StoryEditor
Regijabez kandidatskog statusa

Milorad Dodik komentirao odbijenicu koja je stigla iz Bruxellesa: ‘Sa Zapada ništa novo... Dio europskih lidera BiH vidi kao koloniju‘

Piše Robert Bajruši/JL
24. lipnja 2022. - 12:37

Umjerena razočaranost, ali ništa neočekivano – tako se mogu opisati reakcije bosansko-hercegovačkih medija i politike, nakon što Europska unija opet nije dodijelila kandidatski status BiH. Ima tu i uvrijeđenosti, ali ništa što iskače od tamošnjih stalnih političkih podjela i prebacivanja krivnje na "one druge", piše Jutarnji list.

Tako portal Klix.ba u članku "Da li je EU ponovno razočarala građane BiH i ima li smisla briselska taktika", zaključuje kako je upitno koliko zaista EU pod svojim krovom želi zemlje tzv. Zapadnog Balkana. Dovoljno je podsjetiti na "ne" Sjevernoj Makedoniji i Albaniji za otvaranje pregovora, "ne" Kosovu za liberalizaciju viznog režima i "ne" BiH za status kandidata. "Zbog svega navedenog sve je više građana BiH koji gube povjerenje u EU što samo daje dodatni motiv retrogradnim politikama u BiH da nastave svoje antievropsko i anticivilizacijsko djelovanje dok stanovnici trpe skoro istu vlast tri decenije", upozorava se u tekstu.

U sličnom tonu je naslovnica dnevnika Avaz, čiji je vlasnik utjecajni političar Fahrudin Radončić: "Nova rampa, nema statusa bez uvjeta", u kojem se ističe da nije prošla inicijativa koju su pokrenule Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Poljska, jer su Francuska, Nizozemska i Njemačka bile protiv.

Sarajevsko "Oslobođenje" citira Milorada Dodika, poznatog demokratu i europejca, koji je na Facebooku propisno izvrijeđao Uniju porukom "Sa Zapada ništa novo. Dio evropskih lidera BiH vidi kao koloniju, a ne kao partnera i zbog toga nismo dobili kandidatski status. Srpska nije i neće biti kolonija. Mi znamo gdje smo i znamo svoj put", glasi Dodikova objava.

Dodik je dobio glavnu ulogu i na herceg-bosanskom portalu Poskok, i to zato što je branio Zorana Milanovića, za kojeg je ustvrdio kako je "apsolutno u pravu kada osporava legitimitet Christiana Schmidta, koji je nelegalno došao u BiH i predstavlja se kao visoki predstavnik".

"Kakva je to drskost da neimenovana osoba, bez legitimiteta, na odgovornost poziva šefa države jamca sporazuma kojim je institucija visokog predstavnika uvedena u BiH. Zoran Milanović je legalno izabran predsjednik Hrvatske i nije valjda da Schmidt misli da će ga ušutkati pismima?!", poručio je Milanovićev neformalni odvjetnik iz Banja Luke.

Za kraj, najzabavnije objašnjenje ponudila je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, koja godinama bez uspjeha obećava kandidatski status, ali čini se da je i njoj prekipjelo pa je u četvrtak u kratkoj rečenici slikovito opisala kakva je situacija. A rečenica glasi – "kasno je sada plakati", piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2022 01:02