StoryEditor
Regijaromeo i julija na selu

Anto Grebenar u stotoj godini pomaže 15 godina mlađoj, bolesnoj supruzi, radi u vrtu i brine se o kokošima. U čemu je tajna njegove vitalnosti?

Piše PSD
4. studenog 2021. - 18:01

Anto Grebenar iz Viteza ušao je u stotu godinu života i još uvijek radi na njivi, hrani kokoši, pomaže svojoj supruzi Anki koja je 15 godina mlađa od njega i koja je stopostotni invalid.

Kada se ženio po drugi put, mislio je da će mu mlađa žena biti pri ruci i pomagati mu u starosti.

Međutim, sudbina je okrenula ploču pa Anto već šest godina svakodnevno njeguje Anku koja nije sposobna ni čarape navući na noge. Velika ljubav u dobru i zlu. Anto kaže da mu uopće nije teško pomagati i njegovati svoju suprugu Anku.

Neobičnu i poučnu životnu priču iz Viteza koju je na svome YouTube kanalu pripremio Srećko Stipović donose Grude.com.

"Ušao sam u stotu. Čuješ, kad bi ja lego i ne bi više izlazio i radio, umro bi. Imao sam koka oko stotinu, ali sam ih prodo dok su bili pilići. Ako sam raspoloženiji, u vrtu radim duže. A ako nisam, radim jedan sat, pa legnem i odmorim se. Nemam nikakvih bolova, ali pijem lijekove, da se ne navale bolesti. Kako neću brinit o Anki?! Zašto bi mi to bilo teško? Pomognem joj obuć se, ovo i ono", priča Anto novinaru Srećku Stipoviću.

image
Anka Grebenar: Ne mogu ja da on mene kupa, muško je, znaš
YouTube screenshot

Anto ima i sina Mladena Grebenara koji kaže: "Bio je na nekim rukovodećim mjestima u firmama u kojima je radio. To što brine o ženi, to je sudbina. Kad se ženio, mislio je jedanostavno: Oženit će ženu mlađu, koja nema djecu i obaveza da bi ona njemu pomogla u starim danima. Ali sudbina se okrenila, on je stario pomalo, a ona je naglo postala invalid, slomila je kuk i imala operacije. Sad je u hodalici. On joj pomaže ustati i leći i sve joj pripremi da bi ona njima spremila nešto za pojest, oprala. Navršit će sto godina 15. lipnja. On je uvijek bio vitalan, nikad nije pretjeravo u alkoholu, nikad nije imao višak kilograma, živio je vrlo dinamičan život, nije se nikad predavo", kaže Mladen.

Svatko se kupa sam

Anka: "Dobro je, nek je pokretan. On se obuče, ode sam u kupatilo, okupa se. A ja? Ne mogu ja da on mene kupa, muško je, znaš. Pomaže on meni, ne mogu ja čarapu obut, ja sam sto posto invalid. Imam tu pomoć koju dobivam, malo iz Hrvatske doprinesu ono što treba. I on ima godine, zaboravlja, i tako to. Bogu hvala još sam u pameti, ipak sam ja 38. godište, dva puta kuk operisala, devet operacija imala, ginekološki, svašta nešto, i tako. Kad sam rodila, nisam ostala dobro i onda je uvik to nešto u životu šepalo. Tako mora bit i to je to. Volja je sve. A ljubavi ima, ali šepa. Godine su. Ne mogu se okrenit bez pomoći. A da ga budim da me okrene, to već malo teže", kaže Anka.

image
Sin Mladen Grebenar: On je uvijek bio vitalan, nikad nije pretjeravo u alkoholu, nikad nije imao višak kilograma, živio je vrlo dinamičan život, nije se nikad predavo
YouTube screenshot

Njihov odnos objašnjava sin Mladen: "To je prije svega žrtva. Kad dođe do kočnice neke u životu, ljubav lako prestane. Odnos osobe prema drugoj osobi ja mislim da je to Božje davanje. To je velika rijetkost. Svi smo skloni kad se naljutimo sve bi uništili u sekundi, a poslije bi se vraćali. A ovo nije, ovo je kontinuitet. Brine o njoj šest godina otkako je stradala. On bi mogao puno bolje živit da malo vodi računa o sebi. Šta njemu treba ovaj rad u vrtu?", kaže Mladen.

Kao da je čuo, Anto se odmah uključuje: "Svi se pitaju zašto radim, a mene drži rad! Ja sve polako, odmorim se. I dobro je. Ja sam zadovoljan, hvala Bogu, koje su godine. Nemam bolova nikakvih. Otimam se, a dokle će to stignit, Bože? Anka pripremi hranu, skuha i spremi, ali treba joj pomoć, a dođu mi i nevjesta i sin i nešto pripreme. Nije mi teško njoj pomagat, lagani je to poso, nije mi ništa. Moram joj pomoć, ona je nastradala", kaže Anto koji od stabljika kukuruza radi prepreku da mu ne ulaze kokoši i obrste mu salatu koju je, ističe, sam i posadio. "Koke su lipota", zaključuje u priči koju donose Grude.com.

image
Anto sa svojim kokošima
YouTube screenshot
item - id = 1140368
related id = 0 -> 1141259
related id = 1 -> 1135910
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 14:36