StoryEditor
RegijaUnité Continentale

Državljani Srbije iz međunarodne ultradesničarske paravojne formacije ratuju protiv Ukrajine na ruskoj strani - jedan je upravo blago osuđen za organiziranje odlaska u taj rat

Piše PSD
30. studenog 2021. - 12:49
Srpska zastava i znak ”Unite Continentalea” na rukavu - intervju jednog od pripadnika ove paravojne postrojbe u videozapisu na Facebookuscreenshot/Facebook

Srbija je ove godine donijela prvu presudu za organiziranje sudjelovanja u ratu na okupiranoj teritoriji u Ukrajini, saznaje Radio Slobodna Europa (RSE).

U presudi od 22. listopada 2021. koju je Viši sud u Beogradu dostavio RSE po zahtjevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, optuženi je proglašen krivim i osuđen na šestomjesečnu kaznu zatvora u kućnim uvjetima, bez elektronskog nadzora.

Ovo je prva presuda takve vrste u državi iz koje se, prema procjenama koje je u izjavi od prosinca 2018. dao ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksander Aleksandrovič, više od 300 građana otišlo boriti na proruskoj strani u sukobu koji je do sada odnio oko 14.000 života.

Priznao krivnju

Sudovi u Srbiji su do sada vodili postupke samo zbog borbe na stranom ratištu, dok za organiziranje sudjelovanja niko nije odgovarao. Optuženi je, kako se navodi u presudi Višeg suda, priznao krivnju. Sud je zatim po osnovu sporazuma o priznanju krivičnog djela, donio osuđujuću presudu.

U dokumentu, međutim, sud je identitet osuđenog sakrio time što je zatamnio sve detalje – od imena i prezimena, godine rođenja, adrese stanovanja, kao i imena drugih ljudi.

image
Ukrajinski sudionici u ratu s Rusijom u nedavnim protestima upozorili su vlasti  na opasnost rastućeg separatizma u ukrajinskim regijama koje graniče s Rusijom
AFP

"Kriv je što je u periodu od 18.10. 2014. godine pa do sredine studenog 2014. godine, u stanju uračunljivosti, svjestan svoga djela čije je izvršenje htio i svjestan njegove zakonske zabranjenosti, u namjeri izvršenja krivičnog djela sudjelovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi … poticao druge osobe na izvršenje ovog krivičnog djela i organizirao grupu ljudi za izvršenje ovog djela", navodi se u presudi.

Osuđeni je, dalje se navodi, putem društvenih mreža kontaktirao zainteresirane borce u Srbiji da bi im zatim "putem e-maila poslao avionske karte za let od Beograda do Moskve". Njihova imena i prezimena su također zatamnjena u presudi.

Tada im je, stoji u presudi, dao podatke o njihovom daljem transferu od Moskve do Alčeska u Ukrajini koji se nalazi pod kontrolom proruskih snaga, "kako bi navedene osobe sudjelovale u ratu – oružanom sukobu na teritoriji Republike Ukrajine".

Dodaje se takođe da se okrivljeni "sam prethodno kao dobrovoljac priključio proruskim snagama" na istoku Ukrajine, a da je zatim, u rujnu 2014. zajedno s drugom osobom iz Kolumbije (čije je ime u presudi takođe zatamnjeno) osnovao paravojnu formaciju "Međunarodna brigada" (Unité Continentale) sastavljenu od Srba, Francuza i Španjolaca.

U presudi se navodi da je osuđeni uhićen 15. kolovoza 2021. i da je iz pritvora pušten dva dana kasnije. Ne navode se, međutim, detalji o tome na koji način je uhićen i je li se sam predao srpskim vlastima.

image
Ukrajinski vojnik u rovu u Lugansku
AFP

Rat protiv separatista

Kijev vodi rat protiv separatista koje podržava Rusija u djelovima istočne Ukrajine (Donbas) od 2014. godine. Rusija, koja poriče umiješanost, iste godine je anektirala ukrajinski poluotok Krim, zbog čega je pod sankcijama Europske unije (EU).

Sudjelovanje i organiziranje sudjelovanja u ratu u stranoj državi krivično je djelo od početka primjene izmjena Krivičnog zakona Srbije iz 2014. godine, sa zaprijećenim kaznama i do deset godina zatvora. Međutim, sud je u ovom slučaju presudio kućni pritvor u trajanju od šest mjeseci, i to bez primjene elektronskog nadzora, takozvane "nanogice".

Samo za sudjelovnje u ratu u istočnoj Ukrajini na strani proruskih snaga, Viši sud je u razdoblju od 2015. do 2018. godine donio 32 osuđujuće presude, koje je također dostavio RSE po zahtjevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Sve presude su donijete na temelju sporazuma o priznanju krivnje. U 28 slučajeva, sud je okrivljenima presudio uvjetnu kaznu zatvora, dok su na kućni pritvor u trajanju od šest mjeseci osuđeno četiri osobe.

Šta je 'Međunarodna brigada'?

Prema presudama koje je RSE dobio od Višeg suda u Beogradu, dvanaestorica od tridesetdvojice osuđenih, bili su članovi "Međunarodne brigade" (Unité Continentale).U dokumentu Generalnog tužiteljstva Ukrajine iz 2018., koji je dostavljen na upit RSE, stoji da je "Unité Continentale" ekstremni desničarski pokret i da je osnovan u ljeto 2014. u Beogradu.

image
Grb "Unite Continentalea", ekstremno desničarskog pokreta koji je osnovan 2014. u Beogradu

"Unité Continentale" je prisutan i na društvenim mrežama. Na Facebooku ima oko 5000 pratitelja, a u objavama podržavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina i iznose kritike na račun EU-a i NATO-a. Tokom godina su objavljivali video zapise proruskih boraca sa ratišta u Ukrajini. U postovima koje objavljuju su česte i antimigrantske poruke, a posebnu pažnju posvećuju državama zapadnog Balkana.

Tako za Kosovo, koje je 2008. proglasilo nezavisnost, bez navođenja dokaza navode da je "okosnica islamizma i organiziranog kriminala", kao i da je riječ o "južnoj srpskoj pokrajini koju je konfiscirao NATO". Između ostalog, zagovaraju sudjelovanje Rusije u "rješavanju kosovske krize", uprkos činjenici da službena Moskva blokira članstvo Kosova u međunarodnim institucijama. Takođe pozivaju na pomoć Srbiji da vrati Kosovo.

Crnu Goru u svojim postovima nazivaju "malom srpskom državom koju je oteo NATO", što je česta retorika desničara u Srbiji i onih koji negiraju nezavisnost te države koja se od Srbija otcijepila 2006. godine.

U medijima se spominje i da su članovi te ekstremne desničarske organizacije sudjelovali na antivladinim protestima "žutih prsluka" koji su 2018. i 2019. potresali Francusku, i to kao, kako se navodi, "čuvari reda" koji su štitili "žute prsluke od policijske represije".

RSE je kontaktirao "Unité Continentale" putem Facebook naloga, s pitanjima o radu postrojbe i presudi za člana te postrojbe iz Srbije, ali odgovori nisu stigli do objave ovog teksta.

Tko su osnivači i članovi?

U medijima su se, uz "Unité Continentale", spominjala imena dvojice francuskih državljana – Viktora Lente i Nikole Perovića, francuskih vojnih veterana.

Za Lentu se pisalo da je navodno otpušten iz vojske zbog svojih veza sa neonacističkom grupom poznatom po paljenju džamije na jugu Francuske 2008. godine, da bi kasnije otišao u Ukrajinu da se bori u okviru paravojne formacije "Unité Continentale". Lenta je 2014. godine govorio za ruske medije iz, kako je navedeno, Donbasa – istočne Ukrajine. On je u video zapisu iz kolovoza 2014., držeći pušku u rukama, rekao da je u Ukrajinu došao kako bi informirao građane Francuske o "stvarnosti tog rata, jer francuski mediji predstavljaju Rusiju kao agresora u Ukrajini". Na videu se, pored Lente, vide trojica naoružanih muškaraca.

Francuski mediji su 2014. pisali o Nikoli Peroviću, pripadniku "Unité Continentale", koji ima dvojno srpsko-francusko državljanstvo, a prethodno je služio u francuskom bataljonu u Afganistanu. Sam Perović je tada govorio za "Le Monde" o svom sudjelovanju u ratu u Ukrajini.

Perovića kao državljanina Francuske srpskog podrijetla spominje i britanski BBC u tekstu iz 2014., i to kao bivšeg profesionalnog francuskog vojnika koji se borio u Afganistanu.

RSE nije uspio utvrditi je li se presuda Višeg suda u kojoj je zatamnjen identitet osuđenog odnosi na Nikolu Perovića.

image
Ukrajinski vojnik u rovu u Lugansku
AFP

Pod istragom u Ukrajini

Članovi paravojne formacije "Unité Continentale", među kojima i šest srpskih državljana, 2018. bili su obuhvaćeni istragom Generalnog tužilaštva Ukrajine. U dokumentu koji je tada ukrajinsko tužilaštvo dostavilo RSE-u navodi se da su pod istragom zbog izvođenja napada na ukrajinske snage u oblastima Donjeck i Luganjsk na strani proruskih separatista kao dio ekstremne desničarske organizacije.

Ukrajinsko tužilaštvo je tada objavilo da je riječ o Zoranu Kljajiću, Stevanu Miloševiću, Stefanu Ćelavom, Ivanu Mačkiću, Radomiru Počuči i Bratislavu Živkoviću. Stevan Milošević je ranije za RSE potvrdio svoje sudjelovanje u ovoj postrojbi.

Istragom ukrajinskog tužilaštva bilo je obuhvaćeno i deset državljanina Španjolske, 21 državljanin Italije, 11 državljana Francuske, po jedan državljanin Moldavije, SAD-a, Bjelorusije i Letonije te po dva državljanina Finske i Češke – donosi u svom tekstu  Radio Slobodna Europa.

item - id = 1147268
related id = 0 -> 1160290
related id = 1 -> 1160289
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 07:16