StoryEditorOCM
RegijaUnité Continentale

Državljani Srbije iz međunarodne ultradesničarske paravojne formacije ratuju protiv Ukrajine na ruskoj strani - jedan je upravo blago osuđen za organiziranje odlaska u taj rat

Piše PSD
30. studenog 2021. - 12:49
Srpska zastava i znak ”Unite Continentalea” na rukavu - intervju jednog od pripadnika ove paravojne postrojbe u videozapisu na Facebookuscreenshot/Facebook

Srbija je ove godine donijela prvu presudu za organiziranje sudjelovanja u ratu na okupiranoj teritoriji u Ukrajini, saznaje Radio Slobodna Europa (RSE).

U presudi od 22. listopada 2021. koju je Viši sud u Beogradu dostavio RSE po zahtjevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, optuženi je proglašen krivim i osuđen na šestomjesečnu kaznu zatvora u kućnim uvjetima, bez elektronskog nadzora.

Ovo je prva presuda takve vrste u državi iz koje se, prema procjenama koje je u izjavi od prosinca 2018. dao ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksander Aleksandrovič, više od 300 građana otišlo boriti na proruskoj strani u sukobu koji je do sada odnio oko 14.000 života.

Priznao krivnju

Sudovi u Srbiji su do sada vodili postupke samo zbog borbe na stranom ratištu, dok za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:52