StoryEditorOCM
Regijaratni zločin

Na današnji dan vojska Republike Srpske iz ‘vlaka smrti‘ otela je i ubila 20 civila, obitelji još čekaju pravdu

Piše vijesti sd
27. veljače 2024. - 12:17

Pod zapovjedništvom Milana Lukića, pripadnici Vojske RS-a su prije 31 godinu oteli grupu putnika iz vlaka na relaciji Beograd - Bar, a zatim ih likvidirali. Pripadnici srpskih postrojbi na željezničkoj stanici u Štrpcima u BiH izveli su 20 putnika iz vlaka koji je prometovao na relaciji Beograd-Bar i potom ih ubili.

Pripadnicima Vojske RS za ovaj zločin se sudilo pred Sudom BiH i pred Višim sudom u Beogradu, kao i sudom u Podgorici, ali su ishodi sudskih presuda vrlo različiti, a odnose se na isti zločin, piše Klix.ba.

Apelacijsko vijeće Suda BiH potvrdilo je u kolovozu 2023. godine prvostupanjsku presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske RS-a osuđena na ukupno 91 godinu zatvora.

image

Milan Lukić, zapovjednik takozvanih ‘Osvetnika‘, na suđenju u Haagu

Afp

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović prvostupanjskom su presudom osuđeni na po 13 godina zatvora jer su kao supočinitelji sudjelovali u ubojstvima 20 civila izvedenih iz vlaka na pruzi Beograd-Bar, dok je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je kao zapovjednik Druge podrinjske brigade iz Višegrada izdao zapovijed za odvođenje civila.

nekoliko odvojenih postupaka

Sutkinja Vesna Jesenković kazala je da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo da je Dragičević optuženom Bobanu Inđiću povjerio zadatak i izdao nalog za mučenje i ubijanje civila.

Posebnom presudom Boban Inđić je osuđen na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u otmici civila iz vlaka u Štrpcima u veljači 1993. godine i njihovim ubojstvima na području Višegrada. Postupak protiv Inđića vodio se odvojeno jer je 2021. godine razdvojen od ostalih osuđenih za ovo djelo jer je Inđić u Srbiji osuđen za izazivanje prometne nesreće.

image

Pripadnici ‘Osvetnika‘, jedinice Vojske Republike Srpske

Screenshot Facebook

Apelacijski sud u Beogradu u listopadu 2023. poništio je prvostupanjsku presudu kojom su pripadnici tzv. "Osvetnika" Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac osuđeni na po deset godina zatvora, a Dragana Đekić na pet godina. Optuženi Ljubiša Vasiljević je u toku postupka preminuo.

Beogradski sud potom je vratio slučaj na ponovno suđenje koje je počelo 30. siječnja.

Žalbeni sud u Beogradu je odluku o ukidanju prvostupanjske presude i o ponovnom postupku obrazložio time da je prvostupanjska presuda "temeljena na bitnoj povredi odredaba kaznenog postupka".

propust prvostupanjskoga suda

Sud je naveo i da je prvostupanjski sud propustio odlučiti o prijedlozima obrane u vezi s ispitivanjem Milana Lukića, zapovjednika postrojbe tzv. Osvetnika, čije je ispitivanje "presudno utjecalo na donošenje zakonite i pravilne odluke" jer je, prema ocjeni prvostupanjskog suda, bio "najodgovornija osoba i od početka do kraja sudionik i svjedok svih događaja koji su bili predmet ovog kaznenog postupka".

Obitelji žrtava, od kojih su većina državljani Srbije, još čekaju pravdu za one koji se smatraju odgovornima za ovaj zločin.

image

Željeznička stanica u Štrpcima, gdje se dogodio strašni zločin

Elvis Barukčić/Afp

"U povodu obljetnice izražavamo duboko žaljenje zbog odnosa srbijanskih vlasti, a posebno suda u Beogradu, prema žrtvama ovog ratnog zločina i njihovim obiteljima. Da sramotno niske izrečene kazne nisu najgori ishod, pokazao je potez Apelacijskog suda koji je poništio prvostupanjsku presudu, čime su žrtve ponovno omalovažene, a obiteljima ugašena nada u pravdu. Umjesto odugovlačenja procesa, Srbija je ovim suđenjem uspjela pokazati kako se država obračunava sa svojim zločincima. Ostaje joj da ne padne u potpunosti na ispitu humanosti, već da poginulima prizna status civilnih žrtava rata, a obiteljima osigura odgovarajuću novčanu naknadu", poručili su iz Udruge za društvena istraživanja i komunikacije u Sarajevu.

Pred sudovima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini za zločin u Štrpcima osuđeno je deset osoba. Nebojša Ranisavljević, zapovjednik voda "Skakavac", Interventne čete Višegradske lake pješadijske brigade Vojske RS, presudom Vrhovnog suda Crne Gore 2003. godine osuđen je na 15 godina zatvora, piše Klix.ba.

Žrtve bezumnog pokolja

Adem Alomerović (59), iz Prijepolja,

Ismet Babačić (30), iz Podgorice,

Fehim Bakija (43), iz Bijelog Polja,

Tomo Buzov (52), iz Beograda,

Rasim Ćorić (40), iz sela Zaluga,

Senad Đečević (16), iz Bara,

Muhedin Hanić (27), iz Prijepolja,

Rifet Husović (26), iz Bijelog Polja,

Nijazim Kajević (30), iz Prijepolja,

Esad Kapetanović (19), iz Bijelog Polja,

Iljaz Ličina (43), iz Bijelog Polja,

Fikret Memović (40), iz Prijepolja,

Safet Preljević (22), iz Prijepolja,

Jusuf Rastoder (45), iz Podgorice,

Šećo Softić (48), iz Bijelog Polja,

Džafer Topuzović (55), iz Prijepolja,

Fevzija Zeković (54), iz Prijepolja,

Halil Zupčević (49), izbeglica iz Trebinja,

Zvjezdan Zuličić (23), izbeglica iz Sarajeva,

Neidentificirani čovjek iz Sjenice.

image

Prošlogodišnji skup sjećanja na žrtve ratnog zločina u Štrpcima

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:14