StoryEditorOCM
Regijadiplomatska pošta

Lavrov i Medvedev poslali Dodiku pismo: Već dugo tako odvažnog u otporu Zapadu vidjeli nismo

Piše hina
2. listopada 2024. - 13:05

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pohvalio je lidera bosanskih Srba Milorada Dodika kao osobu koja je na prvoj crti borbe protiv zapadnog utjecaja, a sličnu poruku poslao mu je i Dmitrij Medvedev, jedan od najžešćih jastrebova ruske politike i zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.   

Odvojenim pismima koje su mu poslali Lavrov i Medvedev Dodik se u srijedu pohvalio objavom na svom službenom nalogu na mreži X, no ostalo je nejasno što je bio povod dvojici ključnih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina da mu sada šalju poruke.

Lavrov je u svom pismu s nadnevkom od 30. rujna naveo kako u Moskvi sa zabrinutošću prate kako "zapadni akteri" ruše načela Daytonskog sporazuma odnosno nastojanja da se, kako je napisao, "uskrate prava konstitutivnim narodima" u BiH. Ocijenio je kako su upravo stoga sada na udaru Republika Srpska i njene vlasti, kao i Dodik osobno, jer se odupiru "neokolonijalnoj politici Zapada".

Najavio je kako će Rusija ustrajati na obrani Daytonskog sporazuma i jačati suradnju sa RS.

image

 Sergej Lavrov napisao je da se Republika Srpska i njene vlasti, kao i Dodik osobno odupiru ‘neokolonijalnoj politici Zapada‘

Odd Andersen/Afp

U sličnom je tonu i pismo Medvedeva, koji se potpisao kao predsjednik stranke "Jedinstvena Rusija" iza koje stoji Putin.

On je optužio Zapad da pokušava uspostavi "totalitarnu kontrolu nad narodima na Balkanu" hvaleći srpski narod jer se tome protivi.

"Vi osobno nalazite se na prvoj crti nove etape narodnooslobodilačke borbe, hrabro se odupirete vanjskom pritisku koji često prelazi sve zamislive granice moralno-etičke i pravne granice", napisao je Medvedev Dodiku i najavivši kako će Rusi i Srbi zajedničkim naporima osigurati pobjedu tradicionalnih vrijednosti.

Dodik je u objavi na X-u zahvalio Lavrovu i Medvedevu na potpori.

Pohvale Dodiku iz Moskve stižu u trenutku kada se protiv njega na Sudu BiH vodi postupak zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika za BiH. Suđenje se približava završetku, a bude li proglašen krivim Dodiku prijeti kazna do pet godina zatvora, koja bi značila i automatsku smjenu s pozicije predsjednika entiteta RS.

image

Dmitrij Medvedev poslao je svoje pismo u kojem je napisao da se Dodik osobno nalazi na prvoj crti nove etape narodnooslobodilačke borbe

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 13:07