StoryEditor
Regijapodignuta optužnica

Došao u postaju dati iskaz o oštećenju automobila, a inspektor ga ozlijedio i slomio mu rebro: ‘Priznat ćeš ti meni do tri sata kada hoću ići kući‘

Piše PSD
8. lipnja 2022. - 17:16
Nasilan način iznuđivanja iskaza može baciti ljagu i na policiju Republike Srpske (ilustracija)Ranko Šuvar/Cropix

Samo naivci misle da su policajci bezgrešni. I njima se dogodi da prekorače ovlasti i ponašaju se mimo pravila službe i zakona. Tada i sami potpadnu pod udar zakona, makar i dvije godine od počinjenja djela.

Inspektor MUP-a Republike Srpske u Policijskoj postaji Lopare Predrag Stankić iz Bijeljine optužen je da je batinama iznuđivao iskaz od R.R.-a. Optužnicu je podiglo Okružno javno tužiteljstvo Bijeljina, a tereti ga se za kazneno djelo iznuđivanja iskaza koje je počinio 24. kolovoza 2020. godine oko 14.30 sati u u zgradi Policijske postaje Lopare.

Inspektor je pozvao R.R., J.M. i S.M. da dođu u postaju radi davanja izjave u vezi s oštećenjem vozila R.N. prethodne večeri.

Kada je R.R. rekao da ne zna tko je tko je razbio auto Stankić ga je udario otvorenom šakom u lijevi obraz, a od siline udarca oštećeni je pao na kancelarijski stol, navodi se u optužnici, pišu Nezavisne novine.

To je, kako će se vidjeti, bio tek početak iznuđivanja iskaza inspektora Stankića od R.R.-a.

Čim se R.R. pridigao i ponovio da ne zna tko je razbio automobil, inspektor ga je udario šakom u rebra i glavu.

U optužnici se navodi i da mu je optuženi rekao: "Priznat ćeš ti meni do tri sata kada hoću ići kući".

image

Mogući kasniji odlazak s posla kući navodno je učinio inspektora nervoznim i agresivnim (ilustracija)

Ranko Šuvar/Cropix

Nakon toga je inspektor rekao R.R.-u da izađe iz ureda, ali ga je, prema optužnici, na hodniku još jednom ošamario. Poslao ga je kući, ali nije načinio zapisnik o saslušanju te nije oštećenog upoznao s pravima u kojem svojstvu se saslušava.

Od udaraca R.R. je zadobio tjelesne ozljede kontuzije, krvne podljeve, lom rebra.

"U vršenju službe upotrijebio je silu i prijetnju radi iznuđivanja iskaza od oštećenog, čime je počinio kazneno djelo", navodi se u optužnici protiv Stankića, pišu Nezavisne novine.

U obradi optužnice sud će valjda biti brži od tužiteljstva kojemu je trebalo skoro dvije godine da je podigne. Ovakvo iznuđivanje iskaza ne služi na čast ni samome inspektoru ni policiji Republike Srpske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2022 00:31