StoryEditorOCM
Regijazapaljiva retorika

Jens Stoltenberg iz BiH otišao zabrinut: raštimani orkestar svađao se pred glavnim tajnikom NATO-a, evo detalja

Piše Zoran Šagolj
21. studenog 2023. - 09:27
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je na bakanskoj turneji, a tijekom posjeta BiH sastao se s Borjanom Krišto, koja trenutno predsjeda Vijećem ministara BiH  Antonio Balić/Cropix

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, sudeći po izjavama koje je davao tijekom dvodnevnog boravka u Sarajevu, iz glavnoga grada Bosne i Hercegovine morao je otići zabrinut. Domaća zapaljiva retorika i ruski pokušaji destabilizacije ovog dijela Balkana dvije su najproblematičnije točke u očima Saveza.

– Zabrinuti smo secesionističkom i retorikom podjele, kao i vanjskim utjecajem, posebno Rusije. To prijeti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i moraju raditi na napretku – bio je više nego otvoren Stoltenberg, koji je imao i jasnu poruku:

– Mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Želimo vidjeti mirnu državu u srcu stabilne regije.

NATO je jamac sigurnosti

NATO je zapravo i danas jamac sigurnosti u BiH, iako operacijom “Althea” formalno upravlja Europska unija i njezine članice. EUFOR je 2004. godine u BiH zamijenio mirovne snage NATO-a. Zadaća mu je tijekom tih18 godina bila obuka zajedničkih Oružanih snaga BiH, kao i pomoć međunarodnoj zajednici i njezinim institucijama na terenu u održavanju mira i sigurnosti. Što je najvažnije, EUFOR ima izvršni mandat za uporabu sile, ukoliko se ukaže potreba za to.

Osim sigurnosnog, Stoltenbergov posjet imao je i politički karakter. To se najbolje očituje u snažnoj podršci koju je dao visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu. Njemački diplomat je već dugo trn u oku Miloradu Dodiku i njegovim zaštitnicima iz Moskve, dok ga od lanjskih parlamentarnih izbora sve više napadaju poražene bošnjačke strukture na čelu sa SDA, pa i Islamska zajednica. Zamjeraju mu da je stao na stranu Hrvata izmjenom izbornog zakonodavstva.

– NATO ima povijest svoje nazočnosti u BiH i povijest suradnje s Uredom visokog predstavnika. Napori visokog predstavnika su od vitalne važnosti za jedinstvo i pomirenje. Svaki pokušaj da se potkopa vaša pozicija, vodi BiH nazad, a ne naprijed – poručio je glavni tajnik NATO-a.

I tijekom njegova posjeta izišle su na vidjelo podjele i neslaganja između političkih predstavnika triju naroda, a čije najjače stranke čine vladajuću koaliciju. Sarajevsko Oslobođenje to je navelo da se u svom članku zapita jesu li članovi Predsjedništva, Željka Cvijanović i Denis Bećirović, uopće sjedili u istoj prostoriji i sudjelovali na istom sastanku sa Stoltenbergom?!

Da je na vlasti prilično raštimani orkestar Trojke, SNSD-a i HDZ-a, potvrdila su priopćenja s radne večere. I dok bošnjački član ističe kako je zahvalio Stoltenbergu i njegovoj podršci putu BiH ka članstvu u NATO-u, dotle Cvijanović navodi kako je čelnik Alijanse jasno kazao da svaka zemlja za sebe ima pravo odlučiti o članstvu.

– Ponovila sam da ostajemo opredijeljeni razvijati suradnju s NATO-om, onako kako smo se dogovorili – da nema suglasnosti kada je u pitanju članstvo – izjavila je Cvijanović i bošnjačkom kolegi sasula u brk da ona bolje razumije stvari u okviru BiH od njega:

– Bećirović pokazuje jedno nestrpljenje i nepoštovanje. Pokazuje jedno odsustvo želje da razumije sve one s kojima živi.

– Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti obrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a – uzvratio joj je Bećirović.

Hrvati bez dvojbi

Za hrvatske predstavnike u institucijama vlasti susjedne države nema dvojbi kada je u pitanju članstvo u NATO-u, kao i EU-u, ali nisu za preglasavanje, jer su u prošlosti sami bili žrtve takvog izjašnjavanja većinske volje.

– Želim naglasiti da je BiH zemlja koja sudjeluje u Akcijskom planu za članstvo u MAP-u, što zapravo signalizira da postoji politička odluka od strane NATO-a da BiH može postati članica NATO-a i da partnerstvo i potencijal da transformira BiH, da joj pruži priliku da se integrira u europske strukture što je ključno za njezinu stabilnost i prosperitet same zemlje – očitovala se diplomatski uvijeno pred glavnim tajnikom Saveza HDZ-ova Borjana Krišto, inače predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Jens Stoltenberg nastavlja svoju četverodnevnu balkansku turneju. Nakon BiH, do 22. studenoga u planu mu je posjetiti Kosovo, Srbiju, kao i Sjevernu Makedoniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 16:12