StoryEditor
Regija‘Uhapsite Vučića‘

Kaos u Beogradu zbog uvođenja policijskog sata: dio prosvjednika ušao u Skupštinu, policija ih istjerala, lete baklje, šok-bombe, suzavac...

Piše JL
7. srpnja 2020. - 23:58
Andrej Isakovic/AFP

Nekoliko tisuća revoltiranih Beograđana izašlo je u utorak navečer na gradske ulice nezadovoljni najavom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se ovog vikenda ponovno uvodi policijski sat u glavnom srpskom gradu, pišu tamošnji mediji.

Prosvjed protiv pooštravanja epidemioloških mjera u borbi s koronavirusom održava se ispred Skupštine Srbije, a među prvima su se ondje našli članovi inicijative 'Ne davimo Beograd'. Oni optužuju vlast da je odgovorna za trenutnu epidemiološku sliku i da sada zbog pogoršanja situacije uvode restriktivne mjere, prenosi Jutarnji.

Okupljeni prosvjednici zvižde i lupaju u lonce, a povremeno se mogu čuti skandiranja 'Vučiću lopove', 'Uhapsite Vučića', 'Ostavke, ostavke', 'Kosovo je srce Srbije'...

U jednom trenutku skupina prosvjednika probila je ogradu ispred Skupštine i stigla pred glavni ulaz u zgradu. Ondje ih je zaustavio kordon policije nakon čega je došlo do naguravanja.

Dio demonstranata uspio je ući u predvorje Skupštine pri čemu je došlo do žestokog fizičkog obračuna. Kako javlja Nova.rs, policija je na demonstrante nasrnula pendrecima i istjerala ih iz zgrade parlamenta. Oni su uzvratili bacajući baklje u smjeru zgrade Skupštine. Prosvjednici su potom policiji skandirali 'Bacite štitove'.

Najsilovitiji udar demonstranata dogodio se oko pola sata prije ponoći kada su pod svaku cijenu pokušali ući u Skupštinu. Policija je ponovno morala reagirati pa je opet bačen suzavac kako bi se masa prosvjednika rastjerala sa stepenica Skupštine.

Nekoliko minuta potom, piše Nova.rs, policija je na demonstrante počela bacati šok-bombe nakon čega su se prosvjednici počeli povlačiti prema obližnjem parku.

Velik broj prosvjednika okupio i ispred RTS-a, a u programu N1 televizije snimljen je i jedan terenac koji je velikom brzinom vozio Takovskom ulicom, u kojoj se nalazi zgrada RTS-a, ne mareći za prosvjednike koji su se ondje nalazili.

- U posljednji trenutak smo se maknuli, ovdje nije sigurno, izjavila je novinarka koja je izvještavala uživo u trenutku prolaska terenca.

Oglasila se i premijerka Ana Brnabić.

- Najoštrije osuđujem vandalizam političara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kad se zemlja bori s pandemijom, poručila je Brnabić.

Promet u okolnim ulicama je blokiran.

U večernjim satima je i poveća skupina studenata iz Studentskog grada u Novom Beogradu krenula prema centru grada kako bi se pridružila prosvjedu. 

Promet u okolnim ulicama je blokiran.

Prosvjed i u Novom Sadu

Kako javlja Nova.rs, i u Novom Sadu je počelo okupljanje nezadovoljnih građana.

Prorežimski mediji u Srbiji pišu kako iza prosvjeda stoji opozicija predvođena Draganom Đilasom koja je bojkotirala nedavne parlamentarne izbore.

Ipak, za sada nema pouzdanih podataka da je prosvjed planiran i organiziran.

Tijekom večeri su se na društvenim mrežama javljali oporbeni političari.

- U pravu ste svi! I sutra protest, ali i sada! Malo mi treba vremena iz Novog Sada, ali stižem, krećem!, napisala je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

- Srbija se raspada kao država. Nemamo Skupštinu ni Vladu. Kompletnu vlast je preuzeo jedan čovjek koji više ne može vladati ni sobom, a kamoli državom, i koji ima ozbiljne probleme. On mora otići. Zajedno sa svojim Kriznim stožerom. I nema bježanja i napuštanja zemlje. Ovdje mu suditi, napisao je lider 'Dveri' Boško Obradović.

Uz fotografije s prosvjeda Vuk Jeremić je jasno i kratko napisao: 'Počelo je'.

"U zraku se osjeća nezadovoljstvo. Ovaj režim vlada sa skupinom kriminalaca", rekao je reporteru N1 Radomir Lazović, jedan od aktivista građanske inicijative Ne davimo Beograd.

Podsjetimo, u Beogradu se, zbog pogoršane epidemiološke situacije, od petka do ponedjeljka ponovno uvodi policijski sat i zabranjuje okupljanje više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

- Danas je najteži dan za Srbiju - imamo 13 preminulih, do 15 sati bilo je 110 ljudi na respiratoprima, a sada ih je već 120, rekao je ranije Vučić.

On je naglasio da je "alarmantna situacija u Beogradu, a ozbiljna u još četiri grada", navodeći da je u Covid bolnicama trenutno oko 4.000 pacijanata.

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 11:50