StoryEditorOCM
Regijauzavrela republika

Sukobi na Kosovu, ‘za Srbe bi ulazak u sukob s KFOR-om mogla biti gotovo katastrofično kobna greška‘

Piše vijesti sd
31. svibnja 2023. - 14:29

"Situacija na sjeveru Kosova je veoma tenzična, lako zapaljiva i na ivici konflikta. To je dugoročno neodrživo stanje, koje će uskoro imati određeni rezultat, izjavila je za "Vijesti" Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev iz Kosovske Mitrovice.

Ona je kazala da se pribojava kako će taj rezultat biti najmanje povoljan za stanovnike na sjeveru, odnosno uopće Srbe na Kosovu, s obzirom na to da su oni "i najslabija strana i u najtežoj poziciji, koja već nanosi negativne posljedice".

Lazarević je istaknula da se nije smjelo doći u ovakvu situaciju i da odgovornost za nju snosi međunarodni zapadni faktor koji je, uprkos nastojanjima da regiju održi sigurnom, dopustio da im situacija izmakne kontroli, i to na teritoriju koji NATO kontrolira, piše Angelina Šofranac za Vijesti.me.

NATO je juče priopćio da će rasporediti dodatnih 700 vojnika na Kosovo, dan nakon što je u sukobima ozlijeđeno 30 pripadnika NATO-a i 52 demonstranta.

image

Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev iz Kosovske Mitrovice, kaže da odgovornost za nju snose međunarodni zapadni faktori koji su dopustili da situacija izmakne kontroli

Afp

Nemiri na sjeveru Kosova intenzivirani su otkad su gradonačelnici iz albanske zajednice preuzeli funkcije u oblasti sa srpskom većinom nakon travanjskih izbora koje su Srbi bojkotirali. Sjedinjene Države i njihovi saveznici zbog tog su poteza u petak prekorili prištinske vlasti.

"Ono što je KFOR pokušavao izbjeći cijelu godinu, upravo jučer mu se dogodilo: uvučen je na liniju sukoba, i dopustio je da se odigra nasilje. Uprkos snažnim upozorenjima, osudama i kriznoj shuttle diplomaciji koja traje već duže vrijeme, nisu pronašli efikasne garancije da se kosovski premijer Albin Kurti obuzda u povlačenju jednostranih, pritom visokorizičnih poteza po dijalog", izjavila je Tatjana Lazarević.

‘kosovski Srbi namjerno se puštaju niz vodu‘

S druge strane, kazala je, za Srbe bi mogla biti i "gotovo katastrofično kobna greška ulaska u sukob sa KFOR-om", što se dogodilo u ponedjeljak.

"Šta god bilo, nisu smjeli prema vojnicima KFOR-a provoditi nasilje. Kao oslabljena strana, pod dugoročnim pritiskom loših politika Prištine i Beograda i česte inertnosti međunarodne zajednice, laka su meta i podložna za vanjske utjecaje", ocijenila je urednica KoSSeva.

Ona je istaknula da se sav pritisak koji je danima bio usmjeren na kosovsku vlast i samog premijera Kurtija, poslije sukoba Srba s pripadnicima KFOR-a, podijelio i na srpsku stranu.

image

Aleksandar Vučić

Afp

"To najmanje odgovara stanovništvu, bilo bi nenormalno da odgovara i Srbiji, ali kako postupa aktualna vlast, to jest, Aleksandar Vučić, mnogi lokalni Srbi sada već naglas komentiraju da se namjerno ‘puštaju niz vodu‘", izjavila je Lazarević.

U Zvečanu su jučer desetine vojnika iz SAD-a, Poljske i Italije osiguravali zgradu općine tokom protesta Srba protiv dolaska albanskog gradonačelnika na posao, prenio je Reuters. Srpski demonstranti su se razilišli oko 14 sati i vratit će se danas, objavila je agencija Tanjug, pozivajući se na srpske dužnosnike u Zvečanu.

"Odlučili smo rasporediti još 700 vojnika iz operativnih rezervnih snaga za Zapadni Balkan i da dodatni bataljun rezervnih snaga stavimo u stanje visoke pripravnosti kako bi i on bio raspoređen u slučaju potrebe", rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Oslu.

image

Jens Stoltenberg

Kenzo Tribouillard/Afp

Demonstranti su jučer razbili dva automobila koji pripadaju novinarima u Leposaviću. Maskirani muškarci su prišli automobilu s albanskim registarskim tablicama s oznakama "A2, podružnica CNN-a" i razbili vjetrobransko staklo", rekao je reporter Reutersa koji je bio očevidac incidenta. Razbijeno je još jedno vozilo druge medijske kuće. Nitko nije ozlijeđen u ta dva incidenta.

Veleposlanik agencije Reuters vidio je jučer popodne dva velika konvoja NATO-a kako idu ka sjeveru.

Rusi: tko će ‘urazumiti Kurtija‘?

Ambasador SAD na Kosovu Jeffrey Hovenier optužio je prištinske vlasti za raspirivanje tenzija na sjeveru time što su u petak krenuli s dovođenjem albanskih gradonačelnika u njihove kancelarije usprkos protivljenju Srba.

On je jučer u Prištini rekao da je ukidanje sudjelovanja Kosova u vojnim vježbama "Defender Europe 2023" prva posljedica za Vladu Kosova jer je odbacila pozive Washingtona da ne eskalira situaciju na sjeveru, prenijela je Beta.

"Tražili smo od Kurtija da odmah poduzme korake za deeskalaciju situacije na sjeveru. On nije odgovorio na ove zahtjeve. Zato razmatramo šta će biti naše sljedeće akcije", rekao je Hovenier.

Šef diplomacije EU Joseph Borrell rekao je da vlasti u Prištini moraju obustaviti akcije specijalne policije oko općinskih zgrada na sjeveru Kosova i da nasilni protesti moraju prestati. On je pozvao lidere Kosova i Srbije da nađu način deeskalacije tenzija putem dijaloga.

image

Albin Kurti

Michal Cizek/Afp

Srbi su bojkotirali lokalne izbore na sjeveru Kosova u travnju, a kandidati etničkih Albanaca su osvojili mjesta gradonačelnika u četiri općine sa srpskom većinom, uz odaziv od 3,5 posto.

Rusija je jučer pozvala na "odlučujuće korake" u cilju suzbijanja nemira na Kosovu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je "Zapad da konačno prekine svoju lažnu propagandu i prestane za incidente na Kosovu kriviti Srbe dovedene do očaja, koji su mirni, nenaoružani, i pokušavaju obraniti svoja legitimna prava i slobode".

Kosovarima je Vučić kriv za sve

Kosovske vlasti su optužile predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za destabilizaciju Kosova. Vučić krivi kosovske vlasti da su izazvale probleme postavljanjem novih gradočelnika.

"U demokraciji nema mjesta fašističkom nasilju, nema pozivanja od glasačkog listića do metka", objavio je kosovski premijer Kurti na Twitteru kasno u ponedjeljak.

Nakon sastanaka u Beogradu s veleposlanicima SAD, Italije, Francuske, Njemačke i Britanije, Vučić je rekao kako očekuje da te zemlje hitno donesu i provedu mjere koje bi jamčile sigurnost Srba na Kosovu, što je preduvjet za svaki daljnji razgovor s Prištinom, objavila je Beta.

image

Konfrontacija snaga KFOR-a i lokalnih Srba

Afp

On je izrazio nadu da će kao "zemlje koje imaju najveći utjecaj na Prištinu" uspjeti "urazumiti Kurtija da povuče svoje snage i gradonačelnike sa sjevera (Kosova)", naglasivši da "Kurti mora povući svoje specijalne jedinice, jer Srbi nikada neće prihvatiti njegovu okupaciju".

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je da kriminalne bande, koje podržava Vučić, imaju za cilj destabilizirati Kosovo i čitavu regiju.

U ponedjeljak navečer oglasila se i premijerka Italije Giorgia Meloni, rekavši da je "ono što se događa apsolutno neprihvatljivo i neodgovorno. "Od vitalnog značaja je da se izbjegnu dodatne jednostrane akcije kosovskih vlasti i da sve uključene strane odmah naprave korak unatrag da bi ublažili tenzije", izjavila je Meloni, pišu Vijesti.me.

image

Giorgia Meloni

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:02