stdClass Object ( [id] => 1160058 [title] => Arkanovo ubojstvo bilo je početak najsurovije godine za srpsko podzemlje, s nizom ubojstava. Sin jednog od likvidiranih ubijen je prošle godine [alias] => arkanovo-ubojstvo-bilo-je-pocetak-najsurovije-godine-za-srpsko-podzemlje-s-nizom-ubojstava-sin-jednog-od-likvidiranih-ubijen-je-prosle-godine [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon ubojstva Željka Ražnatovića Arkana, 15. siječnja 2000. godine u hotelu "Interkontinental", uslijedio je niz likvidacija u srpskom podzemlju. Te likvidacije dovodile su se u vezu s Arkanovim ubojstvom, ali nikada nije potvrđeno je li u pitanju bila osveta bivših Arkanovih suboraca za smrt svog zapovjednika ili su kriminalci iskoristili Arkanovo ubojstvo kao povod za međusobni obračun i borbu za prevlast. Nakon toga uslijedila je jedna od najsurovijih godina u srpskom podzemlju...

Nakon Arkanova ubojstva Beograd je potresla serija likvidacija koja je tada tumačena kao osveta za njegovu smrt. Mnoga od tih ubojstava do danas nisu rasvijetljena, a veruje se da iza njih stoji ozloglašeni "zemunski klan". Zadatak da "riješi Arkanovo ubojstvo" od države je navodno dobio Milorad Ulemek Legija, a on je za to angažirao Zemunce.

Već u veljači 2000. godine, samo nekoliko dana nakon što je Arkan likvidiran, u Beogradu je ubijen Mirko Tomić Bosanac. To je bila prva krv koja je prolivena... Bosanac je u javnosti dovođen u vezu s Arkanovim ubojstvom, ali i s ubojstvom ministra obrane Pavla Bulatovića, koje se dogodilo sedam dana prije likvidacije Bosanca. Njegovi prijatelji pričali su da je imao "više sreće i znanja u kocki nego u krađama", ali važio je za vođu "zemunskih momaka", koji su tijesno surađivali sa Surčincima. Nikada nije dokazano da je sudjelovao u smaknućima s kojima su ga "povezivali", ali te priče je platio glavom, piše Blic.

---

image
Mirko Tomić Bosanac ubijen je samo nekoliko dana nakon Arkanove likvidacije
Screenshot YouTube
---

Tomić je ubijen po tada novom "receptu", koji je poslije mnogo puta korišten u obračunima. Bio je za volanom svoga "golfa" i vozio se Bulevarom Nikole Tesle iz pravca Zemuna kada mu se, iznenada, približio drugi automobil. Drugi automobil išao je usporedno s njim, spustili su se prozori na zadnjem sjedalu i izvirila je cijev, a odmah zatim odjeknuo je rafal. Smrtonosni hici probili su vrata i staklo "golfa" i pogodili Tomića u grudi. Iako smrtno ranjen, Bosanac je nastavio voziti, ali je ubrzo izgubio kontrolu i autom udario u stup.

Ubojica i njegov suučesnik, koji je bio za volanom automobila, nastavili su mirno dalje, ka centru Beograda. Dosje o ovom zločinu, kao i mogući počinitelji dobili su oznaku - NN.

Likvidacija vođe bežanijskog klana

Ubrzo nakon toga uslijedilo je i ubojstvo Radoslava Trlajića - Bate Trlaje (37), vođe bežanisjkog klana. Iako je Trlajić primijetio zasjedu na parkingu ispred svoje zgrade u Ulici dr. Ivana Ribara nije uspio umaknuti rafalima smrti.

Ubijen je 25. veljače 2000. s više hitaca iz kalašnjikova. "Sačekušu" su mu pripremila čak trojica napadača. Trlajić je likvidiran ispred ulaza u zgradu u Novom Beogradu, na oko 500 metara od svog stana. Bilo je 22.30 sati kada su zapraštali smrtonosni hici. Pretpostavlja se da su ga ubojice čekale u automobilu, na neosvijetljenom parkingu.

Vođa Novobeograđana i vlasnik Nogometnog kluba "Bežanija" neposredno pred pucnjavu bio je u svome BMW i vozio se ka stanu gdje živi. Dok je prilazio zgradi, vjerojatno je primijetio napadače, koji su ga čekali. Dao je gas i automobilom pokušao umaknuti smrti bježeći ka drugom kraju naselja. Ubojice su, međutim, zapucale.

Uspjeli su ga raniti i on je 200 metara dalje izgubio kontrolu nad vozilom, skrenuo s puta, sletio u jarak i prevrnuo se. Teško ranjen Trlajić se, ipak, uspio izvući iz automobila i trčeći krenuti ka obližnjim zgradama da nađe spas.

---

image
Ubijeni Radoslav Trlajić - Bata Trlaja bio je vođa Bežanijskog klana
Screenshot YouTube
---

Pod pravom kišom metaka uspio je pretrčati još stotinjak metara, preko livade, ali su ubojice bile brže. Stigli su ga i izrešetali kalašnjikovima. Trlajić je sav u krvi ostao ležati na pločniku, ispred broja 142. Napadači su pobjegli automobilom, a usput su se oslobodili i oružja. U širem krugu mjesta zločina, tokom uviđaja, policija je pronašla dva kalašnjikova, jedan pištolj, okvir za automat i mnogo čahura različitog kalibra.

Nekoliko mjeseci pred smrt, Trlaja se posvađao sa Zoranom Uskokovićem Skoletom, čovekom koji je bio spominjan kao organizator ubojstva Željka Ražnatovića Arkana, ali nikad nije razjašnjeno oko čega su se sukobili. Trlajić će ostati upamćen i kao čovjek koji je na leđima nosio Kristijana Golubovića kad je ovaj, prilikom bijega, ozlijedio nogu skočivši s trećeg kata Petog općinskog suda u Beogradu. Međutim, ubojstvo Trlajića ipak se povezuje kao dio osvete zbog likvidacije Željka Ražnatovića, iako nije do kraja razjašnjena niti dokazana njegova eventualna umiješanost. Jedino je poznato da su pojedini članovi bežanijskog kriminalnog klana poslije optuženi i osuđeni za ubojstvo komandanta SDG-a, piše Blic.

Radoslav Trlajić je u beogradskom podzemlju bio poznat po rečenici: „Mala bara, mnogo krokodila", kojom je opisao ono što se događalo devedesetih godina u Srbiji.

---

image
U ubojstvima je sudjelovao u Sretko Kalinić, zvani Zver, 'jedan od najkrvoločnijih egzekutora Zemunskog klana'
Neja Markičević/Cropix
---

Potom je u ožujku ubijen Branislav Lainović Dugi, poznat i kao Lajavi, koji je navodno nekoliko dana prije saslušavan u policiji u vezi s Arkanovim ubojstvom.

Lainović je stajao ispred kioska, čekao je nekog, kada mu je s leđa prišao mladi čovjek u crvenoj jakni i ispalio tri hica iz pištolja; dva su Lainovića pogodila u glavu, a počinitelj je pobjegao u pravcu Ulice Vojislava Ilića.

Prilikom povratka s njegove sahrane ubijeni su Zoran Davidović Ćanda i Ivan Stojanović.

Dejan Milenković Bagzi, pripadnik prvo "surčinskog", a poslije "zemunskog" klana, koji je dobio status svjedoka suradnika, svjedočio je da je vođa "zemunaca" Dušan Spasojević naredio ubojstvo, a da su to odradili Sretko Kalinić i Miloš Simović.

Rekao je je da ga Simović upucao, nakon čega je sjeo u auto, pustio muziku i počeo pjevati.

Dugi je u trenutku ubojstva pričao telefonom i čekao nekog, a navodno su ga preko signala mobilnog telefona "zemunci" pratili i navodili da "dođe mečki na rupu".

'Audi smrti' došao i po Ćandu

Zoran Davidović Ćanda bio je Skoletova desna ruka. Bio je 23. ožujka 2000. godine kada se Davidović, s prijateljem Ivanom Stojanovićem, koji inače nije bio umiješan u kriminalne radnje, vraćao iz Novog Sada, s Lainovićeve sahrane.

Ćandu i Stojanovića, koji je bio kolateralna žrtva, napadači su sačekali na račvanju novosadske i zagrebačke autoceste. Audi u kojem su bile žrtve upao je u smrtonosnu zamku.

Dok je jedan automobil blokirao onaj u kojem su bile mete, pojavilo se drugo vozilo u kojem su bili pucači. U dvojicu ljudi ispaljeno je oko 80 metaka.

Napadači su nestali munjevito kao što su se i pojavili. Zanimljivo je da je u blizini bila patrola prometne policije, ali su oni, kada su začuli rafale, zalegli, nisu ni pokušali vidjeti što se događa dok paljba nije prestala.

---

image
Jedino je poznato da su pojedini članovi bežanijskog kriminalnog klana poslije optuženi i osuđeni za Arkanovo ubojstvo
AFP
---

U travnju 2000. ubijen je Zoran Uskoković Skole, koji je bio povezivan s Arkanovim ubojstvom, ali je bio u sukobu s prethodno ubijenim Trlajićem. Skole je, kako se vjerovalo, životom platio to što su ga smatrali jednim od organizatora Arkanova ubojstva. Iako Uskoković nije direktno sudjelovao u pucnjavi, glavni akteri ovog zločina - Dobrosav Gavrić, Milan Miki Đuričić i Dragan Nikolić Gagi, bili su povezani s njim. Skole je znao da su mu osvetnici za petama, a stiglo mu je i posljednje upozorenje!

Dva dana prije nego što će, u spektakularnoj potjeri beogradskim ulicama, biti ubijen, na ulaz u njegovu zgradu postavljen je snažan eksploziv. Jaka detonacija odjeknula je sat poslije ponoći i znatno oštetila višekatnicu u Ulici vinogradski vijenac u naselju Cerak, gdje je Skole živio sa suprugom i dvoje dece. Od jačine eksplozije popucala su i stakla na okolnim zgradama. Na sreću, niko nije bio ozlijeđen.

Smrt u Ulici kneza Višeslava

Prilikom detonacije, obitelj Uskoković, koja stanuje na drugom katu, bila je u stanu. Nisu imali nikakva oštećenja jer je još prilikom useljenja Skole ugradio blindirana vrata i prozore. Na ulazu u stan bio je postavio i sigurnosnu kameru.

U medijima je demantirao svoju vezu s atentatom na Ražnatovića, unajmio je i tjelohranitelja, ali nije bio svjestan da će mu egzekutori pripremiti čak četiri ekipe, naoružane kalašnjikovima!

Sve to mu nije pomoglo. Poznavatelji likvidacija znaju da nitko nije pobjegao naručenom i plaćenom ubojici. O tome je pričao i Skole, ali je vjerovao da će barem još neko vrijeme uspjeti izbjeći zamku egzekutora. I uspijevao je sve do popodneva 27. travnja 2000. Tog dana oko 16 sati na Uskokovićev "audi", koji je vozio Petar Jokić, na uglu Ulica kneza Višeslava i Pilota Mihajla Petrovića, u naselju Cerak vinogradi otvorena je vatra. Skole je bio na suvozačkom mjestu, a iza njegov telohranitelj Miloš Stevanović, inače pripadnik SUP-a Beograd, koji je tih dana bio na bolovanju, piše Blic.

---

image
Milorad Ulemek Legija dobio je od države zadatak da 'riješi Arkanovo ubojstvo', a on je za to angažirao Zemunce
Koca Sulejmanović/AFP
---

Njihovom automobilu, dok je stajao na semaforu, iznenada je prišao drugi automobil iz kojeg je sijevnulo oružje. Na rafale iz vozila u pokretu, Skole i Stevanović su uzvratili pištoljima. U tom momentu Jokić je u punoj brzini krenuo preko raskršća ka naselju Vidikovac.

Uslijedila je žestoka jurnjava automobilima, kao i razmjena vatre. Sve je podsećalo na scene iz akcijskih filmova. Trka između Skoleta i njegovih ubojica trajala je narednih 15 minuta. Ispaljeno je više od 50 metaka.

Likvidacija Mikija Đuričića i Skoletova sina

Jedna od ekipa egzekutora satjerala ga je u kut i dočekala u Ulici Sretena Mladenovića Mike. Epilog je bio: dvojica mrtvih i jedan ranjen. Uskokovića su hici pogodili u glavu i vrat, kao i Stevanovića. Jokić je zadobio prostrelnu ranu lijeve ruke.

Desetljeće i pol poslije Skoletova ubojstva, o tome je posvjedočio u Sretko Kalinić, zvani Zver, jedan od najkrvoločnijih egzekutora Zemunskog klana.

- Moj recept za likvidacije beogradskog ološa traje pet do šest sekundi. Najduža likvidacija trajala mi je minut i po, a riječ je o ubojstvu Zorana Uskokovića Skoleta - ustvrdio je Kalinić.

Jedan od sudionika u Arkanovom ubojstvu Miki Đuričić nakon prvog suđenja za ovaj zločin pobjegao je u Južnoafričku Republiku s izvršiteljem ubojstva Dobrosavom Gavrićem. Tamo su se krili godinama, a onda je 2018. godine do Srbije došla vijest da je ubijen muškarac koji sliči na njega i ima belgijski pasoš. Utvrđeno je da se radi o Đuričiću, koji se tada već duboko infiltrirao u podzemlje JAR-a, i to je platio životom. I nakon njegove likvidacije u JAR je pokrenut niz smrti...

---

image
Mnogi od ubijenih dovođeni su u vezu s ubojstvom Željka Raznatovića Arkana 15. siječnja 2000. godine u hotelu 'Interkontinental'
Miloš Vukadinović/AFP
---

U siječnju prošle godine na Miljakovcu ubijen je i Uskokovićev sin koji se, po ocu zvao također Zoran. Mlađi Skole bavio se kick boksom, ali nije bio natjecatelj. On je presretnut kod ulaza u skladišni prostor jedne prodavaonice, upucan je iz vatrenog oružja i izdahnuo je na licu mjesta. Njegovo tijelo pronašli su radnici pekare koja dostavlja kruh tom supermarketu. Ubojica je sačekao mladog Uskokovića da parkira svoj automobil marke "audi", a onda mu je krenuo u susret i u trenutku kada su se mimoišli, okrenuo se i pucao mu u glavu. On je, podsjetimo, imao samo dvije godine kada mu u vatrenom okršaju na Vidikovcu likvidiran otac, piše Blic.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => s oca na sina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => s oca na sina 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-17 15:06:44 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-17 19:20:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-01-17 19:20:07 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 95 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/17\/20599440.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/17\/20599506.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/17\/20599434.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/17\/20599436.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/17\/20599442.png","\/images\/slike\/2022\/01\/17\/20599444.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Milo\u0161 Vukadinovi\u0107\/AFP","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Koca Sulejmanovi\u0107\/AFP"," AFP","Screenshot YouTube","Screenshot YouTube"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Mnogi od ubijenih dovo\u0111eni su u vezu s ubojstvom \u017deljka Raznatovi\u0107a Arkana 15. sije\u010dnja 2000. godine u hotelu 'Interkontinental'","U ubojstvima je sudjelovao u Sretko Kalini\u0107, zvani Zver, 'jedan od najkrvolo\u010dnijih egzekutora Zemunskog klana'","Milorad Ulemek Legija dobio je od dr\u017eave zadatak da 'rije\u0161i Arkanovo ubojstvo', a on je za to anga\u017eirao Zemunce","Jedino je poznato da su pojedini \u010dlanovi be\u017eanijskog kriminalnog klana poslije optu\u017eeni i osu\u0111eni za Arkanovo ubojstvo","Mirko Tomi\u0107 Bosanac ubijen je samo nekoliko dana nakon Arkanove likvidacije","Ubijeni Radoslav Trlaji\u0107 - Bata Trlaja bio je vo\u0111a Be\u017eanijskog klana"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x748","hd_20599440_1920.jpg":"1920x1080","k_20599440_1280.jpg":"1280x1280","k_20599440_1024.jpg":"1024x1024","k_20599440_640.jpg":"640x640","k_20599440_480.jpg":"480x480","k_20599440_340.jpg":"340x340","k_20599440_220.jpg":"220x220","o_20599440_1280.jpg":"1280x935","o_20599440_1024.jpg":"1024x748","o_20599440_640.jpg":"640x467","o_20599440_480.jpg":"480x350","o_20599440_340.jpg":"340x248","o_20599440_220.jpg":"220x160","h_20599440_1280.jpg":"1280x854","h_20599440_1024.jpg":"1024x683","h_20599440_640.jpg":"640x427","h_20599440_480.jpg":"480x320","h_20599440_340.jpg":"340x227","h_20599440_220.jpg":"220x147","pp_20599440_1280.jpg":"1006x1280","pp_20599440_1024.jpg":"805x1024","pp_20599440_640.jpg":"503x640","pp_20599440_480.jpg":"377x480","pp_20599440_340.jpg":"267x340","pp_20599440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1299","hd_20599506_1920.jpg":"1920x1080","k_20599506_1280.jpg":"1280x1280","k_20599506_1024.jpg":"1024x1024","k_20599506_640.jpg":"640x640","k_20599506_480.jpg":"480x480","k_20599506_340.jpg":"340x340","k_20599506_220.jpg":"220x220","o_20599506_1280.jpg":"1280x866","o_20599506_1024.jpg":"1024x692","o_20599506_640.jpg":"640x433","o_20599506_480.jpg":"480x324","o_20599506_340.jpg":"340x230","o_20599506_220.jpg":"220x148","h_20599506_1280.jpg":"1280x854","h_20599506_1024.jpg":"1024x683","h_20599506_640.jpg":"640x427","h_20599506_480.jpg":"480x320","h_20599506_340.jpg":"340x227","h_20599506_220.jpg":"220x147","pp_20599506_1280.jpg":"1006x1280","pp_20599506_1024.jpg":"805x1024","pp_20599506_640.jpg":"503x640","pp_20599506_480.jpg":"377x480","pp_20599506_340.jpg":"267x340","pp_20599506_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x757","hd_20599434_1920.jpg":"1920x1080","k_20599434_1280.jpg":"1280x1280","k_20599434_1024.jpg":"1024x1024","k_20599434_640.jpg":"640x640","k_20599434_480.jpg":"480x480","k_20599434_340.jpg":"340x340","k_20599434_220.jpg":"220x220","o_20599434_1280.jpg":"1280x946","o_20599434_1024.jpg":"1024x757","o_20599434_640.jpg":"640x473","o_20599434_480.jpg":"480x354","o_20599434_340.jpg":"340x251","o_20599434_220.jpg":"220x162","h_20599434_1280.jpg":"1280x854","h_20599434_1024.jpg":"1024x683","h_20599434_640.jpg":"640x427","h_20599434_480.jpg":"480x320","h_20599434_340.jpg":"340x227","h_20599434_220.jpg":"220x147","pp_20599434_1280.jpg":"1006x1280","pp_20599434_1024.jpg":"805x1024","pp_20599434_640.jpg":"503x640","pp_20599434_480.jpg":"377x480","pp_20599434_340.jpg":"267x340","pp_20599434_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x686","hd_20599436_1920.jpg":"1920x1080","k_20599436_1280.jpg":"1280x1280","k_20599436_1024.jpg":"1024x1024","k_20599436_640.jpg":"640x640","k_20599436_480.jpg":"480x480","k_20599436_340.jpg":"340x340","k_20599436_220.jpg":"220x220","o_20599436_1280.jpg":"1280x857","o_20599436_1024.jpg":"1024x686","o_20599436_640.jpg":"640x428","o_20599436_480.jpg":"480x321","o_20599436_340.jpg":"340x227","o_20599436_220.jpg":"220x147","h_20599436_1280.jpg":"1280x854","h_20599436_1024.jpg":"1024x683","h_20599436_640.jpg":"640x427","h_20599436_480.jpg":"480x320","h_20599436_340.jpg":"340x227","h_20599436_220.jpg":"220x147","pp_20599436_1280.jpg":"1006x1280","pp_20599436_1024.jpg":"805x1024","pp_20599436_640.jpg":"503x640","pp_20599436_480.jpg":"377x480","pp_20599436_340.jpg":"267x340","pp_20599436_220.jpg":"173x220"},{"size0":"435x220","hd_20599442_1920.png":"1920x1080","k_20599442_1280.png":"1280x1280","k_20599442_1024.png":"1024x1024","k_20599442_640.png":"640x640","k_20599442_480.png":"480x480","k_20599442_340.png":"340x340","k_20599442_220.png":"220x220","o_20599442_1280.png":"1280x647","o_20599442_1024.png":"1024x517","o_20599442_640.png":"640x323","o_20599442_480.png":"480x242","o_20599442_340.png":"340x171","o_20599442_220.png":"220x111","h_20599442_1280.png":"1280x854","h_20599442_1024.png":"1024x683","h_20599442_640.png":"640x427","h_20599442_480.png":"480x320","h_20599442_340.png":"340x227","h_20599442_220.png":"220x147","pp_20599442_1280.png":"1006x1280","pp_20599442_1024.png":"805x1024","pp_20599442_640.png":"503x640","pp_20599442_480.png":"377x480","pp_20599442_340.png":"267x340","pp_20599442_220.png":"173x220"},{"size0":"463x277","hd_20599444_1920.png":"1920x1080","k_20599444_1280.png":"1280x1280","k_20599444_1024.png":"1024x1024","k_20599444_640.png":"640x640","k_20599444_480.png":"480x480","k_20599444_340.png":"340x340","k_20599444_220.png":"220x220","o_20599444_1280.png":"1280x765","o_20599444_1024.png":"1024x612","o_20599444_640.png":"640x382","o_20599444_480.png":"480x287","o_20599444_340.png":"340x203","o_20599444_220.png":"220x131","h_20599444_1280.png":"1280x854","h_20599444_1024.png":"1024x683","h_20599444_640.png":"640x427","h_20599444_480.png":"480x320","h_20599444_340.png":"340x227","h_20599444_220.png":"220x147","pp_20599444_1280.png":"1006x1280","pp_20599444_1024.png":"805x1024","pp_20599444_640.png":"503x640","pp_20599444_480.png":"377x480","pp_20599444_340.png":"267x340","pp_20599444_220.png":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38472699 Threads: 4 Questions: 7102945532 Slow queries: 3301980 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608477939 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/arkanovo-ubojstvo-bilo-je-pocetak-najsurovije-godine-za-srpsko-podzemlje-s-nizom-ubojstava-sin-jednog-od-likvidiranih-ubijen-je-prosle-godine-1160058 [printLink] => /vijesti/regija/arkanovo-ubojstvo-bilo-je-pocetak-najsurovije-godine-za-srpsko-podzemlje-s-nizom-ubojstava-sin-jednog-od-likvidiranih-ubijen-je-prosle-godine-1160058?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 630182 [name] => srpska mafija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-05 13:04:56 [main_article_id] => 0 [alias] => srpska-mafija [link] => /tag/srpska-mafija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 360835 [name] => ubojstva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstva [link] => /tag/ubojstva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 413748 [name] => arkan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arkan [link] => /tag/arkan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 8388 [name] => legija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => legija [link] => /tag/legija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 391846 [name] => Zemunski klan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zemunski-klan [link] => /tag/zemunski-klan ) [5] => stdClass Object ( [id] => 663513 [name] => bežanijski klan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-17 20:20:23 [main_article_id] => 0 [alias] => bezanijski-klan [link] => /tag/bezanijski-klan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => s oca na sina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Arkanovo ubojstvo bilo je početak najsurovije godine za srpsko podzemlje, s nizom ubojstava. Sin jednog od likvidiranih ubijen je prošle godine [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/17/20599440.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Miloš Vukadinović/AFP [mainImageDesc] => Mnogi od ubijenih dovođeni su u vezu s ubojstvom Željka Raznatovića Arkana 15. siječnja 2000. godine u hotelu 'Interkontinental' [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/17/20599440.jpg [title] => Mnogi od ubijenih dovođeni su u vezu s ubojstvom Željka Raznatovića Arkana 15. siječnja 2000. godine u hotelu 'Interkontinental' Miloš Vukadinović/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/17/20599506.jpg [title] => U ubojstvima je sudjelovao u Sretko Kalinić, zvani Zver, 'jedan od najkrvoločnijih egzekutora Zemunskog klana' Neja Markičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/17/20599434.jpg [title] => Milorad Ulemek Legija dobio je od države zadatak da 'riješi Arkanovo ubojstvo', a on je za to angažirao Zemunce Koca Sulejmanović/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/17/20599436.jpg [title] => Jedino je poznato da su pojedini članovi bežanijskog kriminalnog klana poslije optuženi i osuđeni za Arkanovo ubojstvo AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/17/20599442.png [title] => Mirko Tomić Bosanac ubijen je samo nekoliko dana nakon Arkanove likvidacije Screenshot YouTube ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/17/20599444.png [title] => Ubijeni Radoslav Trlajić - Bata Trlaja bio je vođa Bežanijskog klana Screenshot YouTube ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon ubojstva Željka Ražnatovića Arkana, 15. siječnja 2000. godine u hotelu "Interkontinental", uslijedio je niz likvidacija u srpskom podzemlju. Te likvidacije dovodile su se u vezu s Arkanovim ubojstvom, ali nikada nije potvrđeno je li u pitanju bila osveta bivših Arkanovih suboraca za smrt svog zapovjednika ili su kriminalci iskoristili Arkanovo ubojstvo kao povod za međusobni obračun i borbu za prevlast. Nakon toga uslijedila je jedna od najsurovijih godina u srpskom podzemlju...

Nakon Arkanova ubojstva Beograd je potresla serija likvidacija koja je tada tumačena kao osveta za njegovu smrt. Mnoga od tih ubojstava do danas nisu rasvijetljena, a veruje se da iza njih stoji ozloglašeni "zemunski klan". Zadatak da "riješi Arkanovo ubojstvo" od države je navodno dobio Milorad Ulemek Legija, a on je za to angažirao Zemunce.

Već u veljači 2000. godine, samo nekoliko dana nakon što je Arkan likvidiran, u Beogradu je ubijen Mirko Tomić Bosanac. To je bila prva krv koja je prolivena... Bosanac je u javnosti dovođen u vezu s Arkanovim ubojstvom, ali i s ubojstvom ministra obrane Pavla Bulatovića, koje se dogodilo sedam dana prije likvidacije Bosanca. Njegovi prijatelji pričali su da je imao "više sreće i znanja u kocki nego u krađama", ali važio je za vođu "zemunskih momaka", koji su tijesno surađivali sa Surčincima. Nikada nije dokazano da je sudjelovao u smaknućima s kojima su ga "povezivali", ali te priče je platio glavom, piše Blic.

---

image
Mirko Tomić Bosanac ubijen je samo nekoliko dana nakon Arkanove likvidacije
Screenshot YouTube
---

Tomić je ubijen po tada novom "receptu", koji je poslije mnogo puta korišten u obračunima. Bio je za volanom svoga "golfa" i vozio se Bulevarom Nikole Tesle iz pravca Zemuna kada mu se, iznenada, približio drugi automobil. Drugi automobil išao je usporedno s njim, spustili su se prozori na zadnjem sjedalu i izvirila je cijev, a odmah zatim odjeknuo je rafal. Smrtonosni hici probili su vrata i staklo "golfa" i pogodili Tomića u grudi. Iako smrtno ranjen, Bosanac je nastavio voziti, ali je ubrzo izgubio kontrolu i autom udario u stup.

Ubojica i njegov suučesnik, koji je bio za volanom automobila, nastavili su mirno dalje, ka centru Beograda. Dosje o ovom zločinu, kao i mogući počinitelji dobili su oznaku - NN.

Likvidacija vođe bežanijskog klana

Ubrzo nakon toga uslijedilo je i ubojstvo Radoslava Trlajića - Bate Trlaje (37), vođe bežanisjkog klana. Iako je Trlajić primijetio zasjedu na parkingu ispred svoje zgrade u Ulici dr. Ivana Ribara nije uspio umaknuti rafalima smrti.

Ubijen je 25. veljače 2000. s više hitaca iz kalašnjikova. "Sačekušu" su mu pripremila čak trojica napadača. Trlajić je likvidiran ispred ulaza u zgradu u Novom Beogradu, na oko 500 metara od svog stana. Bilo je 22.30 sati kada su zapraštali smrtonosni hici. Pretpostavlja se da su ga ubojice čekale u automobilu, na neosvijetljenom parkingu.

Vođa Novobeograđana i vlasnik Nogometnog kluba "Bežanija" neposredno pred pucnjavu bio je u svome BMW i vozio se ka stanu gdje živi. Dok je prilazio zgradi, vjerojatno je primijetio napadače, koji su ga čekali. Dao je gas i automobilom pokušao umaknuti smrti bježeći ka drugom kraju naselja. Ubojice su, međutim, zapucale.

Uspjeli su ga raniti i on je 200 metara dalje izgubio kontrolu nad vozilom, skrenuo s puta, sletio u jarak i prevrnuo se. Teško ranjen Trlajić se, ipak, uspio izvući iz automobila i trčeći krenuti ka obližnjim zgradama da nađe spas.

---

image
Ubijeni Radoslav Trlajić - Bata Trlaja bio je vođa Bežanijskog klana
Screenshot YouTube
---

Pod pravom kišom metaka uspio je pretrčati još stotinjak metara, preko livade, ali su ubojice bile brže. Stigli su ga i izrešetali kalašnjikovima. Trlajić je sav u krvi ostao ležati na pločniku, ispred broja 142. Napadači su pobjegli automobilom, a usput su se oslobodili i oružja. U širem krugu mjesta zločina, tokom uviđaja, policija je pronašla dva kalašnjikova, jedan pištolj, okvir za automat i mnogo čahura različitog kalibra.

Nekoliko mjeseci pred smrt, Trlaja se posvađao sa Zoranom Uskokovićem Skoletom, čovekom koji je bio spominjan kao organizator ubojstva Željka Ražnatovića Arkana, ali nikad nije razjašnjeno oko čega su se sukobili. Trlajić će ostati upamćen i kao čovjek koji je na leđima nosio Kristijana Golubovića kad je ovaj, prilikom bijega, ozlijedio nogu skočivši s trećeg kata Petog općinskog suda u Beogradu. Međutim, ubojstvo Trlajića ipak se povezuje kao dio osvete zbog likvidacije Željka Ražnatovića, iako nije do kraja razjašnjena niti dokazana njegova eventualna umiješanost. Jedino je poznato da su pojedini članovi bežanijskog kriminalnog klana poslije optuženi i osuđeni za ubojstvo komandanta SDG-a, piše Blic.

Radoslav Trlajić je u beogradskom podzemlju bio poznat po rečenici: „Mala bara, mnogo krokodila", kojom je opisao ono što se događalo devedesetih godina u Srbiji.

---

image
U ubojstvima je sudjelovao u Sretko Kalinić, zvani Zver, 'jedan od najkrvoločnijih egzekutora Zemunskog klana'
Neja Markičević/Cropix
---

Potom je u ožujku ubijen Branislav Lainović Dugi, poznat i kao Lajavi, koji je navodno nekoliko dana prije saslušavan u policiji u vezi s Arkanovim ubojstvom.

Lainović je stajao ispred kioska, čekao je nekog, kada mu je s leđa prišao mladi čovjek u crvenoj jakni i ispalio tri hica iz pištolja; dva su Lainovića pogodila u glavu, a počinitelj je pobjegao u pravcu Ulice Vojislava Ilića.

Prilikom povratka s njegove sahrane ubijeni su Zoran Davidović Ćanda i Ivan Stojanović.

Dejan Milenković Bagzi, pripadnik prvo "surčinskog", a poslije "zemunskog" klana, koji je dobio status svjedoka suradnika, svjedočio je da je vođa "zemunaca" Dušan Spasojević naredio ubojstvo, a da su to odradili Sretko Kalinić i Miloš Simović.

Rekao je je da ga Simović upucao, nakon čega je sjeo u auto, pustio muziku i počeo pjevati.

Dugi je u trenutku ubojstva pričao telefonom i čekao nekog, a navodno su ga preko signala mobilnog telefona "zemunci" pratili i navodili da "dođe mečki na rupu".

'Audi smrti' došao i po Ćandu

Zoran Davidović Ćanda bio je Skoletova desna ruka. Bio je 23. ožujka 2000. godine kada se Davidović, s prijateljem Ivanom Stojanovićem, koji inače nije bio umiješan u kriminalne radnje, vraćao iz Novog Sada, s Lainovićeve sahrane.

Ćandu i Stojanovića, koji je bio kolateralna žrtva, napadači su sačekali na račvanju novosadske i zagrebačke autoceste. Audi u kojem su bile žrtve upao je u smrtonosnu zamku.

Dok je jedan automobil blokirao onaj u kojem su bile mete, pojavilo se drugo vozilo u kojem su bili pucači. U dvojicu ljudi ispaljeno je oko 80 metaka.

Napadači su nestali munjevito kao što su se i pojavili. Zanimljivo je da je u blizini bila patrola prometne policije, ali su oni, kada su začuli rafale, zalegli, nisu ni pokušali vidjeti što se događa dok paljba nije prestala.

---

image
Jedino je poznato da su pojedini članovi bežanijskog kriminalnog klana poslije optuženi i osuđeni za Arkanovo ubojstvo
AFP
---

U travnju 2000. ubijen je Zoran Uskoković Skole, koji je bio povezivan s Arkanovim ubojstvom, ali je bio u sukobu s prethodno ubijenim Trlajićem. Skole je, kako se vjerovalo, životom platio to što su ga smatrali jednim od organizatora Arkanova ubojstva. Iako Uskoković nije direktno sudjelovao u pucnjavi, glavni akteri ovog zločina - Dobrosav Gavrić, Milan Miki Đuričić i Dragan Nikolić Gagi, bili su povezani s njim. Skole je znao da su mu osvetnici za petama, a stiglo mu je i posljednje upozorenje!

Dva dana prije nego što će, u spektakularnoj potjeri beogradskim ulicama, biti ubijen, na ulaz u njegovu zgradu postavljen je snažan eksploziv. Jaka detonacija odjeknula je sat poslije ponoći i znatno oštetila višekatnicu u Ulici vinogradski vijenac u naselju Cerak, gdje je Skole živio sa suprugom i dvoje dece. Od jačine eksplozije popucala su i stakla na okolnim zgradama. Na sreću, niko nije bio ozlijeđen.

Smrt u Ulici kneza Višeslava

Prilikom detonacije, obitelj Uskoković, koja stanuje na drugom katu, bila je u stanu. Nisu imali nikakva oštećenja jer je još prilikom useljenja Skole ugradio blindirana vrata i prozore. Na ulazu u stan bio je postavio i sigurnosnu kameru.

U medijima je demantirao svoju vezu s atentatom na Ražnatovića, unajmio je i tjelohranitelja, ali nije bio svjestan da će mu egzekutori pripremiti čak četiri ekipe, naoružane kalašnjikovima!

Sve to mu nije pomoglo. Poznavatelji likvidacija znaju da nitko nije pobjegao naručenom i plaćenom ubojici. O tome je pričao i Skole, ali je vjerovao da će barem još neko vrijeme uspjeti izbjeći zamku egzekutora. I uspijevao je sve do popodneva 27. travnja 2000. Tog dana oko 16 sati na Uskokovićev "audi", koji je vozio Petar Jokić, na uglu Ulica kneza Višeslava i Pilota Mihajla Petrovića, u naselju Cerak vinogradi otvorena je vatra. Skole je bio na suvozačkom mjestu, a iza njegov telohranitelj Miloš Stevanović, inače pripadnik SUP-a Beograd, koji je tih dana bio na bolovanju, piše Blic.

---

image
Milorad Ulemek Legija dobio je od države zadatak da 'riješi Arkanovo ubojstvo', a on je za to angažirao Zemunce
Koca Sulejmanović/AFP
---

Njihovom automobilu, dok je stajao na semaforu, iznenada je prišao drugi automobil iz kojeg je sijevnulo oružje. Na rafale iz vozila u pokretu, Skole i Stevanović su uzvratili pištoljima. U tom momentu Jokić je u punoj brzini krenuo preko raskršća ka naselju Vidikovac.

Uslijedila je žestoka jurnjava automobilima, kao i razmjena vatre. Sve je podsećalo na scene iz akcijskih filmova. Trka između Skoleta i njegovih ubojica trajala je narednih 15 minuta. Ispaljeno je više od 50 metaka.

Likvidacija Mikija Đuričića i Skoletova sina

Jedna od ekipa egzekutora satjerala ga je u kut i dočekala u Ulici Sretena Mladenovića Mike. Epilog je bio: dvojica mrtvih i jedan ranjen. Uskokovića su hici pogodili u glavu i vrat, kao i Stevanovića. Jokić je zadobio prostrelnu ranu lijeve ruke.

Desetljeće i pol poslije Skoletova ubojstva, o tome je posvjedočio u Sretko Kalinić, zvani Zver, jedan od najkrvoločnijih egzekutora Zemunskog klana.

- Moj recept za likvidacije beogradskog ološa traje pet do šest sekundi. Najduža likvidacija trajala mi je minut i po, a riječ je o ubojstvu Zorana Uskokovića Skoleta - ustvrdio je Kalinić.

Jedan od sudionika u Arkanovom ubojstvu Miki Đuričić nakon prvog suđenja za ovaj zločin pobjegao je u Južnoafričku Republiku s izvršiteljem ubojstva Dobrosavom Gavrićem. Tamo su se krili godinama, a onda je 2018. godine do Srbije došla vijest da je ubijen muškarac koji sliči na njega i ima belgijski pasoš. Utvrđeno je da se radi o Đuričiću, koji se tada već duboko infiltrirao u podzemlje JAR-a, i to je platio životom. I nakon njegove likvidacije u JAR je pokrenut niz smrti...

---

image
Mnogi od ubijenih dovođeni su u vezu s ubojstvom Željka Raznatovića Arkana 15. siječnja 2000. godine u hotelu 'Interkontinental'
Miloš Vukadinović/AFP
---

U siječnju prošle godine na Miljakovcu ubijen je i Uskokovićev sin koji se, po ocu zvao također Zoran. Mlađi Skole bavio se kick boksom, ali nije bio natjecatelj. On je presretnut kod ulaza u skladišni prostor jedne prodavaonice, upucan je iz vatrenog oružja i izdahnuo je na licu mjesta. Njegovo tijelo pronašli su radnici pekare koja dostavlja kruh tom supermarketu. Ubojica je sačekao mladog Uskokovića da parkira svoj automobil marke "audi", a onda mu je krenuo u susret i u trenutku kada su se mimoišli, okrenuo se i pucao mu u glavu. On je, podsjetimo, imao samo dvije godine kada mu u vatrenom okršaju na Vidikovcu likvidiran otac, piše Blic.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Miloš Vukadinović/AFP Neja Markičević/Cropix Koca Sulejmanović/AFP  AFP Screenshot YouTube Screenshot YouTube
Miloš Vukadinović/AFP
Mnogi od ubijenih dovođeni su u vezu s ubojstvom Željka Raznatovića Arkana 15. siječnja 2000. godine u hotelu 'Interkontinental'
Neja Markičević/Cropix
U ubojstvima je sudjelovao u Sretko Kalinić, zvani Zver, 'jedan od najkrvoločnijih egzekutora Zemunskog klana'
Koca Sulejmanović/AFP
Milorad Ulemek Legija dobio je od države zadatak da 'riješi Arkanovo ubojstvo', a on je za to angažirao Zemunce
AFP
Jedino je poznato da su pojedini članovi bežanijskog kriminalnog klana poslije optuženi i osuđeni za Arkanovo ubojstvo
Screenshot YouTube
Mirko Tomić Bosanac ubijen je samo nekoliko dana nakon Arkanove likvidacije
Screenshot YouTube
Ubijeni Radoslav Trlajić - Bata Trlaja bio je vođa Bežanijskog klana
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/arkanovo-ubojstvo-bilo-je-pocetak-najsurovije-godine-za-srpsko-podzemlje-s-nizom-ubojstava-sin-jednog-od-likvidiranih-ubijen-je-prosle-godine-1160058 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=92acf2a9f85a0d8cb47f789285384e2494b33fcd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Arkanovo+ubojstvo+bilo+je+po%C4%8Detak+najsurovije+godine+za+srpsko+podzemlje%2C+s+nizom+ubojstava.+Sin+jednog+od+likvidiranih+ubijen+je+pro%C5%A1le+godine&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Farkanovo-ubojstvo-bilo-je-pocetak-najsurovije-godine-za-srpsko-podzemlje-s-nizom-ubojstava-sin-jednog-od-likvidiranih-ubijen-je-prosle-godine-1160058 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Farkanovo-ubojstvo-bilo-je-pocetak-najsurovije-godine-za-srpsko-podzemlje-s-nizom-ubojstava-sin-jednog-od-likvidiranih-ubijen-je-prosle-godine-1160058 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => s oca na sina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Regijas oca na sina

Arkanovo ubojstvo bilo je početak najsurovije godine za srpsko podzemlje, s nizom ubojstava. Sin jednog od likvidiranih ubijen je prošle godine

Piše PSD
17. siječnja 2022. - 20:20
Mnogi od ubijenih dovođeni su u vezu s ubojstvom Željka Raznatovića Arkana 15. siječnja 2000. godine u hotelu 'Interkontinental'Miloš Vukadinović/AFP

Nakon ubojstva Željka Ražnatovića Arkana, 15. siječnja 2000. godine u hotelu "Interkontinental", uslijedio je niz likvidacija u srpskom podzemlju. Te likvidacije dovodile su se u vezu s Arkanovim ubojstvom, ali nikada nije potvrđeno je li u pitanju bila osveta bivših Arkanovih suboraca za smrt svog zapovjednika ili su kriminalci iskoristili Arkanovo ubojstvo kao povod za međusobni obračun i borbu za prevlast. Nakon toga uslijedila je jedna od najsurovijih godina u srpskom podzemlju...

Nakon Arkanova ubojstva Beograd je potresla serija likvidacija koja je tada tumačena kao osveta za njegovu smrt. Mnoga od tih ubojstava do danas nisu rasvijetljena, a veruje se da iza njih stoji ozloglašeni "zemunski klan". Zadatak da "riješi Arkanovo ubojstvo" od države je navodno dobio Milorad...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 20:23