StoryEditorOCM
Regijamurphy s čovićem

Američki veleposlanik u BiH: ‘Okončajte ovisnost o ruskom plinu! Posebno nas brine jedna stvar u vašoj zemlji...‘

Piše hina
27. lipnja 2024. - 23:12

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy sastao se su četvrtak s liderom HDZ BiH Draganom Čovićem kojega je, uz ostalo, potaknuo na poduzimanje koraka nužnih kako bi se BiH oslobodila ovisnosti o ruskom plinu.

Nakon što se ranije tijekom dana sastao sa čelnicima pet stranaka s hrvatskim predznakom koje su oporba HDZ-u BiH, američki je veleposlanik imao odvojeni sastanak s Čovićem a nakon toga je na društvenoj mreži X iz veleposlanstva SAD objavljeno kako je Murphy tom prigodom istaknuo potporu njegove vlade teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH.

Murphy je Čoviću prenio i kako je SAD zabrinut retorikom i postupcima političara iz Republike Srpske kojima oni podrivaju Daytonski sporazum a kazao je kako očekuje da u Federaciji BiH vlast funkcionira učinkovito i na dobrobit svih njenih građana.

"Potaknuo je Čovića i HDZ BiH da podupru korake kojima bi se u Federaciji BiH stvorili uvjeti za snažan gospodarski rast kojega bi potaknuo privatni sektor, promoviralo pomirenje i okončala ovisnost BiH o plinu iz Rusije", stoji u objavi. 

Komentari američkog veleposlanika odnose se na ranije prigovore iz SAD-a Čoviću da svojim inzistiranjem na uspostavi nove tvrtke koja bi realizirala projekt povezivanja plinskih mreža Hrvatske i BiH djeluje protivno američkim strateškim interesima i time neizravno pogoduje ruskom utjecaju na BiH.

Čović inzistira da projekt "Južne interkonekcije" realizira nova tvrtka čije bi sjedište bilo u Mostaru jer smatra da postojeća tvrtka BH-Gas za to nije podobna zbog lošeg poslovanja ali i zbog činjenice da u njoj nema zaposlenih Hrvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 23:12