stdClass Object ( [id] => 1369505 [title] => Pobijeni franjevci opet su meta mržnje: Fra Leo Petrović spašavao i komuniste, oni ga smaknuli, sad ga ponovno ‘ubijaju’ [alias] => pobijeni-franjevci-opet-su-meta-mrznje-fra-leo-petrovic-spasavao-i-komuniste-oni-ga-smaknuli-sad-ga-ponovno-ubijaju [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hercegovačka franjevačka provincija je pri kraju Drugog svjetskog rata doživjela teške trenutke jer su partizani pobili čak 66 njezinih članova, na čelu s tadašnjim provincijalom fra Leom Petrovićem.

Najveće smaknuće fratara dogodilo se na Širokom Brijegu, 7. veljače 1945., pa su u narodu poznati i kao širokobriški mučenici, a događale su se egzekucije i u Mostaru, Ljubuškom i u drugim mjestima i konačno na Bleiburgu i tijekom križnog puta. U vremenima komunističkog jednoumlja o ovim partizanskim zločinima nije se smjelo ni govoriti.

Nakon Domovinskog rata, na poticaj tadašnjeg provincijala fra Slavka Solde, ustanovljeno je provincijsko povjerenstvo za pripremu kauze mučenika. Pročelnik mu je postao fra Ante Marić. Nedugo nakon toga pokrenuo se postupak za mučeništvo pod nazivom "Fra Leo Petrović i 65 subraće".

Postulatorom postaje fra Luca M. De Rosa, a vicepostulator u rujnu 2007. fra Miljenko Stojić, koji i danas vodi Vicepostulaturu, koja je, među inim, organizirala prikupljanje kostiju mučenika s raznih stratišta, koji su pokopani u zajedničku grobnicu u crkvi u Širokom Brijegu. Održavaju se redovito Dani širokobrijeških mučenika, odnosno pobijenih hercegovačkih franjevaca, i mnoge druge aktivnosti.

Pokvareni uradci

Mjesec veljača koji je za nama, mjesec je sjećanja u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji, jer je najveći broj subraće stradao upravo u veljači 1945., njih 45. No ovogodišnje su sjećanje svojim uradcima pokvarili jedan bivši fratar i rođeni Mostarac.

Dalibor Dado Milas bio je hercegovački franjevac, služio je kao kapelan u Mostaru gdje je radio s mladima, a onda se zamjerio lokalnim političarima i, kako je sam objašnjavao, budući da nije dobio podršku svojih fratara, prije deset godina napustio je red i otišao u Austriju. Tamo se skrasio u Grazu kao kapelan studenata u edukacijskom kampusu Augustinum.

No Milas se već godinama plasira u Večernjem listu i 24 sata kao pastoralni teolog i piše o koječemu. Potpisao je tako novinarski uradak pod naslovom "Kako se i ustaški dužnosnik našao u Bruxellesu među 66 hrvatskih mučenika", objavljen 18. veljače 2024. u Večernjem listu, glasilu u vlasništvu Styrije.

"Članak pamfletističkog tipa, bez bilo kakvih dokazivih činjenica, u maniri ‘novinarstva‘ jugoslavenskog partijskog glasila ‘Borbe‘ iz druge polovice četrdesetih godina prošlog stoljeća, jasno je naciljao dva cilja – eurozastupnicu Željanu Zovko i Hercegovačku franjevačku provinciju kao utemeljitelja Vicepostulature postupka mučeništva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće‘.

---

image

Molitva nad ratnim skloništem gdje je pobijeno najviše širokobriških mučenika

Vicepostulatura Široki Brijeg
---

Pamfletist Milas je, naime, posthumnu izložbu djela Lidije Topić Bouwen u Bruxellesu, koja je, među ostalim, uključivala izložbu skulpture fra Didaka Buntića i skulpture koja je hommage mučeništvu i ubojstvu franjevaca na Širokom Brijegu u veljači 1945., doživio kao svojevrsni problem. Po njemu ‘izvjesnu poteškoću predstavlja široj javnosti nepoznata činjenica da se pod krinkom priče o ‘opstanku Hrvata u BiH‘ predstavlja i jedan hercegovački franjevac, fra Radoslav Glavaš (1909. – 1945.)", ističe Mario Zovko.

Fra Radoslav Glavaš, inače, osim što je bio profesor franjevačke klasične gimnazije u Širokom Brijegu, bio je doktor znanosti hrvatske književnosti, književni kritičar i intelektualac, koji je na inicijativu književnika Mile Budaka, ministra u Vladi NDH, u svibnju 1941. imenovan vršiteljem dužnosti odjelnog predstojnika za bogoštovlje pri Ministarstvu bogoštovlja i nastave u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Glavaš je 30. lipnja 1945. izveden pred Vojni sud Komande grada Zagreba i osuđen na smrt strijeljanjem. Strijeljan je u Zagrebu i pokopan na nepoznatom mjestu.

Ljudske kvalitete

U presudi dan ranije među inim mu se kao krivnja ističe da je "u ožujku 1945. održao na zagrebačkom radiju propagandno predavanje pod naslovom ‘Krvavi ples partizana na Širokom Brijegu‘ u kojem je predavanju napao Narodnooslobodilačku vojsku i tekovine NOV-a, pozivajući hrvatski narod protiv slobodoljubivih naroda i time pokušao da izazove bratoubilački rat".

Glavaš je navedeni članak objavio u zagrebačkim Novinama. U njemu ukazuje na partizanske zločine nad širokobriješkim franjevcima i nigdje ne poziva na osvetu partizanima zbog ubojstva nedužnih fratara.

Mladi povjesničar dr. sc. Hrvoje Mandić doktorirao je na Fakultetu hrvatskih studija u veljači 2020. upravo na temu "Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću". Za Glavaša kaže da je "zastupao političku ideju ustroja hrvatske države u sklopu rješenja hrvatskog pitanja na teritoriju Kraljevine Jugoslavije".

– Kad je riječ o fra Radoslavu Glavašu, tadašnji provincijal fra Krešimir Pandžić odobrio je njegovo imenovanje u Ministarstvo bogoštovlja i nastave jer je vjerovao u njegove ljudske kvalitete. Fra Dominik Mandić je bio pristaša jugoslavenske ideje rješenja hrvatskog pitanja i cijelo vrijeme rata bio je veliki protivnik ustaškog pokreta i poglavnika Ante Pavelića. Iz Rima je Mandić održavao prisne odnose s fra Radoslavom Glavašom, koji je imao zaštitu i suglasnost za državnu službu u Vladi NDH u fra Dominiku Mandiću, generalnom definitoru franjevačkog reda u Vatikanu.

Fra Dominik Mandić odgovara u pismu od 6. listopada 1941. i navodi kako u Rimu ima mnogo pritužbi protiv njega koje dolaze iz svećeničkih krugova jer žele na njegovo mjesto postaviti nekog svjetovnog svećenika koji je u vrijeme Banovine imao izvješće za crkvene stvari. Nadalje, ističe da ako na tom mjestu mora biti svećenik, onda je bolje da to bude franjevac jer su franjevci radišniji i objektivniji prema svjetovnom kleru.

Fra Dominik u pismu ističe kako će ga iz Rima štititi i neka nastavi mirno raditi. Poručuje fra Radoslavu da bude svećenik i franjevac kako dolikuje, kako mu nitko sa strane ne bi mogao prigovarati, da bude prema svakome objektivan, pravedan, oprezan i da gleda u budućnost.

Fra Radoslav Glavaš nije kriv za ubojstva, progon i stradanja nedužnog srpskog stanovništva na teritoriju NDH. Glavašu je mogao suditi jedino crkveni sud jer se ogriješio o kanonsko pravo u pogledu vjerskih prijelaza, i bio je u neposluhu prema nadbiskupu Alojziju Stepincu.

Omalovažavanje rada

Analizirajući optužnice protiv Glavaša, smatram ih konstrukcijama stvarnosti. Glavaša su ubili jugoslavenski partizani komunisti zbog zastupanja političke ideje hrvatske države. Dakle, Glavaševa problematika je etičko i pravno pitanje i nadilazi historiografiju i stoga je za cjelokupnu znanstvenu istinu potrebna interdisciplinarna znanstvena studija – zaključuje dr. sc. Hrvoje Mandić.

---

image

Dr. sc. Hrvoje Mandić doktorirao je na temu Hercegovačke franjevačke provincije u Drugom svjetskom ratu i poraću
Daniel Rodriguez Kargacin

Daniel Rodriguez Kargacin
---

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko iznenađena je da, kako je navela, "profesionalne, objektivne i ozbiljne hrvatske novine dopuštaju objavu članaka punih neistina kojima je jedini cilj omalovažavanje njenog rada".

Na spomenutoj izložbi o kojoj Milas piše u svom članku uopće nisu, ističe, predstavljeni mučenici koje on navodi, nego djela Lidije Topić Bouwen koja uključuju skulpturu fra Didaka Buntića i skulpturu koja je hommage mučeništvu i ubojstvu franjevaca na Širokom Brijegu uz djela pejzaža iz njezina umjetničkog djelovanja tijekom godina.

"Najstrašnije u svemu ovom je što ovo sve novinar Milas jako dobro zna ili bi svakako trebao znati. Zato se pitamo iz kojeg razloga se uopće pišu i objavljuju ovakvi članci o eurozastupnici Zovko i zašto se neistinito prenosi nešto o čemu su već prije isto tako lažno pisali portali iz Bosne i Hercegovine. Ako je ovo zanimljiva tema, ozbiljan novinar i autor svakako treba provjeriti činjenice, a ne samo kopirati nešto što su lažno i tendenciozno već objavili drugi BiH portali poput faktor.ba koji i inače napadaju zastupnicu Zovko bez bilo kakvih osnova i bez bilo kakvih činjenica", piše u priopćenju iz ureda zastupnice Zovko.

I provincijal hercegovačkih franjevaca fra Jozo Grbeš osvrnuo se priopćenjem na ovakvu Milasovu pisaniju.

"Papir podnosi svašta, a posebice puno laži, bez obzira je li to ona pisca Dragana Markovine ili ona Dalibora Milasa. Žao mi je ljudi kad im se zbog laži više ne može vjerovati", piše Grbeš.

Grbeš se posebno osvrće na ono što je Markovina, inače rođen 1981. u Mostaru, napisao u svome romanu.

"Ovih tjedana, upravo u veljači, svjedoci smo novog zla iskazana u riječima. U romanu Dragana Markovine ‘14. februar 1945.‘ ispisano je toliko mržnje prema našem dragom provincijalu fra Leu Petroviću da je teško vjerovati da ovaj čovjek živi u 2024. godini. Markovina napada jednu ideologiju (ustašku), a brani drugu ideologiju (komunističku) i to preko imena naše braće. One dijaboličke riječi koje Markovina stavlja u usta provincijala dr. fra Lea Petrovića u potpunoj su suprotnosti sa svim onim što je on živio i za što se zalagao, i dakako u potpunom raskoraku sa svim povijesnim dokumentima koje posjedujemo.

Širitelj mržnje

Žao mi je gospodina Markovine jer je puno tame u njegovu pisanju. Žao mi ga jer je očito vođen nasljednom komunističkom ideologijom iz koje ne može izići. Žao mi ga jer širi mržnju u gradu iz kojeg je otišao. Krug zla utemeljen na Markovininu romanu nastavio se u planiranoj predstavi ‘Oslobođeni Mostar‘ redatelja Zlatka Pakovića.

Mržnja uvijek rađa mržnjom, a laž ratovima. Gospodin Markovina se ograđuje od Pakovića jer Paković ‘iskrivljuje‘ njegov roman, a ne vidi da on sam, Dragan Markovina, gazi istinu i stvara temelje za još veće laži i dublje mržnje", poručuje hercegovački provincijal.

---

image

Vicepostulator fra Miljenko Stojić i provincijal fra Jozo Grbeš tijekom molitve uz grob mučenika u crkvi na Širokom Brijegu

Vicepostulatura Široki Brijeg
---

– Fra Leo Petrović, osim što je bio katolički svećenik, provincijal i intelektualac, bio je i ugledni pristaša HSS-a u Hercegovini. Tijekom cijeloga rata od ustaškog je progona spašavao pristaše HSS-a u Hercegovini, kao i nedužno pravoslavno stanovništvo i nekoliko židovskih obitelji u Mostaru.

Posljednja, ali ne manje važna činjenica njegov je utjecaj među komunistima. Zaslužan je za spašavanje mnogih komunističkih ilegalaca u Hercegovini. Najpoznatiji primjer takve pomoći bilo je spašavanje Olge Humo. U kontekstu pomoći fra Lea Petrovića Olgi Humo vrijedi reći da je ona tu pomoć u svojim memoarima prešutjela. Jednako je postupio i njezin muž Avdo Humo.

Razlog za to gotovo je sigurno bio njezin položaj u novoj vlasti, koja je, u skladu sa svojim komunističkim svjetonazorom, pretkraj rata u sklopu Mostarske operacije 14. veljače 1945. okrutno likvidirala pripadnike Hercegovačke franjevačke provincije.

Petrović je ubijen zbog komunističke mržnje prema vjeri, ali isto se tako može pretpostaviti da bi bio prijetnja uspostavi totalitarne komunističke vlasti u Hercegovini. To objašnjava činjenicu da ga nisu mogli zaštititi nikakvi visoki dužnosnici KPJ za Bosnu Hercegovinu, niti visokorangirani oficiri OZNA-e.

Kako bi opravdale zločin, komunističke su vlasti protiv fra Lea Petrovića podignule optužnicu. Da apsurd bude veći, optužnicu je 7. svibnja 1946. podignuo Okružni sud u Mostaru, godinu i tri mjeseca nakon fra Leova ubojstva.

Mržnja prema vjeri

Fra Leo Petrović je za rata bio izrazit protivnik ustaškog režima, no ne treba smetnuti s uma da je, kao i mnogi članovi Provincije, njegovao političku ideju uspostave hrvatske države. Ostali pobijeni mostarski franjevci ubijeni su iz nekoliko motiva: iz mržnje prema vjeri, zbog zastupanja hrvatske državnosti te zbog toga što su bili provincijalovi odani svećenici, poslušni svojem duhovnom pastiru i geslu franjevačkog reda "Pax et bonum".

Hercegovački franjevci ubijeni su zbog mržnje prema vjeri, ali i zbog toga što su bili nekompromitirani pristaše demokracije zapadnog tipa koji su rješenje vidjeli u utemeljenju hrvatske države. Kao vodeći intelektualci u Hercegovini, bili su stoga ideološka prijetnja KPJ za uspostavu novog društvenog poretka, odnosno potencijalni neprijatelji komunističkog režima – konstatira povjesničar dr. sc. Hrvoje Mandić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hercegovački franjevci ubijeni su jer su bili nekompromitirani pristaše demokracije zapadnog tipa koji su rješenje vidjeli u utemeljenju hrvatske države. Stoga su kao vodeći intelektualci bili ideološka prijetnja KPJ. Danas, nakon gotovo osam desetljeća, sljednici te ideje lažima nastoje opravdati zločine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kao i 1945. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Hercegovački franjevci ubijeni su jer su bili nekompromitirani pristaše demokracije zapadnog tipa koji su rješenje vidjeli u utemeljenju hrvatske države. Stoga su kao vodeći intelektualci bili ideološka prijetnja KPJ. Danas, nakon gotovo osam desetljeća, sljednici te ideje lažima nastoje opravdati zločine kao i 1945. 2 0 11688 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-04 09:19:25 [created_by] => 3240 [created_by_alias] => Ivan Ugrin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-05 09:58:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-05 09:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Hercegovački franjevci ubijeni su jer su bili nekompromitirani pristaše demokracije zapadnog tipa koji su rješenje vidjeli u utemeljenju hrvatske države. Stoga su kao vodeći intelektualci bili ideološka prijetnja KPJ. Danas, nakon gotovo osam desetljeća, sljednici te ideje lažima nastoje opravdati zločine [metadata] => robots= author= title=Pobijeni franjevci opet su meta mržnje: Fra Leo Petrović spašavao i komuniste, oni ga smaknuli, sad ga ponovno ‘ubijaju’ page_title=Pobijeni franjevci opet su meta mržnje: Fra Leo Petrović spašavao i komuniste, oni ga smaknuli, sad ga ponovno ‘ubijaju’ [metakey] => fra leo petrović, Dalibor Dado Milas, željana zovko, mario zovko, hrvoje mandić, hercegovački franjevci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/04\/24310383.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/04\/25048700.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/04\/25048687.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/04\/26683288.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Radio Mir Me\u0111ugorje","Vicepostulatura \u0160iroki Brijeg","Vicepostulatura \u0160iroki Brijeg","Daniel Rodriguez Kargacin"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pobijeni franjevci u Mostaru 14. velja\u010de 1945., u prvom redu u sredini provincijal fra Leo Petrovi\u0107<\/p>","

Vicepostulator fra Miljenko Stoji\u0107 i provincijal fra Jozo Grbe\u0161 tijekom molitve uz grob mu\u010denika u crkvi na \u0160irokom Brijegu<\/p>","

Molitva nad ratnim skloni\u0161tem gdje je pobijeno najvi\u0161e \u0161irokobri\u0161kih mu\u010denika<\/p>","

Dr. sc. Hrvoje Mandi\u0107 doktorirao je na temu Hercegova\u010dke franjeva\u010dke provincije u Drugom svjetskom ratu i pora\u0107u
\nDaniel Rodriguez Kargacin<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_24310383_1920.jpg":"1920x1080","k_24310383_1280.jpg":"1280x1280","k_24310383_1024.jpg":"1024x1024","k_24310383_640.jpg":"640x640","k_24310383_480.jpg":"480x480","k_24310383_340.jpg":"340x340","k_24310383_220.jpg":"220x220","o_24310383_1280.jpg":"1280x854","o_24310383_1024.jpg":"1024x683","o_24310383_640.jpg":"640x427","o_24310383_480.jpg":"480x320","o_24310383_340.jpg":"340x227","o_24310383_220.jpg":"220x146","h_24310383_1280.jpg":"1280x854","h_24310383_1024.jpg":"1024x683","h_24310383_640.jpg":"640x427","h_24310383_480.jpg":"480x320","h_24310383_340.jpg":"340x227","h_24310383_220.jpg":"220x147","pp_24310383_1280.jpg":"1280x1628","pp_24310383_1024.jpg":"1024x1303","pp_24310383_640.jpg":"640x814","pp_24310383_480.jpg":"480x611","pp_24310383_340.jpg":"340x432","pp_24310383_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25048700_1920.jpg":"1920x1080","k_25048700_1280.jpg":"1280x1280","k_25048700_1024.jpg":"1024x1024","k_25048700_640.jpg":"640x640","k_25048700_480.jpg":"480x480","k_25048700_340.jpg":"340x340","k_25048700_220.jpg":"220x220","o_25048700_1280.jpg":"1280x854","o_25048700_1024.jpg":"1024x683","o_25048700_640.jpg":"640x427","o_25048700_480.jpg":"480x320","o_25048700_340.jpg":"340x226","o_25048700_220.jpg":"220x146","h_25048700_1280.jpg":"1280x854","h_25048700_1024.jpg":"1024x683","h_25048700_640.jpg":"640x427","h_25048700_480.jpg":"480x320","h_25048700_340.jpg":"340x227","h_25048700_220.jpg":"220x147","pp_25048700_1280.jpg":"1280x1628","pp_25048700_1024.jpg":"1024x1303","pp_25048700_640.jpg":"640x814","pp_25048700_480.jpg":"480x611","pp_25048700_340.jpg":"340x432","pp_25048700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25048687_1920.jpg":"1920x1080","k_25048687_1280.jpg":"1280x1280","k_25048687_1024.jpg":"1024x1024","k_25048687_640.jpg":"640x640","k_25048687_480.jpg":"480x480","k_25048687_340.jpg":"340x340","k_25048687_220.jpg":"220x220","o_25048687_1280.jpg":"1280x854","o_25048687_1024.jpg":"1024x683","o_25048687_640.jpg":"640x427","o_25048687_480.jpg":"480x320","o_25048687_340.jpg":"340x226","o_25048687_220.jpg":"220x146","h_25048687_1280.jpg":"1280x854","h_25048687_1024.jpg":"1024x683","h_25048687_640.jpg":"640x427","h_25048687_480.jpg":"480x320","h_25048687_340.jpg":"340x227","h_25048687_220.jpg":"220x147","pp_25048687_1280.jpg":"1280x1628","pp_25048687_1024.jpg":"1024x1303","pp_25048687_640.jpg":"640x814","pp_25048687_480.jpg":"480x611","pp_25048687_340.jpg":"340x432","pp_25048687_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1524x1347","hd_26683288_1920.jpg":"1920x1080","k_26683288_1280.jpg":"1280x1280","k_26683288_1024.jpg":"1024x1024","k_26683288_640.jpg":"640x640","k_26683288_480.jpg":"480x480","k_26683288_340.jpg":"340x340","k_26683288_220.jpg":"220x220","o_26683288_1280.jpg":"1280x1131","o_26683288_1024.jpg":"1024x905","o_26683288_640.jpg":"640x565","o_26683288_480.jpg":"480x424","o_26683288_340.jpg":"340x300","o_26683288_220.jpg":"220x194","h_26683288_1280.jpg":"1280x854","h_26683288_1024.jpg":"1024x683","h_26683288_640.jpg":"640x427","h_26683288_480.jpg":"480x320","h_26683288_340.jpg":"340x227","h_26683288_220.jpg":"220x147","pp_26683288_1280.jpg":"1280x1628","pp_26683288_1024.jpg":"1024x1303","pp_26683288_640.jpg":"640x814","pp_26683288_480.jpg":"480x611","pp_26683288_340.jpg":"340x432","pp_26683288_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15524294 Threads: 6 Questions: 3206190945 Slow queries: 7224894 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236090612 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/pobijeni-franjevci-opet-su-meta-mrznje-fra-leo-petrovic-spasavao-i-komuniste-oni-ga-smaknuli-sad-ga-ponovno-ubijaju-1369505 [printLink] => /vijesti/regija/pobijeni-franjevci-opet-su-meta-mrznje-fra-leo-petrovic-spasavao-i-komuniste-oni-ga-smaknuli-sad-ga-ponovno-ubijaju-1369505?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 750473 [name] => fra leo petrović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-05 10:58:30 [main_article_id] => 0 [alias] => fra-leo-petrovic [link] => /tag/fra-leo-petrovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 746060 [name] => Dalibor Dado Milas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-30 22:36:37 [main_article_id] => 0 [alias] => dalibor-dado-milas [link] => /tag/dalibor-dado-milas ) [2] => stdClass Object ( [id] => 298304 [name] => željana zovko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljana-zovko [link] => /tag/zeljana-zovko ) [3] => stdClass Object ( [id] => 511936 [name] => mario zovko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-zovko [link] => /tag/mario-zovko ) [4] => stdClass Object ( [id] => 750474 [name] => hrvoje mandić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-05 10:58:30 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvoje-mandic [link] => /tag/hrvoje-mandic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 445615 [name] => hercegovački franjevci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hercegovacki-franjevci [link] => /tag/hercegovacki-franjevci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hercegovački franjevci ubijeni su jer su bili nekompromitirani pristaše demokracije zapadnog tipa koji su rješenje vidjeli u utemeljenju hrvatske države. Stoga su kao vodeći intelektualci bili ideološka prijetnja KPJ. Danas, nakon gotovo osam desetljeća, sljednici te ideje lažima nastoje opravdati zločine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kao i 1945. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pobijeni franjevci opet su meta mržnje: Fra Leo Petrović spašavao i komuniste, oni ga smaknuli, sad ga ponovno ‘ubijaju’ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3240 [name] => Ivan Ugrin [username] => ivan.ugrin [email] => ivan.ugrin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$9FuPV7fgJyVQ5x94t2vwDeMtaNcrG8dJScEpd66Y5mdz3EomXOEI2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivan-ugrin-3240 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1755 [gender] => m [description] => [image] => 1755.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1755.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/24310383.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Radio Mir Međugorje [mainImageDesc] =>

Pobijeni franjevci u Mostaru 14. veljače 1945., u prvom redu u sredini provincijal fra Leo Petrović

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/24310383.jpg [title] => Radio Mir Međugorje

Pobijeni franjevci u Mostaru 14. veljače 1945., u prvom redu u sredini provincijal fra Leo Petrović

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/25048700.jpg [title] => Vicepostulatura Široki Brijeg

Vicepostulator fra Miljenko Stojić i provincijal fra Jozo Grbeš tijekom molitve uz grob mučenika u crkvi na Širokom Brijegu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/25048687.jpg [title] => Vicepostulatura Široki Brijeg

Molitva nad ratnim skloništem gdje je pobijeno najviše širokobriških mučenika

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/26683288.jpg [title] => Daniel Rodriguez Kargacin

Dr. sc. Hrvoje Mandić doktorirao je na temu Hercegovačke franjevačke provincije u Drugom svjetskom ratu i poraću
Daniel Rodriguez Kargacin

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Hercegovačka franjevačka provincija je pri kraju Drugog svjetskog rata doživjela teške trenutke jer su partizani pobili čak 66 njezinih članova, na čelu s tadašnjim provincijalom fra Leom Petrovićem.

Najveće smaknuće fratara dogodilo se na Širokom Brijegu, 7. veljače 1945., pa su u narodu poznati i kao širokobriški mučenici, a događale su se egzekucije i u Mostaru, Ljubuškom i u drugim mjestima i konačno na Bleiburgu i tijekom križnog puta. U vremenima komunističkog jednoumlja o ovim partizanskim zločinima nije se smjelo ni govoriti.

Nakon Domovinskog rata, na poticaj tadašnjeg provincijala fra Slavka Solde, ustanovljeno je provincijsko povjerenstvo za pripremu kauze mučenika. Pročelnik mu je postao fra Ante Marić. Nedugo nakon toga pokrenuo se postupak za mučeništvo pod nazivom "Fra Leo Petrović i 65 subraće".

Postulatorom postaje fra Luca M. De Rosa, a vicepostulator u rujnu 2007. fra Miljenko Stojić, koji i danas vodi Vicepostulaturu, koja je, među inim, organizirala prikupljanje kostiju mučenika s raznih stratišta, koji su pokopani u zajedničku grobnicu u crkvi u Širokom Brijegu. Održavaju se redovito Dani širokobrijeških mučenika, odnosno pobijenih hercegovačkih franjevaca, i mnoge druge aktivnosti.

Pokvareni uradci

Mjesec veljača koji je za nama, mjesec je sjećanja u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji, jer je najveći broj subraće stradao upravo u veljači 1945., njih 45. No ovogodišnje su sjećanje svojim uradcima pokvarili jedan bivši fratar i rođeni Mostarac.

Dalibor Dado Milas bio je hercegovački franjevac, služio je kao kapelan u Mostaru gdje je radio s mladima, a onda se zamjerio lokalnim političarima i, kako je sam objašnjavao, budući da nije dobio podršku svojih fratara, prije deset godina napustio je red i otišao u Austriju. Tamo se skrasio u Grazu kao kapelan studenata u edukacijskom kampusu Augustinum.

No Milas se već godinama plasira u Večernjem listu i 24 sata kao pastoralni teolog i piše o koječemu. Potpisao je tako novinarski uradak pod naslovom "Kako se i ustaški dužnosnik našao u Bruxellesu među 66 hrvatskih mučenika", objavljen 18. veljače 2024. u Večernjem listu, glasilu u vlasništvu Styrije.

"Članak pamfletističkog tipa, bez bilo kakvih dokazivih činjenica, u maniri ‘novinarstva‘ jugoslavenskog partijskog glasila ‘Borbe‘ iz druge polovice četrdesetih godina prošlog stoljeća, jasno je naciljao dva cilja – eurozastupnicu Željanu Zovko i Hercegovačku franjevačku provinciju kao utemeljitelja Vicepostulature postupka mučeništva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće‘.

---

image

Molitva nad ratnim skloništem gdje je pobijeno najviše širokobriških mučenika

Vicepostulatura Široki Brijeg
---

Pamfletist Milas je, naime, posthumnu izložbu djela Lidije Topić Bouwen u Bruxellesu, koja je, među ostalim, uključivala izložbu skulpture fra Didaka Buntića i skulpture koja je hommage mučeništvu i ubojstvu franjevaca na Širokom Brijegu u veljači 1945., doživio kao svojevrsni problem. Po njemu ‘izvjesnu poteškoću predstavlja široj javnosti nepoznata činjenica da se pod krinkom priče o ‘opstanku Hrvata u BiH‘ predstavlja i jedan hercegovački franjevac, fra Radoslav Glavaš (1909. – 1945.)", ističe Mario Zovko.

Fra Radoslav Glavaš, inače, osim što je bio profesor franjevačke klasične gimnazije u Širokom Brijegu, bio je doktor znanosti hrvatske književnosti, književni kritičar i intelektualac, koji je na inicijativu književnika Mile Budaka, ministra u Vladi NDH, u svibnju 1941. imenovan vršiteljem dužnosti odjelnog predstojnika za bogoštovlje pri Ministarstvu bogoštovlja i nastave u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Glavaš je 30. lipnja 1945. izveden pred Vojni sud Komande grada Zagreba i osuđen na smrt strijeljanjem. Strijeljan je u Zagrebu i pokopan na nepoznatom mjestu.

Ljudske kvalitete

U presudi dan ranije među inim mu se kao krivnja ističe da je "u ožujku 1945. održao na zagrebačkom radiju propagandno predavanje pod naslovom ‘Krvavi ples partizana na Širokom Brijegu‘ u kojem je predavanju napao Narodnooslobodilačku vojsku i tekovine NOV-a, pozivajući hrvatski narod protiv slobodoljubivih naroda i time pokušao da izazove bratoubilački rat".

Glavaš je navedeni članak objavio u zagrebačkim Novinama. U njemu ukazuje na partizanske zločine nad širokobriješkim franjevcima i nigdje ne poziva na osvetu partizanima zbog ubojstva nedužnih fratara.

Mladi povjesničar dr. sc. Hrvoje Mandić doktorirao je na Fakultetu hrvatskih studija u veljači 2020. upravo na temu "Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću". Za Glavaša kaže da je "zastupao političku ideju ustroja hrvatske države u sklopu rješenja hrvatskog pitanja na teritoriju Kraljevine Jugoslavije".

– Kad je riječ o fra Radoslavu Glavašu, tadašnji provincijal fra Krešimir Pandžić odobrio je njegovo imenovanje u Ministarstvo bogoštovlja i nastave jer je vjerovao u njegove ljudske kvalitete. Fra Dominik Mandić je bio pristaša jugoslavenske ideje rješenja hrvatskog pitanja i cijelo vrijeme rata bio je veliki protivnik ustaškog pokreta i poglavnika Ante Pavelića. Iz Rima je Mandić održavao prisne odnose s fra Radoslavom Glavašom, koji je imao zaštitu i suglasnost za državnu službu u Vladi NDH u fra Dominiku Mandiću, generalnom definitoru franjevačkog reda u Vatikanu.

Fra Dominik Mandić odgovara u pismu od 6. listopada 1941. i navodi kako u Rimu ima mnogo pritužbi protiv njega koje dolaze iz svećeničkih krugova jer žele na njegovo mjesto postaviti nekog svjetovnog svećenika koji je u vrijeme Banovine imao izvješće za crkvene stvari. Nadalje, ističe da ako na tom mjestu mora biti svećenik, onda je bolje da to bude franjevac jer su franjevci radišniji i objektivniji prema svjetovnom kleru.

Fra Dominik u pismu ističe kako će ga iz Rima štititi i neka nastavi mirno raditi. Poručuje fra Radoslavu da bude svećenik i franjevac kako dolikuje, kako mu nitko sa strane ne bi mogao prigovarati, da bude prema svakome objektivan, pravedan, oprezan i da gleda u budućnost.

Fra Radoslav Glavaš nije kriv za ubojstva, progon i stradanja nedužnog srpskog stanovništva na teritoriju NDH. Glavašu je mogao suditi jedino crkveni sud jer se ogriješio o kanonsko pravo u pogledu vjerskih prijelaza, i bio je u neposluhu prema nadbiskupu Alojziju Stepincu.

Omalovažavanje rada

Analizirajući optužnice protiv Glavaša, smatram ih konstrukcijama stvarnosti. Glavaša su ubili jugoslavenski partizani komunisti zbog zastupanja političke ideje hrvatske države. Dakle, Glavaševa problematika je etičko i pravno pitanje i nadilazi historiografiju i stoga je za cjelokupnu znanstvenu istinu potrebna interdisciplinarna znanstvena studija – zaključuje dr. sc. Hrvoje Mandić.

---

image

Dr. sc. Hrvoje Mandić doktorirao je na temu Hercegovačke franjevačke provincije u Drugom svjetskom ratu i poraću
Daniel Rodriguez Kargacin

Daniel Rodriguez Kargacin
---

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko iznenađena je da, kako je navela, "profesionalne, objektivne i ozbiljne hrvatske novine dopuštaju objavu članaka punih neistina kojima je jedini cilj omalovažavanje njenog rada".

Na spomenutoj izložbi o kojoj Milas piše u svom članku uopće nisu, ističe, predstavljeni mučenici koje on navodi, nego djela Lidije Topić Bouwen koja uključuju skulpturu fra Didaka Buntića i skulpturu koja je hommage mučeništvu i ubojstvu franjevaca na Širokom Brijegu uz djela pejzaža iz njezina umjetničkog djelovanja tijekom godina.

"Najstrašnije u svemu ovom je što ovo sve novinar Milas jako dobro zna ili bi svakako trebao znati. Zato se pitamo iz kojeg razloga se uopće pišu i objavljuju ovakvi članci o eurozastupnici Zovko i zašto se neistinito prenosi nešto o čemu su već prije isto tako lažno pisali portali iz Bosne i Hercegovine. Ako je ovo zanimljiva tema, ozbiljan novinar i autor svakako treba provjeriti činjenice, a ne samo kopirati nešto što su lažno i tendenciozno već objavili drugi BiH portali poput faktor.ba koji i inače napadaju zastupnicu Zovko bez bilo kakvih osnova i bez bilo kakvih činjenica", piše u priopćenju iz ureda zastupnice Zovko.

I provincijal hercegovačkih franjevaca fra Jozo Grbeš osvrnuo se priopćenjem na ovakvu Milasovu pisaniju.

"Papir podnosi svašta, a posebice puno laži, bez obzira je li to ona pisca Dragana Markovine ili ona Dalibora Milasa. Žao mi je ljudi kad im se zbog laži više ne može vjerovati", piše Grbeš.

Grbeš se posebno osvrće na ono što je Markovina, inače rođen 1981. u Mostaru, napisao u svome romanu.

"Ovih tjedana, upravo u veljači, svjedoci smo novog zla iskazana u riječima. U romanu Dragana Markovine ‘14. februar 1945.‘ ispisano je toliko mržnje prema našem dragom provincijalu fra Leu Petroviću da je teško vjerovati da ovaj čovjek živi u 2024. godini. Markovina napada jednu ideologiju (ustašku), a brani drugu ideologiju (komunističku) i to preko imena naše braće. One dijaboličke riječi koje Markovina stavlja u usta provincijala dr. fra Lea Petrovića u potpunoj su suprotnosti sa svim onim što je on živio i za što se zalagao, i dakako u potpunom raskoraku sa svim povijesnim dokumentima koje posjedujemo.

Širitelj mržnje

Žao mi je gospodina Markovine jer je puno tame u njegovu pisanju. Žao mi ga jer je očito vođen nasljednom komunističkom ideologijom iz koje ne može izići. Žao mi ga jer širi mržnju u gradu iz kojeg je otišao. Krug zla utemeljen na Markovininu romanu nastavio se u planiranoj predstavi ‘Oslobođeni Mostar‘ redatelja Zlatka Pakovića.

Mržnja uvijek rađa mržnjom, a laž ratovima. Gospodin Markovina se ograđuje od Pakovića jer Paković ‘iskrivljuje‘ njegov roman, a ne vidi da on sam, Dragan Markovina, gazi istinu i stvara temelje za još veće laži i dublje mržnje", poručuje hercegovački provincijal.

---

image

Vicepostulator fra Miljenko Stojić i provincijal fra Jozo Grbeš tijekom molitve uz grob mučenika u crkvi na Širokom Brijegu

Vicepostulatura Široki Brijeg
---

– Fra Leo Petrović, osim što je bio katolički svećenik, provincijal i intelektualac, bio je i ugledni pristaša HSS-a u Hercegovini. Tijekom cijeloga rata od ustaškog je progona spašavao pristaše HSS-a u Hercegovini, kao i nedužno pravoslavno stanovništvo i nekoliko židovskih obitelji u Mostaru.

Posljednja, ali ne manje važna činjenica njegov je utjecaj među komunistima. Zaslužan je za spašavanje mnogih komunističkih ilegalaca u Hercegovini. Najpoznatiji primjer takve pomoći bilo je spašavanje Olge Humo. U kontekstu pomoći fra Lea Petrovića Olgi Humo vrijedi reći da je ona tu pomoć u svojim memoarima prešutjela. Jednako je postupio i njezin muž Avdo Humo.

Razlog za to gotovo je sigurno bio njezin položaj u novoj vlasti, koja je, u skladu sa svojim komunističkim svjetonazorom, pretkraj rata u sklopu Mostarske operacije 14. veljače 1945. okrutno likvidirala pripadnike Hercegovačke franjevačke provincije.

Petrović je ubijen zbog komunističke mržnje prema vjeri, ali isto se tako može pretpostaviti da bi bio prijetnja uspostavi totalitarne komunističke vlasti u Hercegovini. To objašnjava činjenicu da ga nisu mogli zaštititi nikakvi visoki dužnosnici KPJ za Bosnu Hercegovinu, niti visokorangirani oficiri OZNA-e.

Kako bi opravdale zločin, komunističke su vlasti protiv fra Lea Petrovića podignule optužnicu. Da apsurd bude veći, optužnicu je 7. svibnja 1946. podignuo Okružni sud u Mostaru, godinu i tri mjeseca nakon fra Leova ubojstva.

Mržnja prema vjeri

Fra Leo Petrović je za rata bio izrazit protivnik ustaškog režima, no ne treba smetnuti s uma da je, kao i mnogi članovi Provincije, njegovao političku ideju uspostave hrvatske države. Ostali pobijeni mostarski franjevci ubijeni su iz nekoliko motiva: iz mržnje prema vjeri, zbog zastupanja hrvatske državnosti te zbog toga što su bili provincijalovi odani svećenici, poslušni svojem duhovnom pastiru i geslu franjevačkog reda "Pax et bonum".

Hercegovački franjevci ubijeni su zbog mržnje prema vjeri, ali i zbog toga što su bili nekompromitirani pristaše demokracije zapadnog tipa koji su rješenje vidjeli u utemeljenju hrvatske države. Kao vodeći intelektualci u Hercegovini, bili su stoga ideološka prijetnja KPJ za uspostavu novog društvenog poretka, odnosno potencijalni neprijatelji komunističkog režima – konstatira povjesničar dr. sc. Hrvoje Mandić.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Radio Mir Međugorje Vicepostulatura Široki Brijeg Vicepostulatura Široki Brijeg Daniel Rodriguez Kargacin
Radio Mir Međugorje

Pobijeni franjevci u Mostaru 14. veljače 1945., u prvom redu u sredini provincijal fra Leo Petrović

Vicepostulatura Široki Brijeg

Vicepostulator fra Miljenko Stojić i provincijal fra Jozo Grbeš tijekom molitve uz grob mučenika u crkvi na Širokom Brijegu

Vicepostulatura Široki Brijeg

Molitva nad ratnim skloništem gdje je pobijeno najviše širokobriških mučenika

Daniel Rodriguez Kargacin

Dr. sc. Hrvoje Mandić doktorirao je na temu Hercegovačke franjevačke provincije u Drugom svjetskom ratu i poraću
Daniel Rodriguez Kargacin

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/pobijeni-franjevci-opet-su-meta-mrznje-fra-leo-petrovic-spasavao-i-komuniste-oni-ga-smaknuli-sad-ga-ponovno-ubijaju-1369505 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8c0f6accb0eb012654fe58411b647c723cd541f7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pobijeni+franjevci+opet+su+meta+mr%C5%BEnje%3A+Fra+Leo+Petrovi%C4%87+spa%C5%A1avao+i+komuniste%2C+oni+ga+smaknuli%2C+sad+ga+ponovno+%E2%80%98ubijaju%E2%80%99&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fpobijeni-franjevci-opet-su-meta-mrznje-fra-leo-petrovic-spasavao-i-komuniste-oni-ga-smaknuli-sad-ga-ponovno-ubijaju-1369505 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fpobijeni-franjevci-opet-su-meta-mrznje-fra-leo-petrovic-spasavao-i-komuniste-oni-ga-smaknuli-sad-ga-ponovno-ubijaju-1369505 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hercegovački franjevci ubijeni su jer su bili nekompromitirani pristaše demokracije zapadnog tipa koji su rješenje vidjeli u utemeljenju hrvatske države. Stoga su kao vodeći intelektualci bili ideološka prijetnja KPJ. Danas, nakon gotovo osam desetljeća, sljednici te ideje lažima nastoje opravdati zločine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kao i 1945. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Regijakao i 1945.

Pobijeni franjevci opet su meta mržnje: Fra Leo Petrović spašavao i komuniste, oni ga smaknuli, sad ga ponovno ‘ubijaju’

Piše Ivan Ugrin
5. ožujka 2024. - 10:58

Hercegovačka franjevačka provincija je pri kraju Drugog svjetskog rata doživjela teške trenutke jer su partizani pobili čak 66 njezinih članova, na čelu s tadašnjim provincijalom fra Leom Petrovićem.

Najveće smaknuće fratara dogodilo se na Širokom Brijegu, 7. veljače 1945., pa su u narodu poznati i kao širokobriški mučenici, a događale su se egzekucije i u Mostaru, Ljubuškom i u drugim mjestima i konačno na Bleiburgu i tijekom križnog puta. U vremenima komunističkog jednoumlja o ovim partizanskim zločinima nije se smjelo ni govoriti.

Nakon Domovinskog rata, na poticaj tadašnjeg provincijala fra Slavka Solde, ustanovljeno je provincijsko povjerenstvo za pripremu kauze mučenika. Pročelnik mu je postao fra Ante Marić. Nedugo nakon toga pokrenuo se postupak za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 03:29