StoryEditorOCM
RegijaGODIŠNJICA SMRTI

Na današnji dan ubijen Zoran Đinđić, posljednja nada demokratske Srbije. Njegove ubojice kaznu služe u ‘Alkatrazu‘

Piše Petar Čikeš
12. ožujka 2024. - 16:16

Na današnji dan, 12. ožujka 2003. godine ubijen je hicima iz snajpera srpski premijer Zoran Đinđić. Čovjek koji je trebao demokratizirati srpsko društvo i napraviti trajni zaokret u odnosu na Miloševićevu politiku, u svom prosvjetiteljskom pothvatu je brutalno spriječen. Na njega je izvršen atentat ispred ulaza u zgradu srpske vlade u Nemanjinoj 11 u Beogradu.

Zoran Đinđić rodio se 1952. u Bosanskom Šamcu u obitelji časnika JNA-a. Veći dio života proveo je u Beogradu. Studirao je filozofiju, koju je i doktorirao u Njemačkoj. U mladosti radikalni ljevičar, s vremenom je postao liberal. Bio je jedan od osnivača Demokratske stranke, čiji je kasnije postao predsjednik. 1997. postaje gradonačelnik Beograda. Za vrijeme NATO bombardiranja Srbije morao je izbjeći iz zemlje u strahu od Miloševićeve odmazde. 

Nakon pada Miloševića, izabran je za premijera Srbije. Vladao je u kohabitaciji s Predsjednikom Republike Vojislavom Koštunicom koji se u međuvremenu prometnuo u Đinđićevu antitezu, protuzapadnog političara koji je odbijao suradnju s Haagom, i štitio pripadnike Miloševićevih struktura.

image

Milorad Ulemek Legija

Koca Sulejmanovic/Afp

Iako je neposredno nakon atentata Aleksandra Vučić, sadašnji predsjednik Srbije, izjavio da se tada drugi put u životu napio, na današnji dan njegova premijerka u ostavci Ana Brnabić i članovi njenog kabineta odali su počast Đinđiću ispred zgrade Vlade, na mjestu gdje je snajperom pogođen Đinđić.

Srpska povijest pamti i razna druga politička ubojstva, poput likvidacije Mihajla Obrenovića 1868., ili Aleksandra Obrenovića 1903. I u slučaju kraljevskog para Obrenovića, ubojstvo su izvršili odmetnute strukture represivnog aparata države, tada je to bio pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis, odgovoran i za organizaciju atentata u austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu. 

Atentat na Đinđića je izvršio Zvezdan Jovanović, pripadnik JSO-a, Jedinica za specijalne operacije, koju su osnovali šefovi Miloševićeve tajne službe, Jovica Stanišić i Franko Simatović. Na čelu JSO-a tada se nalazio Milorad Ulemek Legija, pripadnik francuske Legije stranaca i arkanovaca. Jovanović i Legija su osuđeni na 40 godina zatvora zbog ubojstva premijera Đinđića. Obojica kaznu služe u specijalnom zatvoru u Požarevcu, kolokvijalno zvanog "Alkatraz".

image

Zvezdan Jovanović

Koca Sulejmanovic/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 12:07