StoryEditorOCM
Regijakosta k.

Dječak ubojica izoliran od vanjskog svijeta, danonoćno ga čuva policija. Ne prima sedative i misli da će uskoro izaći

Piše Vijesti SD
19. svibnja 2023. - 23:10

Kosta K. (13) koji je 3. svibnja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu ubio devet učenika i školskog zaštitara još se nalazi u Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i mlade u Beogradu, piše Blic. Kako bi mogao biti podvrgnut stručnoj psihološkoj analizi, dječak ne može pristupiti telefonu, laptopu, novinama, radiju i televiziji. Trenutno ne prima sedative.

image

Privođenje Koste K.

Cropix

Policija ga još uvijek čuva kako ne bi naudio sebi ili drugima, a on nema kontakt s drugim pacijentima već samo s osobljem Klinike. S njim razgovaraju samo psihijatri i psiholozi koji ga analiziraju. Stručne timovi za promatranje pacijenata u ovakvim slučajevima obično broje tri člana, a pacijenti koje se promatra podvrgne se brojnim testovima.

- Nema zahtjeve, za roditelje nije ni pitao. Zanima ga samo kada će izaći iz Klinike te kakve su reakcije na njegov čin. Zanima ga što se događa u društvu te misli da je popularan. On očekuje da će se osobe okupiti ispod prozora njegova doma i skandirati mu. Njegovo je ponašanje do sada bilo mirno. Nije pravio incidente niti se pokajao za to što je napravio - rekao je izvor za Blic.

image

Građani Beograda palili su svijeće pred Osnovnom školom Vladislav Ribnikar.
 

Tom Dubravec/Cropix

Osim što dječak ne osjeća krivnju Blic piše da željno iščekuje puštanje iz Klinike. Navodno vjeruje da će se to dogoditi uskoro.

Stručnjaci su rekli da su zabrinuti da bi Kosta K. mogao ponoviti djelo. On ne može ići u zatvor jer je zločin počinio s 13 godina te za njega ne može kazneno odgovarati. Može mu se, međutim, izreći mjera liječenja u specijaliziranoj zdravstvenoj instituciji. Stručnjaci smatraju da ga se svejedno može kazniti, ali da je taj proces dugačak, kompliciran i da zahtjeva ozbiljnu liječničku analizu.

image

Kosta je ubio devet učenika i školskog zaštitara.

Cropix

Blic navodi i da je Kosta K. podvrgnut testu inteligencije koji je pokazao da nije natprosječno inteligentan kako se prvotno navodilo. Djelatnici Klinike su doznali kako su njegovi roditelji od njega tražili besprijekoran uspjeh u školi. Uz to, navodi se da je dječak pohađao i brojne izvannastavne aktivnosti, govorio strane jezike, išao u školu glume, glazbenu školu, trenirao sportove te pobjeđivao na gradskim natjecanjima.

image

Građani Beograda upisivali su se u knjigu žalosti pred Osnovnom školom Vladislav Ribnikar.

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:29