StoryEditor
PolitikaPETAR ŠKORIĆ

Uhljebi slaba srca, oprez! Ovo je priča o najboljem među vama koji je napravio potez zbog kojega bi mogao ostati bez svega

13. veljače 2020. - 18:27
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Što se to događa u glavi šefa splitskog HDZ-a? Zašto je Petar Škorić, nakon što je danima preko društvenih mreža zabavljao javnost kritikama Andreja Plenkovića i osvanuo na listi Mira Kovača, u svega 24 sata promijenio mišljenje i pretrčao u protivnički tabor? Je li mu možda neugodno? Žulja li ga guzica od sjedenja na dvije stolice?

Puno pitanja, a on i dalje mudro šuti. Ovog puta ni ne pokušava nešto izmucati kao prije 25 godina pred generalom Gotovinom kada ga je snašlo pitanje "Škoriću, di je križ?", ne spominje ni Srbe ni nesretnu Pamelu Anderson i njen "specijalni rat" protiv Hrvatske...

Dakle, stvarno, što se to događa s HDZ-ovcem koji je proteklih godina vedrio i oblačio po Splitu, kadrovirao uhljebe diljem županije, s Kerumom krojio gradsku vlast, plaću zarađivao kao ravnatelj Županijskih cesta, a u slobodno vrijeme skupljao titule: saborskog zastupnika, potpredsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost, potpredsjednika Gradskog vijeća Splita, šefa gradskog HDZ-a...?

Krenimo redom. Škorićeve političke akrobacije, zanemarimo li brundanje zbog Istanbulske konvencije i koaliranja s Pupovcem koje mu Plenković, navodno, još nije zaboravio, zapravo koincidiraju stvaranjem konzervativnije struje uoči skorašnjih izbora u HDZ-u.

Okupljanje Kovača, Davora Ive Stiera i Ivana Penave, kao i kasnija podrška Milijana Brkića, primoralo ga je da se suzdrži od svrstavanja na bilo čiju stranu. I dok su se viđeniji HDZ-ovci iz Dalmacije, više-manje, čvrsto opredijelili za jednu od ponuđenih opcija, Petar Škorić je odlučio biti mali Buda.

- Neću se svrstavati ni u jedan blok! - ispalio je u jednom trenutku, mantrajući o nekakvoj demokraciji, da bi potom objavio kako kreće u kandidaturu za potpredsjednika stranke. I to iz neutralne pozicije.

- Vidim da neke stvari ne idu u dobrom smjeru, što su potvrdili rezultati na prošlim izborima. To nije smjer koji će HDZ-u osigurati pobjedu da nastavi voditi državu. Pohvaljujem rezultat vlade Andreja Plenkovića na gospodarskom, vanjskopolitičkom i sigurnosnom području, ali bitna su i svjetonazorska pitanja koja su na određeni način zanemarena, a gdje smo se sučelili svome vlastitom biračkom tijelu - zborio je nekoliko dana.

Neutralna pozicija, znaju to dobro u HDZ-u, nikoga još nije ostavila u fotelji. Ili si s nama, ili si protiv. Došlo je to i do glave Petra Škorića... Doduše, nešto se oteglo i s prikupljanjem potpisa za potpredsjedničku kandidaturu. Prošla su vremena kad si mogao samo šakom lupiti o stol, a raja bi te poslušala. Bilo je vrijeme za plan B.

Srijeda, 12. veljače. bila je ključna. Škorić se konačno (bar je tako mislio) odlučio i njegovo uvaženo ime našlo se na listi Mira Kovača. Sve je bilo spremno za rušenje sadašnje hijerarhije u stranci. A pripomoći će i on. Da, nakon čitavog tog kupusa s Istanbulskom, HNS-om, Pupovcem, demokršćanskim vrijednostima i pokojnim Tuđmanom, pristao je biti kontra Plenkovića. No, vrag mu nije dao mira...

Naime, iste večeri u Splitu su se okupile Plenkovićeve pristaše. U stranačkim prostorijama tražila se sjedalica više. Lokalni HDZ-ovci su se očito odlučili koga će podržati u bratoubilačkom ratu, a osupnut takvim odazivom i on se pojavio.

Kako nam kažu, na sastanku Plenkovićevog stožera od njega se tražilo da se konačno izjasni i prekine s bijednim kalkuliranjem. Nije mu preostalo ništa nego da još jednom proguta knedlu veličine Pupovca i objavi kako je ipak na strani premijera. Ma kvragu sve. Svijet voli pobjednike, političari vole sigurne fotelje.

Ideologija? To je za gubitnike i papke. A Škorić još uvijek ne želi priznati da je jedno od to dvoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2021 23:30