stdClass Object ( [id] => 1252495 [title] => Omer Čevra, politički analitičar iz Sarajeva: Na sceni je talibanizirana SDA, a Islamska zajednica treba izići na izbore kao stranka jer ionako djeluje kao politička organizacija [alias] => omer-cevra-politicki-analiticar-iz-sarajeva-na-sceni-je-talibanizirana-sda-a-islamska-zajednica-treba-izici-na-izbore-kao-stranka-ionako-vec-djeluje-kao-politicka-organizacij [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

O stanju u Bosni i Hercegovini i formiranju nove vlasti koju čine bošnjačka “Osmorka”, Dodikov SNSD i HDZ BiH, razgovarali smo s političkim analitičarom iz Sarajeva, Omerom Čevrom.

On je, kao i mnogi drugi, pobornik teze da se do jučer najjača bošnjačka stranka, SDA, nikako ne miri s gubitkom vlasti i da čini sve kako bi radikalizirala situaciju u susjednoj državi.

- Formirana je - kaže Čevra - snažna programska koalicija predvođena SDP-om. Borjana Krišto već je potvrđena za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Vlada Republike Srpske je imenovana, a Vlada Federacije BiH formirat će se do sredine veljače. To bi naravno moglo ići i brže da nemate na sceni “talibaniziranu” SDA, koja se ne može pomiriti s činjenicom da nakon trideset godina mora ići u oporbu i koja jednostavno odbija prihvatiti demokratske principe. To naravno nije nikakvo iznenađenje, jer njihov svjetonazor nikad nije bila zapadna demokratska civilizacija.

Oni su, prije prikriveno, a sada otvoreno, okrenuti istočnim i azijatskim autokratskim, diktatorskim i vjerskim režimima, kakve imamo u Turskoj, Rusiji ili Iranu, gdje ne vlada zakon nego dinastije i pojedinci. Dakle, radi se o jednom bolesnom dinastičkom i feudalnom razmišljanju i poimanju društva i države. Oni znaju da ako izgube vlast, privilegije, javna poduzeća, telekome, elektroprivrede, državne sigurnosne agencije i pravosuđe, da će se njihove knjige morati otvoriti.

A kada se te knjige otvore, javnost će imati priliku vidjeti najbrutalniju državnu izdaju, pljačku i otimačinu nezamislivih razmjera.

U uvodu razgovora rekli ste da čak ne isključujete ni veće incidente.

- Iako se predstavljaju kao žrtve Zapada, SDA-u je pola milijuna Bošnjaka reklo “ne” i “dosta vas je”, što je pokazatelj da se kod najbrojnijeg naroda u BiH ipak dogodio najveći nivo demokratskog osvještenja i uvjeren sam da će novi pristup “Osmorke” pozitivno utjecati na buduće političko djelovanje Dodika i Čovića, čega se SDA najviše boji, jer ona opstaje samo na sukobu.

---

image

Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija na biralištu

Antonio Balic/Cropix
---

Bošnjaci su se osvijestili

Unatoč tome, SDA se ne predaje, a njihova propagandna mašinerija dnevno šalje tisuće Viber poruka s antizapadnim sadržajem, gdje se prave paralele između stanja u ratu 90-ih i stanja sada, u kontekstu uloge međunarodne zajednice i bošnjačkih struktura, kreirajući mržnju i stavljanje mete na čelo zapadnim uglednicima i onim bošnjačkim političkim strukturama koje se usude da im kažu “nećemo na istok” i “ne može više ovako”!

Tako se u tim porukama navodi kako su “Ujedinjeni narodi tvrdili da su granatiranje na tržnicu “Markale” izvršili pripadnici Armije RBiH”, da je “kanadski general Lewis McKenzie silovao Bošnjakinje u logoru u Vogošći”, kako je američki diplomat Henry Kissinger govorio da “bosanska kultura ne postoji” i slične informacije koje trebaju izazvat mučninu kod Bošnjaka prema Zapadu, a kao njihove saveznike spominju se “izdajnici” poput Fikreta Abdića ili “Zijada Žigića koji je strijeljao Bošnjake u Srebrenici” i brojne druge, da bi onda rekli, kako danas ispred tih “zločinačkih država” i njihovih tadašnjih predstavnika Bosna i Hercegovina ima Christiana Schmidta, “nositelja ordena Ante Starčević, koji sluša pjesme posvećene Herceg-Bosni i koji provodi aparthejd” dok su s njima ovaj put izdajnici poput lidera “Osmorke” Nikšić, Konaković i Forto.

Zamislite samo kakvu bolesnu paralelu oni prave. Svu ovu bolesnu propagandu orkestriraju udbaši i kosovci koji se nalaze u najbližem okruženju Izetbegovića i koji su spremni sigurno izazvati incidente koji bi imali posljedice usporavanja njihova odlaska s vlasti.

SDA već duže vrijeme BiH okreće prema istočnom bloku i nameće politički islam kao model za jedno društvo. Dakle, nije problem u islamu, naravno, ali stalno nametanje vjerskih pitanja ispred socioekonomskih pitanja u javnosti jest problem! To je politički islam!

Bošnjaci kao najbrojniji narod, iako su žrtva genocida i agresije, moraju biti najtolerantniji i najmudriji da bi srpski i hrvatski faktor okrenuli k sebi! Politički islam i erdoganizacija kao model ne mogu biti taj temelj na kojem će se stabilizirati odnosi i izgraditi normalna i funkcionalna BiH.

---

image

Komšić i Izetbegović - dvojac koji ne donosi ništa dobro za Bosnu i Hercegovini

Robert Fajt/Cropix
---

UDBA, KOS, sve je to tu...

Koliko će SDA preko većine u bošnjačkom klubu Doma naroda moći blokirati i uspostavu i funkcioniranje novih vlasti i ima li ‘Osmorka’ načina oduprijeti se?

- Pokušat ću pojednostaviti maksimalno ne ulazeći u detaljne procedure koje će natjerati svakog normalnog čovjeka da ne čita dalje.

SDA zbog činjenice da imaju jednog delegata više u bošnjačkom klubu Doma naroda ima mogućnost, zbog manjkavosti zakona, da na dva načina beskonačno blokiraju formiranje vlasti, što i najavljuju. “Osmorka” tu objektivno ne može ništa, osim da nagovore samo jednog delegata u Klubu Bošnjaka da se prebaci u njihov tabor ili da, a to je po meni najbolja opcija i najizvjesnija, da visoki predstavnik iznese autentično tumačenje na već donesene amandmane na Ustav, gdje bi se reklo da je u drugom krugu potreban manji broj delegata za predlaganje kandidata.

Do kada će SDA imate unutarpolitičkog saveznika u Islamskoj zajednici i reisu Kavazoviću?

- Ja mislim da bi Islamska zajednica trebala konačno izići na izbore kao politička stranka, jer ona de facto već djeluje kao politička organizacija, jer ima presnažan utjecaj na imenovanja najviših dužnosnika na zapošljavanje, dodjeljivanje javnih tendera i donošenje zakona.

Naravno, bilo bi poželjno da se dogodi neki otklon od SDA, da se Islamska zajednica krene baviti duhovnim potrebama muslimana, ali to je malo vjerojatno zbog toga što je islamska zajednica kao i SDA puna ucijenjenih udbaša i kosovaca.

Tako da su SDA, Islamska zajednica, UDBA i KOS bivše države de facto jako isprepletani i te odnose i relacije jako je teško razvaliti. Zamislite samo sile te mašine kada se sve to udruženim snagama okrene protiv nekog “neprijatelja” kao što sada rade protiv Nikšića i Konakovića ili Forte?!

Može li pod ovakvim uvjetima doći do željene relaksacije odnosa između Bošnjaka i Hrvata? Farhrudin Radončić, čovjek koji se javno zalagao za to, prošao je vrlo loše na izborima.

- Radončić je čovjek koji je, treba priznati, prvi govorio prije deset godina o potrebi relaksacije odnosa, s naglaskom na bošnjačko-hrvatske odnose, da nije uredu da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva ili političke predstavnike.

Tada, kao i danas, jako je nepopularno o tome govoriti, jer ova udbaška “mašina” koju sam spominjao odmah od vas pravi izdajnika bošnjačkih interesa, države, islama itd. Može se reći da je Radončić izgubio nekoliko bitki, ali ne i rat. On je izgubio izbore, ali je njegova politička filozofija pobijedila. Na toj filozofiji je temeljen dogovor “Osmorke” i temeljena koalicija. Jer, ne može se graditi multinacionalna BiH, a da se ne uzmu u obzir naši specifikumi.

Mora se naći najmanji zajednički nazivnik, moraju se naći teme oko kojih se slažemo i na njima graditi dalje odnose, a one stvari oko kojih se ne slažemo, ostaviti po strani za neka druga optimalnija vremena. To je realnost. Ucjenama i neizvodivim populističkim željama ne može se ići naprijed.

---

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

Kakav je to cirkus!

Može se jedino narod dovoditi u zabludu i beskonačno po društvenim mrežama raspravljati dok država tone sve dublje u svakom pogledu.

Koliko god bio pročitana knjiga, u kojoj mjeri Željko Komšić može napraviti zla u toj normalizaciji stanja i odnosa?

- Malo tko je negativan i otrovan po odnose u BiH kao što su Željko Komšić i njegova klika uhljebaša i besposlenih parazita. Pa vi vidite da oni, kao i SDA, kako su shvatili da će morati u opoziciju, konstantno traže besmislene teme oko kojih će raspravljati javnost.

Svjedoci smo jedne skurilne islamističke grupe ljudi, srednjovjekovnog pogleda na svijet, takvog društvenog odnosa, koji proizvodi samo pohlepe i pljačku.

Svjedoci smo jednog lažnog lamentiranja nad propalom begovskom oligarhijom, nad pljačkaško-udbaškom elitom.

Svjedoci smo bajkama o građanskoj BiH, grabeži i beskrajnog otimanja svega i svačega. Dakle, oni nemaju nikakvu državotvornu ideju osim da u nedogled raspravljaju o nebitnim stvarima, tipa hoće li Djed Mraz bit dozvoljen za novu godinu u državnim institucijama, jesu li Hrvati bosanski katolici, koja vrsta brade je prihvatljiva ili evo sada jesu li su Srbi bili Bošnjaci početkom 20. stoljeća ili su Bošnjaci islamizirani Srbi?! To je strašan cirkus koji u nedostatku vizije vode njihovi politički prvaci!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Ljudi iz SDA su prije prikriveno, a sada otvoreno, okrenuti istočnim i azijatskim autokratskim, diktatorskim i vjerskim režimima, kakve imamo u Turskoj, Rusiji ili Iranu, gdje ne vlada zakon nego dinastije i pojedinci

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => O STANJU U BiH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Ljudi iz SDA su prije prikriveno, a sada otvoreno, okrenuti istočnim i azijatskim autokratskim, diktatorskim i vjerskim režimima, kakve imamo u Turskoj, Rusiji ili Iranu, gdje ne vlada zakon nego dinastije i pojedinci

O STANJU U BiH 2 0 8406 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-23 08:58:32 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-28 21:17:31 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2022-12-28 21:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 156 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ljudi iz SDA su prije prikriveno, a sada otvoreno, okrenuti istočnim i azijatskim autokratskim, diktatorskim i vjerskim režimima, kakve imamo u Turskoj, Rusiji ili Iranu, gdje ne vlada zakon nego dinastije i pojedinci [metadata] => robots= author= title=Omer Čevra, politički analitičar iz Sarajeva: Na sceni je talibanizirana SDA, a Islamska zajednica treba izići na izbore kao stranka, ionako već djeluje kao politička organizacij [metakey] => omer čevra, stanje u bih, Islamska zajednica, vlast u bih [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/23\/24039799.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/23\/23507059.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/23\/23520482.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/23\/23797076.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["privatni album","Robert Fajt\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Omer \u010cevra: Radon\u010di\u0107 je prvi govorio da nije uredu da Bo\u0161njaci Hrvatima biraju \u010dlana Predsjedni\u0161tva ili politi\u010dke predstavnike<\/p>","

Kom\u0161i\u0107 i Izetbegovi\u0107 - dvojac koji ne donosi ni\u0161ta dobro za Bosnu i Hercegovini<\/p>","","

Bakir Izetbegovi\u0107\u00a0i njegova supruga Sebija na birali\u0161tu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1536x2048","hd_24039799_1920.jpg":"1920x1080","k_24039799_1280.jpg":"1280x1280","k_24039799_1024.jpg":"1024x1024","k_24039799_640.jpg":"640x640","k_24039799_480.jpg":"480x480","k_24039799_340.jpg":"340x340","k_24039799_220.jpg":"220x220","o_24039799_1280.jpg":"1280x1706","o_24039799_1024.jpg":"1024x1365","o_24039799_640.jpg":"640x853","o_24039799_480.jpg":"480x640","o_24039799_340.jpg":"340x453","o_24039799_220.jpg":"220x293","h_24039799_1280.jpg":"1280x854","h_24039799_1024.jpg":"1024x683","h_24039799_640.jpg":"640x427","h_24039799_480.jpg":"480x320","h_24039799_340.jpg":"340x227","h_24039799_220.jpg":"220x147","pp_24039799_1280.jpg":"1280x1628","pp_24039799_1024.jpg":"1024x1303","pp_24039799_640.jpg":"640x814","pp_24039799_480.jpg":"480x611","pp_24039799_340.jpg":"340x432","pp_24039799_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1429","hd_23507059_1920.jpg":"1920x1080","k_23507059_1280.jpg":"1280x1280","k_23507059_1024.jpg":"1024x1024","k_23507059_640.jpg":"640x640","k_23507059_480.jpg":"480x480","k_23507059_340.jpg":"340x340","k_23507059_220.jpg":"220x220","o_23507059_1280.jpg":"1280x952","o_23507059_1024.jpg":"1024x762","o_23507059_640.jpg":"640x476","o_23507059_480.jpg":"480x357","o_23507059_340.jpg":"340x253","o_23507059_220.jpg":"220x163","h_23507059_1280.jpg":"1280x854","h_23507059_1024.jpg":"1024x683","h_23507059_640.jpg":"640x427","h_23507059_480.jpg":"480x320","h_23507059_340.jpg":"340x227","h_23507059_220.jpg":"220x147","pp_23507059_1280.jpg":"1280x1628","pp_23507059_1024.jpg":"1024x1303","pp_23507059_640.jpg":"640x814","pp_23507059_480.jpg":"480x611","pp_23507059_340.jpg":"340x432","pp_23507059_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1185","hd_23520482_1920.jpg":"1920x1080","k_23520482_1280.jpg":"1280x1280","k_23520482_1024.jpg":"1024x1024","k_23520482_640.jpg":"640x640","k_23520482_480.jpg":"480x480","k_23520482_340.jpg":"340x340","k_23520482_220.jpg":"220x220","o_23520482_1280.jpg":"1280x790","o_23520482_1024.jpg":"1024x632","o_23520482_640.jpg":"640x395","o_23520482_480.jpg":"480x296","o_23520482_340.jpg":"340x209","o_23520482_220.jpg":"220x135","h_23520482_1280.jpg":"1280x854","h_23520482_1024.jpg":"1024x683","h_23520482_640.jpg":"640x427","h_23520482_480.jpg":"480x320","h_23520482_340.jpg":"340x227","h_23520482_220.jpg":"220x147","pp_23520482_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520482_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520482_640.jpg":"640x814","pp_23520482_480.jpg":"480x611","pp_23520482_340.jpg":"340x432","pp_23520482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1312","hd_23797076_1920.jpg":"1920x1080","k_23797076_1280.jpg":"1280x1280","k_23797076_1024.jpg":"1024x1024","k_23797076_640.jpg":"640x640","k_23797076_480.jpg":"480x480","k_23797076_340.jpg":"340x340","k_23797076_220.jpg":"220x220","o_23797076_1280.jpg":"1280x874","o_23797076_1024.jpg":"1024x699","o_23797076_640.jpg":"640x437","o_23797076_480.jpg":"480x328","o_23797076_340.jpg":"340x232","o_23797076_220.jpg":"220x150","h_23797076_1280.jpg":"1280x854","h_23797076_1024.jpg":"1024x683","h_23797076_640.jpg":"640x427","h_23797076_480.jpg":"480x320","h_23797076_340.jpg":"340x227","h_23797076_220.jpg":"220x147","pp_23797076_1280.jpg":"1280x1628","pp_23797076_1024.jpg":"1024x1303","pp_23797076_640.jpg":"640x814","pp_23797076_480.jpg":"480x611","pp_23797076_340.jpg":"340x432","pp_23797076_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4611751 Threads: 4 Questions: 153054288 Slow queries: 65591 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4545676 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/omer-cevra-politicki-analiticar-iz-sarajeva-na-sceni-je-talibanizirana-sda-a-islamska-zajednica-treba-izici-na-izbore-kao-stranka-ionako-vec-djeluje-kao-politicka-organizacij-1252495 [printLink] => /vijesti/regija/omer-cevra-politicki-analiticar-iz-sarajeva-na-sceni-je-talibanizirana-sda-a-islamska-zajednica-treba-izici-na-izbore-kao-stranka-ionako-vec-djeluje-kao-politicka-organizacij-1252495?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 655580 [name] => omer čevra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-08 09:29:44 [main_article_id] => 0 [alias] => omer-cevra [link] => /tag/omer-cevra ) [1] => stdClass Object ( [id] => 666819 [name] => stanje u bih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-11 11:22:58 [main_article_id] => 0 [alias] => stanje-u-bih [link] => /tag/stanje-u-bih ) [2] => stdClass Object ( [id] => 457500 [name] => islamska zajednica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => islamska-zajednica [link] => /tag/islamska-zajednica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 701309 [name] => vlast u bih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-28 22:14:08 [main_article_id] => 0 [alias] => vlast-u-bih [link] => /tag/vlast-u-bih ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Ljudi iz SDA su prije prikriveno, a sada otvoreno, okrenuti istočnim i azijatskim autokratskim, diktatorskim i vjerskim režimima, kakve imamo u Turskoj, Rusiji ili Iranu, gdje ne vlada zakon nego dinastije i pojedinci

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => O STANJU U BiH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Omer Čevra, politički analitičar iz Sarajeva: Na sceni je talibanizirana SDA, a Islamska zajednica treba izići na izbore kao stranka jer ionako djeluje kao politička organizacija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/23/24039799.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => privatni album [mainImageDesc] =>

Omer Čevra: Radončić je prvi govorio da nije uredu da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva ili političke predstavnike

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/23/24039799.jpg [title] =>

Omer Čevra: Radončić je prvi govorio da nije uredu da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva ili političke predstavnike

privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/23/23507059.jpg [title] =>

Komšić i Izetbegović - dvojac koji ne donosi ništa dobro za Bosnu i Hercegovini

Robert Fajt/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/23/23520482.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/23/23797076.jpg [title] =>

Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija na biralištu

Antonio Balic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

O stanju u Bosni i Hercegovini i formiranju nove vlasti koju čine bošnjačka “Osmorka”, Dodikov SNSD i HDZ BiH, razgovarali smo s političkim analitičarom iz Sarajeva, Omerom Čevrom.

On je, kao i mnogi drugi, pobornik teze da se do jučer najjača bošnjačka stranka, SDA, nikako ne miri s gubitkom vlasti i da čini sve kako bi radikalizirala situaciju u susjednoj državi.

- Formirana je - kaže Čevra - snažna programska koalicija predvođena SDP-om. Borjana Krišto već je potvrđena za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Vlada Republike Srpske je imenovana, a Vlada Federacije BiH formirat će se do sredine veljače. To bi naravno moglo ići i brže da nemate na sceni “talibaniziranu” SDA, koja se ne može pomiriti s činjenicom da nakon trideset godina mora ići u oporbu i koja jednostavno odbija prihvatiti demokratske principe. To naravno nije nikakvo iznenađenje, jer njihov svjetonazor nikad nije bila zapadna demokratska civilizacija.

Oni su, prije prikriveno, a sada otvoreno, okrenuti istočnim i azijatskim autokratskim, diktatorskim i vjerskim režimima, kakve imamo u Turskoj, Rusiji ili Iranu, gdje ne vlada zakon nego dinastije i pojedinci. Dakle, radi se o jednom bolesnom dinastičkom i feudalnom razmišljanju i poimanju društva i države. Oni znaju da ako izgube vlast, privilegije, javna poduzeća, telekome, elektroprivrede, državne sigurnosne agencije i pravosuđe, da će se njihove knjige morati otvoriti.

A kada se te knjige otvore, javnost će imati priliku vidjeti najbrutalniju državnu izdaju, pljačku i otimačinu nezamislivih razmjera.

U uvodu razgovora rekli ste da čak ne isključujete ni veće incidente.

- Iako se predstavljaju kao žrtve Zapada, SDA-u je pola milijuna Bošnjaka reklo “ne” i “dosta vas je”, što je pokazatelj da se kod najbrojnijeg naroda u BiH ipak dogodio najveći nivo demokratskog osvještenja i uvjeren sam da će novi pristup “Osmorke” pozitivno utjecati na buduće političko djelovanje Dodika i Čovića, čega se SDA najviše boji, jer ona opstaje samo na sukobu.

---

image

Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija na biralištu

Antonio Balic/Cropix
---

Bošnjaci su se osvijestili

Unatoč tome, SDA se ne predaje, a njihova propagandna mašinerija dnevno šalje tisuće Viber poruka s antizapadnim sadržajem, gdje se prave paralele između stanja u ratu 90-ih i stanja sada, u kontekstu uloge međunarodne zajednice i bošnjačkih struktura, kreirajući mržnju i stavljanje mete na čelo zapadnim uglednicima i onim bošnjačkim političkim strukturama koje se usude da im kažu “nećemo na istok” i “ne može više ovako”!

Tako se u tim porukama navodi kako su “Ujedinjeni narodi tvrdili da su granatiranje na tržnicu “Markale” izvršili pripadnici Armije RBiH”, da je “kanadski general Lewis McKenzie silovao Bošnjakinje u logoru u Vogošći”, kako je američki diplomat Henry Kissinger govorio da “bosanska kultura ne postoji” i slične informacije koje trebaju izazvat mučninu kod Bošnjaka prema Zapadu, a kao njihove saveznike spominju se “izdajnici” poput Fikreta Abdića ili “Zijada Žigića koji je strijeljao Bošnjake u Srebrenici” i brojne druge, da bi onda rekli, kako danas ispred tih “zločinačkih država” i njihovih tadašnjih predstavnika Bosna i Hercegovina ima Christiana Schmidta, “nositelja ordena Ante Starčević, koji sluša pjesme posvećene Herceg-Bosni i koji provodi aparthejd” dok su s njima ovaj put izdajnici poput lidera “Osmorke” Nikšić, Konaković i Forto.

Zamislite samo kakvu bolesnu paralelu oni prave. Svu ovu bolesnu propagandu orkestriraju udbaši i kosovci koji se nalaze u najbližem okruženju Izetbegovića i koji su spremni sigurno izazvati incidente koji bi imali posljedice usporavanja njihova odlaska s vlasti.

SDA već duže vrijeme BiH okreće prema istočnom bloku i nameće politički islam kao model za jedno društvo. Dakle, nije problem u islamu, naravno, ali stalno nametanje vjerskih pitanja ispred socioekonomskih pitanja u javnosti jest problem! To je politički islam!

Bošnjaci kao najbrojniji narod, iako su žrtva genocida i agresije, moraju biti najtolerantniji i najmudriji da bi srpski i hrvatski faktor okrenuli k sebi! Politički islam i erdoganizacija kao model ne mogu biti taj temelj na kojem će se stabilizirati odnosi i izgraditi normalna i funkcionalna BiH.

---

image

Komšić i Izetbegović - dvojac koji ne donosi ništa dobro za Bosnu i Hercegovini

Robert Fajt/Cropix
---

UDBA, KOS, sve je to tu...

Koliko će SDA preko većine u bošnjačkom klubu Doma naroda moći blokirati i uspostavu i funkcioniranje novih vlasti i ima li ‘Osmorka’ načina oduprijeti se?

- Pokušat ću pojednostaviti maksimalno ne ulazeći u detaljne procedure koje će natjerati svakog normalnog čovjeka da ne čita dalje.

SDA zbog činjenice da imaju jednog delegata više u bošnjačkom klubu Doma naroda ima mogućnost, zbog manjkavosti zakona, da na dva načina beskonačno blokiraju formiranje vlasti, što i najavljuju. “Osmorka” tu objektivno ne može ništa, osim da nagovore samo jednog delegata u Klubu Bošnjaka da se prebaci u njihov tabor ili da, a to je po meni najbolja opcija i najizvjesnija, da visoki predstavnik iznese autentično tumačenje na već donesene amandmane na Ustav, gdje bi se reklo da je u drugom krugu potreban manji broj delegata za predlaganje kandidata.

Do kada će SDA imate unutarpolitičkog saveznika u Islamskoj zajednici i reisu Kavazoviću?

- Ja mislim da bi Islamska zajednica trebala konačno izići na izbore kao politička stranka, jer ona de facto već djeluje kao politička organizacija, jer ima presnažan utjecaj na imenovanja najviših dužnosnika na zapošljavanje, dodjeljivanje javnih tendera i donošenje zakona.

Naravno, bilo bi poželjno da se dogodi neki otklon od SDA, da se Islamska zajednica krene baviti duhovnim potrebama muslimana, ali to je malo vjerojatno zbog toga što je islamska zajednica kao i SDA puna ucijenjenih udbaša i kosovaca.

Tako da su SDA, Islamska zajednica, UDBA i KOS bivše države de facto jako isprepletani i te odnose i relacije jako je teško razvaliti. Zamislite samo sile te mašine kada se sve to udruženim snagama okrene protiv nekog “neprijatelja” kao što sada rade protiv Nikšića i Konakovića ili Forte?!

Može li pod ovakvim uvjetima doći do željene relaksacije odnosa između Bošnjaka i Hrvata? Farhrudin Radončić, čovjek koji se javno zalagao za to, prošao je vrlo loše na izborima.

- Radončić je čovjek koji je, treba priznati, prvi govorio prije deset godina o potrebi relaksacije odnosa, s naglaskom na bošnjačko-hrvatske odnose, da nije uredu da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva ili političke predstavnike.

Tada, kao i danas, jako je nepopularno o tome govoriti, jer ova udbaška “mašina” koju sam spominjao odmah od vas pravi izdajnika bošnjačkih interesa, države, islama itd. Može se reći da je Radončić izgubio nekoliko bitki, ali ne i rat. On je izgubio izbore, ali je njegova politička filozofija pobijedila. Na toj filozofiji je temeljen dogovor “Osmorke” i temeljena koalicija. Jer, ne može se graditi multinacionalna BiH, a da se ne uzmu u obzir naši specifikumi.

Mora se naći najmanji zajednički nazivnik, moraju se naći teme oko kojih se slažemo i na njima graditi dalje odnose, a one stvari oko kojih se ne slažemo, ostaviti po strani za neka druga optimalnija vremena. To je realnost. Ucjenama i neizvodivim populističkim željama ne može se ići naprijed.

---

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

Kakav je to cirkus!

Može se jedino narod dovoditi u zabludu i beskonačno po društvenim mrežama raspravljati dok država tone sve dublje u svakom pogledu.

Koliko god bio pročitana knjiga, u kojoj mjeri Željko Komšić može napraviti zla u toj normalizaciji stanja i odnosa?

- Malo tko je negativan i otrovan po odnose u BiH kao što su Željko Komšić i njegova klika uhljebaša i besposlenih parazita. Pa vi vidite da oni, kao i SDA, kako su shvatili da će morati u opoziciju, konstantno traže besmislene teme oko kojih će raspravljati javnost.

Svjedoci smo jedne skurilne islamističke grupe ljudi, srednjovjekovnog pogleda na svijet, takvog društvenog odnosa, koji proizvodi samo pohlepe i pljačku.

Svjedoci smo jednog lažnog lamentiranja nad propalom begovskom oligarhijom, nad pljačkaško-udbaškom elitom.

Svjedoci smo bajkama o građanskoj BiH, grabeži i beskrajnog otimanja svega i svačega. Dakle, oni nemaju nikakvu državotvornu ideju osim da u nedogled raspravljaju o nebitnim stvarima, tipa hoće li Djed Mraz bit dozvoljen za novu godinu u državnim institucijama, jesu li Hrvati bosanski katolici, koja vrsta brade je prihvatljiva ili evo sada jesu li su Srbi bili Bošnjaci početkom 20. stoljeća ili su Bošnjaci islamizirani Srbi?! To je strašan cirkus koji u nedostatku vizije vode njihovi politički prvaci!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
privatni album Robert Fajt/Cropix Tom Dubravec/Cropix/Cropix Antonio Balic/Cropix
privatni album

Omer Čevra: Radončić je prvi govorio da nije uredu da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva ili političke predstavnike

Robert Fajt/Cropix

Komšić i Izetbegović - dvojac koji ne donosi ništa dobro za Bosnu i Hercegovini

Antonio Balic/Cropix

Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija na biralištu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/omer-cevra-politicki-analiticar-iz-sarajeva-na-sceni-je-talibanizirana-sda-a-islamska-zajednica-treba-izici-na-izbore-kao-stranka-ionako-vec-djeluje-kao-politicka-organizacij-1252495 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d87c44aa40592573c04c7bda23b54ad46a2a30bf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Omer+%C4%8Cevra%2C+politi%C4%8Dki+analiti%C4%8Dar+iz+Sarajeva%3A+Na+sceni+je+talibanizirana+SDA%2C+a+Islamska+zajednica+treba+izi%C4%87i+na+izbore+kao+stranka+jer+ionako+djeluje+kao+politi%C4%8Dka+organizacija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fomer-cevra-politicki-analiticar-iz-sarajeva-na-sceni-je-talibanizirana-sda-a-islamska-zajednica-treba-izici-na-izbore-kao-stranka-ionako-vec-djeluje-kao-politicka-organizacij-1252495 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fomer-cevra-politicki-analiticar-iz-sarajeva-na-sceni-je-talibanizirana-sda-a-islamska-zajednica-treba-izici-na-izbore-kao-stranka-ionako-vec-djeluje-kao-politicka-organizacij-1252495 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Ljudi iz SDA su prije prikriveno, a sada otvoreno, okrenuti istočnim i azijatskim autokratskim, diktatorskim i vjerskim režimima, kakve imamo u Turskoj, Rusiji ili Iranu, gdje ne vlada zakon nego dinastije i pojedinci

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => O STANJU U BiH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaO STANJU U BiH

Omer Čevra, politički analitičar iz Sarajeva: Na sceni je talibanizirana SDA, a Islamska zajednica treba izići na izbore kao stranka jer ionako djeluje kao politička organizacija

Piše Zoran Šagolj
28. prosinca 2022. - 22:13
Omer Čevra: Radončić je prvi govorio da nije uredu da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva ili političke predstavnikeprivatni album

O stanju u Bosni i Hercegovini i formiranju nove vlasti koju čine bošnjačka “Osmorka”, Dodikov SNSD i HDZ BiH, razgovarali smo s političkim analitičarom iz Sarajeva, Omerom Čevrom.

On je, kao i mnogi drugi, pobornik teze da se do jučer najjača bošnjačka stranka, SDA, nikako ne miri s gubitkom vlasti i da čini sve kako bi radikalizirala situaciju u susjednoj državi.

- Formirana je - kaže Čevra - snažna programska koalicija predvođena SDP-om. Borjana Krišto već je potvrđena za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Vlada Republike Srpske je imenovana, a Vlada Federacije BiH formirat će se do sredine veljače. To bi naravno moglo ići i brže da nemate na sceni “talibaniziranu” SDA, koja se ne može pomiriti s činjenicom da nakon trideset godina mora ići u oporbu i koja je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:30