StoryEditor
RegijaKOMENTAR

‘Oči svijeta uprte su u Beograd‘: Titov Pokret nesvrstanih vratio se gdje je i osnovan, a Vučić je nekim potezima poslao jasnu poruku Zapadu

11. listopada 2021. - 14:09

Pokret nesvrstanih, čiji je rodonačelnik uz Nehrua i Nasera bio Josip Broz Tito, vratio se na mjesto gdje je i osnovan prije šezdeset godina – u Beograd. Tamo je počeo skup Pokreta nesvrstanih, a uz Srbiju, domaćin je i Republika Azerbajdžan.

Tako Srbija nastavlja sjediti na više stolica: na Brdu kod Kranja nekidan se šuljala prema Europskoj uniji iako joj se čini sve daljom. Kroz Pokret nesvrstanih "kobajage" zagovara treći put, što bi značilo "nećemo ni na Istok, ni na Zapad", da bi se na koncu Aleksandar Vučić i šef ruske diplomacije Sergej Lavov izljubili ko dva brata rođena i potvrdili da su odnosi između Moskve i Beograda upravo savršeni.

Znači, "levo-desno, nigde moga stana"; Rusi faktički jesu, a formalno nisu Vučićevi mentori, Bruxelles formalno jest za primanje država zapadnog Balkana u EU, a faktički nije, Srbija je faktički organizator skupa Pokreta nesvrstanih povodom šest desetljeća njegova postojanja, ali nije Jugoslavija: država neopredijeljena između dvaju blokova u vrijeme hladnog rata. Niti je Vučić Tito. Prvi je nacionalist, a drugi je bio internacionalist, i zato mu je to s Pokretom nesvrstanih i približavanjem zemljama Trećeg svijeta upalilo, pa su naša poduzeća u Africi dobivala lukrativne poslove na izgradnji infrastrukture.

Dok je Broz zaigrao svjetsku rolu, Vučić, čija zemlja se i danas legitimira kao nasljednica pokojne SFRJ, mašta o "veliko)srpskom svetu". I zato mu, ma koliko se trudio imitirati maršala, priča ne prolazi. Da bi te uvažavali, svijet/svet ne smiješ omeđiti ogradama/tarabama, ili danas – žilet-žicom, već raditi na tomu da ih bude što manje i na kraju potpuno nestane.    

A na tim su Titovim projektima, u Iraku, Iranu, Alžiru, Tunisu..., stasale generacije naših građevinskih inženjera i stručnjaka za naftu i plin. Radeći po svijetu stekli su ogromno iskustvo i još ga primjenjuju utirući put generacijama koje dolaze.    

Ako je Titu Pokret trebao da bi posredovao između Istoka i Zapada, a zapravo uposlio domaću građevinsku i drugu operativu, na što cilja srpski lider Vučić? Prvenstveno želi još jednom poručiti Zapadu "da je Srbija sa svakim, a s nikim", i da ako oni na službeni Beograd računaju s figom u džepu, na isti način i on računa na EU. Kao i to da se po tko zna koji put države sa svjetske političke margine, a među stotinu delegacija će biti i takvih, pokuša nagovoriti da odustanu od priznanja Kosova, kako bi se time predsjednik pohvalio pred srpskom javnošću.       

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Nemanja Starović rekao je za RTS da su oči cijelog svijeta danas uprte u pravcu Beograda, s obzirom da su se u našem susjedstvu okupile delegacije iz više od sto zemalja. I to je super. Suradnje među narodima nikad nije i neće biti naodmet. I zato je uputno ovih dana biti na Beogradskom sajmu, mjestu okupljanja državnika i diplomata.

I dobro je da Pokret nesvrstanih i dalje živi. Hrvatska u njemu sudjeluje kao država promatračica. Drukčije i ne može biti. Naš je pravac jasno zacrtan kroz članstvo u EU-u i NATO-u. Kroz pripadanje političkom zapadu. Čiju ćemo sudbinu, po svoj prilici, dijeliti idućih desetljeća, no vrata Nesvrstanima ne treba zalupiti. Držimo ih odškrinuta za sve pozitivne ideje koje dolaze bilo odakle i bilo kad. To je, uostalom, radio i Josip Broz. I to mu ne osporavaju ni najljući protivnici. 

item - id = 1134121
related id = 0 -> 1155832
related id = 1 -> 1150468
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 10:53