StoryEditorOCM
PolitikaKOMENTAR

Tko s HDZ-om liježe, ne budi se više! DP će doživjeti sudbinu HSP-a, HSLS-a, HSS-a, HNS-a, DC-a...

5. svibnja 2024. - 20:04

Po sistemu velike ribe koja se hrani manjima, HDZ je u tri desetljeća progutao cijeli niz stranaka od centra do krajnje desnice.

Još početkom devedesetih, prvo su razbili pravaše na nekoliko stranaka i desetke frakcija, a onda preko vazala Ante Đapića ovladali cijelim desnim spektrom. Kad im on više nije bio potreban, HSP je ispao iz Sabora.

Ljuta rana i trava

Da nije živopisnog "brčića" Marka Skeje, brisali bi ih iz registra političkih stranaka. Ovako Markan, s vremena na vrijeme, incidentima potvrdi puko postojanje onih koji bi na "ljutu ranu ljutom travom".

image

Dražen Budiša i Gordan Grlić Radman
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Goran Mehkek/Cropix

Prva registrirana stranka u nas, Budišin i Gotovčev HSLS, danas funkcionira kao HDZ-ov žetončić. Nekoć najjača opozicijska stranka, nositelj promjena dvijetisućitih, prvo je rasjeckana na LS i Libru, da bi pala u smrtonosni zagrljaj HDZ-u. U svemu je prljavi posao obavilo i obavještajno podzemlje, čiji su se agenti za račun HDZ-a svojedobno infiltrirali u redove "žutih" pa ih posvađali na pasja kola.

I HSS, najstarija hrvatska politička stranka, nakon suradnje s HDZ-om, spao je na političke mrvice. Gdje su slavna vremena oca i sina Pankretića, kad se bez "seljaka" nije moglo. Danas je ostao samo Krešo Beljak da ima tko ugasiti svjetlo.

image

Krešimir Beljak
Foto: Damjan Tadić/CROPIX

Damjan Tadic/Cropix

Ne zaboravimo ni narodnjake. Stranku "ruže hrvatske" Savke Dabčević Kučar HDZ-u je na pladnju izručio politički kokošar Ivan Vrdoljak pa je tako za ogromnu korist od upravljanja energetskim sektorom, HNS prevario birače i odvezao "narančaste" na političko odlagalište. HNS je danas rascjepkan na "čačićevce", Glas, Posavčeve pristaše... Još jedna liberalna stranka, čim je potpisala ugovor s HDZ-om, otplesala je svoje za svagda.

Nije drugačije prošao ni DC. Mate Granić i Vesna Škare Ožbolt prvo su otišli iz HDZ-a, da bi mu se vratili i potpuno nestali s političke scene. Oni su pravi primjer da nitko u zagrljaju brojčano i infrastrukturno najjače naše stranke ne može preživjeti. Slično bi se dogodilo i Mostu da ih Plenković izbacivanjem iz Vlade nije spasio političke eutanazije. Na taj im je način nesvjesno udahnuo novi život i produžio vijek trajanja.

image

Ivan Vrdoljak.
Foto: Nera Šimić/CROPIX

Nera Simic/Cropix

Na koncu, i DP-u će se dogoditi isto. Izrasli su na žrtvi ranjenog, ojađenog Vukovara, siromašne i zaboravljene Slavonije, kao otpadnici od HDZ-a zbog desničarenja i nepomirljivih stavova prema Srbima. I to ne samo prema SDSS-u, kako tvrdi prefrigani Penava, jer su "domovinci" zdužno razbijali ploče s ćiriličnim natpisima, da bi danas bez problema sjeli za stol s "izdajnikom" Plenkovićem i dogovarali razdiobu plijena. Već na idućim izborima dio glasača će im pokazati što misle o tomu da su pregazili toliko ponavljanu: nikad s HDZ-om.

I na kraju - manjine. Milorad Pupovac navukao je svu mržnju ovog svijeta kolaboriranjem s HDZ-om. Čak se i s blagim i uvijek umjerenim Ivom Josipovićem posvadio dok je potonji bio predsjednikom Hrvatske. Kako sada stvari stoje, i njih će HDZ, nakon što ih je dobro sažvakao u par mandata, "ispljunuti" i zaboraviti kao da nikada nisu ni surađivali.  Naći će oni tri ruke negdje drugdje. Uvijek postoji neki zeko zekanović koji će im skočiti u zagrljaj.

Jasno je svima: tko s HDZ-om liježe, taj se više ne budi.        

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 23:52