ograđivalo, ali s vremenom je zaštita na radu počela sve više dobivati na važnosti. Kako bi se zadovoljili propisani uvjeti, gradilišta su se morala ograđivati i tu je bio početak kontinuiranog rasta ovog poduzeća. Odskočna daska za firmu bio je projekt izgradnje nove ACI Marine - Slano. Nakon dobro odrađenog posla, novi poslovi su počeli stizati jedan za drugim. 

Priznaju da su početci bili teški i naporni. Reputaciju koju danas imaju su zaslužili svojom pristupačnosti u poslovanju i kontinuiranoj dostupnosti njihovih proizvoda. Susretljivi su prema potrebama klijenata i spremni su im osigurati kompletnu uslugu. Obavljaju sve: opremu dovoze, montiraju i pripremaju za korištenje. Poslovi su to za koje kažu da mnogi ne žele šporkati ruke, a njim su osigurali zavidne reference i iskustvo.

Maksimalno su disperzirali svoje poslovanje pa se danas u njihovom asortimanu mogu naći oplatni sistemi, alati, distanceri za šalovanje, kontejneri raznih namjena, mobilne ograde te skele i pribor za skele. Unutar firme imaju ljude koji su stručni, koji poznaju specifikacije proizvoda i znaju pronaći najbolje rješenje na osnovu potreba kupca. Njihov asortiman uvelike olakšava učinkovitost na gradilištu s obzirom na kronični nedostatak ljudstva.

- Ne samo da je na gradilištu sve manje radnika, već su radnici i manje uhodani u posao i vrijeme obuke je duže. Samim time naši alati poput podupirača skela i manjih dizalica unaprjeđuju učinak na gradilištu. Odgovor na novonastale izazove je ujedno i razlog uvođenja odrađenog segmenta našeg poslovanja i povećanja ponude. Uvijek ima prostora za napredak, ali mislim da smo za sada na dobrom putu - optimističan je Jadranko Mučić, izvršni direktor firme. 

Kažu nam kako smatraju da je pandemija umjetno generirala veliku nestašicu svakojake robe na tržištu. Jednom kada su kamioni opet počeli voziti, cijene su podivljale. Kako bi ostali konkurentni smanjili su svoje marže i zadržali svoje kupce. 

 - Za vrijeme korone kad se sve htjelo zaustaviti, država je prepoznala da je uspješno funkcioniranje građevinarstva od strateškog interesa. Građevinari ne smiju stajati jer su oni generatori potrošnje, počevši od betona, cementa, građevinskog željeza, skela i čeličnih oplata... Sve to je input koji pokreće jako puno drugih gospodarstvenika unutar države. Upravo zato su i odobrili rad trgovinama građevinskog materijala i opreme kako bi se građevinska proizvodnja mogla servisirati. Tijekom pandemije nismo radili dva dana, a telefon mi je stalno zvonio da otvaram jer bez materijala ništa ne može funkcionirati - ispričao je Mučić o svom iskustvu poslovanja za vrijeme pandemije.

image
Ante Cizmic/Cropix

Zahvaljujući učinkovitosti i brzini na kojoj grade svoje poslovanje, poslovanje se uspješno širi. Firma tako zapošljava 12 ljudi i probleme s radnicima, koji pogađaju njihov sektor, nisu ni osjetili. Imaju podružnicu u Zagrebu, a dogodine je u planu širenje na Zadar i Rijeku.

- Željni smo dokazivanja i sebi i drugima. Možemo čak reći da nam je najveći uspjeh dokazivanje nama samima, posebno je zadovoljstvo kad uspješno odradiš specifičan posao i dokažeš sebi da možeš - ponosno nam priča Branimir Tokić, razvojni menadžer.  

Mučić i Tokić prokomentirali su i svoje viđenje trenutnog stanja u građevini i na tržištu nekretnina. Mišljenja su da bi nedovoljna i neadekvatna radna snage mogla u jednoj mjeri usporiti brzinu izgradnje, ali da će visoka cijena finalnog proizvoda poslovnog prostora i cijene kvadrata stana biti dobar stimulans da se ipak nađe način da se sve to skupa odradi kako treba. 

image
Ante Cizmic/Cropix

- Naše okruženje je željno ulaganja. Hrvatska, posebice Istra i Dalmacija, poželjno je područje s puno prostora za novogradnju. Ulaskom u Schengenski prostor u građevinu je ubrizgana velika količina novaca od strane državljana europske unije. Zbog toga smatram da do smanjenja cijena, o kojem se trenutno priča, neće doći, a ako do istog i dođe da ono neće biti značajno. Drugim riječima, nitko neće izgubiti svoj ulog u investiciju. Cijena je u konačnici odraz ponude i potražnje, zbog čega za građevinski sektor predviđam svijetlu budućnost - zaključuje Tokić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 19:37